Myös taloyhtiöt kerrospukeutuvat
Me suomalaiset tunnemme oman ilmastomme. Talvi on pitkä ja kylmä, kevät alkaa liian myöhään eikä kesää juuri ole. Tuntuu, että niinä päivinä, joina aurinko paistaa, vähintäänkin tuulee. Tästä johtuen suomalaiset ovat tottuneet etsimään sopivia ratkaisuja jokaiseen keliin. Löytyy alus- ja välikerrastoa sekä tuulen ja sateen pitävää ulkotakkia, joilla olemme oppineet maksimoimaan ulko-oleskelun nautinnollisuuden haastavassa ilmastossa.
Tilaa ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäynti terassi- tai parvekelasituksesta
Myös asumiseen luonnonläheinen kansamme on oppinut etsimään vastaavia ratkaisuja. Parvekelasien ansiosta suomalaiset ovat tehneet parvekkeista viihtyisiä lisätiloja, joilla kesän on voinut ajoittaa jo siinä vaiheessa, kun karhu on ehtinyt vasta nukahtaa talviunille. Ei siis ihme, että nimenomaan asumiseen ja arkkitehtuuriin liittyvät syyt ovatkin olleet ratkaisevia lasitusperusteita tuotteen valmistuksen aloituksesta alkaen.
Rakenteetkin selviävät talven yli
Asumishyödyistä nauttiessa pääsi pitkäksi aikaa unohtumaan lasituksien muut hyödyt. Vasta 1990-luvun puolivälissä taloyhtiöissä ja Tampereen teknillisellä yliopistolla huomattiin, että parvekerakenteet ovat parvekelasien ansiosta alkaneet selvitä suomen talvista paremmin. Enää ei tullut sateen mukana vettä parvekkeelle ja lumikin pysyi pihalla – lehdistä ja pölystä puhumattakaan. Niinpä Mattilan Jussi käynnisti Tampereen teknillisellä yliopistolla betonirakenteiden säilyvyystutkimuksen, jonka tulos oli todella mielenkiintoinen; pakkasrapautuminen päättyi ja korroosioprosessi hidastui merkittävästi lasituksen asennuksen jälkeen. Ja mikä parasta, samalla parvekeremontit siirtyivät jopa 5–10 vuodella eteenpäin. Tämän jälkeen ei hymyillyt pelkästään asukas, vaan myös kiinteistönomistaja.
Energiaa säästyy
Rakenteiden suojauksen ohella myös energiaa säästyy – niin siivoustarpeen vähentyessä ihmisillä kuin rakennuksissakin. Ihmistyön energiansäästöä en osaa laskea, mutta asumisen energiansäästövaikutukset ovat viiden vuoden tutkimusponnistuksen aikana selvinneet.
Parveke- ja terassilaseilla säästetään niin kerros-, rivi- kuin omakotitaloissa tapauksesta riippumatta aina energiaa. Kerrostalojen kohdalla suuruusluokka on noin 6 %, omakoti- ja rivitaloissa hieman vähemmän. Yleisperiaatteena on myös, että vanhoissa rakennuksissa säästö on hieman suurempi kuin uusien rakennusten kohdalla.
Tilaa ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäynti terassi- tai parvekelasituksesta
Luonto kiittää
Energiankäyttö ja hiilipäästöt kerrostaloissa kulkevat käsi kädessä. Kuluttaessamme energiaa me myös tuotamme päästöjä ja säästäessä vähennämme. Lasituksien elinkaaren aikana tuotetut päästöt ovat noin 200 kg ja vuosittain energiansäästöllä kuitatut päästöt suuruusluokallisesti 50 kg. Päästöjä syntyy siis hämmästyttävän vähän – noin 1500 km automatkan verran ja kokonaispäästötkin kuolettuvat huomattavan nopeasti, noin neljän vuoden aikana (200 kg/50 kg = 4). Mitä tapahtuu kuoletusajan ylityksen jälkeen? Oikea vastaus on, että lasit alkavat syömään kerrostalon hiilipäästöjä ja tekevät sitä vielä yli 25 vuoden ajan.
Nautitaan mekin
Kesän saa aloittaa parvekkeella tai terassilla jo helmi-maaliskuussa, kun lämpötila nousee ensimmäisen kerran yli 20 asteen ja kesä jatkuu siitä aina syys-lokakuulle asti. Keskellä kesää parvekelaseja kannattaa hieman raottaa ja aurinkosuojaverhoilla suojautua pahimmalta auringonpaahteelta. Näin toimimalla pystytään nauttimaan rauhallisista kesäpäivistä myös heinäkuun parhaimpina lomapäivinä. Verhoilla saadaan myös sisälämpötilat sopivalle tasolle sekä suojataan kalusteita UV-säteilyltä. Tutkimusten mukaan auringonsuojaverhojen vaikutuksista puhutaan myyntitilanteissa liian vähän ja siitä syystä verhot tulevat asennettua vasta ensimmäisen "hellekesän" jälkeen. Aktiivisella tiedottamisella varmistetaan, että jatkossa ei kantapääkoulussa ole tulevina "hellekesinä" takavuosien kaltaista ruuhkaa.
Pidetään huolta
Lumon huolehtii ja välittää niin asiakkaista kuin heidän asuinympäristöstään. Kestävään ajatteluun kuuluu myös huolenpito. Lasitukset kannattaa huollattaa asianmukaisesti ja ajallaan. Näin varmistetaan tuotteiden turvallinen käyttö ja pitkäaikaiskestävyys. Ja mikä parasta - takuun säilyminen. Lasitus tarjoaa mahdollisuuden mukavaan käyttökokemukseen, suojaa rakenteita ja lisää energiatehokkuutta ja turvallisuutta. Parhaimmillaan on terapiaa istua lasitetulla parvekkeella vuodenajoista nauttien.
Tilaa ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäynti terassi- tai parvekelasituksesta