• Etusivu
  • Remontti

Lattiatasoitteen vaikutus sisäilmaan

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Saint-Gobain Finland Oy / Weber logoSaint-Gobain Finland Oy / WeberLue lisää
Päivitetty 07.02.2025
rapatut sisäseinät

Vaikka betonin suhteellinen kosteus muovimattoa asentaessa on sallitun enimmäisrajan alla, se ei välttämättä aina riitä. Vesilliukoiset liimat, joilla muovimatot kiinnitetään, eivät kestä betonin emäksisyyttä. Emäksisyys hajottaa mattoliimoja ja yhdessä ne reagoivat muodostaen myrkyllisiä yhdisteitä.

Tasoitekerros avuksi sisäilmaongelmiin

Haitalliset VOC-yhdisteet pääsevät ilmaan, kun muovimatoissa käytetyt pehmittimet ja mattoliimat reagoivat alkalisen kosteuden kanssa.

Tutkimusten mukaan tällaiset ongelmat voidaan estää vähintään 5 mm:n matala-alkalisella lattiatasoitteella muovimaton asennusalustana. Betonin suhteellisen kosteuden on oltava enintään 90 % tasoitteen alla.

Matala-alkaliset Weberin tasoitteet antavat pitkän suojan

Käyttöturvallisuustiedotteesta on hyvä tarkistaa, onko käytetty lattiatasoite matala-alkalinen. Hintansa vuoksi osa valmistajista suosii portlandsementtiä ja siihen pohjautuvia materiaaleja aluminaattisementin sijaan. Aluminaattisementti on tasoitteen valmistuksessa hintavampi vaihtoehto.

Kaikki Weberin valmistamat lattiatasoitteet ovat olleet jo lähes 30 vuotta matala-alkalisia ja niiden pH on noin 10,5, kun tavanomaisen betonin pH on yli 12,5.

Laboratorioissa ja käytössä tehtyjen testien mukaan matala-alkalisen tasoitteen antama suoja säilyy hyvin kymmenen vuoden jälkeen.

Itsestään levittyvän tasoitteen edut

Kun pyritään kustannustehokkaisiin ratkaisuihin, ratkaisuilla ei välttämättä ole kauaskantoisia seurauksia. Matala-alkalisen lattiatasoitteen aiheuttama muutaman euron lisäkustannus neliöhintaan säästää tulevaisuuden sisäilmakorjauksissa. Käytettäessä itsestään levittyvää lattiatasoitetta urakoitsijat ovat todenneet sen todellisuudessa säästävän rakennusajassa sekä rakentamisen kokonaiskustannuksissa. Puhumattakaan sisäilmaongelmiin johtavista alkalisen kosteuden aiheuttamista riskeistä.

Matala-alkalinen tasoite suojaa sisäilmaongelmilta

Matala-alkalinen tasoite suojaa sisailmaongelmilta


Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Remontti
viemäröinti
vesiputkistot
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20186_53564.jpg
Kiviaineinen seinä on turvallinen
Kiviaineiset Leca- ja Kahi-harkot ovat varma ja turvallinen ratkaisu märkätilojen seiniin. Lisäksi tuotteiden ääni- ja palo-ominaisuudet ovat erinomaiset.
20165_46444.jpg
Putkiremontti nopeammin ja taloudellisemmin
Taloyhtiön putkitekniikan käyttöiäksi on arvioitu noin 50 vuotta. Tällä hetkellä suurin linjasaneeraustarve Suomen asuntokannasta kohdistuu erityisesti 1960- ja 70-luvuilla valmistuneisiin asuinkerrostaloihin ja saneeraustarpeen on ennustettu vain kasvavan lähivuosina voimakkaasti arviolta noin 2020-luvulle asti. Näitä asuntoja on Suomessa noin 470 000.Linjasaneerauksissa uusitaan putkistojen, sähkö- ja tietoliikenneyhteyksien lisäksi yleensä myös märkätilat ja mahdollisesti myös keittiöt. Myös muiden tilojen pintaremontteja voidaan liittää samaan urakkaan. Korjauskohteet ovat aina yksilöllisiä, joten saneerauksissa käytettävien rakenneratkaisuiden ja materiaalien valinnassa tulee noudattaa kohteesta laadittuja rakennesuunnitelmia.
201810_54957.jpg
Jouluun mennessä uudet kylpyhuoneet
As Oy Porin Rauduskoivun asukkaat saavat jouluun mennessä mm. upouudet kylpyhuoneet, omat sähkökeskukset, keittiön välitilan laatat, taloyhtiön saunatilat, ovipuhelinjärjestelmän sekä porraskäytävän. Vaikka remontti ei ilmainen ole, asuntojen arvo nousee verrattuna remontoimattomaan taloyhtiöön.
20153_42788.jpg
Ilmanvaihdolla asumismukavuutta ja energiansäästöä
1960-luvulla kerrostaloissa alkoi yleistyä koneellinen poistoilmanvaihtojärjestelmä. Talon katolle asennettiin joko talo- tai porraskohtainen huippuimuri, joka poisti ilmaa märkätiloista ja keittiöstä. Tällä tavalla saatiin toteutettua ilmanvaihdon tärkein tehtävä: kosteuden ja epäpuhtauksien poistaminen asunnosta.
20189_54534.jpg
Ilmanvaihdolla saa energiansäästöä
Asunnon ilmanvaihto on tärkeä osa asumismukavuutta. Ilmanvaihto pitää huolta, että käytetty ilma ja asumisesta syntyvät käryt, kosteus ja epäpuhtaudet poistuvat sisäilmasta ja uutta raikasta ilmaa tulee vanhan tilalle. Ilmanvaihto pitää huolta myös talon rakenteista. Nykyaikainen koneellinen ilmanvaihto on myös energiatalouden kannalta järkevä ratkaisu.Tilaa veloitukseton Huoneistokohtainen asuntoilmanvaihto -esite Esitepalvelusta
Katu, jossa on taloja rivissä
Hometta - tehdäänkö remontti taloyhtiön kustannuksella?
Olemme taloyhtiössämme riidelleet erään asukkaan kanssa homeesta. Hallitus on sitä mieltä, että asukas on vain hankala ja hometta ei ole. Asiaa on pitkitetty ja joitakin pakollisia terveystarkastajan määräämiä remontteja tehty. Pintasivelytesteissä ei hometta löydetty. Viimeisin niitti oli, että terveystarkastaja hajun perusteella käski remontoida koko asunnon. Asunto remontoitiin ja lasku oli taloyhtiölle yli 30 000 €. Isännöitsijän mukaan pientä kasvustoa löytyy aina ja se on ihan normaalia.Miten tällainen on mahdollista, että asukas maksattaa remonttinsa tällä tavalla muilla asukkailla? Onko isännöitsijä ja hallitus toiminut oikein? Miten terveystarkastaja voi vain hajun perusteella määrätä näin suuren remontin? Kuuluuko tällaisen asian hoito isännöitsijän peruslaskutukseen?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton