• Etusivu
  • Energia

Mitä isännöitsijän tulee tietää maalämmöstä?

Annukka Ollitervo
Kaupallinen yhteistyö
Geonova Oy logoGeonova OyLue lisää
Julkaistu 24.03.2025
1920 maalampoopas isannoitsijalle opas HERO geonova

Yhä useampi taloyhtiö harkitsee maalämpöön siirtymistä – samalla myös isännöitsijän rooli kasvaa, sillä taloyhtiöt kaipaavat sparraajaksi puolueetonta mutta tuttua asiantuntijaa. Mitä kaikkea isännöitsijän on syytä tietää maalämmöstä?

Maalämpö on kustannustehokas ja ekologinen vaihtoehto perinteisille lämmitysmuodoille, kuten kaukolämmölle tai öljylle. Taloyhtiöille tärkeimmät hyödyt ovat kalliin kaukolämmön alueella säästöt energiakustannuksissa sekä hiilijalanjäljen merkittävä pienentyminen.

Maalämpö on myös vetovoimatekijä, joka kiinnostaa nykyisiä ja potentiaalisia asukkaita. Maalämpö lisää kiinteistön energiaomavaraisuutta ja nostaa taloyhtiön arvoa.

Maalämmön yleistymistä on hidastanut mittava alkuinvestointi. Tähänkin on nyt ratkaisu: ostamalla maalämmön palveluna taloyhtiö välttyy alkuinvestoinnilta ja toiminnallisilta riskeiltä ja maksaa kuukausimaksua – aivan kuten kaukolämmössäkin.

Isännöitsijä tarjoaa puolueettoman näkemyksen

Lämmitysjärjestelmän vaihtaminen on kallis investointi, joten on luonnollista, että taloyhtiön hallitus haluaa puntaroida asiaa huolellisesti puolueettoman tahon, kuten isännöitsijän kanssa. Jos taloyhtiö päättää tehdä investoinnin itse, lämmitysjärjestelmän vaihtaminen tuo myös isännöitsijän pöydälle tukun uusia tehtäviä. Näitä ovat esimerkiksi:

  • kilpailutus
  • rahoituksen järjestäminen / pankkilainan hakeminen
  • hankkeen aikataulutus
  • urakointikokonaisuuden suunnittelu ja urakkarajat
  • vaadittavien lupien, kuten porausluvan ja toimenpideluvan hakeminen
  • maksuposteista huolehtiminen
  • työmaakokousten ja -katselmuksien järjestäminen
  • takuuaikainen tarkastus yhdessä valvojan ja urakoitsijan kanssa
  • sähkönkulutuksen seuraaminen ja hallinta

Maalämpö palveluna – helppo tapa siirtyä maalämpöön

Maalämpö voidaan hankkia myös palveluna, jolloin taloyhtiö maksaa kuukausimaksua ilman omaa alkuinvestointia. Tämä ratkaisu voi olla erityisen houkutteleva taloyhtiöille, jotka haluavat vähentää omaa riskiään ja työmääräänsä ja varmistaa suunniteltujen kustannussäästöjen toteutumisen.

Isännöitsijän kannalta tämä on hyvä vaihtoehto, sillä käytännössä kumppani vastaa ja huolehtii kaikesta, ja isännöitsijän työtaakka kevenee merkittävästi.

Ohje

Ohje

Webinaari: Maalämpö taloyhtiöön – lisää töitä isännöitsijälle vai vuoden helpoin hanke?

Jos olet isännöintiliiton jäsen, ilmoittaudu kuulolle yhteiseen webinaariimme, joka pidetään 8.4. klo 9.00-9.45. Ilmoittaudu webinaariin täällä.

Maalämpöopas isännöitsijälle

Ota maalämpökysymykset nopeasti haltuun! Tutustu uuteen, selkokieliseen oppaaseemme, Maalämpöopas isännöitsijälle. Pääset lataamaan sen maksutta alta.

Geonova-Maalämpöopas-isännöitsijälle-kansi
Info

Info

Maalämpöä palveluna – mitä se tarkoittaa?

  • Taloyhtiön ei tarvitse itse investoida järjestelmään vaan sen tekee kumppani, Geonova.
  • Investoinnin sijaan taloyhtiö maksaa kuukausimaksua sopimuskauden (tyypillisesti 10–15 vuotta) ajan, minkä jälkeen taloyhtiö voi halutessaan lunastaa järjestelmän itselleen tai jatkaa sopimusta.
  • Geonova huolehtii järjestelmän suunnittelusta, toteutuksesta, optimoinnista ja ylläpidosta. Koska taloudellinen ja toiminnallinen riski on Geonovalla, sillä on taloyhtiön kanssa yhteinen intressi suunnitella laadukas ja optimaalinen ratkaisu, jonka elinkaari on mahdollisimman pitkä.

Geonova Oy

Geonova on suomalainen energiaoperaattori, joka tarjoaa energiaa palveluna taloyhtiöille, teollisuudelle ja muille isoille kiinteistönomistajille. Geonovan asiantuntijoilla on erittäin pitkä kokemus ja laaja-alainen osaaminen lämpöpumppuratkaisuista. Geonovan omistavat kansainvälinen kiinteistösijoitusyhtiö CBRE Investment Management sekä Suomen lämpöpumppumarkkinan johtava asiantuntija LämpöYkkönen. Lisätietoja www.geonova.fi

Geonova Oy
Energia
asuminen
isännöinti
energiaremontti
maalämpö
kiinteistö
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Geonovan asiakkuuspäällikkö, Kimmo Pikkarainen
Maalämpö kerrostaloon: mietitäänkö teilläkin näitä kysymyksiä?
Taloyhtiön lämmitysjärjestelmän vaihtaminen kokonaan toiseen on useimmille osakkaille ainutkertainen kokemus. Luonnollisesti näin isoa yhteistä päätöstä on syytäkin puntaroida tarkkaan ja tehdä kattava taustaselvitys päätöksen tueksi.Vaikka laitteiden ostaminen palveluna yleistyy koko ajan, maalämpöjärjestelmän hankkiminen palveluna on vielä monelle uusi ajatus ja herättää kysymyksiä. Kokosin tähän alle taloyhtiöaktiivien tyypillisimpiä kysymyksiä, jotka nousevat esille, kun keskustelemme maalämmön ostamisesta palveluna.
Geonovan myyntijohtaja Mika Hartikainen
Vastuukysymykset maalämpöhankkeessa
Ammattitaitoisesti suunniteltu ja toteutettu maalämpöjärjestelmä on helppo ja turvallinen valinta taloyhtiön lämmitysjärjestelmäksi. Maalämpöä harkitsevan taloyhtiön kannattaa kuitenkin aina selvittää etukäteen myös vastuukysymykset. Jos matkalla ilmenee ongelmia, kuka on vastuussa päätöksistä ja kustannuksista? Silloin kun taloyhtiö ostaa maalämpöä palveluna, on vastuu energiantoimittajalla. Silloin kun taloyhtiö vastaa hankkeesta itse, vastuu on usein taloyhtiöllä itsellään.
Tiiliverhoiltu kerrostalo kaupunkimaisemassa geonova
Mitä vaihtoehdoksi ARA-tuen loputtua?
Valtion tarjoama ARA-energia-avustus oli monen taloyhtiön motivaattori vaihtaa lämmitysjärjestelmänsä maalämpöön. ARA-tuen loppuminen syksyllä 2023 tarkoitti, että tästä eteenpäin investointi on tehtävä itse 100 %:sti ja lainaa tarvitaan enemmän.Taloyhtiö voi kuitenkin välttyä mittavalta investoinnilta yksinkertaisella ratkaisulla: ostamalla maalämmön palveluna.
Kuvassa yhdistelmä kirjasta ja kannettavasta tietokoneesta. Tietokoneen näytöllä lukee huoltokirja.
Kodin huoltokirja: enää ei tarvitse muistaa ulkoa
Mikä on huoltokirja?Huoltokirja on eräänlainen kodinomistajan käsikirja, joka vuoden 2000 alusta asti on ollut pakollinen kaikissa uusissa asuinrakennuksissa.Huoltokirja itsessään on kiinteistön ylläpitoon liittyvä asiakirjakokonaisuus, johon kootaan kaikki tarvittavat tiedot kiinteistöstä ja sen hoidosta. Huoltokirjan avulla pystytään helpommin hallitsemaan kiinteistön elinkaarta ja tekemään tarvittavat huoltotoimet ajallaan.
punainen rivitalo
Viikon kysymys: Mitä tapahtuu luvattomasti rakennetulle terassille? Kuka Korvaa?
Omistan pienen rivitaloyksiön (34 m2). Seinä-naapurin asunto on 64 m2, koska kaksi yksiötä on yhdistetty. Hän asuu paikalla pysyvästi. Naapurini kysyi kantaani, jos hän rakentaisi terassin asuntonsa metsän puolelle. Keskusteltuani isännöitsijämme ja kunnan rakennustarkastajan kanssa, kuulin, että hän on rakentamassa 10 m (asunnon leveys) x 4 m kokoista "lavaa"; molemmat viranomaiset olivat sanoneet, että niin suuri terassi ei missään tapauksessa voi tulla kysymykseen. Laitoin oman kielteisen kantani kaikenkokoisten terassien tekemiseen perusteltuna.Naapuri oli kuitenkin anonut rakennuslupaa suoraan kunnalta (ei siis taloyhtiöltä); rakennustarkastaja oli pyytänyt puuttuvia asia-kirjoja, mutta niitä ei toimitettu. Kun terassi (n. 40 m2) oli rakennettu salaa, ulkoseinään oli puhkaistu ovi ilman lupaa ja tontilta oli kaadettu 6 suurehkoa mäntyä. Yksiöni huone toimii sekä makuu- että olo-huoneena ja terassi alkaa 1 m:n päästä huoneeni ikkunan reunasta ja ulottuu n. 4 m (entiseen) metsään päin. terassilta on esteetön näkymä lähes koko huoneeseeni. Yksityisyyteni on täysin mennyt kuten myös rauhallinen metsämaisema. Rakennustarkastaja, saatuaan kuulla asiasta, antoi vielä lisäaikaa piirustusten yms. toimittamiseen syyskuun loppuun. Kun papereita ei tullut, määräsi rakennustarkastaja terassin käyttökieltoon ja purettavaksi. Tähän naapurini on tehnyt oikaisuvaatimuksen, joka ei täytä kriteereitä. Isännöitsijä on antanut rakennustarkastajalle lausunnon, että lupaa ei ole anottu eikä myönnetty ja että yhtiön kanta terassin rakentamiseen on kielteinen.Voiko ja täytyykö yhtiön hallituksen tehdä päätös terassin purkamisesta ja asettaa mahdollisesti uhkasakko? Jos niin minkä suuruinen sakko? Miten korvataan kaadetut puut? - voinko minä, naapurina, hakea korvausta osakkeeni arvon alenemisesta johtuen valtavasta terassista ja metsämaiseman pilaamisesta?
pariskunta lukee lehteä yhdessä
Omataloyhtiö-lehti
OMAtaloyhtiö-lehti on ollut taloyhtiöpäättäjien ja -asukkaitten tärkeä tiedonlähde jo vuosien ajan, mutta nyt pidämme pienen tauon julkaisusta. Vaikka uusi numero ei ole tällä hetkellä saatavilla, vanhat lehdet löytyvät helposti artikkelin linkeistä ja ne ovat ilmaiseksi luettavissa kaikille taloyhtiöille tilanneille jäsenille. Tulevaisuudessa lehti saattaa palata, joten kannattaa pysyä OMAtaloyhtiön jäsenenä. Jäsenyys ei maksa mitään, ja voit myös jättää kysymyksen ilmaiseksi juristille taloyhtiöasioissa sekä löytät jäsenille tarkoitetun ilmaisen isännöitsijäntodistuksen jäsensivultasi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton