Mihin energiatodistusta tarvitaan ja mistä sellaisen voi hankkia?
Energiatodistuksen voi tilata isännöitsijältä ja sen hankkiminen on asunnon myyjän tai vuokraajan vastuulla.
Energiatodistus kertoo rakennuksen energiatehokkuuden energialuokkien avulla. Se on pakollinen asiakirja myynnin tai vuokrauksen yhteydessä, sillä voimassa oleva energialuokka on ilmoitettava myynti- tai vuokrailmoituksessa. Vastuu energiatodistuksen hankkimisesta onkin asunnon myyjällä tai vuokraajalla. Energiatodistuksen voi tilata isännöitsijältä ja sen toimittamisen laiminlyönnistä voi seurata uhkasakko.
Energiatodistus vaaditaan lähes kaikilta rakennuksilta, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Kyseinen asiakirja on voimassa, kunnes se korvataan uudella energiatodistuksella - korkeintaan 10 vuotta energiatodistuksen laatimisesta.
Kannattaa myös huomioida, että vuosien mittaan energiatodistuksen säädöksissä on tapahtunut muutoksia, minkä vuoksi eri vuosimallien todistukset (2008, 2013, 2018) eivät välttämättä ole vertailukelpoisia.
Info
Energialuokka ilmoitetaan E-luvun avulla
Tehokkain luokka on A ja vähiten tehokas G. Energialuokka A on kuitenkin melko harvinainen. Uudisrakennusten energialuokka tulisi olla luokitukseltaan vähintään C, mutta vanhemmissa taloissa on yleistä, että energialuokka on jopa D tai E.
Energiatodistus voidaan laatia myös niin sanotun kevennetyn menettelyn mukaisesti. Tällöin todistus ei sisällä esimerkiksi energialuokkaa. Tilanteessa, jossa kauppa tapahtuu sukulaisten välillä tai asunto ei ole julkisessa myynnissä on mahdollista toteuttaa kevennettyä menettelyä. Lisäksi se on mahdollista, jos asunnon myyntihinta on alle 50 000 €.
Miten energiatehokkuutta voi parantaa?
Energiankulutuksen ja energiatehokkuusluokan lisäksi energiatodistus sisältää parannusehdotuksia energiatehokkuuden lisäämiseksi. Energiatehokkuuteen vaikuttavia tekijöitä on monia; talon rakenteet, asukkaiden energiankulutus sekä käyttötottumukset. Energialuokka on kuitenkin laskennallinen, se ei ole yhtä kuin energiankulutus.
Energialuokan määräytymiseen vaikuttavat ilmanvaihto, ikkunat, lämmöneristys sekä lämmitys, mutta ei kuitenkaan asukkaan omat kulutustottumukset, kuten sähkön ja lämpimän veden käyttö, asukkaiden määrä tai huonelämpötilat.
Rakennuksen energiatehokkuutta ja energialuokkaa voi parantaa muun muassa vaihtamalla lämmitysmuoto. Esimerkiksi ilmalämpöpumpun tai aurinkopaneelien asentaminen vaikuttaa energiatehokkuuteen ja sitä kautta myös energialuokkaan.