• Etusivu
  • Piha

Kurtturuusun hävittämiseen pihoilta aikaa enää alle vuosi, vastuu tontin omistajalla

Rakentajan toimitus
Julkaistu 21.07.2021Päivitetty 11.05.2022
20217_71657.jpg

Kurtturuusu (Rosa rugosa). Kuva Shuttersock

Löytyykö taloyhtiösi pihalta kurtturuusua? Nyt sen hävittämisellä alkaa olla jo kiire. Kurtturuusun kasvatuskielto astuu nimittäin voimaan 1.6.2022, johon mennessä kurtturuusu pitäisi olla poissa taloyhtiösi, mökkisi tai omakotitalosi pihamaalta sekä parkkipaikan reunalta. Vastuu kurtturuusun hävittämisestä on tontin tai pihan omistajalla.

Periaatteessa, jos kurtturuusua ei ole hävitetty annettuun päivämäärään mennessä, voidaan tontin omistajaa eli esimerkiksi taloyhtiötä rankaista sakoilla. Toinen vaihtoehto on, että työ teetetään ulkopuolisella ja lasku lähetetään perässä. Hieman lievennystä ELY-keskuksen vaatimukseen tuo se, että kurtturuusun hävittämiseen on edes ryhdytty, vaikka sitä ei olisikaan saatu poistettua vielä täysin.

Ehditäänkö kurtturuusua hävittää ajoissa?

Kurtturuusun viljeleminen on ollut laitonta vuodesta 2019 asti. Laji luokitellaan hyvin haitalliseksi, sillä se vähentää luonnollista monimuotoisuutta. Kurtturuusu leviää erityisen helposti rannoille, missä se vie elintilaa muilta lajielta ja voi tehdä ihmisten ja eläinten kulkemisen vaikeaksi muodostamalla jopa kilometrien mittaisia tiheikköjä.

YLE:n haastattelema Kainuun ELY-keskuksen koordinoiva vieraslajikoordinaattori Reima Leinonen kertoo epäilevänsä suuresti, että asetettuun päivämäärään mennessä kurtturuusu ehdittäisiin hävittää kaikkialta.

– Paljon on kurtturuusua jo toki torjuttu, mutta kyllä meillä ensi vuoden jälkeenkin jää alueita hoidettavaksi ja seurattavaksi ennen kuin voidaan sanoa, että se on hävinnyt tietyltä alueelta. Tavoitteena on aloittaa mahdollisimman monta torjuntakohdetta ja lopuille laaditaan torjunta-aikataulu ja -suunnitelma.

Rauman kaupungin toimistohortonomi Pirita Sorsakivi kertoo, että Raumalla kaupungin omistamilta alueilta hävittäminen on saatu hyvään alkuun.

– Olemme kartoittaneet kurtturuusuja kaupungin omistamilta alueilta ja joitakin kohteita on saatu jo poistettua. Kurtturuusua kasvaa kuitenkin paljon yksityisillä tonteilla ja tiehallinnon alueilla. On hyvä, että tällaisia juttuja kirjoitetaan ja tietoa vieraslajeista lisätään, Sorsakivi kertoo.

Mistä erottaa kurtturuusun?

Sorsakivi antaa ammattilaisen vinkit, miten tunnistat kurtturuusun. Sorsakiven mukaan tunnistaminen on välillä vaikeaa, mutta kurtturuusun tunnistusta voivat helpottaa ainakin seuraavat vinkit:

  • Kukat ovat punaiset tai valkoiset ja yksinkertaiset, kurtturuusun kukat eivät siis ole kerrottuja tai vaaleanpunaisia
  • Lehdet ovat soikean pyöreitä, kurttupintaisia ja alta tiheä karvaisia, lehdessä olevien lehdyköiden määrä voi vaihdella
  • Varsi on tiheäkarvainen, piikkinen ja piikit ovat suoria ja erimittaisia
  • Kiulukat ovat muodoltaan naurismaiset

Lisäapua tunnistamiseen:
ÄLÄ sekota kurtturuusua hansaruusuun. Hansaruusulla on kerrotut kukat. Kuvassa hansaruusu. Kuva Shutterstock.

ÄLÄ sekota kurtturuusua hansaruusuun. Hansaruusulla on kerrotut kukat. Kuvassa hansaruusu. Kuva Shutterstock.

Miten kurtturuusuun saa hävitettyä?

Kurtturuusua voi koittaa hävittää esimerkiksi alasleikkaamalla tai näivettämällä. Näivettämisessä revitään useampaan kertaan kasvukaudella kaikki vihreät versot pois. Alasleikkaamalla ruusu leikataan niin alhaalta, ettei siihen jää yhtään lehteä. Molemmat menetelmät ovat hitaita hävityskeinoja ja kurtturuusun katoaminen kestää vuosia.

Toisaalta nopein ja ehkä varmin tapa on tilata paikalle viherrakentamiseen erikoistunut yritys. Yritys kaivaa ruusun juurineen, vie juurakot mennessään ja myös täyttää syvän kaivannon. Kurtturuusun poistamisesta jää melkein puoli metriä syvä kuoppa, sillä ruususta pitää saada kaikki juurakot pois, ettei se kasva takaisin uudelleen.

Jos ruusun tilalle kylvetään nurmikko, ruusu pysyy varmemmin myös poissa ruohonleikkuun avulla. Nurmen laittaminen kurtturuusun tilalle on myös edullisempaa, kuin uusien pensaiden laitto.

– Meillä pensaat on kaivettu juurineen ylös ja alue on perustettu nurmikoksi. Maahan jää helposti juurenpalasia, joista lähtee uusia taimia kasvuun. Nurmikolta kurtturuusun uusi kasvu on kuitenkin helppo huomata, pitää leikkaamalla kurissa ja vähitellen kasvu taantuu. Kurtturuusujen kasvijäte viedään jäteasemalle poltettavaksi ja ainakin Raumalla vieraslajien vieminen jäteasemalle on yksityisille ilmaista.
Pirita Sorsakivi

Kurtturuusu pitää leikata maahan ennen marjojen kypsymistä, etteivät linnut ehdi levittää sitä, vaikka koko pensaikkoa ei vielä ehtisikään poistaa.

Kurtturuusun poistoa ei kannata lykätä loputtomiin, sillä lakiin on kuitenkin merkitty sanktiot paikan omistajille, jos torjuntatyö jää tekemättä.

Huomio

Huomio

ELY-keskuksen ohje kurtturuusun hävittämiseen

Kurtturuusun saat hävitettyä pihaltasi kaivamalla juurakot pois maasta. Pienimmät yksilöt saat kiskottua maasta käsin, suuremmat pensaat on leikattava alas tyveä myöten, jonka jälkeen juurakon voi kaivaa maasta.

Vaihtoehtoisesti voit näivettää kurtturuusun. Kun revit kaikki pensaan lehdet kesästä toiseen, pensas näivettyy 3 - 4 vuodessa kokonaan hengiltä.

Onko kurtturuusun hävittäminen kallista?

Yksittäiset puskat tai pienet kurtturuusuryhmät pystyy taloyhtiössä hävittämään vaikka talkoilla, mutta suuremmat aidanteet ovat myös suuritöisempiä. Tähän tarvitaan apuun kaivuria.

Hintaan vaikuttaa tietysti kasvuston määrä, Sorsakivi kertoo.
– Kuinka monta työtuntia siihen käytetään ja onko alue niin iso, että tarvitaan kaivinkonetta avuksi. Meillä urakoitsijat ovat ensiksi leikanneet pensaat alas ja kaivinkone on käynyt myöhemmin kaivamassa juuret ja tasaamassa alueen. Muutaman pensaan poistaa varmasti ilman kaivinkonettakin, sanoo Sorsakivi.

YLE:n artikkelin mukaan kurtturuusun hävittäminen maksaa 500 eurosta (omakotitalon piha) hieman yli 1000 euroa maksavaan rivitalopihaan ja aina jopa yli kymmeneen tuhanteen euroon asti (tienvarsi). Hintatiedot ovat vuodelta 2021.

Kurtturuusu leviää helposti rantojen tuntumassa ja rannoilla. Siellä se onkin erityisen hankala hävitettävä. Tee ilmoitus vieraslajiportaaliin, jos tapaat ruusua rannalla. Kuva Shutterstock.

Kurtturuusu leviää helposti rantojen tuntumassa ja rannoilla. Siellä se onkin erityisen hankala hävitettävä. Tee ilmoitus vieraslajiportaaliin, jos tapaat ruusua rannalla. Kuva Shutterstock.

Lähteet: Rauman kaupunki, ELY-keskus, YLE, WWF, Vieraslajiportaali

Rakentaja.fi
Piha
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Asunto-osakeyhtiölaki ja lain uudistushanke
Asunto-osakeyhtiöihin sovelletaan uutta asunto-osakeyhtiölakia 1.7. 2010 alkaen.Uuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosta on annettu erillinen laki. Sen 1 §:n mukaan pääsääntönä on, että uutta lakia sovelletaan myös ennen voimaantuloa 1.7.2010 perustettuun asunto-osakeyhtiöön. Samalla on kumottu 17.5.1991 annettu asunto-osakeyhtiölaki (809/1991) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.Asunto-osakeyhtiön osakepääoman tulee olla vähintään 2.500 €, joka on jaettava osakkeisiin. Osakkeella ei tarvitse olla nimellisarvoa, mutta se voidaan kuitenkin määrätä yhtiöjärjestyksessä.Tietyn huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet kuuluvat samaan osakeryhmään. Ellei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin, ovat osakkeet vapaasti ja ilman rajoituksia luovutettavissa edelleen.Osakkaat eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa asunto-osakeyhtiön vel-voitteista. Osakas on kuitenkin velvollinen maksamaan yhtiölle yhtiö-vastiketta, jonka määräämisperusteet on merkittävä yhtiöjärjestykseen.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osake ja osakekirja
Asunto-osakeyhtiössä osakkeita on oltava vähintään kolme. Jos osakkeelle on määrätty yhtiöjärjestyksessä nimellisarvo, tulee kunkin osakkeen nimellisarvon olla sama.Osakkeet tuottavat osakkeenomistajalle yhtäläiset oikeudet, jollei asunto-osakeyhtiölaista tai yhtiöjärjestyksen sisältämistä määräyksistä muuta johdu. Osakkeista on annettava osakekirja, joka lain nojalla on painettava hyväksytyssä painolaitoksessa.Monessa vanhemmassa osakeyhtiössä on olemassa osakekirjoja, joita ei ole painettu asunto-osakeyhtiölain tarkoittamassa turvapainossa. Tämä seikka ei tee osakekirjaa mitenkään mitättömäksi eikä sen uusimiseen ole myöskään lakiin perustuvaa velvoitetta.Osakekirja käsittää yhtiöjärjestyksen huoneisto- tai tilaselitelmässä mainitun huoneiston hallintaa koskevat kaikki osakkeet, joten osakekirja on osakeryhmäsidonnainen.Yhtiön perustamisvaiheessa osakekirja saadaan asettaa vain nimetylle henkilölle ja yhtiö voi luovuttaa sen vain osakeluetteloon merkitylle omistajalle. Osakekirjan luovuttaminen osakkeenomistajalle edellyttää, että osakkeenomistaja on maksanut osakkeesta täyden maksun ja että yhtiö tai osakepääoman korotus on rekisteröity.Taloyhtiön osakkeita luovutettaessa osakekirjaan tehdään yleensä siirto-merkintä, jolloin osakekirjan omistusketju on nähtävissä itse osakekirjassa.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakekirjan kuolettaminen
Jos osakekirja katoaa, se on kuoletettava. Kuolettamisesta päättää toimivaltainen käräjäoikeus sille tehtävästä hakemuksesta. Sen jälkeen, kun lainvoimainen osakekirjan kuolettamispäätös on tehty, korvaa päätös kadonneen osakekirjan. Tällaisessa tapauksessa on mahdollista, että taloyhtiön hallitus antaa kadonneista osakkeista uuden osakekirjan, mutta vasta em. päätöksen jälkeen. Kuoletus- ja uuden osakekirjan hankkimiskustannuksista vastaa käytännössä se osakkeenomistaja, jonka hallusta osakekirja on kadonnut.Osakekirjaan on uuden asunto-osakeyhtiölain 2-luvun 8 §:n nojalla tehtävä merkintä siitä, että osakekirja on annettu kuoletetun osakekirjan sijaan.Osakekirjan allekirjoittaa yhtiön puolesta yhtiön hallitus. Allekirjoitukseen ei tarvita kaikkia yhtiön hallituksen jäseniä, vaan päätösvaltainen määrä.
mies kaivaa ränneistä lehtiä korkealla katolla
Näin lisäät turvallisuutta taloyhtiön kevättalkoisiin
Kevättalkoot kokoavat yhteen taloyhtiön asukkaat hoitamaan yhteistä omaisuutta, vaikka useimmilla taloyhtiöillä onkin palkattu kiinteistönhuoltofirma hoitamassa taloyhtiön tarvitsemia palveluja. Talkoot tuovat kustannussäästöä, mutta usein ne ovat mukava tapa pitää yllä yhteishenkeä.Silloin kun taloyhtiössä tehdään talkootöitä, on taloyhtiöllä syytä olla talkoovakuutus kunnossa. Kiinteistön talkoovakuutuksella korvataan talkootyön työn aikana aiheutuneet tapaturmat asunto-osakeyhtiön asukkaille. Jos talkoisiin osallistuvilla asunto-osakeyhtiön osakkailla on henkilökohtaisia vapaa-ajan tai täysajan tapaturmavakuutuksia, kattavat ne heille talkootöissä mahdollisesti sattuvat vahingot. Se antaa turvaa tapaturmaisesti aiheutuneiden ruumiinvammojen varalle esimerkiksi tikkailta putoaminen, joka on valitettavan yleistä ja helposti vältettävissä.
202211_80224.jpg
Väärinymmärretty ilmanvaihto - 5 faktaa, jotka jokaisen tulisi tietää
Ilmanvaihtoon liittyy monia yleisiä harhaluuloja ja uskomuksia. Erityisesti vanhempien kiinteistöjen kohdalla väärinymmärrykset kostautuvat usein asuntojen huonona sisäilmana, joka sairastuttaa asukkaiden lisäksi myös kiinteistön. Etenkin räikeät puutteet asuntojen korvausilmanvaihdossa ovat yleisiä vielä tänäkin päivänä. Vaikka puutteet tunnistetaan, ei niiden korjaamiseen suhtauduta aina riittävällä vakavuudella.Mitä sitten ovat yleisimmät harhaluulot ja mistä kyseisissä tilanteissa todellisuudessa on kyse?
20212_68446.jpg
Helppoa säästöä taloyhtiölle: ei enää hukkaan heitettyä lämpöä
Ennen 2000-lukua rakennetuissa taloissa ei ole yleensä poistoilman lämmöntalteenottoa, jolloin lämpö pääsee karkaamaan taivaalle. Uusi NIBE reHEAT on tehokas lämmöntalteenottojärjestelmä, jolla taloyhtiö voi pienentää vuosittaisia lämmityskulujaan jopa 25 prosenttia. Artikkelin lopusta voit katsoa aiheeseen liittyvän webinaaritallenteen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton