Onnistunut julkisivukorjaus Wienerbergeriltä
Amiraalinkatu 1 on Helsingin Katajanokalla vaativissa olosuhteissa sijaitseva n. 30 vuotta vanha taloyhtiö, jossa julkisivujen korjauksessa selvittiin ikkunapalkkien uusimisella ja parvekekorjauksilla sekä muutamien yksittäisten julkisivutiilien vaihdolla.
Esivalmistetut tiilipalkit oli osa onnistunutta julkisivuremonttia Katajanokalla, Helsingissä. Vaihtoehtoja vaurioituneiden aukonylitysten korjaamiseksi oli useita, mutta eri korjaustapoja vertailtaessa Wienerbergerin tehdasvalmisteinen tiilinen aukonylityspalkki osoittautui koekorjausten jälkeen sekä asennusteknisesti että esteettisesti parhaaksi vaihtoehdoksi.
Asunto-osakeyhtiö Amiraalinkatu 1:ssä Helsingin Katajanokalla selvittiin laajamittaisen julkisivun vaihtoremontin sijasta pelkillä osakorjauksilla. Noin kolmekymmentä vuotta sitten rakennetun 40 huoneistoa käsittävän asuinkerrostaloyhtiön ulkoseinien kunto ja korjaustarpeet oli kartoitettu suunnittelun yhteydessä jo muutama vuosi sitten, jolloin tiilijulkisivut todettiin vallitseviin merellisiin olosuhteisiin nähden melko hyväkuntoisiksi lukuun ottamatta ulkoseinärakenteen sisään asennettujen terästen korroosiota ja siitä aiheutuneita laastisaumojen ja tiilipalkkien murtumia.
"Varsinaisen ulkovaipan osalta selvittiin vain muutamien yksittäisten tiilien vaihdolla. Julkisivun kosteusongelmia ei tässä kiinteistössä ole ilmennyt, vaikka alueen joissakin taloyhtiöissä näitäkin ongelmia on ollut", totesi Amiraalinkatu 1. hallituksen puheenjohtajana toimiva arkkitehti Teemu Taskinen.
Tiilijulkisivujen aukonylitysten murenemisen syynä ruostuneet raudoitteet
Vaikka muurattu julkisivu tiilien osalta olikin varsin hyväkuntoinen, oli ikkunanylityskohtien tiilipalkkirakenteissa lähes kauttaaltaan havaittavissa murtumia ja rapautumista. Vanhojen murtuneiden ikkunanylityspalkkien korjaaminen on kuitenkin varsin haasteellinen tehtävä.
Vanhat aukonylitysrakenteet oli aikanaan tehty palkkitiilistä paikalla muuraten ja ns. "mustalla teräksellä" vahvistaen. Aikojen kuluessa muurauslaastin korroosiolta suojaava vaikutus oli kuitenkin alkanut heikentyä, minkä seurauksena teräkset alkoivat ruostua rapauttaen samalla myös ympärillä olevia tiili- ja saumarakenteita.
Oli selvää, että ikkunan yläpuoliset palkkirakenteet tulisi uusia, mutta ennen tätä oli kuitenkin selvitettävä, miten korjaustyö olisi mahdollista tehdä ja millainen uuden rakenteen tulisi olla, jotta se olisi mahdollisimman pitkäikäinen ja toisaalta myös esteettisesti vanhaan ympäröivään muurirakenteeseen yhteensopiva.
Palkkikorjauksien eri mahdollisuudet selvitettiin etukäteen
Toteutusvaiheessa arkkitehti Taskinen selvitti taloyhtiön edustajana Wienerberger Oy:n teknisen asiantuntijan, Juha Karilaisen kanssa, mitkä olisivat tiilipalkkien eri korjausmahdollisuudet?
Vaihtoehtoja oli kolme, eli kulmarautakannatus, palkkitiilistä paikalla muurattu ja ruostumattomin teräksin vahvistettu, lähes alkuperäisen kaltainen palkkiratkaisu tai tehdasvalmisteinen valmis tiilipalkki.
Galvanoidulla kulmarautakannatuksella oli jo aiemmin tehty yksi aukonylityskorjaus, mutta muihin vaihtoehtoihin verrattuna se erottui eniten vanhasta rakenteesta. Myös esijännitetyllä valmispalkilla tehtiin mallikorjaus. Se oli esteettisesti huomaamattomin ja asennuksen kannalta yksinkertainen toteuttaa, minkä johdosta valmispalkki valittiinkin kaikkien ikkunanylitysmuurauksien kannatustavaksi.
Wienerbergerin tiilimallistosta löytyi korjauksia varten myös alkuperäistä tiiltä vastaava tiilisävy, mikä on olennainen osa peruskorjauksen onnistumista.
Esivalmistetut tiilipalkit ovat kokonaistaloudellisia vähäisen tuentatarpeen ja nopean asennuksen ansiosta
Ennen vanhojen murtuneiden tiilipalkkien purkua oli varmistettava turvallinen purkutapa niin, ettei palkin yläpuolisia muurirakenteita pääsisi putoamaan alas. Normaalisti ikkuna-aukon yläpuolisesta muurirakenteesta aiheutuu palkille vain kolmion muotoinen kuorma, joka sekin usein siirtyy "tapittumalla" ympäröivään muurirakenteeseen. Tiilen reikärakenteesta johtuen muurirakenteesta muodostuu yhdessä laastisauman kanssa varsin yhtenäinen, ns. levymäinen seinärakenne.
Amiraalinkadun tapauksessa palkkien purku sujui varsin vaivattomasti, jopa niin, että vanha palkki saatiin irrotettua ilman ympäröivien muuriosien vaurioitumista.
Jos yläpuolinen rakenne olisi korjaukseen ryhdyttäessä runsaammin rapautunut, olisi yläpuolista rakennetta pitänyt purkaa laajemmalta alueelta ja varmistaa myös tapauskohtaisesti, miten yläpuolisten rakenteiden väliaikainen tuenta tehtäisiin kussakin tapauksessa.
Vanhojen palkkien purun jälkeen niitä ympäröivät muurin tartuntapinnat puhdistettiin ja kostutettiin huolellisesti ennen uusien palkkien asentamista. Myös valmispalkin tartuntapinta puhdistettiin pölystä ennen asentamista, jotta tartuntasidos olisi mahdollisimman hyvä vanhan muuripinnan ja palkin välillä.
Valmispalkkien päälle annosteltiin laasti ja palkit kiilattiin asennuksen ajaksi vain päistään hyvän tartunnan varmistamiseksi. Varsinaista muuta tuentaa ei esijännityksestä johtuen tarvittu, joten asennus sujui varsin yksinkertaisesti, mikä lisäsikin valmispalkkiratkaisun kokonaistaloudellisuutta.
Lopuksi palkin laastisaumat viimeisteltiin asennuksen yhteydessä ympäröivän rakenteen mukaiseksi. Uusi laastisauma erottuu jonkin aikaa vaaleampana vanhaan ympäröivään laastisaumaan verrattuna, vapautuvista suoloista johtuen, mutta tasoittuu ajan myötä huomaamattomammaksi, lähelle alkuperäisen muurisauman sävyä.
Esivalmisteiset tiilipalkit valmistetaan aina kohdekohtaisesti
Esivalmistetuilla tiilipalkeilla tehtävä korjaus poikkeaa muista palkkikorjausvaihtoehdoista siten, että ennen valmispalkkien valmistusta, pitää jokainen palkki etukäteen mitata niin, että se vastaa alkuperäistä ja sopii asennettaessa puretun palkin tilalle. Valmispalkkeja käytettäessä pitää varautua myös muutamien viikkojen toimitusaikaan.
Amiraalinkatu 1:ssä peruskorjauksesta vastannut Ykkössaneeraus toimitti Wienerbergerille kustakin palkista mittapiirustukset, joiden mukaan tehdas valmisti kuhunkin aukkoon sopivan palkin. Valmispalkkien etuna nopean asennuksen ohella on myös se, että ne normaalisti valmistetaan samasta tiilierästä kuin varsinainen muurattu rakennekin, jolloin palkki ei väriltään erotu muusta rakenteesta, mikä palkkitiiliä käytettäessä saattaa usein olla ongelmana.
"Valmistiilipalkkeja käytetään jo varsin runsaasti kerrostalokohteissa uudisrakentamisen puolella, mutta korjauskohteissa niiden käyttö ei vielä ole laajemmalti yleistynyt. Syynä tähän on ehkä se, että tuotetta ei vielä tunneta kovinkaan hyvin korjausrakentamisen puolella", toteaa Wienerbergerin Juha Karilainen.
Myös parvekkeiden kaiderakenteet korjattiin
Parvekkeiden kaiderakenteet oli alun perin tehty myös tiilestä muuraten, mutta niiden vahvistamisessa oli ikkunapalkkien tapaan käytetty ruostuvaa harjaterästä. Ajan myötä korroosion tärvelemät teräkset olivat rapauttaneet myös niitä ympäröivän laastisauman.
Koska teräksiä oli asennettu varsin tiheään parvekekaiteen muuraussaumoihin, oli ruostuneiden terästen aiheuttamat saumavauriot sen verran laajat, että vanhat parvekekaiteet päätettiin kokonaan uusia.
Parvekekaiteet olivat osaksi myös teräsverkoilla kevennetty, mutta myös nämä olivat paikka paikoin voimakkaasti ruostuneet ja haurastuneet ja edellyttivät uusimista. Vain parvekemuurauksia suojanneet, kaiteina toimineet U-palkit säilytettiin ja otettiin huoltomaalauksen jälkeen uudelleen käyttöön.
Parvekkeiden betoniset pohjarakenteet hiekkapuhallettiin ja paljastuneet teräkset puhdistettiin ja suojakäsiteltiin. Lopuksi tehtiin paikkakorjaukset, ylitasoitus ja maalaus insinööritoimisto Heiskasen laatimien korjausohjeiden mukaisesti.
Taantuma paransi tarjoustilannetta
Amiraalinkatu 1:ssä peruskorjauksia on tehty tasaisin välein. Ikkunan ulkopuitteet ja vesikattorakenteet on korjattu pari vuotta sitten ja ulkoseinien korjauksetkin olisi aloitettu jo aiemmin, mutta ensimmäisen kerran pari vuotta sitten tarjouksia pyydettäessä ei saatu ainoatakaan tarjousta. Toinen kyselykierros tehtiin tämän vuoden vaihteessa ja sen verran taantuma oli vaikuttanut tarjontatilanteeseen, että saatiin jo useampia tarjouksia, joiden perusteella Ykkössaneeraus valittiin urakan toteuttajaksi.
Projektin valvonta ja konsultointi oli annettu Suomen Talokeskukselle, joka vastasi myös aiemmin toteutetun kattoremontin valvonnasta sen verran hyvin, että myös julkisivuremontissa luotettiin yrityksen ammattitaitoiseen otteeseen. "Onnistuneen peruskorjauksen avaintekijöitä ovat kuhunkin kohteeseen sopivat oikeaoppiset korjausmenetelmät, ammattitaitoinen työnsuoritus sekä hyvä valvonta", kommentoi arkkitehti Teemu Taskinen.
Haluan lisätietoa
Haluatko lisätietoa julkisivusaneerauksesta ja yhteydenottopyynnön Wienerbergeriltä? Alla olevasta linkistä voit jättää yhteydenottopyynnön.
Jätä yhteydenottopyyntö tästä