Näistä syistä maalämpöön siirtyminen kannattaa
Maalämpö soveltuu lähes kaikkiin vesikiertojärjestelmillä varustettuihin taloihin ja kiinteistöihin. Järjestelmä kytketään olemassa olevaan lämmönjakoverkkoon. Vanha lämmönlähde korvataan uudella järjestelmällä tai sitä hyödynnetään maalämmön rinnalla.
Miksi maalämpö?
- Maalämpö korvaa kaukolämmön tai säästää sen rinnalla: Yhä useampi siirtyy maalämpöön siksi, että kaukolämpöverkon kasvu on tullut tiensä päähän ja sen hinta nousee. Maalämpöpumppuratkaisujen monipuolisuus on paitsi esimerkiksi aurinkosähkön hyödyntämisessä, myös erilaisten lämmitysjärjestelmien mahdollistamisessa. Maalämpö voi säästää myös kaukolämmön rinnalla toimien. Kehityksen myötä monet kaukolämpöyhtiöt ja kaupungit ovat alkaneet toimittaa lämpöpumppuratkaisuja taloyhtiöille.
- Itsensä maksava investointi: Maalämpöpumppu säästää itsensä takaisin nopeasti madaltuneina lämmityskuluina. Suurin investointi ovat lämpökaivot, jotka oikein mitoitettuna palvelevat koko kiinteistön elinkaaren ajan. Maalämpö nostaa myös kiinteistön arvoa.
- Merkittävä ympäristöteko: Uusiutuvaa energiaa hyödyntävät lämpöpumput ovat tulevaisuuden ratkaisu vähentäessään sähkön kulutuksesta syntyviä hiilidioksidi- ja pienhiukkaspäästöjä.
Suunnitelmista toteutukseen
Taloyhtiön tai kiinteistön hallituksen jäsenet voivat käynnistää maalämpöselvityksen helposti. Tietoa järjestelmistä on saatavissa helposti useista eri lähteistä. Taloyhtiön isännöitsijä pystyy tukemaan hallitusta hankkimalla avuksi asiaa tuntevia suunnittelijoita, joiden kanssa hankkeen järkevyyttä voidaan tarkastella. Kattavaa ja puolueetonta tietoa maalämpöön siirtymisestä tarjoaa myös Motivan taloyhtiöille ja kunnille suunnattu lämpöpumppujen hankintaopas, jonka löydät muun muassa Motivan www-sivuilta.
Hankkeen valmistelut käynnistyvät asiantuntijan tekemästä alustavasta järkevyystarkastelusta ja etenevät hankesuunnitteluun. Näin taloyhtiön hallitus voi koko ajan seurata hankkeen mielekkyyttä ja kustannusvaikutuksia. Urakoitsijan valinta tehdään useimmiten hankesuunnitteluaineiston pohjalta. Urakoitsijaa valittaessa kannattaa kysyä myös aiemmin tehdyistä vastaavista projekteista, jolloin hallitus saa riittävän käsityksen toteutuksen laadusta.
Huomio
Huomioi nämä!
• Hankesuunnittelijan valinta on projektin tärkeimpiä vaiheita. Kokenut suunnittelija helpottaa hallituksen päätöksentekoa ja pystyy varmistamaan hankkeen laatua.
• Ajoissa on selvitettävä kunnan rakennusvalvonnalta, onko energiakaivojen poraamiselle rajoituksia.
• Mikäli kaukolämpö jää toiseksi lämmitysjärjestelmäksi, kannattaa olla yhteydessä energiayhtiöön ajoissa.
• Tehdään kilpailutus oikein: kaikille toimittajille annetaan samat kattavat lähtötiedot, otetaan tarjous kokonaisuuksista ja pyydetään tarjouksen liitteeksi mitoitus- ja säästölaskelmat. Pyritään saamaan kokonaisurakka, johon kuuluvat käyttöönotto, koulutus ja jälkiseuranta takuuaikana.
• Urakoitsija valitaan huolellisesti – halvin ei aina ole kokonaistaloudellisin tai helpoin yhteistyökumppani.
NIBE-lämpöpumppuratkaisut kiinteistöille
Kiinteistömaalämpöppujen NIBE F1345 ja F1355 kaksoiskompressoriteknologia lisää järjestelmän joustavuutta ja toimintavarmuutta, pidentää käyttövälejä, vähentää kulumista sekä mahdollistaa lämmitysveden ja käyttöveden samanaikaisen tuotannon. NIBEn maalämpöjärjestelmät ovat monipuolisia, koska niihin on liitettävissä myös kaukolämpö, aurinkosähkö ja viilennys.
NIBE-maalämpöpumppujen lämmönlähteenä voidaan käyttää muun muassa kalliota tai vesistöä. Monissa kohteissa maalämpöpumppua käytetään hukkalämmön keräämiseen. Hyvänä esimerkkinä tästä on asuinkerrostalojen poistoilman lämmön talteenotto. Lämpöpumput voidaan liittää kaikkiin vesikiertoisiin lämmönjakojärjestelmiin, kuten lämpöpatteri-, lattialämmitys-, konvektori- tai ilmalämmitysjärjestelmään.