• Etusivu
  • Piha

Leikkikenttä taloyhtiön pihalle

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.07.2024
20213_69303.jpg

Pienelle lapselle taloyhtiön pihalla temmeltäminen on täynnä sääntöjä, kieltoja sekä mahdollisia vaaranpaikkoja. Ajoradoilla ei saa leikkiä, puihin ei saa kiivetä ja värikästä taidetta ei saisi luoda asvalttiin. Monen lapsiperheen helpotukseksi taloyhtiön yhteistä piha-aluetta komistaa lapsille tarkoitettu leikkikenttä. Kenen vastuulle kuuluu leikkikentän turvallisuus?

Vastuu turvallisuudesta

Leikkikentän turvallisuus on asia, jota ei tule ottaa kevyesti. Turvallisuudesta ovat vastuussa leikkikenttävälineiden valmistajat, leikkikentän ylläpitäjät sekä sen omistaja. Taloyhtiön kannattaa säännöllisesti paitsi huoltaa leikkikentän kalusto, mutta myös pitää yllä dokumenttia, milloin mitäkin toimenpiteitä on tehty.

Erilaiset EU:n direktiivit määräävät tarkasti, millaiset leikkikentän välineiden tulee olla ja mitä niiden alustoilta vaaditaan. Vaikka taloyhtiössä ei kyseisellä hetkellä asuisi yhtään lapsiperhettä, on taloyhtiö yhä edelleen vastuussa siitä, että leikkivälineet ovat kunnossa.

Kunnonvalvonnan velvoite siis säilyy. Huolimatta että leikkipaikan ylläpito olisi ulkoistettu alihankkijalle, on taloyhtiö silti omistajana vastuussa turvallisuudesta. Kannattaa huomioida, että turvallisuus koskettaa myös leikkipaikan muita rakenteita kuten aitoja, pöytiä, penkkejä sekä istutuksia. Istutuksista tulee erityisesti huomioida, että piha-alueelle ei valita myrkyllisiä eikä piikikkäitä kasveja.

20213_69302.jpg
Huomio

Huomio

Pelkkä silmämääräinen tarkastus ei yleensä riitä, vaan leikkivälineiden tukijalat, laakerit, ruuvit ja niin edelleen pitää tarkistaa huolella testaamalla eri apuvälineitä käyttäen. Leikkivälineet tulee korjata asianmukaisin varaosin, eikä virittelemällä "hätäratkaisuja". Leikkivälineen on pysyttävä määräysten mukaisena myös korjaustöiden jälkeen.

Ottakaa lasten näkökulma huomioon

Erityisesti silloin kun taloyhtiön piha-aluetta ollaan muuttamassa ja remontoimassa, kannattaa ottaa huomioon myös taloyhtiössä asuvat lapsiperheet ja erityisesti lapset. Millainen piha tarjoaa riittävästi viihdykettä myös pikkuasukkaille?

Huolimatta siitä, että taloyhtiössä ei tällä hetkellä asuisikaan yhtään lasta, vanhoja leikkikenttiä ei tulisi päästää rapistumaan eikä niitä tulisi kokonaan myöskään poistaa. Säännöllinen huolto pitää leikkivälineet kunnossa ja odottamassa leikkijöitä. Lähitulevaisuudessa taloyhtiöön voikin muuttaa nuori perhe, joka antaa suurta painoarvoa pihan varustukselle. Kun pihan soveltuu pienten lasten leikkiin, kiinnittää se taatusti uutta kotia hankkivan perheen huomion.

Leikkikenttävälineille asetettuja vaatimuksia

On pidettävä mielessä, että lasten turvallisuus on pääasia. Leikkikentälle tarkoitettujen rakenteiden sekä leikkivälineiden tulee olla turvallisia.

Olet sitten valitsemassa, hankkimassa tai tekemässä kunnostustöitä, tässä muutama kohta, jotka tulee huomioida:

  • Turvallisuus: Valittujen ja pystytettyjen rakenteiden tulee olla sellaisia, että lapset eivät voi kuristua tai jäädä päästään, kehostaan, jaloistaan eikä sormistaan kiinni.
  • Aitaus: Aitaus on tärkeää erityisesti silloin, kun leikkikenttä sijaitsee lähellä vesistöä tai liikennöityä tietä.
    • Aidan itsessään tulee olla vähintään 120 cm korkea ja korkeus ei saa muuttua edes talviolosuhteissa.
    • Aidan mallin pitää olla tiivis ja se ei saa houkutella kiipeämään.
    • Alareunastaan aita saa olla 10 cm irti maasta – lapsi ei saa mahtua ryömimään aidan alitse.
    • Mikäli leikkikenttä on aidattu, huolehdi portin lukituksesta. Pienten lasten ei pidä saada itse porttia auki.
<p data-block-key="bhp01">Lasten leikkikenttävälineiden on oltava turvallisia käyttää.</p>
Lasten leikkikenttävälineiden on oltava turvallisia käyttää.
  • Leikkikenttävälineet: Putoamisen estämiseksi leikkikentälle asennetuissa välineissä tulee olla riittävän korkeat sekä tukevat kaiteet.
  • Leikkikentälle tulee olla valittuna alustaksi iskuja vaimentavia materiaaleja, kuten hiekkaa tai turva-alustoja. Näiden avulla on tarkoitus vähentää mahdollisesta putoamisesta aiheutuvia vammoja
  • Poista turhat: Leikkikenttäalueella ei tule olla kiviä tai juurakoita, joihin lapsi voi itsensä kolhaista leikkiessään. Pidä siis leikkikenttävälineiden ympärillä riittävästi tyhjää tilaa.

Kotipihoille tarkoitetut leikkivälineet eivät ole tarkoitettuja yleisille leikkikentille – tällaisia ovat esimerkiksi trampoliinit.

Tunnista vaaranpaikat leikkikentän alueella ja toimi sen mukaisesti

Tukes tarjoaa ohjeita sekä työvalineitä turvallisen leikkipaikan ylläpitämiseksi, tässä kuitenkin eriteltynä pari kohtaa, jotka huomioimalla on mahdollista vähentää vaaratilanteita:

  • Jokainen meistä voi leikkikentällä käydessään tarkkailla sen kuntoa. Mikäli leikkikentän välineissä havaitsee turvallisuuspuutteita tai epäilee sen kuntoa, estä lasten pääsy kyseiseen laitteeseen ja ilmoita välineen kunnosta siitä vastaavalle henkilölle.
  • Aidan ja aitauksen kunto. Huolehtikaa aitauksen kunnosta, sillä rikkinäinen aita itsessään aiheuttaa loukkaantumisen vaaran. Aitauksen tulee myös olla riittävän korkea ja estää siten pienten lasten poistuminen leikkikentältä. Liian matala aita voi houkutella kiipeämään ylitse. Myös erilaisten ilkivallantekojen sekä säiden mahdolliset vaikutukset aidan kuntoon tulee ilmoittaa mahdollisimman nopeasti.
  • Millainen leikkialusta leikkipaikalla on? Iskua vaimentamaan tarkoitettu hiekka voi tiivistyä ja kasautua, joten sen kunnosta tulee huolehtia. Myös turvahiekka on yksi ratkaisu sekä erilaiset leikkikentälle suunnitellut kumimatot. Liian kova leikkialusta aiheuttaa turhaa riskiä loukkaantumiselle.
  • Huoltojen väliin jättäminen. Kuten kaikki muutkin kulutuksessa olevat esineet, myös leikkikentän välineet kuluvat käytössä ja vaativat osakseen huoltoa. Säännöllisellä huollolla ja välineiden kunnossapitämisellä pienennetään tapaturmariskiä. Leikkikentälle olisi syytä laatia tarkastus- ja huoltosuunnitelma, samalla kannattaa luoda välineiden tarkastuksesta sekä huollosta helposti ajan tasalla pidettävä päiväkirja.
20213_69301.jpg

Lähteet:
Kiinteistöliitto
Tukes.fi

Piha
asuminen
taloyhtiön hallinnointi
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Puutarhan syysvalmistelut on aika aloittaa nyt.jpg
Muistilista pihojen ja kotien syysvalmisteluihin
Talvi kolkuttelee oven takana, tai oikeastaan se on jo päästänyt itse itsensä sisään loppusyksyn säiden myötä. Kodeissa ja pihoissa on viimeistään nyt aika aloittaa syysvalmistelut kohti talvea.Puutarhan syksyiset huoltotoimenpiteet ovat tärkeitä, mikäli haluaa nauttia kauniista ja hyvinvoivasta pihasta seuraavanakin kesänä. Kotien syysvalmisteluihin lukeutuvat pihan kasvillisuudesta huolehtimisen ja kelien armoilla ympäri vuoden olevien terassien huoltokäsittelyjen lisäksi myös monet muutkin tehtävät.
Piha-alueella saa ja pitää leikkiä
Hyvin suunniteltu piha nopeuttaa asunnon myyntiä ja lisää arvoa
Hyvin suunniteltu ja hoidettu piha ei ainoastaan paranna asuinympäristön viihtyisyyttä, vaan lisää kiinteistön arvoa ja nopeuttaa sen myyntiä. Kiinteistönvälittäjien mukaan piha on yksi merkittävistä asunnon myyntihintaan vaikuttavista tekijöistä, ja sen kuntoon kannattaa panostaa.
Taloyhtiön vuosikello elokuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Elokuu
Elokuu on monen mielessä kesän viimeinen kuukausi. Elokuun koittaessa suuri osa palaa jo totuttuun vanhaan rytmiin ja arkiseen aherrukseen – aikuiset töihin ja lapset kouluun. Myös taloyhtiössä tämä tarkoittaa paluuta arkeen. Elokuu tuo myös opiskelijat vuokra-asuntoihin. Harkitsetko vuokraamista? Oletko jo vuokranantaja? Oletko menossa vuokralle? Tästä artikkelista löydät kattavat ohjeet.
Geonovan myyntipäällikkö Iiro Hynninen
Maalämpö: Taloyhtiösi säästöjen ja kestävän kehityksen avain
Maalämpö sopii päälämmitysjärjestelmäksi lähes kaikkiin kerrostaloihin, niin uusiin kuin vanhoihinkin. Se on erinomainen vaihtoehto kaukolämmölle erityisesti alueilla, missä on kallis kaukolämpö – kuten Helsingissä.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Mikä juridinen merkitys on Kiinteistöliiton vastuunjakotaulukolla?
Mikä juridinen merkitys on Kiinteistöliiton vihkosella vastuunjakotaulukoksi? Tuleeko se hyväksyä yhtiökokouksessa, jolloin se vasta on sitova? Hallituksella ei liene asiassa mitään päätösvaltaa? Oikea tapa on kait ottaa vastuunjakotaulukko yhtiöjärjestykseen?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Parvekkeiden rakentaminen kerrostaloon
Voiko kerrostaloyhtiö velvoittaa enemmistöpäätöksellä osakkaan rakentamaan omalla kustannuksellaan huoneistokohtaisen parvekkeen, kun osa muissa huoneistoissa asuvista aikoo rakennuttaa sellaisen itselleen? Kustannus huoneistoa kohden vähintään 25.000 euroa. Myös parvekkeen jälkihuolto jää kunkin osakkaan vastuulle.Yhteistilaus luonnollisestikin laskee yksikkökustannuksia, jos tilaajia on mahdollisimman monta. Parvekkeita suunnitellaan vain niihin asuntoihin, joilla on ikkunoita sisäpihalle päin (vain sinne saa rakennusluvan) Parvekkeiden lukumäärä (tai niiden epäsymmetrinen sijoittuminen) luonnollisestikin vaikuttaa talon pihanpuoleiseen julkisivuun. Hankintakustannus on varsin kova esimerkiksi eläkeläisille. Kerrostalo sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa julkisivusuojellussa talossa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton