• Etusivu
  • Remontti

Seinä-wc:t yleistyvät taloyhtiöiden kylpyhuoneissa – uhka vai mahdollisuus?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Geberit Oy
Julkaistu 02.02.2023Päivitetty 12.10.2023
20232_80781.jpg

Viimeisen 15 vuoden aikana seinä-wc:n suosio on kasvanut tasaisesti, ja niitä asennetaan uudiskohteiden lisäksi aiempaa enemmän myös saneerauskohteisiin esimerkiksi putkiremontin yhteydessä. Aiheutuuko seinä-wc:stä taloyhtiölle ylimääräisiä riskejä ja mitä asennuksen yhteydessä kannattaa ottaa huomioon?

Keski-Euroopassa seinä-wc:t ovat olleet käytössä jo useiden vuosikymmenien ajan, ja viimeisen 15 vuoden aikana ne ovat yleistyneet Suomessakin. Useimmissa suomalaiskodeissa on kuitenkin yhä perinteinen lattialla seisova wc-istuin, vaikka seinä-wc:illä on lukuisia mainioita ominaisuuksia.

– Geberit tuli Suomeen vuonna 2004. Niihin aikoihin seinä-wc oli täällä aika tuntematon käsite. Nykyään niitä myydään jo huomattavia määriä, eivätkä ne aiheuta enää suurempaa ihmetystä. Kylpyhuoneremontin yhteydessä moni valitsee tilan tuntua tuovan seinä-wc:n, joka helpottaa kylpyhuoneen puhtaanapitoa, kertoo eurooppalaisen saniteettiteollisuuden markkinajohtaja Geberitin tuotepäällikkö Marko Polvi.

Virheelliset harhaluulot hidastavat silti edelleen seinä-wc:n yleistymistä. Esimerkiksi monissa taloyhtiöissä ollaan huolissaan siitä, voiko seinän taakse asennettava huuhtelusäiliö vuotaa ja aiheuttaa kosteusvaurion tai joutuuko seinän purkamaan, jos jotain täytyy huoltaa.

– Kaikki huoltotoimenpiteet on mahdollista tehdä huuhtelupainikkeen luukun kautta. Painike irrotetaan, ja sen takana ovat koneiston kaikki osat. Geberitin huuhtelusäiliömalleja on jo pitkään valmistettu niin, ettei huoltoon tarvita työkaluja, vaan osat irtoavat käsin. Näin huolto onnistuu muutamissa minuuteissa, Polvi vakuuttaa.

Tavallisesti seinä-wc:tä ei tarvitse ennakoivasti huoltaa. Lähinnä tiivisteitä voi joutua vaihtamaan noin 10–15 vuoden käytön jälkeen, mikä sujuu putkimieheltä hetkessä. Haasteita tiivisteille aiheuttaa erityisen kalkki- tai rautapitoinen vesi. Varsinkin kalkki voi kovettaa tiivisteitä niin, että niiden vaihtoväli lyhenee.

Lue myös:Putkiremontti tulossa – vanha kylpyhuone uuteen loistoon

Seinä-wc on helppo asentaa myös remonttikohteissa

Seinä-wc:n asennuselementti tekee asennuksesta nopeaa ja vaivatonta. Asennus onnistuu hyvin myös remonttikohteissa, jolloin wc:n asennuselementti tulee vanhan wc-istuimen tilalle.

Jos seinä-wc ei toimi kunnolla, kyseessä on yleensä asennuksessa tehty virhe. Mahdolliset viat ilmenevät tyypillisesti heti asennuksen jälkeen. Esimerkiksi pohjaventtiilin alle on voinut jäädä roska, jonka takia vettä valuu säiliöstä wc-istuimeen.

– Myös tällaiset tilanteet pystyy korjaamaan huuhtelupainikkeen luukun kautta. Toinen tyypillinen asennusvirhe on se, että huuhtelupainike "lyö tyhjää" eikä aloita huuhtelua. Silloin huuhtelutangot ovat jääneet lukitsematta kunnolla. Ne on helppo kiristää, Marko Polvi rauhoittelee.

Ennakkoluuloja liittyy myös siihen, että huuhtelusäiliö voisi vuotaa seinän tai kotelon sisälle ja aiheuttaa kosteusvaurion. Vuotopelko on kuitenkin aiheeton.

– Geberitin kaikki huuhtelusäiliöt valetaan yhdestä osasta ja koeponnistetaan ilmalla ennen toimitusta. Kaikki putkiliitokset ovat huuhtelusäiliön sisällä. Jos liitoskohta jostain ihmeen syystä pettäisi, vesi ei valuisi seinän sisään vaan posliini-istuimeen, Polvi mainitsee.

Lisäksi huolta saattaa aiheuttaa epäilys siitä, että seinän tai koteloinnin sisään syntyy kosteusvauriolle altistavaa kondenssivettä. Käytännössä muovinen huuhtelusäiliö ei kondensoi vettä juuri lainkaan, mutta huuhtelusäiliön ympärille on silti jo tehtaalla asennettu varmuuden vuoksi styroksinen kondenssieriste.

– Teoriassa superkuumana kesäpäivänä muutamia pisaroita kondenssivettä voi kertyä, sillä huuhtelusäiliön sisälle tuleva uusi vesi on kylmää. Tosin huuhtelun jälkeen säiliön pohjalle jää yleensä jo lämmennyttä vettä, mikä tasoittaa lämpötilaeroa. Jos pisaroita kuitenkin pääsisi syntymään, ne pääsevät haihtumaan huuhtelupainikkeen kautta. Kotelointi tai seinän sisään tehty asennus ei ole liian tiivis. Kosteutta ei senkään puolesta tarvitse pelätä, Polvi toteaa.

20232_80783.jpg
20232_80782.jpg

Sähköliitäntä kannattaa sijoittaa wc-istuimen lähelle

Sähköliitäntä mahdollistaa wc-istuimen mukavuustoiminnot, kuten hajunpoiston, pesuominaisuudet, yövalon ja kosketusvapaan huuhtelun. Kun kylpyhuonetta remontoidaan, sähköliitännän suojaputki kannattaa vetää valmiiksi asennustelineelle, vaikka lisäominaisuuksia ei heti haluaisikaan. Näin erilaiset tulevaisuuden toiminnot on helppo ottaa käyttöön myöhemmin rakenteita avaamatta.

Lue myös:Sähköliitäntä tuo wc-istuimeen lisää mukavuutta

Kun kylpyhuoneen virtalähteet ovat vielä suunnittelun alla, varautuminen wc-istuimen sähkötarpeisiin tuo vain pienen lisäkustannuksen. Hinta nousee huomattavasti, jos suuria muutoksia on tehtävä jälkikäteen.

– Vaikka innovaatiot eivät olisi vielä käytössä tai tuntuisi ajankohtaisilta, muutaman vuoden päästä tilanne voi olla toinen. Jos haluaa pitkäikäisen kylpyhuoneen, verkkovirtaliitäntä on hyvä sijoittaa lähelle wc-istuinta jo kylpyhuonetta uusittaessa tai rakennettaessa. Siten sähkökäyttöisiä toimintoja voidaan helposti lisätä myöhemmin, Polvi muistuttaa.

Seinä-wc:n mukavuustoiminnot eivät juurikaan lisää sähkönkulutusta. Esimerkiksi yövalona toimii led-valo, joka kuluttaa vain vähän sähköä. Valon syttymistä ohjaa liikesensori, joka aktivoituu, kun istuinta lähestytään. Hajunpoistomoduuli ja kosketusvapaa huuhtelupainike käyttävät sähköä vain hetken silloin, kun wc vedetään.

Geberit Oy
Remontti
kylpyhuone
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20122_29491.jpg
Kylpyhuoneremontti alkaa suunnittelulla
Huolellisuus, suunnitelmallisuus ja riittävän asiantuntemuksen käyttö ovat avainsanoja kylpyhuoneremontin onnistumiselle. Remontissa hyvä suunnittelu maksaa aina itsensä takaisin. Mieti ensin tarkkaan perheesi kylpyhuoneen käyttöä. Montako ihmistä sitä käyttää, tarvitaanko säilytystiloja, arvostatko helppoa siivottavuutta ja mikä on budjettisi. Hyvä kylpyhuone on siisti, toimiva ja harmoninen.
20123_30170.jpg
Suihku on arjen ylellisyyttä
Onko taloyhtiöösi tulossa putkiremontti tai tarvitsevatko suihkutilat päivittämistä? Jotta huolettomia suihkuhetkiä riittäisi mahdollisimman moneksi vuodeksi, mieti hetki millaisen suihkun kotiisi valitset. Kuinka paljon miellyttävämpää onkaan suihkutella ylellisessä suihkukaapissa tai esimerkiksi suihkunurkassa kuin ikivanhan suihkuverhon takana.Suunnittelun lähtökohtana on hyvä muistaa vanha nyrkkisääntö: valitse niin iso suihku kuin tilaan suinkin mahtuu. Metri kertaa metri on ylellisyyttä, 80 x 80 senttinen riittävä ja 70 x 70 cm kannattaa ottaa silloin, kun tilaa on todella niukasti.
20127_31395.jpg
Kotimainen wc tarpeeseen kuin tarpeeseen
Wc-istuin on pitkäikäinen hankinta. Se on käytössä monta kertaa päivässä, joten sen on oltava niin toimiva, tyylikäs kuin kestäväkin. Jos remontoit vanhaa, istuimen malli määräytyy yleensä viemäröinnin mukaan. Vanhan wc-istuimen paikalle on helpointa laittaa leveäjalkainen malli, joka peittää kätevästi ruuvin reiät. Jos rakennat kokonaan uutta, valinnanvaraa on enemmän.Wc-istuimia on erikorkuisia ja -syvyisiä. Korkeat mallit sopivat erityisesti pitkille tai iäkkäille henkilöille. Wc-istuimen molemmille puolille kannattaa jättää riittävästi tilaa, sillä ahtaassa wc:ssä on ikävä asioida. Wc:n minimileveytenä pidetään yleensä noin 80 senttiä.
20224_77604.jpg
Milla Alftanin kylpyhuoneessa jokainen yksityiskohta on tarkkaan harkittu
Sisustussuunnittelija Milla Alftan rakennutti kakkoskotinsa Hämeen sydämeen, keskelle kauneinta luontoa. Suurista ikkunoista maisema tulvii myös kodin kylpyhuoneeseen, jossa huippuunsa hiottu käytännöllisyys ja monipuolinen toiminnallisuus yhdistyvät saumattomasti ylelliseen ja luonnon inspiroimaan tyyliin.
20206_65284.jpg
Tuusulan messukotien ihanat kylpyhuoneet - löydä ajankohtaisen inspiroivat ideat
Luonnollista puunväriä, suurikokoisia laattoja ja särmikkään mustia yksityiskohtia nähdään tänä vuonna monien uusien asuntomessukotien kylpyhuoneissa. Useaan Tuusulan messukohteeseen on valittu myös laadukkaita kotimaisia tuotteita, kuten ainutlaatuisella designilla ihastuttavia Vieser-kaivonkansia.
201811_55290.jpg
Kylpyhuoneen hyvä valaistus vaikuttaa moneen asiaan
Monessa kodissa kylpyhuone on paikka, jossa talon naisväki viettää aikaansa ja meikkaa. Tästä syystä kylpyhuoneen valaistukseen kannattaa kiinnittää erityishuomiota. Oikeanlainen valaistus nimittäin vaikuttaa suuresti meikkauksen lopputulokseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton