• Etusivu
  • Osakas

Putkiremontti tulossa – vanha kylpyhuone uuteen loistoon

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Geberit Oy
Julkaistu 23.03.2022Päivitetty 16.05.2023
20223_77463.jpg

Perinteinen putkiremontti on lähivuosina edessä tuhansissa 1970- ja 80-luvun kerrostaloissa. Tällöin eteen tulee myös kylpyhuoneen uusiminen, mikä on monesti asukkaille remontin näkyvin osa.

Vanhat kerrostalokylpyhuoneet ovat usein varsin kompakteja, joten toisinaan tiloja laajennetaan putkiremontin yhteydessä. Hyvällä suunnittelulla ja oikeilla kalustevalinnoilla niukkoihinkin neliöihin voidaan kuitenkin remontoida toimiva kokonaisuus.

Taloyhtiön kannattaa satsata huolelliseen suunnittelutyöhön ja käydä urakoitsijan kanssa tarkkaan läpi remontissa vakiona tarjottavien materiaalien ja kalusteiden laatu sekä käytännöllisyys. Pieniltäkin tuntuvilla yksityiskohdilla saattaa olla yllättävän suuri vaikutus lopputuloksen toimivuuteen.

Esimerkiksi valinta kiinteän tai kääntyvän suihkuseinän välillä voi olla oleellinen, kun pieneen kylpyhuoneeseen halutaan saada paikka pesukoneelle. Myös säilytystilan puute tai allaskalusteen väärä mitoitus voi aiheuttaa turhaa epäkäytännöllisyyttä, joka olisi oikeilla kalustevalinnoilla helposti vältettävissä.

Persoonallisuus saa näkyä

IDO-kylpyhuonetuotteita valmistavan Geberitin teettämä kyselytutkimus* kertoo, että 83 prosenttia suomalaisista pitää saneerausta hyvänä tilaisuutena muokata kylpyhuonetta oman maun mukaiseksi. Tämä kannattaa huomioida myös silloin, kun taloyhtiössä päätetään putkiremontissa vakiona tarjottavien kylpyhuonekalusteiden ja -keramiikan valikoimasta.

Liian suppeat vaihtoehdot aiheuttavat usein tyytymättömyyttä ja lisäävät osakkaiden omatoimisesti tekemiä hankintoja. Kätevintä ja taloudellisesti järkevintä kuitenkin olisi, että useimmat tuotteet hankitaan keskitetysti urakoitsijan kautta.

Esimerkiksi IDOn kalustesarjojen laaja mitoitus ja värivalikoima monipuolistavat urakkaan kuuluvia tuotevaihtoehtoja helposti. Lisäetua tulee myös siitä, että kaikki kalusteet, wc-istuin ja suihkuratkaisut voidaan hankkia samalta valmistajalta.

Parhaimmillaan keskittäminen ei siis tarkoita, että jokainen taloyhtiön kylpyhuone näyttää putkiremontin jälkeen identtiseltä, vaan osakkaille tarjotaan valmiiksi mietittyjä toimivia ratkaisuja, jotka huomioivat erilaiset tyylimieltymykset.

20223_77465.jpg

Halpa voi tulla lopulta kalliiksi

Putkiremontti on hintava projekti, jossa säästöpaineitakin tulee väistämättä. Säästöä ei kuitenkaan kannata hakea kalusteiden ja keramiikan laadusta tinkimällä. Pitkällä aikavälillä halpa tulee monesti kalliiksi, jos esimerkiksi wc-istuimeen ei löydy varaosia tai allaskalusteen materiaali ei kestä kylpyhuoneen vaihtelevaa ilmankosteutta.

– Parhaimmillaan kylpyhuonetuotteet kestävät käytössä yli 25 vuotta, joten on tärkeää, että niihin on saatavilla varaosia. Esimerkiksi wc-istuimen hajotessa ei tarvitse ostaa uutta, kun vanhan voi korjata kustannustehokkaasti, sanoo Geberitin tuotepäällikkö Marko Polvi.

Perinteisen lattiamallisen wc-istuimen hyvä vaihtoehto on seinäasenteinen wc-istuin, joka on tyylikäs ja helppohoitoinen ratkaisu myös putkiremonteissa. Toisin kuin monet suomalaiset luulevat, seinään asennettu wc-istuin on turvallinen, kestävä ja helppo asentaa ja huoltaa.

– Seinä-wc kestää jopa 400 kilogramman painon, joten ihan vain istumalla kukaan ei saa istuinta romahtamaan, Polvi vahvistaa.

– Helposti kuvitellaan, että seinä-wc:n asennus on monimutkaista ja kallista. Näin ei ole, sillä seinä-wc:n asennuselementti tekee asennuksesta nopean ja vaivattoman. Asennus onnistuu hyvin myös remonttikohteissa. Silloin wc:n asennuselementti tulee vanhan wc-istuimen tilalle.

Lue myös:Turha pelko – seinä-wc:n huolto ei tarkoita seinän purkamista

20223_77464.jpg

Sähkönsyöttöjen merkitys kasvaa

Geberitin kyselytutkimuksen mukaan jopa yli puolet suomalaisista haluaisi tulevaisuudessa kylpyhuoneeseen kosketusvapaan huuhtelupainikkeen, kolmasosa pesu-wc:n ja mukavuusvalon yöllisiä wc-käyntejä varten sekä 59 prosenttia wc-istuimen, joka poistaa epämiellyttävät hajut suodattimen avulla.

Kaikki edellä mainitut toiminnot vaativat sähköä, joten kylpyhuoneremontin suunnittelussa kannattaa kiinnittää huomiota wc-istuimien lähellä oleviin sähkönsyöttöihin.

– Varautuminen wc-istuimen sähkötarpeisiin tuo hyvin pienen lisäkustannuksen, kun kylpy- ja wc-tilojen varustus ovat vielä suunnittelun tai työn alla. Hinta nousee huomattavasti, jos muutoksia on tehtävä jälkikäteen. Eli vaikka sähkölle ei olisi juuri nyt tarvetta, valmiudet kannattaa olla tulevaisuuden tarpeita ajatellen, Marko Polvi muistuttaa.

*Geberitin kyselytutkimuksen toteutti YouGov tammikuussa 2021. Pohjoismaisen kyselyn vastaajista suomalaisia oli 1 014.

Info

Info

Tyylikäs ja toimiva kylpyhuone IDOn tuotteilla

IDOn kylpyhuonekalusteet, peilit, peilikaapit, pesualtaat, suihkut, ammeet ja wc-istuimet sopivat suomalaisiin kylpyhuoneisiin niin mitoitukseltaan kuin tyyliltään. IDO-tuotteiden etuna on pitkään kestävät osat ja helppo huollettavuus. Varaosia on laajalti saatavilla, ja huoltoyhtiöiltä korjaukset ja huollot onnistuvat vaivattomasti.

– IDOn keramiikkatuotteilla on kattava takuu. Varaosia on saatavilla peräti kymmenen vuoden ajan sen jälkeen, kun tuotesarjan valmistus on lopetettu ja usein vielä pitempäänkin, tuotepäällikkö Marko Polvi kertoo.

IDOn ja Geberitin tuotteita on nähtävillä Vantaalla sijaitsevassa näyttelyssä, johon niin yksittäiset kuluttajat kuin taloyhtiöiden hallituksetkin ovat tervetulleita tutustumaan ja tekemään valintoja. Tuotteita on hankittavissa kattavan jälleenmyyjäverkoston kautta ympäri Suomen.

Geberit Oy
Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20122_29491.jpg
Kylpyhuoneremontti alkaa suunnittelulla
Huolellisuus, suunnitelmallisuus ja riittävän asiantuntemuksen käyttö ovat avainsanoja kylpyhuoneremontin onnistumiselle. Remontissa hyvä suunnittelu maksaa aina itsensä takaisin. Mieti ensin tarkkaan perheesi kylpyhuoneen käyttöä. Montako ihmistä sitä käyttää, tarvitaanko säilytystiloja, arvostatko helppoa siivottavuutta ja mikä on budjettisi. Hyvä kylpyhuone on siisti, toimiva ja harmoninen.
20123_30170.jpg
Suihku on arjen ylellisyyttä
Onko taloyhtiöösi tulossa putkiremontti tai tarvitsevatko suihkutilat päivittämistä? Jotta huolettomia suihkuhetkiä riittäisi mahdollisimman moneksi vuodeksi, mieti hetki millaisen suihkun kotiisi valitset. Kuinka paljon miellyttävämpää onkaan suihkutella ylellisessä suihkukaapissa tai esimerkiksi suihkunurkassa kuin ikivanhan suihkuverhon takana.Suunnittelun lähtökohtana on hyvä muistaa vanha nyrkkisääntö: valitse niin iso suihku kuin tilaan suinkin mahtuu. Metri kertaa metri on ylellisyyttä, 80 x 80 senttinen riittävä ja 70 x 70 cm kannattaa ottaa silloin, kun tilaa on todella niukasti.
20127_31395.jpg
Kotimainen wc tarpeeseen kuin tarpeeseen
Wc-istuin on pitkäikäinen hankinta. Se on käytössä monta kertaa päivässä, joten sen on oltava niin toimiva, tyylikäs kuin kestäväkin. Jos remontoit vanhaa, istuimen malli määräytyy yleensä viemäröinnin mukaan. Vanhan wc-istuimen paikalle on helpointa laittaa leveäjalkainen malli, joka peittää kätevästi ruuvin reiät. Jos rakennat kokonaan uutta, valinnanvaraa on enemmän.Wc-istuimia on erikorkuisia ja -syvyisiä. Korkeat mallit sopivat erityisesti pitkille tai iäkkäille henkilöille. Wc-istuimen molemmille puolille kannattaa jättää riittävästi tilaa, sillä ahtaassa wc:ssä on ikävä asioida. Wc:n minimileveytenä pidetään yleensä noin 80 senttiä.
20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
Taloyhtiö
Taloyhtiöiden osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä – asiantuntija kertoo miksi ja miten
Osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään on ajankohtainen aihe, joka koskettaa taloyhtiöitä, isännöitsijöitä ja osakkaita ympäri Suomen. Huoneistotietojärjestelmä on valtakunnallinen sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot taloyhtiöistä ja niiden osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton