Osakekirjan vaihtaminen
Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.02.2025

Jos taloyhtiön osakeryhmää muutetaan esim. jakamalla isompi huoneisto useammaksi pienemmäksi tai laajentamalla huoneistoa tai yhdistämällä kaksi useampaa huoneistoa keskenään, tulee hallituksen antaa muutoksen kohteena olevien osakasryhmien tarkoittamien osakkeiden sijaan uutta tilannetta vastaava osakekirja ja samalla mitätöitävä entinen osakekirja. Tästä toimenpiteestä hallitus on oikeutettu perimään yhtiölle kohtuullinen korvaus.
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:
Sinua voisi kiinnostaa myös:

Arseenikäsitellyn puun uudelleenkäytön määräykset
Valtioneuvosto on antanut 26.7.2007 asetuksen, joka sisältää säännökset arseenikyllästeillä (CCA-kyllästeillä) käsitellyn puun, kuten vanhojen sähkö- ja puhelinpylväiden uudelleen käytöstä ja markkinoille luovuttamisesta uudelleen käyttöä varten.Uudelleen käytettävää CCA-kyllästeillä käsiteltyä puuta saa luovuttaa vain ammattimaiseen taikka teollisuuskäyttöön. Käsiteltyä puuta saa käyttää vain, jos puun kestävyys on välttämätöntä ihmisen tai karjan turvallisuuden kannalta ja jos puun joutuminen ihokosketukseen on epätodennäköistä. Sallittuja käyttötarkoituksia ovat muun muassa julkisten rakennusten ja maatalousrakennusten kantavat puurakenteet, sillat ja siltarakenteet, laiturit, perustukset ja tukirakenteet. Käsiteltyä puuta ei saa koskaan käyttää asuinalueilla tai kotitalouksissa käytettävissä rakenteissa eikä myöskään maataloudessa lukuun ottamatta eräitä poikkeuksia, kuten edellä mainitut kantavat puurakenteet. Käsitelty puu ei myöskään saa joutua kosketukseen ihmisten tai eläinten ravinnon kanssa.

Osakeluettelo
Yhtiön hallituksen velvollisuutena on uuden asunto-osakeyhtiölain 2-luvun 12 §:n nojalla huolehtia siitä, että taloyhtiössä on asianmukaisesti laadittu ja ylläpidetty osakeluettelo. Osakeluetteloon merkitään kaikki yhtiön osakkeet osakeryhmittäin numerojärjestyksessä, huoneisto, jonka hallintaan osakeryhmä tuottaa oikeuden, osakekirjojen antamispäivä, osakekirjan omistajan nimi ja postiosoite sekä luonnollisen henkilön ollessa omistajana syntymäaika ja oikeushenkilön rekisterinumero.Osakkeen aiempaa omistajaa koskevat osakeluettelotiedot on säilytettävä kymmenen vuotta alkaen siitä, kun osakkeen uusi omistaja on merkitty osakeluetteloon.Osakeluettelo on julkinen asiakirja, joten jokaisella osakasasemasta riippumatta on oikeus tutustua osakeluetteloon ja saada siitä jäljennös. Jäljennöksen toimittamisesta voidaan periä yhtiölle hallituksen hyväksymä kohtuullinen maksu.

Viikon kysymys: Kuuluuko häkkivarasto automaattisesti asunnolle kerrostalossa
Tämä ei ole rakennusoikeudellinen kysymys, mutta ongelmani on seuraavanlainen. Ostin yksiön v. 2011, siihen kuului varastona pieni huone, joka oli isompi kuin muiden häkkivarastot. Putkiremontin yhteydessä pieni huone otettiin sähkö tms. käyttöön. Kysyttyäni tuolloin häkkivarastosta, minulle ilmoitettiin, että saisin häkkivaraston kuten muutkin.Nyt tämä häkkivarasto on otettu minulta pois. Kerrottiin, että 2 kk on ollut rapun aulassa ilmoitus, että kenen varasto – vuokralainen ei reagoinut, koska ilmoitusta ei tullut hänelle kotiin, vain rappuun. Koko varasto tyhjennettiin.Nyt vuokranantajana minä olen syyllinen, koska en ole voinut taata vuokralaiseni oikeutta varastoon.

Säästä aikaa ja rahaa – näin onnistut maalämpöhankkeen tarjouspyynnössä
Maalämpö kasvattaa suosiotaan myös taloyhtiöiden lämmitysjärjestelmänä. Maalämpöön siirtyminen on taloyhtiölle iso hanke, varsinkin jos investoinnin tekee itse. Mitkä ovat tärkeimmät asiat, jotka tulisi ottaa huomioon tarjouspyyntöä laadittaessa?

Miten äänileikkuri toimii yhtiökokouksessa?
As. Oy, jossa on 12 asunhuoneistoa. Vuonna 2010 tehdyn yj:n mukaan yhteinen osakemäärä on 32, joista asunto 1:llä on 8 osaketta (puutaloyhtiössä yhdistetty asuntoja) ja asunnot 5 ja 6 on yhdistetty tämän yj:n aikana, hellä on 2+2 osaketta ja kaikilla muilla (10 kpl) on 2 osaketta/asunto. Itse omistan yhtiössä 6 kpl 2 osakkeen asuntoa.Oletetaan, että yhtiökokouksessa ovat kaikki osakkeet edustettuina ja suoritetaan asian päättämiseksi lippuäänestys ja käytetään äänileikkuria. Saan yhden osakkaan 2 osaketta puolelleni (paikalla tai valtakirjalla) kaikki muut osakkaat ovat erimieltä, tai itse olen erimieltä päätöksestä.Miten osakkeet jakautuvat päätöksessä ja miten lasketaan? Yhtiössä ollaan yleisesti sijoittaja osakasta vastaan, asiat pyritään tekemään edulliseksi talossa asuville.

Maksanko sähköautonlatauksesta ja lämmitystolpasta erikseen?
Minulla on lämmitystolppaan asennettu sähköauton latausyksikkö, jonka maksoin itse. Siinä on sähkömittari, jonka mukaan maksan taloyhtiölle käyttämäni sähkön. Silti joudun maksamaan vielä saman maksun kuin naapuritkin, joille tulee siihen hintaan sähkö moottori- ja sisätilalämmittimelle.Onko tämä tasapuolista?