• Etusivu
  • Osakas

Lakimuutokset, jotka jokaisen taloyhtiön hallituksen tulisi tietää vuonna 2025

Sari Nieminen
Julkaistu 06.05.2025
lakimuutokset-taloyhtiöille-2025-1920x1080

Hyvä taloyhtiön hallitus on perillä lakiuudistuksista.

Vuosi 2025 tuo mukanaan useita konkreettisia muutoksia, jotka vaikuttavat taloyhtiöiden hallitusten arkeen. Osa muutoksista on jo voimassa, osa taas tulossa kesän ja syksyn aikana. Tässä artikkelissa esittelemme tiiviisti ja selkeästi ne neljä lakimuutosta, joihin jokaisen hallituksen on hyvä perehtyä ja varautua: huoneistotietojärjestelmän toinen vaihe (HTJ2), PEP- ja pakoteseurannan velvoitteet, hallintaanoton menettelyn helpottuminen sekä käynnissä oleva asunto-osakeyhtiölain uudistus.

HTJ2: Uudet velvoitteet huoneistotietojärjestelmään

Huoneistotietojärjestelmä on ollut käytössä jo muutaman vuoden ajan, ja moni taloyhtiö on siirtänyt osakeluettelonsa Maanmittauslaitoksen ylläpitämään järjestelmään. Kesällä 2025 alkaa järjestelmän toinen vaihe, joka laajentaa tietosisältöjä merkittävästi.

Mitä hallituksen pitää tietää?

Kesäkuusta 2025 alkaen taloyhtiön tulee ilmoittaa HTJ:ään muun muassa:

  • osakkaiden tekemät muutostyöt (esim. kylpyhuoneremontit)
  • yhtiön kunnossapitotarveselvitykset
  • tehdyt peruskorjaukset ja kunnossapitotyöt
  • yhtiölainojen ja vastikkeiden tiedot

Tiedot kerätään vähitellen, ja siirtymäaika jatkuu kesään 2026. Ilmoittaminen tapahtuu isännöitsijän kautta, mutta vastuu on viime kädessä taloyhtiöllä. Hallituksen tehtävänä on huolehtia, että tiedot ovat saatavilla ja ilmoittaminen tapahtuu ajallaan.

Miksi tällä on väliä?

Tietojen ajantasaisuus parantaa läpinäkyvyyttä: tulevaisuudessa asunnon ostaja voi tarkistaa esimerkiksi, onko huoneistossa tehty vesieristyksiä, tai millaisia korjauksia yhtiössä on tehty viime vuosina. Tämä lisää kaikkien osapuolten turvallisuutta ja auttaa myös hallitusta ja isännöitsijää pitämään kiinteistön tiedot kunnossa.

PEP-tarkistukset ja rahanpesulain vaikutukset hallitukseen

Rahanpesulain muutokset ovat tuoneet uusia vastuita myös taloyhtiöiden hallituksille, vaikka asia saattaa aluksi kuulostaa kaukaiselta. Käytännössä isännöitsijän tulee nykyään varmistaa jokaisen hallituksen jäsenen henkilöllisyys ja selvittää, onko joku heistä poliittisesti vaikutusvaltainen henkilö eli PEP.

eri suuruisia euroja

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Isännöitsijä voi pyytää hallituksen jäseniltä henkilötietoja ja vahvistuksia sähköpostitse tai isännöintiohjelman kautta. Lisäksi jäsenet voidaan tarkistaa automaattisesti esimerkiksi EU:n pakotelistoilta. Tarkistukset tehdään uusien rahanpesulakia koskevien velvoitteiden mukaisesti.

Onko tässä jotain pelättävää?

Ei ole. Kyse on teknisestä prosessista, joka sujuu tavallisesti ilman vaivaa. Tarkoituksena on estää rahanpesua ja valvoa, ettei taloyhtiön päätöksenteossa ole mukana henkilöitä, joihin kohdistuu kansainvälisiä pakotteita. Tietojen kerääminen on laissa säädetty velvollisuus, ja hallituksen jäsenten kannattaa suhtautua siihen käytännönläheisesti.

Hallintaan oton menettelyä helpotettu

Hallintaan otto tarkoittaa sitä, että taloyhtiö voi ottaa osakehuoneiston tilapäisesti haltuunsa, jos osakas rikkoo yhtiöjärjestystä tai lakia – esimerkiksi aiheuttaa jatkuvaa häiriötä tai jättää vastikkeet maksamatta. Vuonna 2024 tuli voimaan lakimuutos, joka helpottaa hallintaanottoa tilanteissa, joissa osakas oleskelee ulkomailla.

Miksi tämä on tärkeää?

Aiemmin ulkomailla asuvan osakkaan tavoittaminen saattoi viivästyttää prosessia kohtuuttomasti. Nyt yhtiökokouksen päätös voidaan antaa tiedoksi haastemiehen kautta 60 päivän sisällä päätöksestä, mikä mahdollistaa nopeamman etenemisen.

Mitä hallituksen kannattaa tehdä?

Päivittäkää tarvittaessa tiedoksiantomenettelyt yhdessä isännöitsijän kanssa ja huolehtikaa, että ongelmatilanteissa asiakirjat saadaan perille lain edellyttämällä tavalla. Tämä muutos tukee hallitusten työtä, kun joudutaan puuttumaan pitkittyneisiin häiriötilanteisiin.

Asunto-osakeyhtiölain uudistus vireillä

Oikeusministeriö on käynnistänyt asunto-osakeyhtiölain kokonaisuudistuksen. Tavoitteena on päivittää lakia vastaamaan nykyajan asumista ja hallintoa.

Mitä uudistuksessa suunnitellaan?

  • selkeämmät säännöt häiriökäyttäytymiseen puuttumiseen
  • mahdollisuus yhtiön hallittuun alasajoon (esim. rakennuksen elinkaaren päättyessä)
  • kevennyksiä sähköautojen latauspisteiden päätöksentekoon
  • pelisäännöt lyhytaikaiselle vuokraustoiminnalle

Lain valmistelu on vielä kesken, mutta sen etenemistä kannattaa seurata. On todennäköistä, että uudistuksen ensimmäiset konkreettiset muutokset tulevat voimaan vuosina 2026–2027.

Mitä hallituksen kannattaa tehdä?

Pitäkää korvat auki. Muutosten vaikutus voi olla suuri – esimerkiksi Airbnb-tyyppisen vuokrauksen säännöt voivat muuttua, tai hallituksen työ helpottua sähköautojen latausinfran osalta.

Info

Info

Vuosi 2025 ei tuo mukanaan vain teknisiä velvoitteita, vaan myös konkreettisia työkaluja taloyhtiön hallinnolle. Tietojen ilmoittaminen HTJ:ään, PEP-tarkistuksiin osallistuminen ja hallintaan oton sujuvoittaminen eivät ehkä ole arjen hauskimpia aiheita, mutta ne lisäävät selkeyttä, turvaa ja luottamusta taloyhtiön toimintaan. Tuleva lakiuudistus puolestaan avaa mahdollisuuksia kehittää taloyhtiöiden toimintaa edelleen asukaslähtöisemmäksi ja hallinnollisesti kevyemmäksi.

Jos toimit taloyhtiön hallituksessa, nyt on hyvä hetki ottaa nämä asiat agendalle. Keskustele niistä hallituksen ja isännöitsijän kanssa, käy tarkistuslista läpi ja varmista, että yhtiön käytännöt ovat ajan tasalla. Fiksu hallitus ei vain reagoi – se ennakoi.

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Osakas
laki
taloyhtiön hallinnointi
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20098_18339.jpg
Erillinen energiatodistus antaa taloyhtiölle päätösten perusteet
Taloyhtiö voi hankkia energiatodistuksen vain auktorisoidun erillisen energiatodistuksen antajan toimesta. Energiatodistus antaa hyvän pohjan taloyhtiön päätöksen teolle ja investointilaskelmille ja siten ohjaa oikeisiin, energiatehokkuutta ja -luokkaa parantaviin toimenpiteisiin.
20229_79597.jpg
Etäluettavat vesimittarit taloyhtiössä: hyödyt ja lain vaatimukset
Vedenkulutuksen mittaaminen on yhä ajankohtaisempaa korkeampien energian hintojen johdosta. Laki asettaa jo omat vaatimuksensa vedenmittaukselle vesimittareiden avulla, mutta mitä hyötyä taloyhtiössä on etäluettavasta vedenmittauksesta ja entä vedenmittauksesta ylipäätään? Kysymyksiin vastaa Koka Oy:n avainasiakas- ja markkinointipäällikkö Otto Moberg.
20218_71758.jpg
10 tärkeintä tarkastus­kohtaa hissin määrä­aikaistarkas­tuksessa
Hissionnettomuuksia sattuu onneksi harvoin, mutta seuraukset voivat olla vakavia – kuten Kaunialan sairaalassa kuolemaan johtaneessa hissitapaturmassa. Sairaalan hoitaja ja pyörätuolissa ollut kuntoutuja olivat poistumassa hissikorista. Kesken poistumisen hissikori lähti liikkeelle ylöspäin. Kuntoutuja jäi puristukseen korin lattian ja kerrostason kulkuaukon yläkarmiin ja menehtyi.Tapaturmassa syynä oli nostokoneisten jarrun vikaantuminen. Hissien osat vaativat huoltoa ja tarkastustoimenpiteitä. Onnettomuuksilta vältytäänkin parhaiten ennakoimalla hissin huoltotoimenpiteitä säännöllisien ja lain vaatimien hissitarkastuksen avulla. Mutta mitä itse hissitarkastuksessa oikein tarkastetaan ja miksi? Onko teidän taloyhtiössänne hissiturvallisuus kunnossa?
20221_76623.jpg
Kenen vastuulla on huoltaa tai tarkastaa taloyhtiön hissit?
Hissit ovat monessa taloyhtiössä arkipäivää ja joillekin välttämättömyys, jota ilman ei pysty suoriutumaan arkielämästä. Tiedätkö kuka huoltaa ja on vastuussa hissitarkastuksista? Entä kuka on vastuussa hissin turvallisesta toiminnasta? Onko asiaa tiedostettu taloyhtiössänne?
Taloyhtiön neuvottelut ja kustannuslaskenta
Tilintarkastus vai toiminnantarkastus?
Taloyhtiön yhtiökokouksen valitsema tilintarkastajan tulee olla asunto-osakeyhtiöissä pääsääntöisesti, jos yhtiön kattaa vähintään 30 osakkeenomistajien hallinnassa olevaa huoneistoa. Tilanteessa, jossa yhtiöllä ei ole tilintarkastajaa ja yhtiöjärjestyksessä ei toisin määrätä, tulee yhtiöllä olla toiminnantarkastaja.Artikkelista sinulle selviää:Tilintarkastajan toimikausiMinkälainen taloyhtiö on velvollinen valitsemaan tilintarkastajanMikä on toiminnantarkastus Miten toiminnantarkastaja valitaan ja mitkä ovat kelpoisuusvaatimuksetMikä on toiminnantarkastuskertomusMitkä ovat toiminnantarkastajan tietojensaantioikeus, tietojenantovelvollisuus ja salassapitovelvollisuus
20205_64831.jpg
Poikkeustila jätti jälkensä myös rakennusalan toimihenkilöiden työehtosopimuksiin
Rakennusalan toimihenkilöiden työehtosopimukset on saatu pakettiin. Rakennusteollisuus RT:n hallitus hyväksyi neuvottelutuloksen omalta osaltaan 29.4. Ammattiliitto Prolta lopullinen hyväksyntä tulee toukokuun ensimmäisellä viikolla. Kuten työntekijöidenkin sopimuksessa, myös toimihenkilöillä on mukana erillinen kriisilauseke vallitsevan poikkeustilan johdosta.Koronaviruksen aiheuttama maailmanlaajuinen poikkeustila näkyy toimihenkilöiden työehtosopimuksissa erillisenä kriisilausekkeena. Mikäli pandemian vuoksi yritysten yleiset toimintaedellytykset vaarantuvat ja työllisyys heikkenee, sopimuksen molemmat osapuolet sitoutuvat neuvotteluihin niiden turvaamiseksi sekä alakohtaisten toimintamallien luomiseksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton