Mitä tarkoittaa asbesti- ja haitta-ainekartoitus?

Asbesti on ollut myös Suomessa hyvin yleisesti käytetty sidosaine eri rakennusmateriaaleissa. Kuvituskuva, taloyhtiö ei liity artikkelin aiheeseen.
Jotta varmasti ymmärrämme mistä on kysymys, perehtykäämme hetkeksi asbestin synkkään historiaan. Asbesti itsessään on hyvin vanha keksintö. Tuo ihmeellinen mineraali kiehtoi ihmisiä monikäyttöisyydellään näilläkin leveysasteilla viime vuosisadan alussa. Asbestipitoisia rakennusmateriaaleja on valmistettu vuosina 1922 – 1994, mutta asbestia sisältäviä materiaaleja on käytetty pidempään.
Käsillä oli aine, joka mahdollisti jopa tulen läpi kävelemisen ja paloturvallisuuden lisäksi asbestia käytettiin monessa materiaalissa, kuten tasoitteissa, sidosaineena. Asbestin vaarallisuuteen herättiin vasta myöhemmin ja tänäkin päivänä asbestia on löydettävissä pitkälti kaikkialta, erityisesti purku- sekä remontointikohteissa.
Tiesitkö, että purkutöissä sekä saneerauksissa tulee haitta-aineet lakisääteisesti kartoittaa?
Miksi asbesti on haitallinen?
Asbesti itsessään on murtuessaan hyvin hienojakoista pölyä, joka sisältää asbestikuituja. Näitä kuituja on mahdotonta havaita paljaalla silmällä. Kevyt asbestipöly leijailee hyvin hitaasti, joten perinteinen työmaasiivous ei poista ilmassa mahdollisesti leijailevaa pölyä. Hienojakoiset kuidut leijailevat hengitysilman mukana ihmisen elimistöön aiheuttaen vakavia keuhkosairauksia, keuhkopussin syövän ollessa niistä vaarallisin.
Salakavalan asbestista tekee se, että henkilö, joka asbestikuituja hengittää, ei huomaa altistumistaan – hengitysteissä ei tunnu ärsytystä. Asbesti ei aiheuta nopeasti oireita altistuneelle, vaan sairaus voi ilmetä vasta vuosikymmenien kuluttua.
Tästäkin syystä on tärkeää, että asbestin olemassa oloa tutkitaan niin purku- kuin remonttikohteissa asbestikartoituksin ja purkutöitä ei lähdettäisi toteuttamaan omin päin vanhoissa kiinteistöissä – etenkään ilman materiaalitutkimuksia. Asbestipurkutyöt on teetettävä aina ammattilaisella, sillä työtehtävä vaatii asianmukaista osastointia sekä suojavarusteita.

Kuvan putkieristeissä esiintyy asbestia. Näyte otettiin linjasaneerausta varten tehdyssä haitta-ainekartoituksessa.
Asbesti- ja haitta-ainekartoitus toimenpiteenä
Kartoitusten tarkoituksena on selvittää kiinteistössä olevien haitta-aineiden määrää, materiaaleja sekä niiden sijaintia. Haitta-aineiksi katsotaan muiden muassa Asbesti, PAH- ja PCB-yhdisteet sekä raskasmetallit. Haitta-aineita voi löytyä esimerkiksi vesikatosta, julkisivusta, tasoitteista sekä maaleista ja laasteista. Toisin sanoen, lähes mistä tahansa.
Tiesitkö: Vuonna 1994 sekä sitä aiemmin rakennettujen rakennusten sekä huoneistojen tulee teettää asbestikartoitus ennen suoritettavaa purku- tai saneeraustyön aloitusta. Asbestikartoitus on lakisääteinen velvoite.
Asbestinäytteiden ottaminen suositellaan jätettäväksi ammattilaisille. Tämä muun muassa siksi, että ammattilainen pystyy huolehtimaan siitä että otettava näyte on riittävä eikä ympäristöön leviä asbestia. Asbestikartoituksen suorittajalla on AHA-asiantuntijan pätevyys ja hän arvioi asbestipitoiset materiaalit sekä ottaa niistä tarvittavat näytteet. AHA-asiantuntijan pätevyyden saadakseen tulee käydä tiivis koulutus sekä lisäksi vaaditaan 3 – 5 vuoden työkokemus.
Kartoitus ajankohtaista?Jätä yhteydenottopyyntö tästä

Asbestinäytteen ottaminen on ammattilaisen tehtävä. Merkityt näytteet lähetetään laboratorioon tutkittavaksi.
Haitta-aineita voi olla myös sisäilmassa
Rakennuksen sisäilmasta voi myös löytyä epäpuhtauksia. Sisäilman laatua on mahdollista tutkia käyttäen useampaakin eri tutkimusmenetelmää käyttäen. Sopiva menetelmä valitaankin yleensä yhdessä rakennusterveysasiantuntijan kanssa. Mittaustulokset auttavat määrittelemään tarvittavia toimenpiteitä sekä tutkimusmenetelmiä.
Mitä sisäilman mittauksessa voidaan tutkia sekä mitata:
- Kemialliset epäpuhtaudet (VOC, PAH, formaldehydi)
- Mikrobimääritykset sisäilmasta
- Sisäilman hiukkaspitoisuudet
- Mineraalivillakuitututkimukset pölynäytteistä
- Pölynkoostumusmittaukset
- Sisäilman kosteuden, hiilidioksidipitoisuuden sekä lämpötilan seurantamittaukset
Sisäilman kuntotutkimuksessa on tärkeää toteuttaa tutkimus riittävän laajasti. Riittävän laaja tutkimus sekä sen pohjalta huolella laadittu korjaussuunnitelma yhdessä mahdollistavat sen, että ongelmat korjataan sieltä missä ongelma on, eikä vain huolehdita oireista.
Sisäilman laatua pääsee heikentämään esimerkiksi vääristä paikoista tuleva korvausilma (esimerkiksi alapohjan tai yläpohjan ilmavuodot), puutteellisesti toteutettu ilmanvaihto tai rakenteisiin päässyt kosteus. Sisäilmatutkimuksen yhteydessä on siis aiheellista tehdä tarkistus myös ilmanvaihdon oikeanlaisesta toiminnasta.

Epäpuhtauksia voi löytyä sisäilmasta. Sisäilman laatua pääsee heikentämään esimerkiksi vääristä paikoista tuleva korvausilma.
Huomio
KT Kuntotutkimukselta saat:
Jos kiinteistön kunto arveluttaa, tarjoaa KT Kuntotutkimus Oy laadukkaita kuntotutkimuspalveluita. Puolueettomina tehtävien tutkimusten tavoitteena on varmistaa rakennuksen terveys, turvallisuus sekä kiinteistön käyttäjien hyvinvointi.
Palveluvalikoimaan kuuluvat muun muassa:
- asbesti- ja haitta-ainekartoitukset
- sisäilman kuntotutkimukset
- kuntoarvion sekä kuntotutkimuksen rakenteisiin sekä talotekniikkaan liittyen
- salaojien ja sadevesijärjestelmien kuntotutkimukset.
Yrityksen tekemien kuntotutkimuksien puolueettomuus on taattu, sillä KT Kuntotutkimus on puhtaasti kuntotutkimuksiin keskittynyt yritys. Palvelu on nopeaa, asiakasystävällistä sekä avaimet käteen –periaattella toteutettua. Asiakas saa itselleen selkeän sekä laadukkaan raportin.
Onko teillä tarvetta sisäilma- tai asbestikartoitukselle?
Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö
Aiheeseen liittyvää

Kuntoarvio auttaa selvittämään korjaustarpeet

Mitä tarkoittavat: ennakkovuositarkastus sekä 10-vuotistakuutarkastus?

Mitä hormikartoituksessa selvitetään ja miten?

Hometta - tehdäänkö remontti taloyhtiön kustannuksella?

Taloyhtiösanastoa: Vuorossa kirjain K osa 1
