• Etusivu
  • Remontti

Ovatko taloyhtiösi kattoturvatuotteet valmiina talven?

Milloin vaaditaan lumiesteet? Mihin turvaköyden saa katolla kiinnittää?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.10.2024
202111_73449.jpg

Mitä suuremmaksi kasvaa kattojen lumikuorma, sitä vilkkaammaksi käy myös keskustelu lumenpudotuksesta sekä sen turvallisuudesta ja tarpeellisuudesta ylipäätään. Lumenpudotuksessa, kuten kaikissa muissakin katolla tehtävissä huoltotöissä tulee varmistaa, että katolta löytyvät asianmukaiset kiinnityspisteet turvaköysille. Harjakattoisissa taloyhtiöissä raskas lumikuorma laittaa myös lumiesteet testiin. Asunto-osakeyhtiöillä on lakisääteinen vastuu suojata sisäänkäynnit ja kulkuväylät sekä ympäröivä katualue rakennuksen katolta putoavalta lumelta ja jäältä.

Monessa taloyhtiössä on varmasti vielä muistissa runsaslumisten talvien lumikuorma ja sen mahdollisesti aiheuttamat haasteet kiinteistön katon ja pihan huoltotöille. Asunto-osakeyhtiöillä on lakisääteinen vastuu suojata sisäänkäynnit ja kulkuväylät sekä ympäröivä katualue rakennuksen katolta putoavalta lumelta ja jäältä. Katolta tulee myös löytyä lainmukaiset turvaköyden kiinnityspisteet, jotka mahdollistavat turvallisen lumenpudotuksen.

Lumikuorma asettaa haasteensa taloyhtiön katolle

Nykyisissä asuinkiinteistöissä kattorakenteet on laskettu kestämään lumen paino, joten sen takia lumien pudotus ei ole välttämätöntä. Sen sijaan huoli putoavan lumen ja jään aiheuttamista vahingoista varsinkin kaupunkikiinteistössä on hyvinkin aiheellinen.

Taloyhtiö on viime kädessä vastuussa, jos lunta putoaa katolta ohikulkijoiden tai omaisuuden päälle. Lumikuorman keventäminen voi olla aiheellista myös, jos lumi kinostuu epätasaisesti esim. jiirikohtiin tai katon läpivientien ym. rakenteiden kohdalle.

Jotta lumenpudotus ja muut taloyhtiön katon huoltotoimet voidaan tehdä turvallisesti, on katolta löydyttävä rakennusmääräysten mukaiset turvaköyden kiinnityspisteet. Kiinnitysrakenteina voivat toimia vaakakiskot, vaijerijärjestelmät, kattopollarit sekä luokka 2 mukaiset kattosillat ja lapetikkaat. Kattoturvallisuudesta vastaava Marko Puumalainen muistuttaa, että rakennusmääräykset koskevat myös vanhoja kiinteistöjä.

Milloin katolle vaaditaan lumiesteet?

Lumiesteet suojaavat vaaratilanteilta, joita katolta putoava lumi ja jää saattavat aiheuttaa ihmisille ja omaisuudelle. Lumieste suojaa lisäksi katolla sijaitsevia rakenteita, kuten sadevesikouruja, läpivientejä ja lapetikkaita. Liukkaalla kattopinnoitteella lumiesteet asennetaan loivemmalle kuin karkeapinnoitteisella katolla, mutta lähtökohtaisesti lumieste tarvitaan, kun katon kaltevuus on 1:8 tai jyrkempi.

Lumiesteet suositellaan asennettavaksi aina koko katon lappeen mitalle. Lyhyemmät esteet suojaavat heikommin ja kuormittavat lisäksi katon rakenteita. Tällöin koko lappeen mittaisen lumikuorman paine kohdistuu vain pienelle pätkälle lumiestettä, mikä voi vaurioittaa katon rakenteita tai itse lumiestettä. Myös lumen tippuminen lappeelta toiselle tulee aina estää.

– Valitettavan usein vanhempien taloyhtiöiden kattoturvassa on puutteita nimenomaan kiinnityspisteiden osalta. Se hankaloittaa ja saattaa jopa estää tarpeelliset katon huoltotyöt. Myös Aluehallintovirasto on kiinnittänyt huomiota putoamistapaturmien lisääntymiseen ja aloitti syksyllä 2020 kolmivuotisen valvontahankkeen. Tarkastuksia kohdistetaan tilapäisluontoisiin töihin, kuten lumenpudotukseen, joihin liittyy työntekijöiden putoamisvaaraa, kertoo Puumalainen.

Puumalainen on huolissaan myös taloyhtiöiden riittämättömistä lumiesteistä. Varsinkin Etelä-Suomessa viime vuosien vähälumiset talvet ovat saaneet unohtamaan niiden tarpeellisuuden. Jos lumiesteet ovat liian lyhyet, huonosti kiinnitetyt tai muutoin puutteelliset, ne saattavat tulla rytisten alas lumikuorman kera. Marko korostaa, että laadukkaat lumiesteet voivat tarkoittaa myös huomattavaa säästöä, kun kalliilta lumenpudotuksilta vältytään.

Info

Info

Kattoturvallisuuden tarkastuslista:

  • Yli 9 metriä korkeassa kiinteistössä on oltava kiinnitysrakenteet turvaköysiä varten.
  • Kiinnitysrakenteina voivat toimia vaakakiskot, vaijerijärjestelmät, kattopollarit ja vastapainopollarit.
  • Luokka 2 mukaiset kattosillat ja kattotikkaat voivat toimia myös kiinnityspisteinä. Yli 2-kerroksisissa rakennuksissa kattosiltojen ja lapetikkaiden on oltava LK2 mukaisia.
  • Kiinnityspisteet on tarkistettava vuosittain.

Katolle tarvitaan turvaköyden kiinnityspisteet

Ennen talven tuloa kannattaa myös varmistaa, että taloyhtiön katolta löytyvät asianmukaiset turvaköyden kiinnityspisteet. Silloin lumenpudotus ja muut katon huoltotoimet onnistuvat turvallisesti. Kattosiltojen, kattotikkaiden ja -portaiden tulee täyttävät luokan 2 vaatimukset, jolloin niitä voidaan käyttää turvaköyden kiinnityspisteinä.

Remontti
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20159_44466.jpg
Tiilikatto on kestävä ja helppohoitoinen
Kattotiiliä on käytetty jo tuhansia vuosia. Sille on yksi hyvä syy. Katosta tulee kestävä, turvallinen ja tyylikäs. Katon toiminnan ymmärtäminen voi olla ensimmäinen askel täydellisen katon luomiseen.
20214_69793.jpg
Uusi katto kotiin tai mökille keväthintaan - pyydä ilmainen kartoitus
Bitumikatto sopii niin kotiin kuin kesämökille. Hiljainen ja moderni bitumikattolaatta on helppo ja nopea asentaa ja, ne taipuvat kaikkiin katon yksityiskohtiin. Nyt saat BMI Icopal – huopakaton valmiiksi asennettuna kesähintaan sekä ilmaisen kuntotarkastuksen katollesi. Pyydä tarjous jo tänään!
20206_65189.jpg
Piha päivitystä vailla - miten remontti kannattaa toteuttaa?
Monissa taloyhtiöissä vanhojen salaojien tekninen käyttöikä on tulossa lähivuosina tiensä päähän. Salaojaremontissa joudutaan tyypillisesti myllertämään pihaa runsaasti, kun sokkelin vierustat kaivetaan auki ja tontille tehdään putkikaivannot tarkastus- ja perusvesikaivoineen. Usein onkin järkevää yhdistää piha-alueen uudistaminen salaojakorjauksen yhteyteen, sillä taloyhtiö säästää näin sekä aikaa että rahaa, ja rakentamisen aiheuttamat häiriöt asukkaille voidaan minimoida.
20236_82063.jpg
Kylpyhuoneremontin kustannusten jako?
Ostimme rivitaloasunnon 2010, jossa ilmeni noin vuosi muuton jälkeen homevaurio. Tarkempien tutkimusten yhteydessä ilmeni, että kylpyhuoneessa on liian vähän vesieristettä, joka on osaltaan voinut vaikuttaa homekasvuston muodostumiseen. Tämän seurauksena koko kylpyhuone jouduttiin uusimaan eli seinälevyt, vesieristeet sekä seinä- ja lattialaatat. Kylpyhuoneessa oli siis jo laatat ostohetkellä.Taloyhtiö suostui korvaamaan purkutyön, levytyksen, vesieristyksen ja niistä aiheutuneet kulut urakoitsijalle. Itse maksoimme laatat. Kysymys kuuluu, että kenen vastuulla on laatoitustyöstä aiheutuneet kustannukset?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Osa-aikaisen talonmiehen pysäköintioikeus?
Rivitaloyhtiömme yleinen piha-alue on jakamaton. Yhtiökokous on vahvistanut tietyn määrän pysäköintipaikkoja asukkaiden ja vieraiden käyttöön. Määrä on vahvistettu vuosittain toimintakertomustiedoissa. Nyt hallitus puheenjohtajan välityksellä on ilmoittanut, että osa-aikaisen talonmiehen, joka ei omista eikä asu yhtiössä, hallintaan on annettu yksi pysäköintipaikka hänen omistamalleen traktorille tai työkoneelle, jolla hän pääsääntöisesti hoitaa lumen aurausta. Hän tekee koneellaan töitä ainakin yhdessä toisessakin yhtiössä. Onko hallitus toiminut oikein perustein ja valtuuksin?
20194_57390.jpg
Asennusvalmiit putkikotelot nopeuttavat remonttia
Kotimainen Halltex Oy on laajentanut tuotevalikoimaansa asennusvalmiilla putkikoteloilla, joilla sisätilojen putket saa piiloon tyylikkäästi, huomaamattomasti ja kustannustehokkaasti. Esimerkiksi käyttövesiputkien sekä keskuspölynimurin, lämmityskierron ja lämpöpumpun putkien kotelointi onnistuu nyt kätevästi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton