• Etusivu
  • Osakas

Muutokset postilaissa vaarantavat osakkaiden oikeuksia

Yhtiökokousten paperikutsut romukoppaan

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.12.2021
202112_73891.jpg

Postilain uudistus vaarantaa paperikutsuja lähettävien taloyhtiöiden osakkaiden oikeuden osallistua yhtiökokouksiin. Keräily ja jakelupäivien harvetessa posti ei enää kulje riittävän nopeasti. Tämä kannustaakin taloyhtiöitä siirtymään sähköisiin kokouskutsuihin.

Isännöintiliitto esittääkin, että kutsut tulisi pääsääntöisesti lähettää sähköisenä ja postitse vain erikseen pyydettäessä. Sähköpostikutsut säästävät myös taloyhtiöiden postituskuluja.

– Jo nyt kokouskutsuja lähetetään jonkin verran sähköpostitse, mutta se on huomattavasti vähäisempää kuin perinteinen kirjeposti, kertoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jenni Lauhia.

Sähköpostikutsujen yleistymisen vauhdittamiseksi asia on huomioitava myös asunto-osakeyhtiölain uudistuksessa. Myös sähköisen postilaatikon kehittämistä olisi syytä vauhdittaa lakiuudistuksin.

Lisäksi asunto-osakeyhtiölaissa säädettyä yhtiökokouskutsun toimittamisen kahden viikon minimiaikaa on postin jakelupäivien vähentymisen vuoksi arvioitava. Kokouskutsuja on saapunut välillä osakkaille myöhässä, vaikka ne olisi lähetetty lain sallimassa ajassa. Myöhästyminen on todennäköisesti johtunut postilain aikaisemmasta muutoksesta, jolla käytännössä mahdollistettiin tietyillä alueilla kolmipäiväinen postinjakelu.

Isännöintiliitto on antanut lausunnon postilain muuttamisesta sekä sanomalehtien määräaikaista jakelutukea koskevasta valtioneuvoston asetusluonnoksesta.

Lähde: Isännöintiliiton tiedote 1.12.2021
Lisätietoja: Jenni Lauhia, Lakiasiantuntija, Isännöintiliitto

Info

Info

Tilaa uutiskirje - pysyt asioiden tasalla

Oletko asukas, vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikottain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
Taloyhtiö
Taloyhtiöiden osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä – asiantuntija kertoo miksi ja miten
Osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään on ajankohtainen aihe, joka koskettaa taloyhtiöitä, isännöitsijöitä ja osakkaita ympäri Suomen. Huoneistotietojärjestelmä on valtakunnallinen sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot taloyhtiöistä ja niiden osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.
parisunta istuu sohvalla ja katselee televisiota
Yhdellä laitteella helposti upea äänimaailma kotisohvallesi
Televisioiden omat kaiuttimet jättävät usein toivomisen varaa äänentoiston laadussa. Hyvän televisioäänen saavuttaminen vaatii usein tarkkaa harkintaa ja mahdollisesti ylimääräisiä laitteita, sillä televisioiden omat kaiuttimet ovat rajallisia monipuolisessa äänentoistossa. Hyvään äänentoistoon pyrkiminen saattaa vaatia useitakin erilaisia osia ja niiden lisäosia sekä rahaa.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton