Myyjän vastuu edellisten omistajien remonteista?
Isäni osti 20 vuotta sitten osakkeen vuonna 1977 rakennetusta talosta, jossa hän ei ole asunut päivääkään, eikä myöskään tehnyt mitään remonttia kylpyhuoneeseen. Kylpyhuone on joko alkuperäisessä kunnossa tai aikaisempien omistajien remontoima.
Nyt hän myi huoneiston. Huoneiston hinta oli n. 20.000 euroa halvempi kuin muut vastaavat asunnot. Uuden omistajan muutettua asuntoon hän ilmoitti, että seinästä irtosi laatta. Laatta irtosi kohdasta jossa käyttövesiputket ja viemärit on koteloitu lastulevyllä. Tämän päällä on muovimatto ja sen päällä laatat. Lastulevy oli mustunut hormiston sisäpuolelta. Selvittämättä on mistä kosteus tullut, mutta lastulevyn kastuminen sisäpuolelta viittaa putkistoon tms.
Uusi omistaja otti heti yhteyttä lakimieheen ja sieltä tuli isälleni 10.000 euron korvausvaatimus asunnosta (jonka hinta oli n. 50.000 €). Taloyhtiön isännöitsijä ei ole halukas hoitamaan asiaa mitenkään, vetoaa yhtiöjärjestyksen muutokseen, jossa todetaan: "Siitä poiketen, mitä asunto-osakeyhtiölaissa sanotaan, yhtiön ja osakkaan korjaus ja kunnossapitovastuusta, kuuluu osakkeenomistajan vastata kaikista niistä ja korjaus ja kunnossapitotöistä, jotka kohdistuvat kylpyhuoneen vesieristykseen lukuunottamatta lattiakaivoja ja ja viemäriputkia."
Vastaus:
Lakimies on lähestynyt kysyjän isää asuntokauppalain vanhan asunnon myyntiä koskevan 6 luvun virhevastuusäännösten nojalla. Asuntokauppalaki sääntelee nimenomaan asunto-osakkeen kauppaa. En tiedä mihin lain kohtaan ostaja vetoaa korvausvaatimuksessaan. Asunnossa on yleisesti ottaen virhe jos se ei vastaa sitä mitä katsotaan sovitun.
Ostajalla on myös lain mukaan ennakkotarkastusvelvollisuus. Olisiko ostajan tullut huomata virhe tällä perustein on myös erikseen arvioitava. Toisaalta myyjä ei oikeuskäytännönkään mukaan voi vedota vastuuta poistavana seikkana siihen, että ei ole asunut asunnossa ollenkaan.
Yleisesti voidaan tässä yhteydessä todeta, että huomattavan alhaisella kauppahinnalla on merkitystä kun arvioidaan oikeudellisesti virheen olemassaoloa. Kysyjän tapauksessa taloyhtiön kunnossapitovastuu poikkeaa yhtiöjärjestykseen perustuen lain mukaisesta vastuusta. Tapauksessa osakas vastaa paitsi pinnoitteista niin myös vesieristyksestä. Tällä laajennetulla kunnossapitovastuullakin saattaa olla oma merkityksensä tapauksessa.
Ostaja on päättänyt nyt lakimiehensä avustuksella vaatia korvausta myyjältä asuntokauppalain mukaan. Tähän ostajalla on täysi oikeus. Korvauksena vaadittava hinnanalennusmäärä on lähtökohtaisesti sopimuksen mukaisen kauppahinnan ja virheellisen huoneiston arvon erotus. Tason parannuksista johtuvista kustannuksista myyjä ei ole vastuussa.
Huomio
"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."
Kysy niin vastaamme -palvelu
Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä lakikysymyksiä, joihin JuriNetin lakimiehet vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa. Kysy lakikysymys >>
Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön >>
Tai tilaa maksuton esite: "Suhteet solmussa taloyhtiössä" >>
Info
Tilaa uutiskirje - pysyt asioiden tasalla
Oletko vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikottain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.