• Etusivu
  • Ajankohtaista

Miksi hallitustyöskentely ei kiinnosta nuorta ikäpolvea?

Tiina Painokallio
Kaupallinen yhteistyö
Jurinet Oy logoJurinet OyLue lisää
Julkaistu 09.04.2025
exterior-of-modern-houses-in-new-area-of-the-cit

Taloyhtiön hallituspaikka tarjoaa vaikuttamisen mahdollisuuden – mutta nuorempien silmissä se näyttäytyy usein palkattomana vastuuna, ei houkuttelevana etuna. (Kuva: Envato)

Paikka taloyhtiön hallituksessa on mahdollisuus päästä vaikuttamaan oman taloyhtiön asioihin. Kovin kiinnostaviksi hallituspaikkoja ei nuoremman ikäpolven keskuudessa kuitenkaan koeta. Onhan kyse ilmaisesta työnteosta yhteisen hyvän eteen, josta harvoin maksetaan edes kokouspalkkiota.

Hallitusjäsenyys on mahdollisuus oppia uutta. Luottamustoimet näyttävät hyvälle CV:ssä.

– Muistan jostain lukeneeni, että etenkin rakennus- tai kiinteistöalalle haluavalle hallitustyöskentelyyn osallistuminen kerryttäisi alan tietoa ja kokemusta, josta on hyötyä ja jota varmasti arvostetaan työnhaussa. Tähän näkemykseen minunkin on helppo yhtyä. Valituksi tuleminen on lähtökohtaisesti luottamuksen osoitus naapureilta, koska hallitus edustaa kaikkia taloyhtiön osakkaita. Luottamustoimet näyttävät hyvälle kaikessa työnhaussa alasta riippumatta, kertoo kiinteistöjuristi Markus Talvio Jurinet Oy:stä.

Hallitusjäsenyys

Hallituksen valinnan jälkeen hallituksen tulee kokoontua ja pitää järjestäytymiskokous. Hallitus valitsee kokouksessa keskuudestaan itselleen puheenjohtajan. Yhtiökokous ei siis valitse hallituksen puheenjohtajaa. Hallituksen jäsenen toimikausi päättyy lähtökohtaisesti valintaa seuraavan valinnasta päättävän varsinaisen yhtiökokouksen päättyessä. Hallituksen jäsen voi myös erota tehtävästään ennen toimikauden päättymistä. Hallituksen jäsenen erottamisesta puolestaan päättää sama taho, joka on hänet valinnutkin, eli yleensä yhtiökokous.

– Hallituksen kokoonpanon muutoksesta on muistettava tehdä ilmoitus kaupparekisteriin joka kerta kun kokoonpano muuttuu, muistuttaa Talvio. Hallituksen jäsenen keskeisin tehtävä on asunto-osakeyhtiölain mukaan huolellisesti toimien edistää taloyhtiön etua. Tämä lainsäätäjän ilmaisu nyt ei sinänsä vielä kerro tehtävien sisällöstä kovinkaan paljoa, mutta se kertoo olennaisella ja tärkeällä tavalla sen, miten luottamustehtävää pitää hoitaa.

Onko sinut valittu teidän taloyhtiönne hallitukseen uutena jäsenenä? Miten hallituksessa toimitaan?

Hallituksen tehtävät ja päätöksenteko

Hallituksen on syytä sisäistää, mitkä asiat kuuluvat hallitukselle, mitkä yhtiökokoukselle ja mitkä puolestaan isännöitsijälle. Isännöitsijän tehtävät määräytyvät isännöintisopimuksen perusteella, mutta myös asunto-osakeyhtiölaissa on tehtävistä määräyksiä.

Hallituksen tehtävänä on ensisijaisesti huolehtia yhtiön hallinnosta sekä kiinteistön ja rakennusten ylläpidon ja muun toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Kyse on järjestämisvastuusta, ei kaikkien asioiden itse tekemisestä. Hallitus on vastuussa myös siitä, että yhtiön kirjanpito ja varainhoidon valvonta on asianmukaisesti järjestetty. Tässä tehtävässä pitää olla aktiivinen.

Isännöitsijän puolestaan tulee huolehtia isännöintisopimuksen perusteella konkreettisesti kiinteistön ja rakennusten pidosta ja hoitaa yhtiön muuta päivittäistä hallintoa hallituksen antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti. Isännöitsijä vastaa siitä, että taloyhtiön kirjanpito on lainmukainen ja varainhoito luotettavalla tavalla järjestetty. Isännöitsijän on myös aina annettava hallitukselle ja sen jäsenelle kaikki tiedot, jotka ovat tarpeen hallituksen tehtävien hoitamiseksi.

Hallituksen puheenjohtaja vastaa siitä, että hallitus kokoontuu tarvittaessa. Kokous on kutsuttava koolle myös, jos yksikin hallituksen jäsen tai isännöitsijä sitä vaatii.

Hallituksen päätökseksi tulee enemmistön mielipide, jollei yhtiöjärjestyksessä edellytetä määräenemmistöä. Jos äänet menevät tasan, ratkaisee hallituksen puheenjohtajan ääni. Jos äänet menevät puheenjohtajan vaalissa tasan, eikä hallitusta valittaessa tai yhtiöjärjestyksessä ole määrätty muuta, vaali ratkaistaan arvalla.

Hallitus on päätösvaltainen, kun paikalla on yli puolet jäsenistä, jollei yhtiöjärjestyksessä edellytetä suurempaa määrää.

– Hallituksen kokouksesta on aina laadittava pöytäkirja, jonka allekirjoittaa kokouksen puheenjohtaja ja, jos hallitukseen kuuluu useita jäseniä, vähintään yksi hallituksen siihen valitsema jäsen tai kokouksessa läsnä ollut isännöitsijä. Jokaisella hallituksen jäsenellä ja isännöitsijällä on oikeus saada eriävä mielipiteensä merkityksi pöytäkirjaan. Kirjauksella on merkitystä hallituksen jäsenen henkilökohtaisen vastuun kannalta. Pöytäkirja on numeroitava juoksevasti ja säilytettävä luotettavalla tavalla. Tämä kannattaa jättää ammatti-isännöitsijän tehtäväksi, kertoo Talvio.

<p data-block-key="wbl2o">Juristi, OTM, toimitusjohtaja Markus Talvio, JuriNet Oy</p>
Juristi, OTM, toimitusjohtaja Markus Talvio, JuriNet Oy

Esteellisyys päätöksenteossa

Hallituksen jäsenten tulee muistaa ja sisäistää, että hallituksen jäsen ei saa osallistua sellaisen asian käsittelyyn hallituksessa, jossa hän on esteellinen.

– Tästäkin syystä kehotan jokaista hallituksen jäsentä paneutumaan asunto-osakeyhtiölain määräyksiin, painottaa Talvio.

Lain mukaan hallituksen jäsen on esteellinen silloin kun päätettävä asia koskee hänen ja taloyhtiön välistä sopimusta tai muuta toimenpidettä tai sellaista hänen hallinnassaan olevan osakehuoneiston uudistusta tai muuta kuin välttämätöntä kunnossapitoa, joka poikkeaa muiden osakkeenomistajien hallinnassa olevien osakehuoneistojen kunnossapidosta tai uudistamisesta.

Myöskään sellaiseen päätöksentekoon ei tietenkään saa osallistua, joka koskee esimerkiksi hallituksen jäsenen oman osakehuoneiston ottamista yhtiön hallintaan.

Esteellisyys syntyy kaikissa tilanteissa, jos hallituksen jäsenelle on odotettavissa asiasta olennaista etua, joka saattaa olla ristiriidassa yhtiön edun kanssa.

– Tämä siksi, että hallituksen tärkein tehtävähän on huolellisesti toimien edistää taloyhtiön etua, jota päämäärä pyritään turvaamaan asunto-osakeyhtiölain esteellisyyssäännöksillä, tarkentaa Talvio.

Hallitusvastuu

Hallituksen jäsenyys tuo vastuuaseman perusteella myös vastuun tehdyistä päätöksistä, mikä tarkoittaa henkilökohtaista vastuuta. Vastuuta ei kuitenkaan tarvitse Talvion mukaan pelätä.

– Asunto-osakeyhtiölakiin on koottu säännökset yhtiön johdon vahingonkorvausvastuusta. Lain mukaan hallituksen jäsenen (ja isännöitsijän) on korvattava vahinko, jonka hän on tehtävässään jo mainitun huolellisuusvelvoitteen vastaisesti tahallaan tai huolimattomuudesta aiheuttanut yhtiölle, Talvio jatkaa.

Yhtiön hallituksen ja isännöitsijän on siis huolellisesti toimien edistettävä yhtiön etua. Vastuuseen liittyy huolimattomuus (tai tahallisuus), joka on vahingonkorvausvastuun peruste.

Hallituksen jäsenen ja isännöitsijän on korvattava myös vahinko, jonka hän on tehtävässään muuten asunto-osakeyhtiölakia tai yhtiöjärjestystä rikkomalla tahallaan tai huolimattomuudesta aiheuttanut yhtiölle, osakkeenomistajalle tai kokonaan jollekin muulle henkilölle.

– Asunto-osakeyhtiölaissa on säädetty myös osakkeenomistajan-, yhtiökokouksen puheenjohtajan-, tilintarkastajan- ja toiminnantarkastajan vahingonkorvausvastuusta. Niihin kannattaa tutustua, vinkkaa Talvio.

Tarvitsetko lakimiestä avuksi kokoukseen?

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Jurinet Oy
Ajankohtaista
laki
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

juristin nuija ja puinen kysymysmerkki pöydällä. taustalla kerrostalo
Lakineuvontaa JuriNetiltä Omataloyhtiön kyky-vastaamme -palstalla
Olemme iloisia voidessamme vihdoin ilmoittaa, että erittäin suosittu Kysy-vastaamme -palsta on jälleen auki omataloyhtio.fi -sivustolla! Rakentaja.fi -palveluiden omistajavaihdoksen vuoksi palsta oli hetken pois käytöstä, mutta nyt se on palannut entistä parempana ja valmiina tarjoamaan lakineuvontaa kaikkiin taloyhtiöasioihin liittyviin kysymyksiinne.
pöydän päällä tukku rahaa ja lakimiehen nuija
Paljonko hyvä juristi maksaa?
Juristien palveluita pidetään kalliina. Toimitusjohtaja OTM Markus Talvio Jurinetin toimistosta on eri mieltä. Yhtä lailla kuin hyvän erikoislääkärin palkkio on suurempi kuin yleislääkärin palkkio, myös juristien palkkioissa on eroja, laatu maksaa. Loppujen lopuksi suurimman osan ainakin meidän päämiestemme palkkiosta maksaa joku muu kuin asiakas itse. Miten tämä on mahdollista? Eikö hyvä juristi olekaan kallis?
mies avaa tyhjän kukkaron ja pöydällä näkyy kannettava tietokone sekä laskelmia paperilla
Onko taloyhtiössä asukkaiden välit tulehtuneet?
Asuuko naapurissa painajainen? Päättääkö isännöitsijä tai hallituksen puheenjohtaja kaikesta? Miten saada välit naapurin kanssa kuntoon? Tällaiseen tilanteeseen on voitava puuttua, mutta miten?Me olemme Jurinetissa nyt kehittäneet taloyhtiöille Suomessa täysin uuden sovintomenettelyn.Sovintomenettely tarkoittaa sitä, että ensin kartoitamme mistä taloyhtiössä riidellään. Sen jälkeen juristimme voivat tulla paikan päälle ja kertoa, miten asiat tulisi lain mukaan ratkaista. Kun kaikilla on tiedossa puitteet, joiden sisällä voidaan neuvotella, on helpompi päästä sovinnolliseen ratkaisuun.Juristeillamme on kokemusta sovittelutoiminnasta laajemminkin. Tämä menettely on varmasti kustannustehokkain tapa saada sopu aikaan taloyhtiöissä ja sen jälkeen yhtiössä voidaan taas keskittyä olennaisempiin asioihin. Palvelumme edullisuus varmasti yllättää sinut.
katukuva kerrostaloista porista
Asuntoa ostamassa? Muista tarkistaa nämä asiat
Vuoden 2025 asuntomarkkinat näyttävät lupaavilta asunnon ostajille sekä sijoittajille. Joidenkin ennusteiden mukaan vanhojen asuntojen kauppa kasvaa Suomessa 8–10 prosenttia. Korkojen odotettu lasku lisää asuntojen kysyntää ja parantaa sijoitusasuntojen tuottavuutta. Erityisesti vanhat asunnot ovat herättäneet kiinnostusta ja käyvät paremmin kaupaksi kuin uudiskohteet.Kun suunnittelet asunnon ostoa asumis- tai sijoitusmielessä, on tärkeää muistaa, että pelkkä huoneiston kunto ei riitä. Taloyhtiön kunto on siitä tarkistaa huolellisesti, sillä se vaikuttaa merkittävästi asumiskuluihin ja asunnon arvoon pitkällä aikavälillä.
20229_79597.jpg
Etäluettavat vesimittarit taloyhtiössä: hyödyt ja lain vaatimukset
Vedenkulutuksen mittaaminen on yhä ajankohtaisempaa korkeampien energian hintojen johdosta. Laki asettaa jo omat vaatimuksensa vedenmittaukselle vesimittareiden avulla, mutta mitä hyötyä taloyhtiössä on etäluettavasta vedenmittauksesta ja entä vedenmittauksesta ylipäätään? Kysymyksiin vastaa Koka Oy:n avainasiakas- ja markkinointipäällikkö Otto Moberg.
201610_47636.jpg
Vaikuta asukkaiden arkeen ja mukavuuteen
Millä tahansa eristemateriaalilla voidaan saavuttaa rakennuksen energiatehokkuusvaatimukset, mutta eristemateriaalien ääneneristys- ja palo-ominaisuuksissa sekä ekologisuudessa on eroja. Eristevalinnalla on vaikutusta asumisen mukavuuteen ja rakennuksen terveyteen, joten esimerkiksi rakennuksen lisäeristyksen yhteydessä kannattaa kiinnittää huomiota materiaalivalintaan. Lasivillan käyttöön kohdistuu kuitenkin myös ennakkoluuloja. Tässä kirjoituksessa pureudumme muun muassa taloyhtiöiden asukkaita askarruttaneeseen kysymykseen lasivillan kosteuden kestosta esimerkiksi rakenteilla olevan julkisivun altistuessa sateelle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton