• Etusivu
  • Remontti

Lattiatasoitteen vaikutus sisäilmaan

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Julkaistu 31.03.2017Päivitetty 04.03.2024
rapatut sisäseinät

Vaikka betonin suhteellinen kosteus muovimattoa asentaessa on sallitun enimmäisrajan alla, se ei välttämättä aina riitä. Vesilliukoiset liimat, joilla muovimatot kiinnitetään, eivät kestä betonin emäksisyyttä. Emäksisyys hajottaa mattoliimoja ja yhdessä ne reagoivat muodostaen myrkyllisiä yhdisteitä.

Tasoitekerros avuksi sisäilmaongelmiin

Haitalliset VOC-yhdisteet pääsevät ilmaan, kun muovimatoissa käytetyt pehmittimet ja mattoliimat reagoivat alkalisen kosteuden kanssa.

Tutkimusten mukaan tällaiset ongelmat voidaan estää vähintään 5 mm:n matala-alkalisella lattiatasoitteella muovimaton asennusalustana. Betonin suhteellisen kosteuden on oltava enintään 90 % tasoitteen alla.

Matala-alkaliset Weberin tasoitteet antavat pitkän suojan

Käyttöturvallisuustiedotteesta on hyvä tarkistaa, onko käytetty lattiatasoite matala-alkalinen. Hintansa vuoksi osa valmistajista suosii portlandsementtiä ja siihen pohjautuvia materiaaleja aluminaattisementin sijaan. Aluminaattisementti on tasoitteen valmistuksessa hintavampi vaihtoehto.

Kaikki Weberin valmistamat lattiatasoitteet ovat olleet jo lähes 30 vuotta matala-alkalisia ja niiden pH on noin 10,5, kun tavanomaisen betonin pH on yli 12,5.

Laboratorioissa ja käytössä tehtyjen testien mukaan matala-alkalisen tasoitteen antama suoja säilyy hyvin kymmenen vuoden jälkeen.

Itsestään levittyvän tasoitteen edut

Kun pyritään kustannustehokkaisiin ratkaisuihin, ratkaisuilla ei välttämättä ole kauaskantoisia seurauksia. Matala-alkalisen lattiatasoitteen aiheuttama muutaman euron lisäkustannus neliöhintaan säästää tulevaisuuden sisäilmakorjauksissa. Käytettäessä itsestään levittyvää lattiatasoitetta urakoitsijat ovat todenneet sen todellisuudessa säästävän rakennusajassa sekä rakentamisen kokonaiskustannuksissa. Puhumattakaan sisäilmaongelmiin johtavista alkalisen kosteuden aiheuttamista riskeistä.

Matala-alkalinen tasoite suojaa sisäilmaongelmilta

Matala-alkalinen tasoite suojaa sisailmaongelmilta

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Remontti
viemäröinti
vesiputkistot
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20189_54812.jpg
Sisäilmakorjausratkaisut tiivistämällä
Onnistunut sisäilmakorjaus vaatii aina kohdekohtaisen suunnittelun sekä ammattitaitoisen asennustyön. Asentajan on tunnettava käytettävät tuotteet, työmenetelmät sekä kohteen suunnitelmat. Rakennuttajan on järjestettävä kohteeseen toimiva valvonta. Ammattitaitoisen suunnittelijan on aina kohdekohtaisesti arvioitava niiden soveltuvuus. Weberin sisäilmakorjausratkaisut tarjoavat kattavan valikoiman toimivia korjausmenetelmiä eri syistä johtuviin sisäilmaongelmiin. Weberin tekninen tuki taas auttaa tarvittaessa oikean korjausratkaisun löytämisessä.
20165_46444.jpg
Putkiremontti nopeammin ja taloudellisemmin
Taloyhtiön putkitekniikan käyttöiäksi on arvioitu noin 50 vuotta. Tällä hetkellä suurin linjasaneeraustarve Suomen asuntokannasta kohdistuu erityisesti 1960- ja 70-luvuilla valmistuneisiin asuinkerrostaloihin ja saneeraustarpeen on ennustettu vain kasvavan lähivuosina voimakkaasti arviolta noin 2020-luvulle asti. Näitä asuntoja on Suomessa noin 470 000.Linjasaneerauksissa uusitaan putkistojen, sähkö- ja tietoliikenneyhteyksien lisäksi yleensä myös märkätilat ja mahdollisesti myös keittiöt. Myös muiden tilojen pintaremontteja voidaan liittää samaan urakkaan. Korjauskohteet ovat aina yksilöllisiä, joten saneerauksissa käytettävien rakenneratkaisuiden ja materiaalien valinnassa tulee noudattaa kohteesta laadittuja rakennesuunnitelmia.
201710_50573.jpg
Kosteus- ja sisäilmaongelmat historiaan
Matala-alkalisen tasoitteen käyttö yhdessä betonin kosteudenhallinnan kanssa on tehokas keino estää esimerkiksi lukuisissa muovimattokohteissa todetut ja kalliisiin korjauksiin johtaneet kosteus- ja sisäilmaongelmat. Nämä rakennusten käyttäjille ja koko yhteiskunnalle vakavia terveyshaittoja ja huomattavia ylimääräisiä kustannuksia aiheuttavat ongelmat johtuvat siitä, että muovimatoissa käytetyt pehmittimet ja mattoliimat eivät kestä betonin korkeaa alkalisuutta, vaan ne reagoivat alkalisen kosteuden kanssa muodostaen sisäilmaongelmia aiheuttavia haitallisia yhdisteitä.
20222_76752.jpg
Linjalattiakaivo antaa vapautta toteutukseen - märkätilojen remon­tointi taloyh­tiössä
Vieser Line on ainoa kotimainen linjalattiakaivo. Sen innovatiivisuus tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia ainutlaatuisiin kylpyhuoneratkaisuihin myös taloyhtiöiden remonttikohteissa. Tyylikkään designkannen alla on aina helposti asennettava ja puhdistettava sekä käytössä turvallinen ja tehokas lattiakaivojärjestelmä.
20212_68568.jpg
Täsmä­kartoituksella varmistetaan viemärien ja salaojien kunto
Yleensä kaikki huolestuvat vasta kun ongelmia alkaa esiintyä suunnasta jos toisesta, mutta mitäpä jos varsinkin kiinteistöjen pumppaamojen kohdalla toimisimme etupainotteisesti ja säästäisimme säännöllisillä huolloilla pitkän pennin?
20153_42788.jpg
Ilmanvaihdolla asumismukavuutta ja energiansäästöä
1960-luvulla kerrostaloissa alkoi yleistyä koneellinen poistoilmanvaihtojärjestelmä. Talon katolle asennettiin joko talo- tai porraskohtainen huippuimuri, joka poisti ilmaa märkätiloista ja keittiöstä. Tällä tavalla saatiin toteutettua ilmanvaihdon tärkein tehtävä: kosteuden ja epäpuhtauksien poistaminen asunnosta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton