• Etusivu
  • Osakas

Muutto omakotitalosta kerrostaloon helpottaa elämää ja kannattaa vielä kahdeksankymppisenä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.06.2023
20223_77557.jpg

Olohuoneesta on käynti parvekkeelle. Ikkunoista aukeaa näkymä yli kaupungin.

Muutosta kaupunkiin oli puhuttu aina välillä. Sitten joskus, kun voimat eivät enää riittäisi puutarhanhoitoon ja lumenluontiin, olisi aika jättää itse rakennettu omakotitalo ja muuttaa kerrostaloon. Joka kevät puutarha kuitenkin tuntui yhtä rakkaalta, eikä muutto tuntunut ajankohtaiselta.

Vuoden 2020 lopulla Liisa, 80, ja Juhani, 82, päättivät, että nyt on aika etsiä uutta kotia läheisestä kaupungista tositarkoituksella. Päätökseen vaikutti se, että molemmat olivat vielä niin hyvässä kunnossa, että kykenisivät sopeutumaan muutokseen. Mahdollisiin remontteihinkin olisi voimia. Nuorempia heistä ei kuitenkaan tulisi, joten nyt olisi oikea hetki.

Millä kriteereillä asunnon hakuun ryhdyttiin?

Asunnolle oli muutamia kriteerejä. Sopiva hinta tietenkin, parveke, vähintään kolme huonetta ja hissitalo. Omaa saunaa pariskunta ei kaivannut, vaikka Juhani onkin innokas saunoja.

– Aluksi näytöissä käyminen oli hupia. Meillä ei ollut mikään kiire tai pakko. Viime kesänä asia muuttui pikkuhiljaa todemmaksi, kertoo Liisa.

Yhtäkkiä heinäkuussa löytyi se oikea.
– Siihen asti kaikki asunnot tuntuivat ahtailta ja jopa sokkeloisilta. Tässä huoneiden koko oli meille sopiva, muistelee Juhani ensikäyntiä nykyisessä kodissaan.

Myös heidän lapsensa kävivät katsomassa kuudennen kerroksen kolmiota. Asunnon valoisuus ja hyvä pohjaratkaisu saivat kaikilta kiitosta.

Eteiseen on hyvä tullaa vaikka rollaattorilla, jos sellaista joskus tulevaisuudessa tarvitsee.
Eteiseen on hyvä tullaa vaikka rollaattorilla, jos sellaista joskus tulevaisuudessa tarvitsee.

Nopea ostopäätös vei yhden yön unet

Kiinteistönvälittäjä kertoi, että asunnosta oli kiinnostunut toinenkin ostaja. Pariskunta vietti unettoman yön pohtiessaan päätöstään. He ehtivät käydä huoneistossa vain kerran ennen tarjouksen tekemistä. Taloyhtiön papereihin he tutustuivat kuitenkin huolella.

Listalle kertyi monta plussaa. Asunto on sopivan kokoinen ja pohjaratkaisu hyvä. Se on valoisa, ylimmän kerroksen kolmio. Taloyhtiö on hoidettu esimerkillisesti. Sen taloustilanne on hyvä.

Tuleva viemäriremonttikaan ei pelottanut, sillä remonttisuunnitelmat vaikuttivat kohtuuhintaisilta ja ammattitaidolla tehdyiltä.

Hinta veti mietteliääksi. Sen pitäisi olla tarpeeksi korkea, että tarjous hyväksytään, mutta kuitenkin sellainen, että rahaa jää myös remonttiin.

Uneton yö kannatti: Liisan ja Juhanin tarjous meni läpi. Ennen kauppakirjan allekirjoitusta piti kuitenkin hetki odottaa, sillä yhtiössä on lunastuslauseke. Kukaan osakkaista ei sitä käyttänyt, ja alkoi remontin suunnittelu.

Suunnittelu ja siivous omin voimin

Eniten pohdintaa vaati kylpyhuoneremontti. Sitä varten tehtiin jopa asbestikartoitus. Paikalla käyneet asiantuntijat varoittivat, että lattian auki repimiseen liittyy riskejä. Lvi-ammattilaisten neuvosta perusteellinen remontti jäi odottamaan taloyhtiönviemäriremonttia.

Kylpyhuoneelle tehtiin kevyt kasvojen kohotus. Rumat kaakelit maalattiin piiloon. Rikkinäinen suihkukaappi purettiin, ja tilalle löytyi moderni suihkuseinä. Myös kylpyhuoneen kalusteet uusittiin.

Olohuoneen ja keittiön välinen seinä sai kyytiä. Jo ensimmäisessä näytössä perheen kuopus koputteli seinää ja totesi, että se muuten kannattaa kaataa.

Paikallisen keittiövalmistajan edustaja kävi katsomassa tilaa ja teki suunnitelmat. Nyt valkoisessa L-keittiössä on kaappi- ja laatikkotilaa jopa enemmän kuin entisen kodin keittiössä.

Vaikeinta remontissa oli sopivan remonttiammattilaisen löytäminen. Pariskunta kysyi ensin tuttua kirvesmiestä, jonka tiesivät tarkan työn tekijäksi. Hänellä oli kalenteri kevääseen asti täynnä.

Keittiön ja olohuoneen välinen seinä purettiin. Keittiökalusteet asennettiin L-keittiöksi.
Keittiön ja olohuoneen välinen seinä purettiin. Keittiökalusteet asennettiin L-keittiöksi.

– Vasta neljäs tärppäsi. Mutta hän olikin sitten todella hyvä tekijä. Seinät ovat niin tasaiset, että en ole ennen nähnyt, kiittelee Juhani.

Liisa lisää, että remonttimies oli myös tehokas. Hän teki sitä mukaa kun pystyi ja työ vaatii.
– Omakotitalon remontointiin verrattuna erona on, että remonttia ei saa tehdä milloin vain. Työt on taloyhtiössä rajattu kello 7.30 ja 17 välille, eikä viikonloppuna saanut tehdä remonttia ollenkaan, Juhani toteaa.

Info

Info

Muuton aikataulu

  • Liisa ja Juhani näkivät uuden kotinsa ensimmäisen kerran 21. heinäkuuta.
  • Tapettien repiminen aloitettiin syyskuun alussa.
  • Keittiökalusteet tilattiin 17.9.
  • Remonttimies aloitti työt lokakuun ensimmäisellä kokonaisella viikolla. Hän tasoitti ja maalasi seinät sekä tapetoi. Hän myös uusi sisäkaton.
  • Keittiö asennettiin marraskuun puolivälissä.
  • Muutto oli marras-joulukuun vaihteessa. Ensimmäinen yö uudessa kodissa 7.-8.12.2021
  • Näytöstä ja ostopäätöksen tekemisestä muuttoon kului kaikkiaan reilut neljä kuukautta.

Väsymys iski, vaikka aikataulu oli rauhallinen

Henkisesti remontti ja muutto ovat olleet jonkinmoista vuoristorataa. Rakennusalaa viime aikoina vaivannut tarvikepula ei onneksi haitannut remonttia. Pariskunta esimerkiksi sai toivomansa hellan, jossa on integroitu liesituuletin. Vain mikroaaltouunia joudutaan edelleen – maaliskuussa – odottamaan.

Välillä Juhanin mieleen on noussut epäily, oliko päätös muutosta kaupunkiin oikea, ja oliko juuri tämän asunnon ostaminen järkevää. Myös lainan ottaminen mietitytti, sillä pariskunta koti maalla oli päätetty myydä vasta muuton jälkeen.

Keittiön ja olohuoneen välinen seinä purettiin. Keittiökalusteet asennettiin L-keittiöksi.
Keittiön ja olohuoneen välinen seinä purettiin. Keittiökalusteet asennettiin L-keittiöksi.

Samaan aikaan remontin kanssa Liisa ja Juhani tyhjensivät omakotitaloaan ja myivät turhia tavaroita verkossa ja kirpputorilla. Vävy ja toinen pojista vähän toppuuttelivatkin Juhanin intoa myydä hyviä työkaluja. Niitä saattaisi vielä mökillä tarvita.

– Vaikka remontti tehtiin rauhassa, olin välillä todella väsynyt, tunnustaa Liisa.

Raskain oli muuttoviikko. Apuna lopullisessa muutossa oli ystäviä ja sukulaisia. Pitkät päivät olivat sekä fyysisesti että henkisesti rankkoja. Muuttokuormat konkretisoivat sen, että muutos on lopullinen. Oli haikeaa jättää koti, johon he olivat muuttaneet nuorena perheenä jouluksi 1966.

Asunnosta tuli nopeasti koti

Nyt asunto tuntuu molempien mielestä kodilta.
– Joka kerta kun tulen rappukäyvästä sisään, iloitsen uudesta kodista, kertoo Liisa.

Liisalle on tärkeää, että kaikki arjen toiminnot sujuvat hyvin. Molemmilla on myös omaa rauhaa, johon he jo omakotitalossa kaksin asuessaan tottuivat.

Kodin tuntua lisäävät tietenkin tutut tavarat. Kalustus on sopiva sekoitus uutta ja vanhaa.
– Makuuhuone on niin samanlainen, että joskus herätessä havahtuu siihen, että tosiaan, olemme uudessa kodissa, nauraa Liisa.

Juhani iloitsee kerrostaloasumisen vaivattomuudesta. Pieniin pulmiin saa apua huoltomieheltä tai voi kysyä neuvoa naapureilta. Taloyhtiössä on otettu uudet asukkaat ystävällisesti vastaan. Etenkin hallituksen puheenjohtaja ja isännöitsijä ovat antaneet monia hyviä neuvoja tulokkaille.

– Nyt ei enää tarvitse käydä pannuhuoneessa katsomassa, onko siellä kaikki kunnossa. Eikä tarvitse luoda lunta tai leikata nurmikkoa, Juhani kiittelee.

Yksi kunniatehtävä Liisalla ja Juhanilla taloyhtiössä on. Heillä on perjantaina ensimmäinen saunavuoro, ja sauna pitää muistaa laittaa ajoissa päälle. Tämä velvollisuus ei innokasta saunojaa rasita, varsinkin taloyhtiön yhteinen sauna tarjoaa makoisat löylyt.

Tammikuussa uudessa kodissa juotiin Liisan syntymäpäiväkahvit pienellä porukalla.
Tammikuussa uudessa kodissa juotiin Liisan syntymäpäiväkahvit pienellä porukalla.
Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.
20104_21417.jpg
Kiinteistönhuollon merkitys taloyhtiölle
Olipa sitten kevät, kesä, syksy tai talvi, asettaa vuodenaika kiinteistönhuollolle aina omat vaatimuksensa. Kiinteistönhuollon merkitys yhtiölle korostuu juuri niissä tilanteissa, kun sen puutteet huomataan. Hyvin toimivaan kiinteistönhuoltoon ei juuri kiinnitä huomiota, vaan asiat etenevät omalla painollaan eikä ongelmia ilmene. Paras tulos niin kiinteistönhuollon kuin muunkin taloyhtiötoiminnan osalta saadaan, kun yhteistyö eri osapuolien välillä toimii.
Muhevainen oma sato
Omaa satoa parvekepuutarhasta helposti ja vaivattomasti
Parvekkeilla ja patioilla kasvattaminen kiinnostaa, sillä niillä halutaan viettää aikaa ja kasvit tuovat sinne viihtyisyyttä. Ruokaa voi mainiosti tuottaa ruukuissa eikä erillistä kasvimaata tarvita. Parveke- tai patioviljelyssä ei tarvitse tinkiä istutusten kauneudesta, sillä monet satoa tuottavat lajit ovat jo itsessään kauniita. Asukkaat kaipaavat tietoa siitä, mitä voi kasvattaa ja miten se tapahtuu. Tässä vinkkejä jaettavaksi asukkaille vaikkapa asukastiedotteeseen tai yhtiökokoukseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton