Lappeenrannan Kurjentiellä kerrostalot korjataan tiilellä
Paikalla muurattu tiili valittiin julkisivujen uudeksi verhoukseksi, ei pelkästään siksi, että se on pitkäikäinen ja vähän huoltoa vaativa, vaan myös siksi, että se oli myös hinnallisesti kilpailukykyisin vaihtoehto.
Kahteen Lappeenrannan Mäntylän kaupunginosassa sijaitsevaan kerrostaloon tehdään laajamittainen peruskorjaus. Uudeksi julkisivuratkaisuksi valittiin paikalla muurattu tiili, joka osoittautui niin hinnallisesti kuin laadullisestikin kilpailukykyiseksi ratkaisuksi. Julkisivukorjauksen lisäksi taloihin tehdään myös täydellinen sisätilojen peruskorjaus sisältäen niin ilmanvaihdon kuin putkistojenkin uusimisen.
Kahdeksankymmentä luvun alussa rakennettujen kaupungin vuokrakerrostalojen julkisivuelementit olivat tulleet tiensä päähän. Betonielementtien kuorissa käytettyjen terästen ruostuminen oli alkanut rapauttaa julkisivupintoja siinä määrin, että ne vaativat korjausta. Ilmiö on hyvin tyypillinen tuon ajan betonielementtitaloille. Varsinaisia kosteusvaurioita ulkoseinärakenteista ei kuitenkaan löytynyt. Kun samaan aikaan myös talon putkistot alkoivat olla elinkaarensa päässä, päätettiin linjasaneerauksen yhteydessä tehdä myös perusteellisempi sisätilojen peruskorjaus. Käytännössä lähes kaikki meni uusiksi, kertoo kohteen pääsuunnittelijana toimiva Tuomo Sinkko Arkkitehtitoimisto ARK’IDEA Oy:stä.
Tiilijulkisivu loppujen lopuksi kilpailukykyisin
Kun julkisivun peruskorjausvaihtoehtoja alettiin miettiä, oli vaihtoehtoja alkuvaiheessa useita. Mietittiin mm. eristerappausta sekä erilaisia laattaverhouksia, joista tiililaattaverhous oli vielä viime metreille saakka mukana, mutta koska tavoitteena oli elinkaariedullinen ja varma ratkaisu, oli perinteinen paikalla muurattu tiiliverhous varteenotettava vaihtoehto, toteaa Sinkko. Vaikka julkisivukorjauksia tehdään tänä päivänä monillakin eri tavoilla, tulisi elinkaari ja sen aikaiset huoltokustannukset ottaa entistä paremmin huomioon, onhan peruskorjaus sekä asukkaiden että kiinteistön omistajan kannalta kallis ja hankala operaatio. Kun tiijulkisivun alla keksittiin käyttää paikallavalun sijasta uudentyyppistä elementtiratkaisua, tuli muuratusta julkisivusta loppujen lopuksi sekä halvin että urakoitsijankin kannalta sopivin ratkaisu, jatkaa Sinkko.
Muuratun julkisivun etuna voidaan pitää sitä, että se ei kuormita vanhaa ulkokuorta, kuten monet ns. roikotettavat korjausratkaisut, etenkin kun vanha ulkokuori päätettiin jättää purkamatta. Vanhan ulkokuoren sidontaa kuitenkin vahvistettiin ankkuroimalla ne taustakuoreen 8 mm paksujen ankkuripulttien avulla.
Sokkelielementeillä aika- ja kustannussäästöä julkisivukorjaukseen
Paikalla muurattu tiili koetaan peruskorjauksessa usein hankalaksi ratkaisuksi, koska se vaatii useimmiten betonista valetun sokkelilevennyksen alleen. Tähän kohteeseen kehitettiin kuitenkin uudentyyppinen perustustyötä nopeuttava elementtiratkaisu, joka säästi sekä aikaa että työkustannuksia. Koska rakennus on pilariperustainen, valettiin sokkelielementtien alle pilarien kylkeen ainoastaan pilasterit, joiden päälle asennettiin valmiit yläpuolista muurausta kantavat sokkelielementit, jotka edelleen sidottiin yläpäästään pulttaamalla vanhaan sokkeliin kiinni. Uusista perustuksista ei aiheutunut kovinkaan suurta lisäkustannusta, koska sokkelin juuret jouduttiin salaojien uusimista varten joka tapauksessa kaivamaan auki. Perustamisvaihe sujui kaiken kaikkiaan varsin nopeasti ja muuraus päästiin aloittamaan niin ikään nopeammin, kertoo kohteen vastaavana mestarina toimiva Seppo Pahkala Lujatalo Oy:stä.
Paikalla muurattu punatiili vanhenee kauniisti
Julkisivumateriaaliksi valittiin aiempaa väritystä mukaillen Wienerbergerin punainen sileä moduulikokoinen tiili.
Paikalla muurattu punatiili vanhenee kauniisti ja se on myös vähän huoltoa vaativa julkisivuratkaisu. Lappeenrannassa on muutenkin pitkät perinteet punatiilen käytöstä, ovathan esimerkiksi Lappeenrannan vanhan kasarmialueen yli sata vuotta vanhat kauniisti kirjoillut julkisivut niin ikään punatiiltä, tähdentää Sinkko.
Kohde muuttuu kovanrahan vuokrataloksi
Kahdesta kolmikerroksisesta kerrostalosta koostuva vuokrataloyhtiö käsittää kaikkiaan 36 huoneistoa. Alun perin arkkitehti Pauli Vuorisen suunnittelemat lamellikerrostalot edustavat kahdeksankymmentäluvun alun tyypillistä elementeistä rakennettua lähiöarkkitehtuuria. Tuolloin ei esimerkiksi tämäntyyppisiin mataliin kolmikerroksisiin kerrostaloihin rakennettu juurikaan hissejä. Niitä ei taloihin lisätä nytkään, kertoo Sinkko, koska lisäkustannus olisi ollut varsin merkittävä. Hissien poisjättäminen aiheutti kuitenkin sen, että peruskorjaukseen ei saatu ARA-rahoitusta. Hanke päätettiin toteuttaa kuitenkin ns. kovanrahan korjauksena, mikä johti edelleen siihen, että ns. "sosiaalinen vuokrataloyhtiö" muuttuu korjauksen myötä kovanrahan vuokrataloyhtiöksi, jatkaa Sinkko. Peruskorjaus päätettiin toteuttaa hissittömyydestä huolimatta kuitenkin varsin perusteellisesti. Esimerkiksi kaikki sisätilat menevät käytännössä kantavia seinärakenteita lukuun ottamatta uusiksi ja myös materiaalien ja kalusteiden osalta talo tehdään uudistuotantoa vastaavaksi.
Energiatehokkuutta parannettiin ilman eristeiden lisäämistä
Varsinaista energiakorjausta esimerkiksi ulkoseinien lämmöneristystä lisäämällä ei rakennuksiin tulla tekemään, vaan energiatehokkuuden parantaminen tehdään lähinnä ikkunat uusimalla sekä asentamalla taloihin hyvällä hyötysuhteella lämpöä talteen ottava ilmanvaihtojärjestelmä. Talojen alkuperäiset 1980-luvun ikkunat eivät olleet vielä lämpölaseja, mutta vaihtamalla ne U-arvoltaan 1,0 W/m2K oleviin MSE/MEK tyyppisiin 3-lasisiin puu-alumiini-ikkunoihin, saadaan aikaan jo merkittävää energiansäästöä. Ilmanvaihtojärjestelmäksi valittiin talokohtainen tulo ja poistoilmajärjestelmä.
Ilmanvaihtokoneena toimii pyörivällä lämmönsiirtimellä varustettu Systemairin DV Compact 20, jonka lämmönsiirtimen hyötysuhde on 57 %. Koska taloissa ei alkujaan ollut iv-konehuoneita, joudutaan ne nyt rakentamaan. Aluksi tarkasteltiin vaihtoehtoa, jossa rakennusten kattomuotoa olisi muutettu hieman jyrkemmäksi harjakatoksi, jolloin iv-konehuone olisi voitu sijoittaa katon välitilaan. Ajatuksesta kuitenkin luovuttiin ja kattomuoto säilytettiin entisellään. Sen sijaan uusi iv-konehuone päätettiin sijoittaa kummankin talon päädyssä sijaitsevaan ylimmän kerroksen kolmion yhteen huoneeseen. Talojen kahdesta kolmiosta tulee peruskorjauksen myötä kaksioita ja iv-laitteille saadaan samalla riittävästi tilaa. Konehuoneeksi muutetun tilan ääneneristystä jouduttiin kuitenkin parantamaan monin eri tavoin äänihäiriöiden välttämiseksi; esimerkiksi lattia eristettiin ja sen päälle valettiin betonista tärinöitä vaimentava kelluva lattia.
Talot rakennetaan uutta vastaaviksi
Peruskorjaus alkoi maaliskuun lopussa ja sen arvioidaan kestävän noin vuoden. Syyskuun alussa julkisivut olivat jo valmiit, mutta sisäpuolinen peruskorjaus laajuudestaan johtuen vie vielä jonkin aikaa, kertoo Pahkala, mutta lisää, että sekin on kyllä jo ihan hyvällä mallilla. Kun ajatellaan, että talot saavat kauniin paikallamuuratun julkisivun, uudet ja hieman aiempaa tilavammat parvekkeet kevennettyine lasikaiteineen, sekä lisäksi vielä täysin uusitut sisäpinnat, kiintokalusteet, kylpyhuoneet ja talokohtaiset saunaosastot, ilmanvaihtoakaan unohtamatta, voidaan sanoa, että taloista tulee täysin uutta vastaavat.
Info
Kurjentie 73 peruskorjaus
- Talot A ja B
- Kerroksia 3
- Huoneistoja yhteensä 36
- Rakennuttaminen ja valvonta: Lappeen Rakennuttaja Oy
- Pääurakoitsija: Lujatalo Oy
- Pääsuunnittelu ja arkkitehtisuunnittelu: ARK’IDEA Oy
- Rakennesuunnittelu: Temaltek Oy
- LVIAS-suunnittelu: Granlund Saimaa Oy