• Etusivu
 • Palvelut

Mitä tarkoittaa asbesti- ja haitta-ainekartoitus?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö KT Kuntotutkimus Oy
Julkaistu 25.03.2022Päivitetty 24.02.2023
20223_77548.jpg

Asbesti on ollut myös Suomessa hyvin yleisesti käytetty sidosaine eri rakennusmateriaaleissa. Kuvituskuva, taloyhtiö ei liity artikkelin aiheeseen.

Jotta varmasti ymmärrämme mistä on kysymys, perehtykäämme hetkeksi asbestin synkkään historiaan. Asbesti itsessään on hyvin vanha keksintö. Tuo ihmeellinen mineraali kiehtoi ihmisiä monikäyttöisyydellään näilläkin leveysasteilla viime vuosisadan alussa. Asbestipitoisia rakennusmateriaaleja on valmistettu vuosina 1922 – 1994, mutta asbestia sisältäviä materiaaleja on käytetty pidempään.

Käsillä oli aine, joka mahdollisti jopa tulen läpi kävelemisen ja paloturvallisuuden lisäksi asbestia käytettiin monessa materiaalissa, kuten tasoitteissa, sidosaineena. Asbestin vaarallisuuteen herättiin vasta myöhemmin ja tänäkin päivänä asbestia on löydettävissä pitkälti kaikkialta, erityisesti purku- sekä remontointikohteissa.
Tiesitkö, että purkutöissä sekä saneerauksissa tulee haitta-aineet lakisääteisesti kartoittaa?

Miksi asbesti on haitallinen?

Asbesti itsessään on murtuessaan hyvin hienojakoista pölyä, joka sisältää asbestikuituja. Näitä kuituja on mahdotonta havaita paljaalla silmällä. Kevyt asbestipöly leijailee hyvin hitaasti, joten perinteinen työmaasiivous ei poista ilmassa mahdollisesti leijailevaa pölyä. Hienojakoiset kuidut leijailevat hengitysilman mukana ihmisen elimistöön aiheuttaen vakavia keuhkosairauksia, keuhkopussin syövän ollessa niistä vaarallisin.
Salakavalan asbestista tekee se, että henkilö, joka asbestikuituja hengittää, ei huomaa altistumistaan – hengitysteissä ei tunnu ärsytystä. Asbesti ei aiheuta nopeasti oireita altistuneelle, vaan sairaus voi ilmetä vasta vuosikymmenien kuluttua.

Tästäkin syystä on tärkeää, että asbestin olemassa oloa tutkitaan niin purku- kuin remonttikohteissa asbestikartoituksin ja purkutöitä ei lähdettäisi toteuttamaan omin päin vanhoissa kiinteistöissä – etenkään ilman materiaalitutkimuksia. Asbestipurkutyöt on teetettävä aina ammattilaisella, sillä työtehtävä vaatii asianmukaista osastointia sekä suojavarusteita.

Mitä asbesti on ja miksi se kannattaa tuntea

Kuvan putkieristeissä esiintyy asbestia. Näyte otettiin linjasaneerausta varten tehdyssä haitta-ainekartoituksessa.

Kuvan putkieristeissä esiintyy asbestia. Näyte otettiin linjasaneerausta varten tehdyssä haitta-ainekartoituksessa.

Asbesti- ja haitta-ainekartoitus toimenpiteenä

Kartoitusten tarkoituksena on selvittää kiinteistössä olevien haitta-aineiden määrää, materiaaleja sekä niiden sijaintia. Haitta-aineiksi katsotaan muiden muassa Asbesti, PAH- ja PCB-yhdisteet sekä raskasmetallit. Haitta-aineita voi löytyä esimerkiksi vesikatosta, julkisivusta, tasoitteista sekä maaleista ja laasteista. Toisin sanoen, lähes mistä tahansa.

Tiesitkö: Vuonna 1994 sekä sitä aiemmin rakennettujen rakennusten sekä huoneistojen tulee teettää asbestikartoitus ennen suoritettavaa purku- tai saneeraustyön aloitusta. Asbestikartoitus on lakisääteinen velvoite.

Asbestinäytteiden ottaminen suositellaan jätettäväksi ammattilaisille. Tämä muun muassa siksi, että ammattilainen pystyy huolehtimaan siitä että otettava näyte on riittävä eikä ympäristöön leviä asbestia. Asbestikartoituksen suorittajalla on AHA-asiantuntijan pätevyys ja hän arvioi asbestipitoiset materiaalit sekä ottaa niistä tarvittavat näytteet. AHA-asiantuntijan pätevyyden saadakseen tulee käydä tiivis koulutus sekä lisäksi vaaditaan 3 – 5 vuoden työkokemus.

Kartoitus ajankohtaista?Jätä yhteydenottopyyntö tästä

Asbestinäytteen ottaminen on ammattilaisen tehtävä. Merkityt näytteet lähetetään laboratorioon tutkittavaksi.

Asbestinäytteen ottaminen on ammattilaisen tehtävä. Merkityt näytteet lähetetään laboratorioon tutkittavaksi.

Haitta-aineita voi olla myös sisäilmassa

Rakennuksen sisäilmasta voi myös löytyä epäpuhtauksia. Sisäilman laatua on mahdollista tutkia käyttäen useampaakin eri tutkimusmenetelmää käyttäen. Sopiva menetelmä valitaankin yleensä yhdessä rakennusterveysasiantuntijan kanssa. Mittaustulokset auttavat määrittelemään tarvittavia toimenpiteitä sekä tutkimusmenetelmiä.

Mitä sisäilman mittauksessa voidaan tutkia sekä mitata:

 • Kemialliset epäpuhtaudet (VOC, PAH, formaldehydi)
 • Mikrobimääritykset sisäilmasta
 • Sisäilman hiukkaspitoisuudet
 • Mineraalivillakuitututkimukset pölynäytteistä
 • Pölynkoostumusmittaukset
 • Sisäilman kosteuden, hiilidioksidipitoisuuden sekä lämpötilan seurantamittaukset

Sisäilman kuntotutkimuksessa on tärkeää toteuttaa tutkimus riittävän laajasti. Riittävän laaja tutkimus sekä sen pohjalta huolella laadittu korjaussuunnitelma yhdessä mahdollistavat sen, että ongelmat korjataan sieltä missä ongelma on, eikä vain huolehdita oireista.

Sisäilman laatua pääsee heikentämään esimerkiksi vääristä paikoista tuleva korvausilma (esimerkiksi alapohjan tai yläpohjan ilmavuodot), puutteellisesti toteutettu ilmanvaihto tai rakenteisiin päässyt kosteus. Sisäilmatutkimuksen yhteydessä on siis aiheellista tehdä tarkistus myös ilmanvaihdon oikeanlaisesta toiminnasta.

Epäpuhtauksia voi löytyä sisäilmasta. Sisäilman laatua pääsee heikentämään esimerkiksi vääristä paikoista tuleva korvausilma.

Epäpuhtauksia voi löytyä sisäilmasta. Sisäilman laatua pääsee heikentämään esimerkiksi vääristä paikoista tuleva korvausilma.

Huomio

Huomio

KT Kuntotutkimukselta saat:

Jos kiinteistön kunto arveluttaa, tarjoaa KT Kuntotutkimus Oy laadukkaita kuntotutkimuspalveluita. Puolueettomina tehtävien tutkimusten tavoitteena on varmistaa rakennuksen terveys, turvallisuus sekä kiinteistön käyttäjien hyvinvointi.

Palveluvalikoimaan kuuluvat muun muassa:

 • asbesti- ja haitta-ainekartoitukset
 • sisäilman kuntotutkimukset
 • kuntoarvion sekä kuntotutkimuksen rakenteisiin sekä talotekniikkaan liittyen
 • salaojien ja sadevesijärjestelmien kuntotutkimukset.

Yrityksen tekemien kuntotutkimuksien puolueettomuus on taattu, sillä KT Kuntotutkimus on puhtaasti kuntotutkimuksiin keskittynyt yritys. Palvelu on nopeaa, asiakasystävällistä sekä avaimet käteen –periaattella toteutettua. Asiakas saa itselleen selkeän sekä laadukkaan raportin.

Onko teillä tarvetta sisäilma- tai asbestikartoitukselle?

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

KT Kuntotutkimus Oy
Palvelut
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202111_73849.jpg
Kuntoarvio auttaa selvittämään korjaustarpeet
Pitkän tähtäimen suunnitelma (PTS) yhdessä kuntoarvion kanssa auttaa hallitusta pitämään taloyhtiön kunnossa.
20221_76567.jpg
Mitä tarkoittavat: ennakkovuo­sitarkastus sekä 10-vuotista­kuutarkastus?
Taloyhtiön asiakirjoissa saattaa vilahtaa entuudestaan tuntemattomia käsitteitä. Mistä on kyse, kun suunnitellaan ennakkovuositarkastuksen tekemistä tai 10-vuotistakuutarkastusta?
20222_77002.jpg
Mitä hormi­kartoituksessa selvitetään ja miten?
Taloyhtiöissä on useita asioita, joita tulee tarkastella määräajoin, yksi niistä on hormien kunto. Erityisesti vanhemmissa kiinteistöissä saattaa hormien toiminta sekä kunto heiketä vuosien saatossa. Vähitellen tapahtuvaa muutosta ei välttämättä arjen pyörityksessä ole huomannut, vaan viat saattavat tulla ilmi esimerkiksi linjasaneeraushankkeen yhteydessä. Hormikartoituksen sekä toimenpidesuositusten avulla pystytään ilmanvaihdon toimintaa optimoimaan.
Katu, jossa on taloja rivissä
Hometta - tehdäänkö remontti taloyhtiön kustannuksella?
Olemme taloyhtiössämme riidelleet erään asukkaan kanssa homeesta. Hallitus on sitä mieltä, että asukas on vain hankala ja hometta ei ole. Asiaa on pitkitetty ja joitakin pakollisia terveystarkastajan määräämiä remontteja tehty. Pintasivelytesteissä ei hometta löydetty. Viimeisin niitti oli, että terveystarkastaja hajun perusteella käski remontoida koko asunnon. Asunto remontoitiin ja lasku oli taloyhtiölle yli 30 000 €. Isännöitsijän mukaan pientä kasvustoa löytyy aina ja se on ihan normaalia.Miten tällainen on mahdollista, että asukas maksattaa remonttinsa tällä tavalla muilla asukkailla? Onko isännöitsijä ja hallitus toiminut oikein? Miten terveystarkastaja voi vain hajun perusteella määrätä näin suuren remontin? Kuuluuko tällaisen asian hoito isännöitsijän peruslaskutukseen?
20219_72789.jpg
Taloyhtiösanastoa: Vuorossa kirjain K osa 1
Mitähän tarkoittaa kerrosala, tai kerrostasoala? Pohdintaa aiheuttaa myös papereissa mainittu kunnossapitojakso. Termit voivat hämmentää niihin ensimmäistä kertaa törmäävää. Usein termien taustalta paljastuu tuttu asia, kun hieman raotamme tuota taustaa. Haluamme tuoda sanoja ja termejä tutuksi lukijoillemme, joten jatketaanpa kirjaimesta K:
20151_42049.jpg
Työllistä, kysy lasituksen talviasennusetua!
Kaikille 12.-31.1.2015 aikana suunnittelu- ja kustannusarvion tilanneille ja siitä tarjouksen saaneille ilmainen lämpömittari!*Pieni ja langaton lämpömittari ilmoittaa lämmön huomaamattomasti maisemaan istuen. Sisältää sisä- ja ulkoyksikön. Vastaanotin pystyy vastaanottamaan signaaleja jopa kolmelta ulkoanturilta.Tilaa ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäynti lasituksesta!Talviasennuksessa on ideaa!Käytä hyväksesi talvialennustaJätä hyvästit lumitöilleSäästää pihaa ja istutuksia terassin asennuksessaEnergiansäästöä ja suojaaAikaista kevättäTilaa ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäynti lasituksesta!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton