• Etusivu
 • Osakas

Mallikohteessa on korjausvelkaa, josta saattaa tulla taakka taloyhtiölle

As.oy Remontti-Mallinnus Esittely

Rakentajan toimitus
Julkaistu 05.10.2018Päivitetty 13.10.2023
201810_55117.jpg

Jossain päin Keski-Suomea sijaitseva kuvitteellinen taloyhtiömme, as.oy Remontti-Mallinnus, perustuu 1970-luvun tyyppitaloon. Talo on kolmikerroksinen betonielementtitalo, jossa on kolme rappukäytävää ja 27 huoneistoa. Pääty- sekä väliseinät ovat kantavia ja päällekkäiset kerrokset identtisiä keskenään. Alimmassa kerroksessa on talon huolto- ja varastotilat, saunaosasto ja autotalleja. Alin kerros on osittain maanpinnan alapuolella, eli taloyhtiöstä löytyy maanvastaisia seiniä.

Rakennuksen kunto on alle tyydyttävän ja kiinteistön arvo laskee. Ulko-ovet ovat ikkunalliset metalliovet ja parvekkeiden ovet kaksiovisia, ikkunallisia puuovia. Alkuperäiset kolmipuitteiset ikkunat aukeavat sisäänpäin ja niissä on puiset tuuletusluukut, ritilät ja hyttysverkko. Ikkunoita ja ovia on hieman ehostettu, mutta ei vaihdettu.

Asuntojen omistajat ovat uusineet sisäpintoja, mutta kaikista huoneistoremonteista ei ole ajantasaista tietoa, sillä ilmoitusvelvollisuus tuli voimaan 1.7.2010 tuolloin uudistetun asunto-osakeyhtiölain myötä. Virtasen rouva kyllä muistaa kuinka Hietasen perhe rehvasteli uudella keittiöllä ja kylpyhuoneella vuonna 1998...

Korjausvelkaa

As.oy Remontti-Mallinnus on saattanut hieman kerätä jo korjausvelkaa. Korjausvelan määrä taloyhtiössä kertoo, paljonko rakennukseen olisi pitänyt investoida, jotta ne olisivat rakennuksille määritellyn tyydyttävän kuntotason paikkeilla. Tyydyttävä kuntotaso tarkoittaa noin 75 prosenttia lähtötason kunnosta.

Remontoimattoman rakennuksen tekninen arvo laskee 10 vuodessa 90 prosenttiin ja 20 vuoden kuluttua 70 prosenttiin. Tämä siis, jos rakennuksessa ei tehdä suurempia remontteja. Talon arvo laskee remontoimattomana 30 vuoden jälkeen 50 prosentiin.

Korjausvelkahan syntyy, jos kiinteistössä ei suoriteta ennakoivia kunnossapitotöitä, vaan ainoastaan välttämättömät ja kiireelliset kunnostukset. Rakenteet ehtivät kulua, ennen kuin niihin kiinnitetään tarpeellista huomiota ja korjataan ajoissa. Talon remontointi siis kannattaa!

Huomio

Huomio

Rakennusteollisuuden kanta

Laadukas kiinteistönpito edellyttää panostuksia. Se kuitenkin kannattaa. Korjausvelan ehkäisy on aina halvempaa kuin jälkien korjaaminen. Rapistuminen on valinta. Vastuu rakennuksen kunnosta on omistajilla. Korjausvelan hallintaan ja korjausten vauhdittamiseen tarvitaan kuitenkin julkisyhteisöjen esimerkkejä, taloudellisia kannustimia sekä informaatio- ja säädösohjausta.

Rakennusteollisuus arvioi, että rakennusten korjausvelkaa olisi jopa kymmenesosa koko rakennuskannan arvosta. Rahallisesti tämä tarkoittaa jopa 30–50 miljardia euroa. Peruskorjausvuorossa ovat nyt 1960–1980-lukujen kiinteistöt. Monissa taloissa rakennuksen osat ovat tulossa tiensä päähän.

Ilmaston lämpeneminen ja hiilineutraaliusvaatimukset nostavat entisestään kiinteistöjen vaatimustasoa. Samalla ostajat etsivät parempia ja valmiimpia kohteita, joissa suurimmat remontit olisi jo tehtynä. Niistä ollaan jopa valmiita maksamaan, jos sisälle pääsee muuttamaan heti ilman tuskastuttavaa remontointia.

20217_71730.jpg

As oy Remontti-Mallinnuksen perustiedot

 • Rakennusvuosi 1974, kerrosluku 3 (+autotallit)
 • Rakennusmateriaalina betoni
 • Tontti on oma. Tontti sijaitsee loivassa rinteessä
 • Autotalleja 12 kpl ja parkkipaikalla 5 kpl pistokepaikkoja
 • Yhteisiä tiloja: sauna, kellarikomero, pyörävarasto, pesutupa, kuivaushuone ja väestönsuoja
 • Lämmitysmuotona kaukolämpö ja vesikiertoinen keskuslämmitys
 • Hissiä taloyhtiössä ei ole
 • Talon energialuokkaa ei ole määritelty
 • Taloyhtiössä on yleisantenni

Taloyhtiössä perittäviä maksuja:

 • Hoitovastike 3,32 €/m2
 • Vesimaksu 20 €/kk/henkilö
 • Saunavuoro 10 €/kk
 • Autotalli 8 €/kk
 • Pistokepaikka 5 €/kk
 • Pesutupa ja kuivaushuone 3 €/käyttökerta

Huoneistojen varustus:

 • Ulostyönnetyt parvekkeet ja muutama parveke on lasitettu vuonna 2000 ja 2014.
 • Kylpyhuoneissa oli alkuperäisenä amme, suihku, wc-istuin, allas ja pesukoneliitäntä. Muutamasta huoneistosta amme on poistettu.
 • Suurin osa keittiöistä on uusittu vuosien 1997- 2020 aikana, mutta viisi keittiöitä löytyy vielä alkuperäisessä kunnossa vuodelta 1974.
 • Pintamateriaaleina on alun perin lattialla käytetty muovimattoa sekä kylpyhuoneessa että muualla. Muutamaien huoneistojen kylpyhuoneet on myöhemmin laatoitettu.
 • Saunatilat on saneerattu 1999, ulko- ja autotallin ovet sekä yleiset tilat maalattu ja lukot sarjoitettu 2006. Jätekatos ja ulkovalot on uusittu 2008.
Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
Taloyhtiö
Taloyhtiöiden osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä – asiantuntija kertoo miksi ja miten
Osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään on ajankohtainen aihe, joka koskettaa taloyhtiöitä, isännöitsijöitä ja osakkaita ympäri Suomen. Huoneistotietojärjestelmä on valtakunnallinen sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot taloyhtiöistä ja niiden osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.
parisunta istuu sohvalla ja katselee televisiota
Yhdellä laitteella helposti upea äänimaailma kotisohvallesi
Televisioiden omat kaiuttimet jättävät usein toivomisen varaa äänentoiston laadussa. Hyvän televisioäänen saavuttaminen vaatii usein tarkkaa harkintaa ja mahdollisesti ylimääräisiä laitteita, sillä televisioiden omat kaiuttimet ovat rajallisia monipuolisessa äänentoistossa. Hyvään äänentoistoon pyrkiminen saattaa vaatia useitakin erilaisia osia ja niiden lisäosia sekä rahaa.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton