• Etusivu
  • Osakas

Kuusi vinkkiä järkevään vedenkäyttöön

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Smartvatten Oy
Päivitetty 07.01.2022
20221_74341.jpg

Verto-kodissa huoneiston vedenkulutuksen seuranta on helppoa VertoMobile-sovelluksen avulla.

Oman vedenkulutuksen määrä tulee usein yllätyksenä kulutuksen mukaiseen vesilaskutukseen siirtymisen jälkeen. "Ei voi pitää paikkaansa", on yleinen kommentti, johon isännöitsijä joutuu ensimmäisten laskujen jälkeen vastaamaan.
Poimi tästä Verton vinkit vedensäästöön!

1. FIKSU SUIHKUTTELIJA SÄÄSTÄÄ

Suihkussa aika on rahaa

Suihku on kodin suurin vesijuoppo ja energiasyöppö. Nykynormien mukaisen suihkun virtaus on 12 litraa minuutissa. Kymmenen minuutin suihku vie siis 120 litraa vettä, jos suihku on koko ajan auki. Tuosta määrästä noin 60 % on lämmintä vettä.Suihkussa kannattaa siis välttää turhaa veden juoksutusta: pidä suihkukäynnit lyhyinä ja sulje hana saippuoinnin ajaksi.

Tarkista suihkusi

Myös suihkulaitteiden tyypillä ja kunnolla on iso rooli vedenkulutuksessa. Norminmukaisen suihkun virtaama on edellä mainittu 12 litraa minuutissa. Säästömalleissa virtaama on vain 8–9 litraa minuutissa. Vanhat suihkut ja isot kattosuihkut laskevat vettä läpi huomattavasti reilummin, jopa 18–20 litraa minuutissa.

Saunoessa vesi maksaa enemmän kuin sähkö

Koska sähköstä on totuttu maksamaan kulutuksen mukaan, on moni tottunut kiinnittämään vedenkulutuksen sijaan huomiota sähkönkulutukseen. Siksi sähkösaunaa pidetään suurena energiasyöppönä, jota lämmitetään säästeliäästi.
Totuus kuitenkin on, että tavallisen perheen suihkut maksavat yleensä huomattavasti enemmän kuin saunan lämmitys.

Kolmihenkinen keskivertoperhe käyttää noin 70 000 litraa lämmintä vettä vuosittain. Sen lämmittämiseen kuluu noin 4 000 kilowattituntia energiaa. Tavallisen sähkösaunan lämmittäminen kahdesti viikossa kuluttaa noin 600 kWh energiaa vuodessa. Toisin sanoen, tavallisen perheen suihkuttelu vie noin tuplasti enemmän energiaa kuin sähkösaunan lämmittäminen päivittäin.

2. ÄLÄ LOTRAA PESUALTAALLA

Vettä on turha juoksuttaa myöskään pesualtaalla. Sulje siis hana kun:

  • Harjaat hampaita
  • Saippuoit käsiä
  • Ajat partaa höylällä

Jälleen kerran – laita hana kiinni, kun et tarvitse vettä. Vesi on tarpeen vain partahöylän huuhtelussa, kasvojen pesussa sekä hammastahnan purskuttelussa – ja silloinkin kannattaa käyttää hammasmukia.

3. UUSI PÖNTTÖ ON VESIPIHI

Ei ole ihan sama millaisella pöntöllä asiansa hoitaa

Keskivertosuomalainen käy vessassa 5–7 kertaa päivässä, ja wc:n huuhteluun kuluu vuodessa vettä keskimäärin 20 000 litraa per henkilö. Käytännössä noin neljännes suomalaisen käyttämästä vedestä menee vessasta alas. Ei siis ole ihan sama millaisella pöntöllä asiansa hoitaa.

Uusi pönttö kuluttaa parhaimmillaan vain neljänneksen vettä verrattuna vaikkapa 1970-luvulla rakennetun kerrostaloasunnon alkuperäiseen istuimeen.
Uusi pönttö kuluttaa parhaimmillaan vain neljänneksen vettä verrattuna vaikkapa 1970-luvulla rakennetun kerrostaloasunnon alkuperäiseen istuimeen.

Tavallinen, yhdellä nupilla varustettu wc-istuin käyttää noin 6 litraa vettä yhteen huuhtelukertaan. 1970-luvulta peräisin oleva vanhanmallinen wc-pönttö käyttää huuhteluun 9 litraa vettä per vetäisy. Uusimmat, kaksoisnupilliset säästömallit käyttävät isompaan huuhteluun 4 litraa ja pieneen huuhteluun 2 litraa vettä.

Uusi pönttö kuluttaa siis parhaimmillaan vain neljänneksen vettä verrattuna vaikkapa 1970-luvulla rakennetun kerrostaloasunnon alkuperäiseen istuimeen. Kannattaa siis vaihtaa vanhat pöntöt uusiin ja huuhdella tarpeen mukaan, kun vessassa on nykyaikainen wc-istuin.

4. KONETISKAUS SÄÄSTÄÄ VETTÄ JA ENERGIAA

Tiskaaminen käsin kuluttaa 50–150 litraa vettä

Uusimmat A-luokan astianpesukoneet kuluttavat yhdellä pesukerralla noin 10–12 litraa vettä. Säästöohjelmilla kulutus jää jopa alle kymmenen litran per pesukerta. Sähköä yhteen pesukertaan menee noin 1 kilowattitunti (eli saman verran kuin 2,5 minuutin suihkun lämpimän veden lämmitykseen). Hieman vanhempi tiskikone käyttää yhdellä pesukerralla 15–20 litraa vettä.

Työtehoseuran tutkimuksen mukaan saman astiamäärän tiskaaminen käsin kuluttaa 50–150 litraa vettä pesutavasta riippuen. Pahin mahdollinen tapa on sekä pestä että huuhdella astiat juoksevalla vedellä.

Säästeliäskin käsin tiskaaja kuluttaa siis vettä noin viisinkertaisen määrän nykyaikaiseen astianpesukoneeseen verrattuna. Ja lämpimän veden käyttö tiskatessa kuluttaa myös energiaa enemmän kuin koneella tiskaaminen.

Konetiskaaminen on siis selvästi taloudellisempaa kuin käsin tiskaaminen, jopa hieman vanhemmalla tiskikoneella.

Mitä tiskaaminen maksaa?

Astianpesukone:

  • Sähkö / pesukerta: 12 snt
  • Vesi / pesukerta (12l): 3 snt
  • Yhteensä: 15 snt

Käsin tiskaaminen:

  • Vesi (40–140l): 10–38 snt
  • Veden lämmitys: 18–65 snt
  • Yhteensä: 28–103 snt

Lähde: Työtehoseura

5. UUDELLA KONEELLA PYYKKÄÄT TEHOKKAAMMIN

Pyykinpesussa vesi maksaa enemmän kuin sähkö

Uudet A-luokan pyykinpesukoneet kuluttavat vettä noin 60 litraa per pesukerta. Vanhat, esimerkiksi 1980-luvun konemallit käyttävät pesukertaan yli kaksinkertaisen määrän vettä, noin 130 litraa per pesukerta. Myös energian kulutuksessa on uusien ja vanhojen koneiden välillä merkittävä ero. Uudet koneet kuluttavat energiaa reilun kilowattitunnin yhteen pesukertaan, vanhat noin 50 % enemmän.

Valitse pesukone tarpeesi mukaan, jotta et joudu pesemään vajaita koneellisia.

Vaikka pyykinpesukone käyttää vain kylmää vettä, kuluu pyykinpesussa enemmän rahaa veteen kuin sähköön. Uudella koneella yhden koneellisen sähkö maksaa noin 10 senttiä ja vesi 16 senttiä.

Säästeliäskin käsin tiskaaja kuluttaa vettä noin viisinkertaisen määrän nykyaikaiseen astianpesukoneeseen verrattuna.
Säästeliäskin käsin tiskaaja kuluttaa vettä noin viisinkertaisen määrän nykyaikaiseen astianpesukoneeseen verrattuna.

6. KORJAUTA VUODOT HETI!

Loriseviin vessanpönttöihin pitää reagoida heti

Pieneltä ja harmittomalta tuntuva vuoto hanassa tai wc-pöntössä voi käydä äkkiä erittäin kalliiksi. Ompelulangan kokoinen vuotokohta esim. hanassa valuttaa vettä hukkaan noin 30 000 litraa vuodessa. Yksi tasaisesti vuotava wc-istuin taas saattaa valuttaa vettä viemäriin 200 euron viikkovauhtia – vuodessa ylimääräistä laskua tulee siis 10 000 euroa!

Tiputtaviin hanoihin tai jatkuvasti loriseviin vessanpönttöihin pitääkin reagoida heti ja ilmoittaa niistä isännöitsijälle tai huoltoyhtiöön. Muista myös, että vuotaneen veden hinnan maksaa asukas, ei taloyhtiö.

Verto hälyttää vuodoista

Verton vedenmittausjärjestelmät auttavat isännöitsijää vuotojen havaitsemisessa. Verto-järjestelmässä on vuotohälytys, joka hälyttää havaitessaan riittävän pitkän yhtäjaksoisen kulutuksen jossain asunnossa. Verto-kodissa asuva voi tarkkailla vedenkulutustaan VertoMobilen avulla. Sovellus ilmoittaa käyttäjälle, mikäli vuorokauden vedenkulutus on ylittänyt keskiarvon.
Lue lisää Vertomobilesta

Katso vinkit järkevään vedenkäyttöön videolta

Vinkit järkevään vedenkäyttöön

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö


Smartvatten Oy
Osakas
käyttövesi
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Pariskunta tutkii tablettia
Mikä on taloyhtiösi suurin kiinteistökulu?
Tiedätkö, mikä on taloyhtiösi suurin kiinteistökulu? Vastaus on todennäköisesti vesi. Kun taloyhtiössä hyödynnetään kaikki vedenkulutusta vähentävät keinot ja ohjataan aktiivisesti muuttamaan kulutustottumuksia, varmistetaan, ettei viemäriin valu silkkaa rahaa.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
201612_47899.jpg
Paljonko sinä käytät vettä vuorokaudessa?
Paljonko sinä käytät vettä vuorokaudessa? Totuus selviää vain mittaamalla ja yleensä tuloksena on isompi luku kuin tuoreen mittarinomistajan oma arvio. Vesimittarin asennus laskeekin tutkitusti vedenkulutusta peräti kolmanneksella.70-luvulla moni asia virtasi vapautuneesti eikä vesi tehnyt poikkeusta; sitä valui viemäriin joka vuorokausi peräti 400 litraa per henkilö. Tänä päivänä vastaava luku on 155. Oma osansa muutoksessa on tietysti kodinkoneiden ja suihkujen kehityksellä. Ja sitten on se ihmiskunnan kehitystä mittaava asia, jonka nimi on asenne. Kysymys kuuluukin: välitätkö vai annatko valua?
202111_73533.jpg
Yhä useammassa talo­yhtiössä on nyt maksettava vedestä kulutuksen mukaan
Kiinteistöliitto tiedottaa:Osakkaiden taloyhtiölle maksamat vesimaksut määräytyvät nyt yhä useammassa taloyhtiössä vesimittarin osoittaman lukeman mukaan. Eduskunta hyväksyi EU:n energiatehokkuusdirektiiviin pohjautuvan lain noin vuosi sitten, ja muutos alkaa nyt hiljalleen näkyä myös käytännössä.
20229_79597.jpg
Etäluettavat vesimittarit taloyhtiössä: hyödyt ja lain vaatimukset
Vedenkulutuksen mittaaminen on yhä ajankohtaisempaa korkeampien energian hintojen johdosta. Laki asettaa jo omat vaatimuksensa vedenmittaukselle vesimittareiden avulla, mutta mitä hyötyä taloyhtiössä on etäluettavasta vedenmittauksesta ja entä vedenmittauksesta ylipäätään? Kysymyksiin vastaa Koka Oy:n avainasiakas- ja markkinointipäällikkö Otto Moberg.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Epämiellyttävä haju porraskäytävässä - mitä tehdä?
Asun kerrostalossa, jossa kaksi asuntoa/kerros. Naapurillani on viisi kissaa. Nyt jo parin kuukauden ajan on porraskäytävässä leijunut yököttävä kissan pissan haju. Toki ennenkin on ollut muutaman päivän hajuongelmia. Naapurilla on tapana säilyttää kissanpissan vaihtopusseja ulko-ovensa lähellä ja viedä sitten pois, kun on asiaa ulos. Olen laittanut asukkaalle pari kohteliasta kehotusta tehdä ongelmalle jotain. Hän ei vastaa myöskään ovikellon soittoon. Haju tunkeutuu jo oman asuntoni eteiseen, kun kuumuuden takia on pidettävä ikkunat raollaan ja parvekkeen ovi auki. Isännöitsijälle olen myös kertonut ongelmasta, ottaa yhteyttä, kunhan ehtii, oli isännöitsijän vastaus. Ystävät ja yläkerran naapurit yökkäilevät kanssani.Keneen otan yhteyttä, jotta hajuhaitasta pääsee eroon?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton