• Etusivu
  • Remontti

Kuinka energiatehokas sinun taloyhtiösi on?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Smartvatten Oy
Julkaistu 07.01.2020
20201_61964.jpg

Taloyhtiöissä suurin energiasyöppö on lämmin vesi. Motivan mukaan 40 prosenttia asuinrakennuksissa käytetystä vedestä on lämmintä vettä. Kymmenen minuutin suihkun aikana käytetyn lämpimän veden lämmittämiseen kuluisi aikaa neljä tuntia, jos lähtisimme lämmittämään sitä hellalla. Veden vastuullinen kuluttaminen on helpoin keino säästää energiaa. Pudottamalla valuvan veden alla peseytymiseen käyttämämme aika vaikkapa puoleen, saadaan aikaan merkittäviä säästöjä asumisen energiankulutuksessa. Myös EU:n tasolla taloyhtiöiden veden- ja energiankulutukseen on tartuttu.

EU on jo pitkään ohjannut veden kulutuksen seuraamista ja vesilaskutusta läpinäkyvämpään suuntaan. Suomessa huoneistokohtaisten vesimittareiden asentaminen uudisrakennuksiin on ollut pakollista jo vuodesta 2011. Saneerauskohtaisiin huoneistokohtaisten vesimittareiden asentaminen tuli pakolliseksi vuonna 2013. Käytännön tasolla on kuitenkin runsaasti haasteita, jotka direktiivin toteutumisen tieltä pitää taklata.

Linjasaneeraus on ainoa järkevä ajankohta, jolloin huoneistokohtaiset vesimittarit voi kohteisiin asentaa. Tästä syystä mittarit puuttuvat useista taloyhtiöistä. Vaikka taloyhtiöissä vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % kiinteistökustannuksista ja on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä, ei taloyhtiöissä osata nähdä vedenkulutuksen hillitsemiseksi tehtäviä toimenpiteitä tärkeinä. Verton yli 35 vuoden vedenmittausdata kertoo, että asukkaiden vedenkulutus laskee jopa kolmanneksella, kun asuntoon on asennettu huoneistokohtaiset vesimittarit, ja kulutuksen seuraaminen on tehty asukkaalle läpinäkyväksi. Kolmanneksen säästö vedenkulutuksessa tarkoittaa peräti 10 prosentin säästöä energiankulutuksessa.

Vesilaskutus kulutuksen mukaiseksi direktiivillä

Monelle kulutuksen mukaiseen vesilaskutukseen siirtyneen taloyhtiön asukkaalle on ollut suuri yllätys, miten paljon vesi todellisuudessa maksaa. Omia kulutustottumuksia on vaikea uskoa todeksi, kun ne avataan euroiksi laskulle. Vedenmittausjärjestelmä puhuu kuitenkin karua kieltä. Verto vedenmittausjärjestelmän huoneistonäytöltä kylmän ja lämpimän veden kulutusta voi seurata vaikkapa yhden suihkukerran tai astianpesun osalta. Juuri peseytymiseen ja käsin tiskaamiseen kuluu merkittävä osa talouden vedenkulutuksesta, ja nimenomaan lämpimän veden osalta.

Keskimäärin vettä kulutetaan taloyhtiöissä 155 litraa henkilöä kohden vuorokaudessa, mutta todellisuudessa kulutus voi olla kaikkea 50 litran ja 1 000 litran väliltä. Kulutuksen suuruus saattaa olla yllätys myös siksi, että Suomessa puhdas ja makea vesi ei ole yksi häviävistä luonnonvaroista, ja siksi vettä käytetään sen suuremmin kulutuksen vaikutuksia ajattelematta.

Jotta EU:n asettama tavoite pienentää veden ja energian kulutusta saavutettaisiin, tuli vuonna 2012 voimaan energiatehokkuusdirektiivi, jonka kansallinen toimeenpano alkoi 2014. Direktiivin soveltaminen vesilaskutukseen suomalaisessa asunto-osakeyhtiömallissa on kuitenkin ontunut. Tästä syystä työ- ja elinkeinoministeriössä valmistellaan huoneistokohtaisen vedenmittauksen laskutuksen pakollistamista. Siitä odotetaan seuraavaksi hallituksen esitystä.

Kiinnostuitko? Voit jättää yhteydenottopyynnön asiantuntijalle tästä:

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö Smartvattenille


Smartvatten Oy
Remontti
vesiputkistot
käyttövesi
putkiremontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20213_69608.jpg
Älykäs energia­ratkaisu ei ole putki­remontin suuruinen ponnistus
Suurin osa asuinkiinteistön kustannuksista syntyy käyttövedestä, käyttöveden lämmityksestä ja jätevedestä. Koska vesi on kallista, on kannattavin energiainvestointi veden säästäminen. Usein luullaan älykkäiden energiaratkaisuiden olevan putkiremontin suuruinen investointi taloyhtiölle. Onko tosiaan näin?
20212_68614.jpg
Oikeudenmukaista vesi­laskutusta ilman putkiremonttia
Monissa taloyhtiöissä vesilaskutus perustuu huoneiston henkilömäärään tai veden yksikkökustannukseen pinta-alaa kohti ja laskutetaan osana vuokraa kiinteänä vesimaksuna. Tästä syystä säästeliäs vedenkäyttäjä saattaa maksaa runsaammin vettä käyttävien naapurien kulutuksesta. Kun vedenkulutusta mitataan ja laskutetaan huoneistokohtaisesti, maksaa jokainen juuri siitä, mitä kuluttaa. Kulutuksen mukaiseen vesilaskutukseen siirtyminen voi olla mahdollista vaikka heti ja ilman putkiremonttia.
20217_71704.jpg
Vuonna 2022 kulutetusta käyttövedestä annettava erittely asukkaalle
Vuoden 2022 alusta lähtien vesimaksuvastikkeen ja vedestä perittävän korvauksen yhteydessä on annettava tiedot vastikkeen tai korvauksen perusteista. Lisäksi asukkaalla on oikeus saada erittely kulutetusta kylmästä ja lämpimästä vedestä. Tämä tuo kompastuskiviä taloyhtiön ja isännöitsijän kiinteistönhallintaan ja vesilaskutukseen.
20202_60569.jpg
Käytätkö vettä kohtuudella?
Taloyhtiöissä vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % kiinteistökustannuksista ja on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Koska vesi on kallista, veden säästäminen on kannattavin energiainvestointi.
202011_67502.jpg
Oikeudenmukainen vesilaskutus taloyhtiöön
Monissa taloyhtiöissä vesilaskutus on perustunut huoneiston henkilömäärään, veden yksikkökustannukseen pinta-alaa kohti ja ollut vuokraan sisällytettynä kiinteänä vesimaksuna. Eduskunta on nyt hyväksynyt lakimuutoksen, jolla uudistetaan veden mittaamista ja laskutusta. Lakiuudistuksen taustalla on EU:n energiatehokkuusdirektiivin muutoksen toimeenpano.
20202_62869.jpg
Suihkussa euro valuu viemäriin 10 minuutissa!
Kun valitset vedenmittausjärjestelmää, ota haltuusi prosessin koko kaari – tekniikasta tiedon siirtymiseen, asennuksesta arkeen, luotettavuudesta laskutukseen ja käyttöönotosta kestävyyteen.Lämmin vesi on energiasyöppö: suihkussa euro valuu viemäriin kymmenessä minuutissa, kun jääkaappi hurisee samalla rahalla kolme viikkoa. Huoneistokohtainen vedenkulutuksen mittaus ja kulutuksen mukainen laskutus vähentää vedenkulutusta kolmanneksella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton