Näistä syistä maalämpöön siirtyminen kannattaa

Mariana RavoniusKaupallinen yhteistyö NIBE Energy Systems Oy
Päivitetty 19.03.2025
20219_54740.jpg

Maalämpö soveltuu lähes kaikkiin vesikiertojärjestelmillä varustettuihin taloihin ja kiinteistöihin. Järjestelmä kytketään olemassa olevaan lämmönjakoverkkoon. Vanha lämmönlähde korvataan uudella järjestelmällä tai sitä hyödynnetään maalämmön rinnalla.

Miksi maalämpö?

  • Maalämpö korvaa kaukolämmön tai säästää sen rinnalla: Yhä useampi siirtyy maalämpöön siksi, että kaukolämpöverkon kasvu on tullut tiensä päähän ja sen hinta nousee. Maalämpöpumppuratkaisujen monipuolisuus on paitsi esimerkiksi maaviileän hyödyntämisessä asuintilojen viilentämiseen, myös erilaisten lämmitysjärjestelmien mahdollistamisessa. Maalämpö voi säästää myös kaukolämmön rinnalla toimien. Kehityksen myötä monet kaukolämpöyhtiöt ja kaupungit ovat alkaneet toimittaa lämpöpumppuratkaisuja taloyhtiöille.
  • Itsensä maksava investointi: Maalämpöpumppu säästää itsensä takaisin nopeasti madaltuneina lämmityskuluina. Suurin investointi ovat lämpökaivot, jotka oikein mitoitettuna palvelevat koko kiinteistön elinkaaren ajan. Maalämpö nostaa myös kiinteistön arvoa.
  • Sähkön kulutuksen väheneminen: Uusiutuvaa energiaa hyödyntävät lämpöpumput ovat tulevaisuuden ratkaisu vähentäessään sähkön kulutuksesta syntyviä hiilidioksidi- ja pienhiukkaspäästöjä.

Taloyhtiön siirtyessä maalämpöön, syntyy taloyhtiölle paitsi säästöä lämmityskustannuksissa, mutta myös sähkön kulutuksessa. Lämmityskustannusten muuttuessa matalammiksi, saadaan investointikulut nopeasti maksetuksi takaisin säästyneillä varoilla. Samalla ohessa taloyhtiö tekee ympäristöteon valitessaan uusiutuvan energianlähteen.

Suunnitelmista toteutukseen

Taloyhtiön tai kiinteistön hallituksen jäsenet voivat käynnistää maalämpöselvityksen helposti. Tietoa järjestelmistä on saatavissa helposti useista eri lähteistä. Taloyhtiön isännöitsijä pystyy tukemaan hallitusta hankkimalla avuksi asiaa tuntevia suunnittelijoita, joiden kanssa hankkeen järkevyyttä voidaan tarkastella. Kattavaa ja puolueetonta tietoa maalämpöön siirtymisestä tarjoaa myös Motivan taloyhtiöille ja kunnille suunnattu lämpöpumppujen hankintaopas, jonka löydät muun muassa Motivan www-sivuilta.

Hankkeen valmistelut käynnistyvät asiantuntijan tekemästä alustavasta järkevyystarkastelusta ja etenevät hankesuunnitteluun. Näin taloyhtiön hallitus voi koko ajan seurata hankkeen mielekkyyttä ja kustannusvaikutuksia. Urakoitsijan valinta tehdään useimmiten hankesuunnitteluaineiston pohjalta. Urakoitsijaa valittaessa kannattaa kysyä myös aiemmin tehdyistä vastaavista projekteista, jolloin hallitus saa riittävän käsityksen toteutuksen laadusta.

NIBE projektimyynti auttaa taloyhtiötä maalämpöprojektin alusta asti. Ota rohkeasti yhteyttä: projektimyynti@nibe.fi

Huomio

Huomio

Huomioi nämä!

• Hankesuunnittelijan valinta on projektin tärkeimpiä vaiheita. Kokenut suunnittelija helpottaa hallituksen päätöksentekoa ja pystyy varmistamaan hankkeen laatua.
• Selvitettävä ajoissa kunnan rakennusvalvonnalta, onko energiakaivojen poraamiselle rajoituksia.
• Mikäli kaukolämpö jää toiseksi lämmitysjärjestelmäksi, kannattaa olla yhteydessä energiayhtiöön ajoissa.
• Tehdään kilpailutus oikein: kaikille toimittajille annetaan samat kattavat lähtötiedot, otetaan tarjous kokonaisuuksista ja pyydetään tarjouksen liitteeksi mitoitus- ja säästölaskelmat. Pyritään saamaan kokonaisurakka, johon kuuluvat käyttöönotto, koulutus ja jälkiseuranta takuuaikana.
• Urakoitsija valitaan huolellisesti – halvin ei aina ole kokonaistaloudellisin tai helpoin yhteistyökumppani.

NIBE-lämpöpumppuratkaisut kiinteistöille

Taloyhtiöön tehtävän lämmitysratkaisun tulee olla mietittynä taloyhtiön tarpeiden mukaan, jolloin tarve sekä kustannukset kohtaavat konkreettisesti. Alimitoitettu, teholtaan liian pieni maalämpöpumppujärjestelmä ei vastaa odotuksia ja kuluttaa sähköä arvioitua enemmän. Ylimitoituskaan ei kannata, vaan paras järjestelmävalinta on mitoituksen mukainen.

Juuri edellä mainitusta syystä onkin tärkeää, että taloyhtiöön pyydetään alan asiantuntija mitoittamaan juuri kyseisen taloyhtiön tarve. Silloin kustannukset säilyvät maltillisina, laitteet toimivat ihanteellisesti ja erittäin kustannustehokkailla tasoilla ja taloyhtiö säästää muita investointeja varten selvää rahaa.

Yksi NIBE kiinteistömaalämpöpumppujen suuri etu on, että ne ovat hiljaisia - markkinoiden hiljaisimpia suuremmillakin lämmityskuormilla. Jo niiden suunnittelussa on huomioitu äänitaso, jotta ne soveltuvat erilaisiin tiloihin.

-Jesper Nyman, NIBE projektimyynti

NIBEn maalämpöpumput ovat moneen taloyhtiöön soveltuvia ratkaisuja:

Kiinteistömaalämpöppujen NIBE F1345 ja F1355 kaksoiskompressoriteknologia lisää järjestelmän joustavuutta ja toimintavarmuutta, pidentää käyttövälejä, vähentää kulumista sekä mahdollistaa lämmitysveden ja käyttöveden samanaikaisen tuotannon. NIBEn maalämpöjärjestelmät ovat monipuolisia, koska niihin on liitettävissä myös kaukolämpö, aurinkosähkö ja viilennys.

NIBE-maalämpöpumppujen lämmönlähteenä voidaan käyttää muun muassa kalliota tai vesistöä. Monissa kohteissa maalämpöpumppua käytetään hukkalämmön keräämiseen. Hyvänä esimerkkinä tästä on asuinkerrostalojen poistoilman lämmön talteenotto. Lämpöpumput voidaan liittää kaikkiin vesikiertoisiin lämmönjakojärjestelmiin, kuten lämpöpatteri-, lattialämmitys-, konvektori- tai ilmalämmitysjärjestelmään.

Tutustu toteutuneeseen kohteeseen:

”Todella onnistunut projekti, voi sanoa, että meni kuin Strömssössä”, on hankolaisen yhdeksän asunnon As Oy Tiilipuiston hallituksen puheenjohtajan Roland Tallbergin kommentti kun reilu vuosi on kulunut projektista, jossa taloyhtiö vaihtoi öljylämmityksen maalämpöön.

Lue koko projekti:

Taloyhtiön lämmityslasku puolittui maalämmöllä

taloyhtiössä toteutettiin lämmitysremontti maalämmöllä NIBE

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Puhelin

Haluan, että minulle soitetaan

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20233_81119.jpg
Vaihto maalämpöön? Nämä asiat taloyhtiön on hyvä huomioida
Yhä useammassa taloyhtiössä harkitaan siirtymistä ekologiseen ja lämmityskuluja pienentävään maalämpöön. Suurimpana esteenä maalämmön hankkimiselle pidetään usein sen korkeaa hankintakustannusta. Kannattaa kuitenkin huomioida, että investointi maksaa itsensä nopeasti takaisin pienentyneinä lämmityskuluina ja oikein mitoitettuina energiakaivot palvelevat koko kiinteistön elinkaaren ajan. Maalämpö vaikuttaa myös positiivisesti kiinteistön arvoon.
20152_42294.jpg
Kiinteistön koko määrää säästön
Lämpöpumpuilla saadaan aikaan todella suuria säästöjä. Lämpöpumput ovat hyvä ratkaisu suuriin kiinteistöihin, joissa on suuri energiankulutus - säästöt ovat sitä suurempia mitä kulutus on. NIBEn lämpöpumppujen tilantarve on pieni ja niiden kanssa voidaan käyttää erilaisia lisä-/varalämmönlähteitä, kuten sähkö-, öljy- ja kaasukattilat tai kaukolämpö.Jätä yhteydenottopyyntö NIBE kiinteistömaalämpöpumpusta
20152_42431.jpg
Poistoilma talteen kerrostalon ilmanvaihdosta
Kiinteistöissä, joissa on käytössä pelkkä koneellinen poistoilmanvaihto, lämmin huoneilma puhalletaan suoraan ulos "harakoille". Tästä hukkalämmöstä on saatavissa talteen suuri määrä energiaa, joka voidaan hyödyntää lämmitykseen sekä lämpimän käyttöveden tuotantoon. Poistoilmasta saatava teho on riippumaton ulkoilman lämpötilasta.Lämpöpumpun avulla taloyhtiön hukkalämpö voidaan siirtää lämpöenergiana olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään. Vanha huippuimuri vaihdetaan uuteen, lämmön talteenottopatterilla varustettuun malliin. Näin saadaan siirrettyä poistoilmasta talteen otettu energia maalämpöpumpun käyttöön. Tästä energiasta lämpöpumppu tuottaa lämpöä lämmitysjärjestelmään tai käyttöveteen. Lämpöpumpun automatiikka säätää lämpötilat sopiviksi.
Bosch lämpöpumput voin asentaa myös talvella
Kuinka paljon maalämpö säästää enemmän kuin ilma-vesilämpö? Katso video!
Paras uudenvuodenlupaus itselle on taata lämmin koti ympäri vuoden. Tiesithän, että lämmitysremontin saa hoidettua myös talvella? Lämmitysjärjestelmän valinta voi tuntua vaikealta on sitten kyseessä uudis- tai saneerauskohde. Jokainen haluaa tehdä oikean valinnan, jotta lämmityksessä voisi säästää rahaa ja välttyä ikäviltä yllätyksiltä. Laadukkaalla lämpöpumpulla talo lämmitetään edullisesti, ekologisesti ja huolettomasti. Talon koolla, sijainnilla tai iällä ei ole merkitystä, sillä jokaiseen taloon löytyy sopivin ja tehokkain lämpöpumppuratkaisu.
Fiksut lisatarvikkeet
Langaton älytermostaatti on odotettu uutuus vesipatteritalon lämmityksen hallintaan
Markkinoille on tullut vihdoin etähallittava älytermostaatti, joka ei pelkästään pienennä lämmitysveden virtausta patterissa, vaan se myös keskustelee lämpöpumpun kanssa optimoiden energiantuotantoa.
S1255 sisään
Lämpöpumpun vaihto kannattaa ennakoida ajoissa
Lämpöpumppuja on ollut jo toista kymmentä vuotta markkinoilla ja osa niistä alkaa olla vaihtoiässä. Ensimmäisiin malleihin verrattuna nykypäivän uudet lämpöpumput ovat selvästi energiatehokkaampia sekä älykkäämpiä ohjattavuudeltaan. Uuden laitteen myötä talo lämpiää entistä pienemmällä energialaskulla. Mutta milloin lämpöpumppu pitää vaihtaa? Tutustu eri lämpöpumpputyyppien tyypillisiin vaihtoaikoihin ja merkkeihin vaihdon lähestymisestä tästä artikkelista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton