• Etusivu
  • Remontti

Putkiremontti tulossa?

Miten osakkaat tulisi huomioida, jotta hankkeessa onnistutaan?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Geberit Oy
Julkaistu 27.02.2013Päivitetty 09.09.2022
20132_34074.jpg

IDO Trend.

Taloyhtiöiden korjaushankkeet mielletään normaalisti osakkaita henkisesti ja taloudellisesti koetteleviksi kokonaisuuksiksi. Näin ollen päätös toteuttamisesta harvoin tulee yksimielisesti. Kyseenalaistajia taloyhtiön päätökselle sekä valitulle toteutusmallille löytyy lähes aina. Pääosin tämä johtuu yksinkertaisesti tiedon puutteesta. Mitä minä remontista hyödyn? Onko remontti todella tarpeen? Missä minä asun remontin aikana? Nämä kysymykset ovat hyvin inhimillisiä ja muistuttavat siitä, että varsinkin putkiremontti tulee todella lähelle osakkaita ja asukkaita.

Onnistuneeseen putkiremonttiin päästään, kun näitä ihmisiin ja elämiseen liittyviä kysymyksiä käsitellään heti hankkeen ensivaiheessa. Välttämättömyyksien lisäksi osakkaita on syytä informoida myös mahdollisuuksista, joita työmaa on täynnä. Putkiremontti on paitsi investointi kiinteistön tekniikkaan myös mahdollisuus elämisen laadun ja asumismukavuuden parantamiseen.

Vaikuta taloyhtiösi hankkeen onnistumiseen

Putkiremontin onnistuminen punnitaan pitkälti osakkaiden tyytyväisyytenä. Asumisen arjessa tämä mittava investointi näkyy selkeimmin kylpyhuoneiden uudistumisena. Osakkaiden halukkuus vaikuttaa asennettaviin kalusteisiin ja materiaaleihin onkin kasvanut merkittävästi. Vaikutusmahdollisuudet pienevät hankkeen edetessä, joten osaava taloyhtiö ottaa osakkaiden toiveet huomioon heti hankkeen alkuvaiheessa.

Annetaanko osakkaille mahdollisuus?

Niissä taloyhtiöissä, joissa putkiremontti kattaa kylpyhuoneiden uudistamisen, sisältyy taloyhtiön kilpailuttamaan ja sopimaan urakkaan jonkin tyyppinen kylpyhuoneen perusratkaisu. Käytäntö on osoittanut, että tämä vaihtoehto tyydyttääkin jopa 60 %:a osakkaista.

Noin kolmannes päätyy valitsemaan mieluisimman valmiiksi paketoiduista rinnakkaisista vaihtoehdoista ja noin 7 % valitsee kalusteet sekä materiaalit rautakaupan hyllyltä. On syytä kuitenkin pohtia, mahtaisiko todellakin näin suuri osa osakkaista valita täysin perusratkaisun mukaiset kalusteet ja materiaalit, jos kukin heistä toteuttaisi kylpyhuoneremontin aivan itsenäisesti?

Ovatko nämä osakkaat todella tyytyväisiä hankkeen onnistumiseen vai olisiko kylpyhuoneisiin toivottu uutta ilmettä?

IDO Select.

IDO Select.

Joustava perusratkaisu sallii muutokset

Hankkeen läpiviennin kannalta perusratkaisun ehdottaminen on hyvinkin tarkoituksenmukaista. Tätä tukee LVI-suunnittelun merkitys ja sen myötä tehdyt kalusterajaukset. Ilman perusratkaisua tai toimivaa vaihtoehtoista menettelyä tulee kylpyhuoneiden kalusteiden valitsemisesta turhan hankala ja pitkä prosessi niin osakkaille kuin urakoitsijallekin. Taloyhtiön tarjoamia perusratkaisuja on kuitenkin moneen lähtöön ja toimivien kokonaisuuksien aikaansaamiseksi on syytä kiinnittää huomiota myös siihen, miten tämä valittu ratkaisu on tarvittaessa vaikkapa täydennettävissä.

– Hyvä perusratkaisu on yksinkertaisesti muunneltavissa. Tämä tarkoittaa sitä, että ratkaisuun valitut kalustesarjat ja tuotteet ovat täydennettävissä tai personoitavissa ilman koko kylpyhuoneen uudelleen suunnittelemista. Perusratkaisua suunniteltaessa huomioidaan mm. vesi- ja viemäripisteiden sijainti, joka osaltaan rajaa tietyn tyyppiset tuotteet pois valikoimasta. Se, miten taloyhtiössä voidaan vaikuttaa osakkaiden tyytyväisyyteen ja lisätä valinnan mahdollisuuksia, liittyy kalustesarjan ja luonnollisesti tätä kautta toimittajan valintaan. Esimerkkinä muunneltavuudesta mainittakoon IDO Select -kalustesarjamme. Sitä valmistetaan kolmeen eri runkosyvyyteen ja siitä voidaan tehdä myös erilevyisiä kokonaisuuksia. Tarpeen mukaan kaapistoihin voidaan valita edullisemmat saranaovet tai ylellisemmät laatikostot.

– Värivaihtoehtoja IDO Select -sarjassa on melkein 2000 kpl, joten vaativampaakin makua miellyttävä kokonaisuus tästä sarjasta saadaan aikaiseksi melko varmasti, tuoteasiantuntija Petra Myllynen IDO Kylpyhuone Oy:ltä toteaa.

IDO Select.

IDO Select.

Laadukkaat ja toimivat kokonaisuudet

Perusratkaisun päällimmäinen tarkoitus on rajata tilankäytön kannalta mahdottomat ratkaisut pois valikoimista. Taloyhtiöissä kylpyhuoneet ovat toisinaan hyvin pieniä, joten kalustevalinnan toimivuuteen ja samalla myös kestävyyteen ja käyttömukavuuteen on hyvä kiinnittää runsaasti huomiota.

– Kylpyhuoneelle asetetaan tietyt toiminnalliset tavoitteet, jotka yhdistyvät esimerkiksi kerrostalojen pienempien huoneistojen wc- ja kylpyhuonetiloissa. Niissä kalusteet altistuvat kosteudelle ja mm. tästä syystä kaikki IDO-kalusteet on valmistettu kosteuden kestävistä levymateriaaleista. Kestävien materiaalien ansiosta ajoittainen kosteus kylpyhuoneessa ei vahingoita kalusteita. Lisäksi kaikissa IDOn peilikaapeissa on kaksipuoleiset peilit ja yli 90 astetta aukeavat ovet. Saranoissa ja laatikkomekanismeissa olevat vaimentimet tekevät käytöstä miellyttävää, Myllynen lisää.

IDOn kalusteissa yhdistyvät toiminnallisuus ja esteettisyys

Yksi merkittävimmistä tekijöistä IDOn kotimaisissa kylpyhuonekalusteissa on, että tarjonta kattaa lähestulkoon koko kylpyhuoneen kalustekirjon. Olipa kyseessä sitten wc-istuin, pesuallas, kaapistot tai suihkunurkkaus, löytyvät näihin ratkaisut IDOn valikoimista – vieläpä niin, että kokonaisuus voidaan luoda yli tuoteryhmärajojen. Samat värit toistuvat niin wc-istuinten kansissa, suihkutuotteissa kuin edelleen kylpyhuoneen kaapistoissakin. Suunnittelun innovatiivisesta puolesta kertoo esimerkiksi Seven D -sarjan tasoaltaiden muotoilu, jonka ansiosta alakaapin avaaminen onnistuu helposti ilman vedintä.

Geberit Oy
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20122_29491.jpg
Kylpyhuoneremontti alkaa suunnittelulla
Huolellisuus, suunnitelmallisuus ja riittävän asiantuntemuksen käyttö ovat avainsanoja kylpyhuoneremontin onnistumiselle. Remontissa hyvä suunnittelu maksaa aina itsensä takaisin. Mieti ensin tarkkaan perheesi kylpyhuoneen käyttöä. Montako ihmistä sitä käyttää, tarvitaanko säilytystiloja, arvostatko helppoa siivottavuutta ja mikä on budjettisi. Hyvä kylpyhuone on siisti, toimiva ja harmoninen.
20123_30170.jpg
Suihku on arjen ylellisyyttä
Onko taloyhtiöösi tulossa putkiremontti tai tarvitsevatko suihkutilat päivittämistä? Jotta huolettomia suihkuhetkiä riittäisi mahdollisimman moneksi vuodeksi, mieti hetki millaisen suihkun kotiisi valitset. Kuinka paljon miellyttävämpää onkaan suihkutella ylellisessä suihkukaapissa tai esimerkiksi suihkunurkassa kuin ikivanhan suihkuverhon takana.Suunnittelun lähtökohtana on hyvä muistaa vanha nyrkkisääntö: valitse niin iso suihku kuin tilaan suinkin mahtuu. Metri kertaa metri on ylellisyyttä, 80 x 80 senttinen riittävä ja 70 x 70 cm kannattaa ottaa silloin, kun tilaa on todella niukasti.
20127_31395.jpg
Kotimainen wc tarpeeseen kuin tarpeeseen
Wc-istuin on pitkäikäinen hankinta. Se on käytössä monta kertaa päivässä, joten sen on oltava niin toimiva, tyylikäs kuin kestäväkin. Jos remontoit vanhaa, istuimen malli määräytyy yleensä viemäröinnin mukaan. Vanhan wc-istuimen paikalle on helpointa laittaa leveäjalkainen malli, joka peittää kätevästi ruuvin reiät. Jos rakennat kokonaan uutta, valinnanvaraa on enemmän.Wc-istuimia on erikorkuisia ja -syvyisiä. Korkeat mallit sopivat erityisesti pitkille tai iäkkäille henkilöille. Wc-istuimen molemmille puolille kannattaa jättää riittävästi tilaa, sillä ahtaassa wc:ssä on ikävä asioida. Wc:n minimileveytenä pidetään yleensä noin 80 senttiä.
20142_38093.jpg
Asumisterveysohje uudistuu
Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee terveydensuojelulain muutosta, jolla toteutuessaan tulee olemaan vaikutuksia myös asumisterveydestä annettuihin ohjeisiin. Tähän liittyen, valmisteilla on asetus, joka asettaa muun muassa sisäilman 2-etyyliheksanoli-pitoisuuksille lainvoimaisia rajoituksia. Asetuksen suunniteltu voimaantulopäivä on vuoden 2014 aikana.
20212_68674.jpg
Näin vältät kiinteistön vesivahingon
Monissa kiinteistöissä on ylläpidon suunnitelmalistalla putkistojen- ja pumppaamojen ylläpitotarkastukset sekä putkiremontti. Säännöllinen viemäriputkiston huuhtelu, kuvaus ja raportointi on tehokas tapa estää vesivahinkoja sekä informoida esim. taloyhtiöiden päättäjiä siitä milloin on aika ruveta valmistelemaan putkiremonttia. Samanlainen tarkastus ja huoltotarve koskee myös kiinteistön jätevesipumppaamojen ylläpitoa.
20146_39761.jpg
Fastlock-valokate terassin suojaksi
Valitsemalla katokseesi valokatteen, voit oleskella terassilla vaikka sadekuuro yllättäisi! Valokate suojaa sateelta mutta päästää valonsäteet sisään aurinkoisella säällä. Fastlock Uni on täysin tiivis ja kaunis katevaihtoehto kaikenlaisiin piharakennuksiin kuten autokatokseen, huvimajaan tai grillikatokseen - kotipihaan tai mökille.Fastlock Uni valmistetaan kestävästä, kirkkaasta polykarbonaatista. Erikseen tilaamalla valokatetta on saatavana myös valkoisena ja pronssinvärisenä. Fastlock Uni on materiaaliltaan taipuisaa ja antaa siten mahdollisuuden myös kaareviin katosratkaisuihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton