• Etusivu
  • Remontti

Mitä putkiremontti tarkoittaa?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 10.01.2011
20111_23967.jpg

Putkiremontin yhteydessä uusitaan tyypillisesti käyttövesi- sekä viemäriputket.

Putkiremontti on yksi suurimmista taloyhtiötä koettelevista saneerauksista. Yleinen käsitys putkiremontista on, että se kestää pitkään ja että huoneistosta on muutettava pois. Tämä ei kuitenkaan aina pidä paikkaansa ja nykypäivänä putkiremontti mahdollistaa paljon muutakin kuin ainoastaan käyttövesi- sekä viemäriputkien uusimisen. Putkiremontti on taloyhtiölle mahdollisuus nostaa kiinteistön arvoa ja lisätä asukkaiden asumisviihtyisyyttä.

Milloin putkiremontti tyypillisesti tehdään?

Putkiremontti suoritetaan tyypillisesti kun asennuksesta on kulunut 40 vuotta. Tässä yhteydessä uusitaan tyypillisesti sekä käyttövesi- että viemäriputket. Viemäriputket kestävät tyypillisesti pidempään, mutta niiden uusiminen on kustannuksien kannalta järkevää samassa yhteydessä. Käyttövesiputket voidaan joutua uusimaan aiemminkin riippuen alueen vesijohtoveden laadusta. Putkiremontti antaa oivan mahdollisuuden parantaa myös taloyhtiö muita järjestelmiä kuten ilmanvaihtoa ja sähköistystä.

Lisää putkiremontista...

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

harmaa sähköauto ladataan taloyhtiön parkkipaikalla
Miten sähköauton lataamisen hinta muodostuu?
Sähköauton latauspisteiden hinnoittelu sekä latausenergian hinnan muodostuminen on paljon keskusteltu aihe muun muassa taloyhtiöissä. Keskustelu kuumenee yleensä sitä mukaa kun sähkönhinta nousee. Tässä artikkelissa avataan latausenergian hintaan vaikuttavia asioita.
202111_73503.jpg
Onko 10 vuotta vanha rakennus­virhe talo­yhtiön vai osakkaan korvattava?
Kerrostaloasunnossa (valmistunut v. 2010) irtosi painava sisäikkuna. Ikkuna irtosi seinästä irti siten, että saranat olivat kiinni ikkunassa sekä seinästä irronneessa puuosassa ja pysyneet täysin ehjänä. Ikkuna irtosi siis kokonaisuudessaan irti talon kiinteästä seinästä. Ikkuna avattiin rakennuttajan ohjeistusten mukaisesti. Eli vahinko ei johtunut huolimattomuudesta.Vastuunjakotaulukon osalta sisäikkuna kuuluu osakkaan vastuulle, mutta onko asia näin myös silloin, kun ikkuna on rakennusvirheen takia irronnut talon kiinteästä seinästä? Kumman vastuulle ikkunan korjaus tällaisessa tilanteessa kuuluu, taloyhtiön vai osakkaan vai jakautuvatko kustannukset? Entä rakennuttajan vastuu 10 vuoden jälkeen ilmenevästä piilorakennusvirheestä? Liian lyhyet tapit pitivät ikkunaa paikoillaan.
201911_61138.jpg
Ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöryhmä keskusteli 2050-ilmastostrategian tueksi päivitetyistä skenaarioista
Ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöryhmä kuuli maanantaina VTT:tä ja Lukea pitkän aikavälin ilmastostrategian tueksi tehtävistä laskelmista.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Kylpyhuoneessa hometta! Kenen vastuu?
Ostin asunnon keväällä ja sain sen pitkäaikaiselta vuokralaiselta haltuuni 1.10.2011. Sain heti lokakuun alussa postia isännöitsijältä taloyhtiössä tehtävästä kylpyhuoneiden kevytsaneerauksesta. Ilmoitin kylpyhuoneen parista heiluvasta lattialaatasta ja muista puutteista. Kuulin että kyseiseen asuntoon ei oltu päästy tekemään katsastusta. Ehdotin, että eikö olisi järkevää saattaa kylpyhuone käyttökuntoon kevytsaneerauksen yhteydessä. Suostuin kustantamaan uudet laatat lattiaan ja maksamaan asennustyön lattialaattojen suhteen. Työn tekisi omalla ajalla sama yhtiö joka oli palkattu tekemään yhtiön kevytsaneeraus.Lattia purettiin ja kylpyhuoneen kosteus-ja homevauriot paljastuivat. Hometta löytyi seinistä. Vesi oli päässyt seinään n.20 cm korkeudessa pintavetona kulkevien kuuma-ja kylmävesiputkien kiinnikeruuvien reistä. Kaikki kiinnikeruuvit olivat heiluvia ja osa irti seinästä jopa 5-7mm.Taloyhtiö otti remontin haltuun ja vessa purettiin kokonaisuudessaan. Minun tulisi nyt kuitenkin maksaa kylpyhuoneen kaikki pinnat ja lattia- ja seinälaattojen asennus, koska heidän mielestä olin tehnyt aloitteen remontissa. Aloitehan oli selkeästi taloyhtiön heidän ilmoittaessaan kylpyhuoneiden kevytsaneerauksesta. Lapun saadessani tein ilmoituksen kylpyhuoneen tilasta ja ehdotin vain, että eikö olisi järkevää korjata lattia kylpyhuoneiden kevytsaneerauksen yhteydessä. Onko kaikki pinnat ja asennus nyt mahdollista laskuttaa minulta ja kuka tässä tapauksessa maksaa uudet pintavetoputket ja hanat.Kosteuskartottajan lokakuussa 2011 antama raportti kertoi, että home-ja kosteusvauriot ovat syntyneet vuosien varrella. Onko edellisellä omistajalla ja hänen vuokralaisellaan vastuuta kylpyhuoneen kunnosta. Vuokralainen on asunut yksiössä vuodesta -95 ja asuntoon oli merkitty asumaan viimeiseksi kahdeksi vuodeksi myös asunto-osakkeen viimeisin omistaja. Mikä on tässä tilanteessa heidän vastuu kylpyhuoneesta. Eikö asukkaalla ole ilmoitusvastuu taloyhtiölle.Ostaessani näin kylpyhuoneen kuntokartoituksen (tehty 23.3.2011), jossa havaittiin puutteita lattiarakenteissa: Pintamateriaalin kunto, sen tartunta alustaan, saumaukset ja liitokset, lattian läpiviennit. Materiaaleissa ei havaittu kuitenkaan kosteusjälkiä-tai vaurioita.Seinärakenteissa puutteita havaittiin seuraavasti: Pintamateriaalin kunto ja tartunta/kiinnitys alustaan, saumaukset ja liitokset, saumaukset (mikrobivauriot, tummuminen), seinän läpiviennit.Seinissä ja lattiassa havaittiin kohonneita kosteusarvoja. Märkätilan ilmanvaihdossa havaittiin puutteita.Kylpyhuone kuntoluokka 3 (välttävä)Välittäjä kertoi kuitenkin toistuvasti, että kylpyhuoneen saa käyttökuntoon klorittipesulla.
20233_81084.jpg
Miten taloyhtiössä kartoitetaan tulevaisuuden sähköntarpeet?
Taloyhtiössä, jossa putkiremontti alkaa olla ajankohtainen, sähköjärjestelmä voi olla vielä teknisesti toimiva. Mikäli järjestelmä on alkuperäinen, se alkaa kuitenkin olla ajastaan jäljessä monessa asiassa. Sähköremontti parantaa turvallisuutta, energiatehokkuutta ja nostaa kiinteistön arvoa.
20236_82063.jpg
Hallituksen kokouspalkkiot?
Meillä on kuuden perheen yhtiö, joka koostuu kolmesta paritalosta. Hallitukseen kuuluu kolme jäsentä. Yhtiöllä on ulkopuolinen isännöitsijä ja kirjanpito on ulkoistettu.Viime vuoden yhtiökokous päätti maksaa hallituksen jäsenille kokouspalkkioita 100 euroa ensimmäiseltä tunnilta ja 50 euroa seuraavilta tunneilta. Päätös syntyi äänestyksen jälkeen, jonka tulos oli kolme puolesta ja kolme vastaan. Päätös syntyi arvalla, joka suosi korotusta. Mainittakoon, että yhtiön hallituksen jäsenille ei ole maksettu palkioita aiemmin 30 vuoden aikana. Ovatko palkkiot kohtuullisia?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton