Kuormanhallinta – sähköautoiluun liittyvä muotisana?
Sähköauton latauspisteitä suunnitellaan ja toteutetaan kiihtyvällä tahdilla taloyhtiöissä. Taloyhtiön parkkipaikalla voi tulevaisuudessa olla useampia sähköautoja samanaikaisesti latauksessa. Tämä tarkoittaa sitä, että joko latausajat pitenevät tai lataustehot kasvavat. Tilanne tulee vastaan monessa taloyhtiössä ennemmin tai myöhemmin. Kokonaisuus tarvitsee tuekseen kuormanhallintaa.
Kuormanhallinta-termiä käytetään, kun latauslaitteiden määriä ja tehoja verrataan ja sopeutetaan taloyhtiön sähköliittymään ja kiinteistön sähköverkkoon.
Taloudellisesti sähköliittymää ei ole kannattavaa mitoittaa käytettävän huipputehon mukaan, vaan mieluimmin tasoittaa ruuhkahuippuja. On hyvä muistaa, että liittymäkoon kasvaessa myös kustannukset, kuten verkkopalvelumaksut ja liittymismaksut nousevat. Lisäksi saneerauksien yhteydessä on hyvä huomioida piha- ja keskusremonteista syntyvät kulut.
Mitä kuormanhallinta tarkoittaa?
Yksinkertaistettuna kuormanhallinta tarkoittaa sitä, että latauspisteet joustavat kiinteistön muun sähkökuorman niin vaatiessa. Usein kuormanhallinta on latauslaitteiden ja pilvipalvelun välinen toiminto ja joka ei ota huomioon muita kiinteistössä olevia kuormia.
On hyvä tietää, että kuormanhallinta voidaan ulottaa kiinteistössä paljon syvemmälle ja hyödyntää sitä valtakunnan sähköverkkoon saakka. Kuormanhallinta tuodaan itse kiinteistöön pilvipalvelun sijaan: näin ollen kaikki sähkökuormat, kuten esimerkiksi lämpöpumput voidaan liittää samaan saumattomaan järjestelmään sähköauton latauspisteiden kanssa.
Kiinteistönhallinnassa pelkkä latauspisteiden asentaminen ei riitä, vaan latausinfrastruktuurin suunnittelussa pitää aina huomioida myös esimerkiksi kiinteistöjen sähkönjakelu ja kuormanhallinta. Kiinteistönomistajille onkin tärkeää varautua sähköautojen latausinfran kasvavaan kysyntään.
Info
Paikallisen kuormanhallinnan etuja:
- Kuormanhallinnan avulla verkkopalvelumaksu pysyvät ennallaan.
- Latauslaitteiden osalta pyritään hyödyntämään olemassa olevaa infraa.
- Toimintavarmempi, eikä ole kiinni nettiyhteyden toimivuudesta
- Latauspisteet joustavat tarpeen mukaan portaattomasti.
- Toimii myös operaattorivapaasti niin halutessa.
Hallitse kuormaa helposti
EcoStruxure for eMobility -kokonaisuus ei lukitse kiinteistönomistajia yksittäisiin ratkaisuihin vaan tarjoaa joustavia ja muokattavia mahdollisuuksia sähköautojen latauksen älykkääseen ja hiilineutraaliin toteuttamiseen. Sähköautojen tulevaa määrää ja tarvetta on vaikea tietää tarkasti tällä hetkellä, mutta kun ratkaisut tehdään kunnolla, ne skaalautuvat helposti tarpeiden muuttuessa.
Hyvä esimerkki joustavasta ratkaisusta on Schneider Electricin EcoStruxure EV Charging Expert, joka on latauksen kuormituksen hallintaan kehitetty järjestelmä. Sen avulla sähköautoinfrastruktuuria voidaan hallita tehokkaasti ja latausasemille saadaan jaettua virtaa älykkäästi reaaliajassa.
EV Charging Expert mahdollistaa myös latauksen optimoinnin niin, että lataukset tapahtuvat kun sähköhinta on edullisempi.
EVlink Pro AC
Schneider Electricin EVlink Pro Actarjoaa taloyhtiöille mahdollisuutta helppokäyttöiseen latauskokemukseen. Latausasema on skaalautuva kokonaisuus, jonka voi asentaa seinään tai EVlink Parking latausasemaan.
Vikavirtasuoja vähentää häiriöitä tasavirtavuotojen yhteydessä. Turvallisuutta lisää sisäänrakennettu jännitelaukaisin, joka katkaisee tehosyötön, jos kontaktori vahingoittuu.
EVlink Home
Schneider Electric on lanseerannut tänä vuonna myös EVlink Home -latauslaitteen. Sähköautojen lataamiseen tarkoitettu EVlink Home voidaan liittää kotiin ilman, että kodin muu sähköjärjestelmä ylikuormittuu. Latauslaite on helppo asentaa seinään tai muuhun luonnolliseen paikkaan, missä autoa säilytetään.
Ohje
Schneider Electricin sähköautonlataussanasto:
EcoStruxure for eMobility -kokonaisuus = Kokonaisvaltainen Schneiderin tarjoama End-to-End ratkaisu sähköauton latausjärjestelmäksi
EcoStruxure EV Charging Expert = Paikallinen kuormanhallinta
EVlink Pro AC = Latausasema
EVlink Pro AC Metal = Latausasema, metallinen
EVLink Home = Kotilatausasema