Miten remontti vaikuttaa kotivakuutukseen taloyhtiössä?

Taloyhtiöasujan hyvä huomioida remonttien vaikutus kotivakuutukseen. Kotivakuutus onkin hyvä päivittää ja tarkistaa tehtyjen remonttien jälkeen. Tässä artikkelissa käymme läpi mitkä tekijät vaikuttavat kotivakuutukseen remonttien osalta.
Rakennuksen pinta-ala on tärkeä hinnoittelutekijä kotivakuutuksessa. Jos pinta-ala muuttuu, niin muuttuu myös hintakin. Taloyhtiöasujalle on kuitenkin merkityksellisempää, kun taloyhtiössä on tehty esimerkiksi putki- tai kattoremontti.
Kattoremontti ei kuitenkaan vaikuta kotivakuutuksen määrään, koska rakennuksen pinta-ala ei muutu ja katon ikä tai pintamateriaali eivät ole hinnoitteluun vaikuttavia tekijöitä.
Putkiremontin osalta käyttövesiputkien tai lämmitysputkien uusiminen vaikuttaa kotivakuutukseen, koska putket vaihtuvat luotettavampiin ja näin ollen vakuutusyhtiön riskikin muuttuu.
Taloyhtiöasujan omat remontit ja parannukset
Taloyhtiössä rakennuksen vakuuttaa taloyhtiö. Osakas voi kuitenkin tehdä asuntoon parannuksia, jotka eivät ole taloyhtiön vastuulla. Parannuksia voivat olla esimerkiksi keittiön uusiminen tai lattiamateriaalin vaihto.
On hyvä huomioida lisäksi, jos asunnon kiinteää sisustusta, kuten katto- tai seinäpinnotteita, on merkittävästi uusittu tai huonejakoa tai käyttötarkoitusta on muutettu. Kiinteä sisustus on yleensä vakuutettu jollain tietyllä summalla, jota on hyvä tarkistaa riittäväksi muutoksien ja uusimisien jälkeen.
Kotivakuutuksessa taloyhtiöasujan omat asunnon parannukset kannattaa siis huomioida ikään kuin lisänä kodin esineiden vakuutukselle. Näin vahingon sattuessa mittavat kodin remontit tulee kattavasti korvattua, kun kotivakuutuksen enimmäiskorvaussummat on tarkistettu remonttien jälkeen oikealle tasolle.

Kunnossapitovastuun vaikutus kotivakuutukseen
Taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä sovittu tavanomaisesta poikkeava osakkaiden kunnossapitovastuu verrattuna tavanomaiseen asunto-osakeyhtiölain mukaiseen ei välttämättä vaikuta laajentavasti kotivakuutuksen korvauspiiriin.
Vakuutusehdoissa on eroja sen suhteen, kuuluvatko yhtiöjärjestyksessä sovitut vastuun laajennukset kiinteän sisustuksen vakuutukseen. Kotivakuutusta päivittäessä on siis hyvä tarkistaa myös kunnossapitovastuun vaikutukset, jotka voivat vaikuttaa vakuutuksen enimmäiskorvausmäärään.
Aiheeseen liittyvää

As.oy Remontti-Mallinnus Osa 10. Onnistunut sähköremontti alkaa huolellisella suunnittelulla

Vinkki: takkavaihtoehtoja myös mökkiolosuhteisiin

Viikon kysymys: Voiko vesivahinkotilanteessa noudattaa kohtuullistamispykälää?

Korjaa ilmanvaihto kuntoon - kustannukset eivät päätä huimaa

Kenelle kuuluu vastuu aitojen kunnossapidosta?
