• Etusivu
 • Palvelut

Mitä tarkoittaa asbesti- ja haitta-ainekartoitus?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö KT Kuntotutkimus Oy
Julkaistu 25.03.2022Päivitetty 24.02.2023
20223_77548.jpg

Asbesti on ollut myös Suomessa hyvin yleisesti käytetty sidosaine eri rakennusmateriaaleissa. Kuvituskuva, taloyhtiö ei liity artikkelin aiheeseen.

Jotta varmasti ymmärrämme mistä on kysymys, perehtykäämme hetkeksi asbestin synkkään historiaan. Asbesti itsessään on hyvin vanha keksintö. Tuo ihmeellinen mineraali kiehtoi ihmisiä monikäyttöisyydellään näilläkin leveysasteilla viime vuosisadan alussa. Asbestipitoisia rakennusmateriaaleja on valmistettu vuosina 1922 – 1994, mutta asbestia sisältäviä materiaaleja on käytetty pidempään.

Käsillä oli aine, joka mahdollisti jopa tulen läpi kävelemisen ja paloturvallisuuden lisäksi asbestia käytettiin monessa materiaalissa, kuten tasoitteissa, sidosaineena. Asbestin vaarallisuuteen herättiin vasta myöhemmin ja tänäkin päivänä asbestia on löydettävissä pitkälti kaikkialta, erityisesti purku- sekä remontointikohteissa.
Tiesitkö, että purkutöissä sekä saneerauksissa tulee haitta-aineet lakisääteisesti kartoittaa?

Miksi asbesti on haitallinen?

Asbesti itsessään on murtuessaan hyvin hienojakoista pölyä, joka sisältää asbestikuituja. Näitä kuituja on mahdotonta havaita paljaalla silmällä. Kevyt asbestipöly leijailee hyvin hitaasti, joten perinteinen työmaasiivous ei poista ilmassa mahdollisesti leijailevaa pölyä. Hienojakoiset kuidut leijailevat hengitysilman mukana ihmisen elimistöön aiheuttaen vakavia keuhkosairauksia, keuhkopussin syövän ollessa niistä vaarallisin.
Salakavalan asbestista tekee se, että henkilö, joka asbestikuituja hengittää, ei huomaa altistumistaan – hengitysteissä ei tunnu ärsytystä. Asbesti ei aiheuta nopeasti oireita altistuneelle, vaan sairaus voi ilmetä vasta vuosikymmenien kuluttua.

Tästäkin syystä on tärkeää, että asbestin olemassa oloa tutkitaan niin purku- kuin remonttikohteissa asbestikartoituksin ja purkutöitä ei lähdettäisi toteuttamaan omin päin vanhoissa kiinteistöissä – etenkään ilman materiaalitutkimuksia. Asbestipurkutyöt on teetettävä aina ammattilaisella, sillä työtehtävä vaatii asianmukaista osastointia sekä suojavarusteita.

Mitä asbesti on ja miksi se kannattaa tuntea

Kuvan putkieristeissä esiintyy asbestia. Näyte otettiin linjasaneerausta varten tehdyssä haitta-ainekartoituksessa.
Kuvan putkieristeissä esiintyy asbestia. Näyte otettiin linjasaneerausta varten tehdyssä haitta-ainekartoituksessa.

Asbesti- ja haitta-ainekartoitus toimenpiteenä

Kartoitusten tarkoituksena on selvittää kiinteistössä olevien haitta-aineiden määrää, materiaaleja sekä niiden sijaintia. Haitta-aineiksi katsotaan muiden muassa Asbesti, PAH- ja PCB-yhdisteet sekä raskasmetallit. Haitta-aineita voi löytyä esimerkiksi vesikatosta, julkisivusta, tasoitteista sekä maaleista ja laasteista. Toisin sanoen, lähes mistä tahansa.

Tiesitkö: Vuonna 1994 sekä sitä aiemmin rakennettujen rakennusten sekä huoneistojen tulee teettää asbestikartoitus ennen suoritettavaa purku- tai saneeraustyön aloitusta. Asbestikartoitus on lakisääteinen velvoite.

Asbestinäytteiden ottaminen suositellaan jätettäväksi ammattilaisille. Tämä muun muassa siksi, että ammattilainen pystyy huolehtimaan siitä että otettava näyte on riittävä eikä ympäristöön leviä asbestia. Asbestikartoituksen suorittajalla on AHA-asiantuntijan pätevyys ja hän arvioi asbestipitoiset materiaalit sekä ottaa niistä tarvittavat näytteet. AHA-asiantuntijan pätevyyden saadakseen tulee käydä tiivis koulutus sekä lisäksi vaaditaan 3 – 5 vuoden työkokemus.

Kartoitus ajankohtaista?Jätä yhteydenottopyyntö tästä

Asbestinäytteen ottaminen on ammattilaisen tehtävä. Merkityt näytteet lähetetään laboratorioon tutkittavaksi.
Asbestinäytteen ottaminen on ammattilaisen tehtävä. Merkityt näytteet lähetetään laboratorioon tutkittavaksi.

Haitta-aineita voi olla myös sisäilmassa

Rakennuksen sisäilmasta voi myös löytyä epäpuhtauksia. Sisäilman laatua on mahdollista tutkia käyttäen useampaakin eri tutkimusmenetelmää käyttäen. Sopiva menetelmä valitaankin yleensä yhdessä rakennusterveysasiantuntijan kanssa. Mittaustulokset auttavat määrittelemään tarvittavia toimenpiteitä sekä tutkimusmenetelmiä.

Mitä sisäilman mittauksessa voidaan tutkia sekä mitata:

 • Kemialliset epäpuhtaudet (VOC, PAH, formaldehydi)
 • Mikrobimääritykset sisäilmasta
 • Sisäilman hiukkaspitoisuudet
 • Mineraalivillakuitututkimukset pölynäytteistä
 • Pölynkoostumusmittaukset
 • Sisäilman kosteuden, hiilidioksidipitoisuuden sekä lämpötilan seurantamittaukset

Sisäilman kuntotutkimuksessa on tärkeää toteuttaa tutkimus riittävän laajasti. Riittävän laaja tutkimus sekä sen pohjalta huolella laadittu korjaussuunnitelma yhdessä mahdollistavat sen, että ongelmat korjataan sieltä missä ongelma on, eikä vain huolehdita oireista.

Sisäilman laatua pääsee heikentämään esimerkiksi vääristä paikoista tuleva korvausilma (esimerkiksi alapohjan tai yläpohjan ilmavuodot), puutteellisesti toteutettu ilmanvaihto tai rakenteisiin päässyt kosteus. Sisäilmatutkimuksen yhteydessä on siis aiheellista tehdä tarkistus myös ilmanvaihdon oikeanlaisesta toiminnasta.

Epäpuhtauksia voi löytyä sisäilmasta. Sisäilman laatua pääsee heikentämään esimerkiksi vääristä paikoista tuleva korvausilma.
Epäpuhtauksia voi löytyä sisäilmasta. Sisäilman laatua pääsee heikentämään esimerkiksi vääristä paikoista tuleva korvausilma.
Huomio

Huomio

KT Kuntotutkimukselta saat:

Jos kiinteistön kunto arveluttaa, tarjoaa KT Kuntotutkimus Oy laadukkaita kuntotutkimuspalveluita. Puolueettomina tehtävien tutkimusten tavoitteena on varmistaa rakennuksen terveys, turvallisuus sekä kiinteistön käyttäjien hyvinvointi.

Palveluvalikoimaan kuuluvat muun muassa:

 • asbesti- ja haitta-ainekartoitukset
 • sisäilman kuntotutkimukset
 • kuntoarvion sekä kuntotutkimuksen rakenteisiin sekä talotekniikkaan liittyen
 • salaojien ja sadevesijärjestelmien kuntotutkimukset.

Yrityksen tekemien kuntotutkimuksien puolueettomuus on taattu, sillä KT Kuntotutkimus on puhtaasti kuntotutkimuksiin keskittynyt yritys. Palvelu on nopeaa, asiakasystävällistä sekä avaimet käteen –periaattella toteutettua. Asiakas saa itselleen selkeän sekä laadukkaan raportin.

Onko teillä tarvetta sisäilma- tai asbestikartoitukselle?

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

KT Kuntotutkimus Oy
Palvelut
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202111_73849.jpg
Kuntoarvio auttaa selvittämään korjaustarpeet
Pitkän tähtäimen suunnitelma (PTS) yhdessä kuntoarvion kanssa auttaa hallitusta pitämään taloyhtiön kunnossa.
20221_76567.jpg
Mitä tarkoittavat: ennakkovuo­sitarkastus sekä 10-vuotista­kuutarkastus?
Taloyhtiön asiakirjoissa saattaa vilahtaa entuudestaan tuntemattomia käsitteitä. Mistä on kyse, kun suunnitellaan ennakkovuositarkastuksen tekemistä tai 10-vuotistakuutarkastusta?
20222_77002.jpg
Mitä hormi­kartoituksessa selvitetään ja miten?
Taloyhtiöissä on useita asioita, joita tulee tarkastella määräajoin, yksi niistä on hormien kunto. Erityisesti vanhemmissa kiinteistöissä saattaa hormien toiminta sekä kunto heiketä vuosien saatossa. Vähitellen tapahtuvaa muutosta ei välttämättä arjen pyörityksessä ole huomannut, vaan viat saattavat tulla ilmi esimerkiksi linjasaneeraushankkeen yhteydessä. Hormikartoituksen sekä toimenpidesuositusten avulla pystytään ilmanvaihdon toimintaa optimoimaan.
Akvatek viemärihuolto
Teetä helppo ja siisti viemärihuolto ajoissa – vähintäänkin kuntoarvio
Toimiiko viemäri normaalisti vai vetääkö hitaasti, pitää outoja ääniä tai tuleeko viemäristä epämiellyttäviä hajuja? Milloin viimeksi viemärit on huollettu vai onko sitä edes koskaan tehty? Olisiko aika huoltaa viemärit, ennen kuin ongelmia alkaa muodostua?Viemärit oireilevat monin eri tavoin: viemäri ei vedä kunnolla, viemäristä nousee hajua tai viemäristä voi kuulua erilaisia ääniä, kuten pulputusta. Nämä kaikki ovat merkkejä siitä, että viemärin kunto kannattaisi tarkistaa ja viemäri huoltaa.
202110_73002.jpg
Uudet palo­varoittimet toimivat testissä hyvin - vanhaan ei voi luottaa
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ilmoitti tiedotteessaan (julkaistu 2021) testanneen kuusi myynnissä olevaa palovaroitinta. Kaikki testatut palovaroitinmallit olivat standardien mukaisia äänenvoimakkuuden ja savunherkkyyden osalta. Vanhoihin palovaroittimiin ei sen sijaan voi luottaa, sillä niiden äänenvoimakkuus voi heiketä ajan mittaan.
20232_80939.jpg
Tiesitkö, että lataussähkön laskutukseen vaaditaan tietynlainen sähkömittari?
Sähköautojen latauspisteiden valmistaja vastaa ja on vastuussa monestakin asiasta, mutta tiesitkö, että mittaustuloksen hyödyntäjänä taloyhtiöllä tai sähköautonlatausta tarjoavalla yrityksellä on omat vastuualueensa?Mikäli lataussähköstä aiotaan laskuttaa, tulee latausaseman tai energiamittarin olla mittalaitelain vaatimusten mukainen.Jos siis osakkaita, asukkaita tai työsuhdeautoilijaa laskutetaan sähköautonlatauksesta mittauksen perusteella, on laskuttavan tahon vastuulla varmistaa, että mittauslaite täyttää lain vaatimukset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton