• Etusivu
  • LVI

Mitä tarkoittaa tarpeenmukainen ilmanvaihto ja miten se toteutetaan?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 01.11.2023
20225_78434.jpg

Hyvä sisäilma on tärkeä hyvinvoinnin osa-alue taloyhtiön asukkaille ja tilojen käyttäjille. Asunnon ja yhteiskäytössä olevien tilojen ilman tulee vaihtua tarpeeksi usein, jotta se pysyy hyvänä hengittää ja ylimääräinen kosteuskuorma poistuu.

Tehokkaasti kohdennettu ilmanvaihto

Ilmanvaihdon tarve vaihtelee tilojen käytön ja asukkaiden erilaisten elämänrytmien mukaan. Kun yhden asunnon asukkaat laittavat ruokaa, on viereinen asunto tyhjillään. Yhteistilat, kuten saunaosasto saattaa olla käytössä vain parina päivänä viikossa, kun taas taloyhtiön alakerrassa oleva liiketila on ahkerassa käytössä jopa seitsemänä päivänä viikossa.

Tällöin keskitetty ja tiettyyn viikkorytmiin aikataulutettu ilmanvaihto ei vastaa asukkaiden ja tilojen käyttäjien erilaisia tarpeita. Järkevintä onkin toteuttaa ilmanvaihto asunto- ja tilakohtaisesti, koska sillä tavoin se toimii parhaiten erilaisten asukkaiden tai tilan käyttäjien tarpeiden mukaan.

Miten ilmanvaihtokone tietää, millaisella teholla ilmanvaihtoa milloinkin tarvitaan?

Kaikissa MyVallox-ilmanvaihtokoneissa on sisäänrakennettuna kosteus- ja hiilidioksidianturit, jotka tunnistavat asunnon sisäilman laatua. Lisäksi niihin voidaan liittää VOC-anturi.

  • Hiilidioksidianturi tunnistaa tilan sisäilmassa olevan hiilidioksidipitoisuuden, jota syntyy uloshengityksestä. Hiilidioksidin määrä lisääntyy mitä enemmän ihmisiä on tilassa.
  • Kosteusanturi puolestaan tunnistaa sisäilman kosteuspitoisuuden. Kosteutta tulee aina kun peseydytään, saunotaan, kuivataan pyykkiä ja laitetaan ruokaa.
  • VOC-anturi taas tunnistaa mm. rakennusmateriaaleista, pesuaineista, kemikaaleista, maaleista ja huonekaluista haihtuvia orgaanisia kaasuja eli VOC-yhdisteitä.

Antureiden tekemien havaintojen perusteella ilmanvaihtokone tietää, milloin tilassa tarvitaan tehostettua ilmanvaihtoa. Se ei suinkaan ilmoita siitä asukkaalle, vaan tekee tehostuksen automaattisesti tilan käyttäjän puolesta. Näin Vallox-ilmanvaihto toimii tarpeen mukaisesti.

Mitä hyötyä tarpeenmukaisesta ilmanvaihdosta on?

Ilmanvaihdon automatisointi antureiden avulla helpottaa asukkaiden arkea. Kun ilmanvaihdon ohjaukseen ei tarvitse kiinnittää huomiota, voi keskittyä oleelliseen eli elämiseen ja arjesta nauttimiseen.

Tarpeenmukaisella ilmanvaihdolla on toinenkin hyvä puoli: sillä voidaan säästää energiaa. Kun ilmanvaihdon tehoa pienennetään puoleen, sen kuluttama energia pienenee alle puoleen. Siksi on järkevää pitää ilmanvaihdon teho pienellä, kun esim. yhteistilat ovat tyhjillään. Siksi anturein varustetut Vallox ilmanvaihtokoneet tuovat helpotusta. Niiden ansiosta ilmanvaihto ei unohdu esim. pyykkitupaan isolle teholle, kun tila on tyhjennetty pyykeistä.

Lue lisää MyVallox-ilmanvaihdosta

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Miksi ja miten tehdään kerrostalon energiataloudellinen nykyaikaistaminen asukkaiden toiveet huomioiden?
Suomen kerrostaloasunnoista suurin osa on valmistettu 1950–1980 -luvulla. Kyseisellä aikakaudella rakennetut kerrostalot tehtiin sen aikaisista raaka-aineista ja aikakauden teknisillä sovelluksilla. Energiatehokkuus tämän päivän toteutuksiin verrattuna on todella heikkoa.Asumistottumukset ovat muuttuneet lisääntyneen tekniikan ja erilaisten harrastusten vaikutuksesta. Myös ostettavan energian – sähkö ja lämpö – sekä veden ja jäteveden hinnat ovat nousseet niin, että on alettu miettiä, miten asuntojen tiloja pitäisi muuttaa ja miten kustannuksia voitaisiin pienentää.Rakennusten iän ollessa jo 40–60 vuotta, on sekin osaltaan vaikuttanut siihen, että on ryhdyttävä rakenteita korjaaviin ja nykyaikaistaviin toimenpiteisiin, koska usein rakennusten ylläpitävät korjaukset on laiminlyöty.Jotta rakennuksen ehostaminen tapahtuisi kustannus- ja energiatehokkaasti, on koko hankkeen onnistumiseksi syytä järjestää asukkaille yhteisiä keskustelu ja tiedostustilaisuuksia.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton