• Etusivu
  • Remontti

Nykyaikainen lukitus yhdistää mekaanisen ja älylukituksen parhaat puolet

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Abloy Oy
Julkaistu 26.04.2023Päivitetty 12.10.2023
20234_81542.jpg

Älylukot, joissa on lisäksi mahdollisuus mekaanisen avaimen käytölle, ovat herättäneet kiinnostusta monissa taloyhtiöissä.

Lukitus luo turvan omalle kodille. Sen toimintavarmuus onkin yksi tärkeimmistä asioista asumisessa. Nykyaikaiset älykkäät lukitusratkaisut mahdollistavat uusien avaimettomien käyttötapojen lisäämisen mekaanisten avaimien rinnalle. Tämä tuo helppoutta rivitaloyhtiön ja kerrostaloyhtiön arkeen, kun asukas voi valita mieleisensä tavan kulkea kotiinsa sekä käyttää kiinteistön tiloja.

Lukitusratkaisu valikoitui asukkaiden tarpeiden mukaisesti

Uuden tyyppiseen lukitusratkaisuun päädyttiin myös 2022 valmistuneessa rivitaloyhtiö Vantaan Kaunisrajassa, jossa ovet lukitaan ja niistä kuljetaan Yale Linus -älylukolla ja mekaanisella ABLOY EASY -lukituksella. Taloyhtiö käsittää yhteensä 16 asuntoa yhdessä paritalossa ja kolmessa rivitalossa. Jo suunnitteluvaiheessa taloyhtiöllä oli toive älylukituksesta.

– Saatiin asiakkaalta jo lähtökohtaisesti pyyntö, että ovissa olisi älyä mukana hallittavuuden ja avainten katoamisen näkökulmasta. Samalla oli tarve taloyhtiön mekaaniselle yleisavaimelle. Tästä syystä päädyimme Yale Linus -älylukon ja ABLOY EASY -lukitusjärjestelmän yhdistelmään, jolloin asiakas saa sekä älylukituksen että mekaanisen maailman parhaat puolet, yksikönpäällikkö Marko Hautala Lukkokeskukselta kertoo.

Monikäyttöinen älylukitus sopii taloyhtiöihin

Oven ulkopuolelle asennettavan ABLOY EASY -lukon sekä sisäpuolelle asennettavan Yale Linus -älylukon ansiosta älykkäät ominaisuudet on mahdollista lisätä lukitukseen oven ulkonäköä muuttamatta. Joustavuutensa ansiosta Yale Linus -älylukko sopii erinomaisesti taloyhtiöihin, sillä vaikka kaikki eivät haluaisi älylukkoa oveensa, näyttää jokaisen ovi ulospäin samanlaiselta.

Samalla talohuolto pääsee edelleen kulkemaan normaalisti mekaanisella yleisavaimella, ja EASY-lukitus voidaan sarjoittaa yhdelle avaimelle kaikkiin oviin ulkorakennuksista varastoon ja autotalliin.

Kulkemista voidaan sujuvoittaa tuomalla mekaanisen avainjärjestelmän rinnalle älylukon käyttöominaisuudet.
Kulkemista voidaan sujuvoittaa tuomalla mekaanisen avainjärjestelmän rinnalle älylukon käyttöominaisuudet.

Yale Linus -älylukon ja ulkopuolelle jäävän, vuoteen 2040 saakka patentoidun ABLOY EASY -avainpesän ansiosta taloyhtiössä kukin voi kulkea tavallaan: yksi puhelimella, toinen koodilla ja niin edelleen. Lisäksi oven voi asettaa avautumaan automaattisesti sitä puhelimen kanssa lähestyessä, ja väliaikaisella mobiiliavaimella kulkuoikeuden asuntoon voi antaa vieraille, siivoojalle, lähetille tai vaikka Airbnb-vuokralaiselle.

– Etenkin automaattiavauksesta on tullut kiitosta taloyhtiön asukkailta. Meille henkilökohtaisesti suurin hyöty on ollut kulkuoikeuksien jakamisesta ilman fyysisiä avaimia. Viimeksi reissussa ollessamme pystyimme antamaan tuttavapariskunnalle väliaikaisen mobiiliavaimen, jolla he pääsivät sisään asuntoon tuomaan tavaroita ilman säätämistä avainten kanssa, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Janne Asikkala kertoo.

Vantaan Kaunisrajassa älylukko löytyy kaikkien asuntojen ulko-ovista.
Vantaan Kaunisrajassa älylukko löytyy kaikkien asuntojen ulko-ovista.

Älylukitus tulee yleistymään

– Asumisen ratkaisuissa ihmiset haluavat entistä enemmän joustavuutta ja hallittavuutta. Etenkin yhteishankintana älylukon kustannukset ovat yksittäiselle asukkaalle tänä päivänä jo niin pienet, että hintakaan ei ole este. Älylukon kanssa säästytään monelta murheelta ja elämä helpottuu niin paljon, että suosittelen sen hankkimista lämpimästi niin taloyhtiö- kuin omakotitaloasujillekin. Lisäksi tuote on siitäkin näkökulmasta helppo, että käyttäjä voi hallita sitä täysin itsenäisesti ja turvallisesti mobiilisovelluksella Lukkokeskuksen Marko Hautala toteaa.

– Isona ja vakaana toimijana Abloyn kanssa voi luottaa siihen, että tuotteet ovat takuulla turvallisia ja asiat hoituvat nyt ja tulevaisuudessa, Hautala kiteyttää.

Abloyn asumisen liiketoiminnan kehityspäällikkö Markku Winberg on iloinen, että tähänkin taloyhtiöön on löydetty täydellisesti asukkaiden tarpeita palveleva tuoteyhdistelmä.

­ABLOY Koti -konseptin ideana on löytää sopiva ratkaisu kunkin taloyhtiön yksilöllisiin tarpeisiin. Lähtökohtana on, että asiakkaan ei tarvitse osata meidän tuotevalikoimaamme, vaan yhdessä kartoitamme asukkaiden tarpeet sekä toiveet, ja me Abloylla löydämme niihin sopivan ratkaisun.

Info

Info

Yale Linus® -älylukon ominaisuuksia

  • Etäkäyttöominaisuus mahdollistaa kotisi kulkuoikeuksien hallinan mistä tahansa.
  • Yale Access -sovellus näyttää tapahtumien seurannan ja ilmoitukset.
  • Automaattinen avaus ja lukitus, kun olet lukon lähettyvillä.
  • DoorSense™ -tekniikka kertoo, onko ovesi varmasti kiinni vai jäänyt raolleen.
  • Helppo asennus: Yale Linus® -älylukko sopii lähes kaikkiin suomalaisiin oviin.

Katso lisää

Info

Info

Olisiko aika uudistaa talon lukitus?

Tyypillisesti lukoston vaihtaminen tulee ajankohtaiseksi vanhan järjestelmän patentin rauettua. Kopiosuojan päättyessä tiirikointi- ja murtosuojaus ovat vanhoissakin mekaanisissa lukoissa huippuluokkaa, mutta asukkaan vaihtuminen ja kadonnut tai varastettu avain heikentävät kohteen turvallisuutta.

Patentin rauettua avaimia saa teettää vapaasti, jolloin tarkkaa tietoa avaimien todellisesta määrästä ei enää ole.

Siksi isännöitsijän yksi tärkeä vastuu on keskustella järjestelmän päivittämistarpeista ennen kuin ongelmia syntyy.

Abloy Oy
Remontti
lukitus
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20218_71925.jpg
Tulevaisuuden lukitusratkaisut helpottamaan kulkemista kodeissa
Koulujen alkaminen, lapset ja avaimet – eikä aikaakaan, kun avaimet hukassa. Avaimia ei näy eikä kuulu, mikä tietää pahimmassa tapauksessa lukoston uudelleensarjoittamista ja rahan menoa. Onneksi arjen avuksi on tullut moderneja lukitusratkaisuja, jotka helpottavat elämää. Perinteisen mekaanisen avaimen rinnalla on nyt uusia, käteviä ja turvallisia tapoja avata kodin ovi. Digitaaliset ja avaimettomat ratkaisut valtaavat alaa ja ovien lukituksia. Mistä on kyse?
202012_67900.jpg
Kuinka kotisi pysyy turvassa, kun et ole paikalla?
Kuinka suojaat kotisi, kun olet lähdössä lyhyelle lomamatkalle tai vaikka vain kesämökin rauhaan?
20201_62374.jpg
Onko digitaalinen lukitus kannattava sijoitus taloyhtiölle?
Digitaalinen lukitus ei ole automaattisesti paras ratkaisu kaikkiin taloyhtiöihin, mutta erityisesti suuren vaihtuvuuden kohteissa se tuo lisäturvaa ja maksaa itsensä takaisin yllättävän nopeasti.Kuten otsikko vihjaa, digitaalista lukitusta kannattaa aina miettiä sijoituksena. Markkinoiden kaikki digitaaliset lukitusjärjestelmät ovat mekaanista vastaavaansa kalliimpia. Tämän takia niiden pitää myös tarjota konkreettista hyötyä ostajalleen ja mielellään jonkinlainen takaisinmaksuaika.
202211_80162.jpg
Nämä viisi asiaa jokaisen tulisi miettiä oman kodin lukituksesta
Mitä kodin lukituksen valinnassa tulee ottaa huomioon? Mikä on juuri minun kotiini sopivin lukitusjärjestelmä? Nykyisin lukitukseen on useita eri vaihtoehtoja ja valinnanvaikeus saattaa hämmentää. Ajantasainen lukitus on tärkeä osa kodin turvallisuutta. Lukitusta valitessa on hyvä ottaa huomioon paitsi turvallisuus, myös käytännöllisyys. Erilaisilla perheillä on erilaisia mieltymyksiä ja tarpeita. Osa haluaa älylukituksen, toinen mekaanisen lukituksen ja kolmas molemmat. Kaikenlaiset yhdistelmät ovat mahdollisia.Entä millainen älylukko olisi sitten tarpeisiinne juuri sopiva? Lue tästä artikkelista, mikä lukitusjärjestelmä sopii parhaiten kotiisi. Voit myös tehdä artikkelin loppupuolelta löytyvän testin, jolla testaat, mikä älylukko sopii tarpeisiisi parhaiten.
20155_43515.jpg
Uuden ajan älylukko helpottaa arkea
Meniköhän ulko-ovi lukkoon? Tuliko avaimet mukaan? Enää ei tarvitse murehtia avainten ja lukituksen kanssa. Yale Doorman on tehty helpottamaan arkipäivääsi. Se on uusi elektroninen lukko kotien ulko-ovien lukintaan. Vahva rakenne ja materiaali kestävät hyvin vaativiakin sääolosuhteita. Valaistusta näppäimistöstä on apua hämärässä tai pimeässä.
20163_45716.jpg
Onko ovi varmasti lukossa?
Tuttu tilanne? Enää ei kuitenkaan tarvitse miettiä menikö ulko-ovi lukkoon, sillä uusi älylukko hoitaa lukituksen automaattisesti puolestasi. Lukon voit aina avata koodilla, kulkutunnisteella tai älypuhelimellasi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton