Mitä on hyvä tietää taloyhtiön kattoremontista?

Isännöintiliiton selvityksen mukaan 75 % isännöitsijöistä oli sitä mieltä, että katto- ja julkisivuremontteja ei tehdä oikea-aikaisesti, vaan lykätään liiaksi tulevaisuuteen. Remonttien tarpeellisuus korostuu lähivuosina entisestään, kun ilmastonmuutoksen aiheuttamat äärisäät, kuten myrskytuulet ja viistosateet, koettelevat kattoja. Kattoremontti on yksi taloyhtiön mittavimmista investoinneista putki- ja julkisivuremonttien ohessa. Usein joudutaan punnitsemaan urakoiden priorisointia tai harkitsemaan, kannattaako katto pinnoittaa vaiko uusia kokonaan.
Miten kilpailutan remontin?
Kattoremontti on taloyhtiölle suuri investointi, joten tarjouksia ja niiden sisältöjä kannattaa vertailla huolella. Mitä suuremmasta urakasta on kyse, sitä tarkemmin tulee punnita toimijoiden taloudellisia ja teknisiä resursseja toteuttaa urakka toivotulla tavalla.
Huomio
Huomioi tarjouksissa mm. seuraavat seikat:
- Mitä tarjoukseen sisältyy, vai onko kyseessä ns. Avaimet käteen -urakka?
- Mitä materiaaleja käytetään, mitkä ovat takuut?
- Käytetäänkö työssä alihankkijoita?
- Kauanko työ kestää ja tehdäänkö se yhtäjaksoisesti?
- Kenellä on kokonaisvastuu urakan onnistumisesta, mihin tahoon ollaan yhteydessä esim. reklamaatiotapauksessa?
- Miten työturvallisuus on hoidettu?
Onko taloyhtiönne katto turvallinen?
Taloyhtiö on vastuussa siitä, että kiinteistö ja sen ympäristö on turvallinen asukkaille, ohikulkijoille ja katolla liikkuville ammattilaisille, kuten nuohoojille ja lumenpudottajille. Kattoturvaa säädellään monissa laeissa. Usein ei ymmärretä, että laki koskee myös vanhempia kiinteistöjä, joiden kattotuotteet saattavat olla vanhentuneet.
Kiinteistön kattoturvaan kuuluvat nousukiskot, vaakakiskot tai -vaijerit sekä turvaköyden kiinnityspisteet. Katon huoltopisteille tulee olla turvallinen ja esteetön kulku. Lumiesteitä tarvitaan suojaamaan asukkaita ja vaikkapa pihalla leikkiviä lapsia. Lisäksi lumiesteiden tarkoitus on pitää lumet katolla, jotta ne sulavat hallitusti ja ohjautuvat rännikaivoon.
Piileekö ullakolla paloturvallisuusriski?
Rivitalopaloja on Suomessa keskimäärin vajaat 300 vuodessa, osa paloista johtaa kiinteistön täydelliseen tuhoutumiseen. Vanhemmissa rivitaloissa palo-osastointia ei välttämättä ole laisinkaan, vaan ullakko voi olla talon päästä päähän ulottuva yhtenäinen avoin tila, jossa palo pääsee hetkessä leviämään koko rakennukseen.
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö suositteleekin jälkikäteen tehtävää ullakon osastointia kaikkiin sellaisiin rivitaloihin, joista se vielä puuttuu. Vesivek on kehittänyt ensimmäisen kattosaneerauksen yhteydessä toteutettavan palokatkoratkaisun, joka luotettavasti estää tulen leviämisen kiinteistön yläpohjassa asunnosta toiseen.

Kuntoarviot apuna taloyhtiön päätöksenteossa
Pitkäaikaisena Isännöintiliiton kumppanina Vesivek tuntee taloyhtiöiden ja isännöitsijöiden vastuut sekä toimintakentän. Jos taloyhtiössä arvuutellaan remonttien tarpeellisuutta ja ajankohtaa, helpotamme päätöksentekoa tarjoamalla käyttöönne veloituksetta kaksi erinomaista työkalua, Meidän kattoTM-raportin ja Meidän kattoTM-turvakatselmuksen. Raportit ovat ilmaisia eivätkä edellytä tilaajaltaan mitään jatkotoimenpiteitä.
Aiheeseen liittyvää

Talvi on paras aika tehdä taloyhtiön katon kuntoarvio

Sadevesijärjestelmän kuntokartoitus

Sadevesijärjestelmä ja kattoturvatuotteet kuntoon edullisesti talvella!

Jatka katon käyttöikää vaihtoruuveilla

Tiilikatto on kestävä ja helppohoitoinen
