• Etusivu
  • Osakas

Osakkeenomistajan ilmoitusvelvollisuus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.02.2025
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

AOYL 4 luvun 7 §:ssä säädetään osakkeenomistajan omaa kunnossapitotyötään koskevasta ilmoitusvelvollisuudesta. Kunnossapito- ja muutostöistä on ilmoitettava kirjallisesti etukäteen hallitukselle tai isännöitsijälle. Ilmoitusvelvollisuus koskee sellaista työtä, joka voi vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkeenomistajan vastuulla olevaan kiinteistöön, rakennuksen tai huoneiston osaan tai yhtiön tai toisen osakkeenomistajan huoneiston käyttämiseen.

Ilmoitusvelvollisuus on lähtökohtaisesti laaja. Ilmoitusvelvollisuus ei koske lähinnä pintakäsittelytöinä pidettäviä huoneiston maalaus- ja tapetointitöitä. Sen sijaan esim. pinnoitetyö, joka vaikuttaa esim. ääni- tai lämpöeristeisiin, on jo ilmoitusvelvollisuuden piirissä.

Ilmoituksen tule sisältää sellaiset tiedot, joiden perusteella yhtiö tai toinen osakkeenomistaja, jonka huoneistoon työ vaikuttaa, voi niiden perusteella arvioida, noudatetaanko työssä hyvää rakennustapaa tai aiheutuuko siitä mahdollisesti haittaa tai vahinkoa.

Yhtiöllä oikeus valvoa muutostyötä

Yhtiöllä ja toisella osakkeenomistajalla on ensisijaisesti oikeus asettaa työlle ehtoja, jos ne ovat tarpeen haitan tai vahingon välttämiseksi tai korvaamiseksi. Muutostyö voidaan myös kieltää, jos aiheutuvaa haittaa voidaan pitää kohtuuttomana.

Yhtiöllä on oikeus valvoa työtä. Yhtiön on huolehdittava siitä, että valvonta on myös muiden osakkeenomistajien kannalta riittävällä tavalla järjestetty. Työtä suorittavan osakkeenomistajan on vastattava tarpeellisista ja kohtuullisista valvontakuluista.

Osakas
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakeluettelo
Yhtiön hallituksen velvollisuutena on uuden asunto-osakeyhtiölain 2-luvun 12 §:n nojalla huolehtia siitä, että taloyhtiössä on asianmukaisesti laadittu ja ylläpidetty osakeluettelo. Osakeluetteloon merkitään kaikki yhtiön osakkeet osakeryhmittäin numerojärjestyksessä, huoneisto, jonka hallintaan osakeryhmä tuottaa oikeuden, osakekirjojen antamispäivä, osakekirjan omistajan nimi ja postiosoite sekä luonnollisen henkilön ollessa omistajana syntymäaika ja oikeushenkilön rekisterinumero.Osakkeen aiempaa omistajaa koskevat osakeluettelotiedot on säilytettävä kymmenen vuotta alkaen siitä, kun osakkeen uusi omistaja on merkitty osakeluetteloon.Osakeluettelo on julkinen asiakirja, joten jokaisella osakasasemasta riippumatta on oikeus tutustua osakeluetteloon ja saada siitä jäljennös. Jäljennöksen toimittamisesta voidaan periä yhtiölle hallituksen hyväksymä kohtuullinen maksu.
20208_66125.jpg
YM: osallistu kyselyyn ja anna kommenttisi rakentamisen vastuista pykäläluonnoksiin
Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksen työ on edennyt vaiheeseen, jossa ympäristöministeriö pyytää kommentteja rakentamisen vastuita koskevista alustavista pykäläluonnoksista ja niiden perusteluista.
punainen rivitalo
Aidan rakentaminen ja kustannusten jako?
Naapurimme rakennutti aikoinaan aidan rajallemme ja nyt se oli jo osin kallistunut pahoin ja siten mm. turvallisuusriski. Naapurimme haluaisi meidän nyt myös osallistuvan osuudeltamme aidan uudelleenrakentamiskustannuksiin. Meidän taloyhtiöllämme oli kuitenkin kantana, että koska aidan on aikoinaan naapuri (meille ilmoittamatta) laittanut ja kustantanut, miksi ihmeessä me nytkään osallistuisimme kustannuksiin. Eli antaisimme kyllä naapurille nyt luvan rakentaa aidan, mutta omalla kustannuksellaan. He vetoavat nyt yhteiseen aitaan, joten kustannuksia pitäisi heidän mielestään jakaa. Me olemme taas sitä mieltä, että voimme jopa olla antamatta lupaa edes rakentaa ko. aitaa.Saako naapuri millään verukkeella kustannuksiaan myös meidän korvattaviksemme?
20234_81566.jpg
Energiahankkeen läpivieminen yhtiökokouksessa - näin onnistutte
Lämmitys on yksi taloyhtiöiden merkittävimmistä kulueristä. Vanhojen rakennusten energiatehokkuuden parantamisessa on suuri mahdollisuus asumiskulujen pienentämiseen sekä samalla myös asumisviihtyvyys paranee. Kuitenkin kannattavakin energiahanke voi saada päätöksensä yhtiökokouksen äänestyksessä. Tästä artikkelista löydät Helsingin kaupungin vinkit onnistuneen yhtiökokouksen tueksi.
Katu, jossa on taloja rivissä
Häiritsevä ajelu pihatiellä?
Taloyhtiössämme on pihatie, jota saa käyttää vain tarvittaessa eli se ei ole yleinen kulkutie autoille (järjestyssääntöjemme mukaan). Taloyhtiössä on A-, B- ja C-talot. Parkkipaikka on A-talon päässä, B-talon asukkaiden tutut, sukulaiset sekä ulkopuoliset ajavat pihatietä pitkin B-taloon. B-taloon pääsisi suoraan toisen kadun kautta.Pihatiellä on siis jatkuvasti tarpeetonta ajoa, eniten tämä häiritsee A-talon päätyasuntoa, joka on 2 metriä pihatiestä. Onko oikein, että B-talon asukkaat saavat päättää, että mitään toimenpiteitä ei voida tehdä pihatien rauhoittamiseksi?Muutamana kesänä on ollut betoniporsas, mutta se on kielletty. Palotarkastaja on antanut lausunnon, että pihatielle voi laittaa ajoportin, joka rauhoittaisi kulkua. B-talo päätti, että ei mitään porttia laiteta. Jos päätökset tehdään enemmistöpäätöksellä, silloinhan B-talo päättää kaikesta, sillä siellä on eniten asuntoja. Eikö tässä ole pukki kaalimaan vartijana? Onko A-talon päätyasukkaan vain kestettävä? Ajoa tapahtuu myös myöhään jopa klo 23 aikaan ja aamuyöstä ja äänet kuuluvat täysin sisälle. Mitä tässä pitäisi tehdä? Asia on todella riitainen, asiaa ei voi hoitaa keskustelemalla, toisten arvostaminen tässä taloyhtiössä täysin hukassa!
punainen rivitalo
Kylpyhuoneremontin kustannusten jako?
Ostimme rivitaloasunnon 2010, jossa ilmeni noin vuosi muuton jälkeen homevaurio. Tarkempien tutkimusten yhteydessä ilmeni, että kylpyhuoneessa on liian vähän vesieristettä, joka on osaltaan voinut vaikuttaa homekasvuston muodostumiseen. Tämän seurauksena koko kylpyhuone jouduttiin uusimaan eli seinälevyt, vesieristeet sekä seinä- ja lattialaatat. Kylpyhuoneessa oli siis jo laatat ostohetkellä.Taloyhtiö suostui korvaamaan purkutyön, levytyksen, vesieristyksen ja niistä aiheutuneet kulut urakoitsijalle. Itse maksoimme laatat. Kysymys kuuluu, että kenen vastuulla on laatoitustyöstä aiheutuneet kustannukset?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton