• Etusivu
  • Remontti

Päivitä ikkunat nykyaikaisempiin!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.06.2023
201310_36793.jpg

Vanhojen ikkunoiden vaihtaminen energiatehokkaampiin säästää lämmityskuluissa.

Kun taloyhtiöön vaihdetaan ikkunat, eri vaihtoehtojen punnitsemiseen kannattaa uhrata aikaa, jotta lopputulos palvelee asukkaiden ja taloyhtiön tarpeita parhaiten. Ikkunoiden uusiminen on prosessi, jolla saavutetaan esimerkiksi energiataloudellista hyötyä. Oikein valituilla ikkunoilla pystytään vaikuttamaan myös sisäilman terveellisyyteen.

Ikkunanvaihtoprojektia ei kannata myöskään tehdä hosuen: Hyvään ennakkosuunnitteluun käytetyt panostukset maksavat itsensä nopeasti ajan oloon monin kerroin takaisin.

Energiankulutus pienemmäksi uusilla ikkunoilla

Ikkunaremonttien tuoksinassa uusien ikkunoiden ominaisuuksien miettimiseen ei hankintavaiheessa välttämättä ehditä laittaa riittävästi aikaa. Pohdinta kuitenkin kannattaisi. Uusien ikkunoiden tuoma hyöty näkyy ja tuntuu monella tavalla: esimerkiksi kiinteistön lämmityskustannukset pienenevät ja vedon tunne poistuu.
– On sääli, että vanhojen perusikkunoiden tilalle vaihdetaan joskus automaattisesti uudet perusikkunat eikä mietitä, miten modernien ikkunoiden ominaisuudet voisivat esimerkiksi parantaa asumisviihtyvyyttä ja pienentää kuluja, Taneli Lundén, korjausrakentamisen myyntipäällikkö Fenestralta huomauttaa.

Lundén korostaa, että hyvä ennakkosuunnittelu on muutenkin ikkunoiden vaihtoprojektissa A ja O. Esimerkiksi malli-ikkunan tilaaminen ja asennus ennen varsinaista lopputilausta on asia, mistä harmittavan moni yhtiö tinkii.
– Se pidentää projektia ehkä muutamalla viikolla, mutta siinä taloyhtiö konkreettisesti näkee mitä on tulossa. Tämä taas puolestaan yleensä sujuvoittaa ratkaisevasti itse projektin kulkua, Lundén selvittää.

Asumisviihtyvyyttä ja tyyliä

Ikkunoiden ominaisuudet ovat monin tavoin kehittyneet huimasti useilla eri osa-alueilla. Muun muassa asumisviihtyvyyttä voi parantaa niillä monin tavoin: hyvä ääneneristys on esimerkki ominaisuudesta, josta asukas voi nauttia joka päivä.

– Vaikka omalla asuinalueella ei olisikaan hirvittävää liikennemelua, kaupunkiolosuhteissa ääneneristävyys on joka tapauksessa hyvä hoitaa ajan tasalle ikkunoiden vaihdon yhteydessä, Lundén sanoo.
Lundén huomauttaa, että ikkunaremontin yhteydessä ikkunoiden lisävarustelu on pieni investointi niiden elinkaarikustannuksiin suhteutettuna.
– Taloyhtiön kannattaa miettiä, voisiko esimerkiksi etelän julkisivuun hankkia auringonsuojausikkunat ja vastaavasti pohjoisen puolelle perusikkunaa tuhdimman lämmöneristyksen. Asukkaat puolestaan voisivat arvostaa myös itsepuhdistuviin laseihin satsaamista.

Mahdollisuus asuntokohtaisiin ratkaisuihin

Myös asuntokohtaisille ratkaisuille on hyvä varata mahdollisuus. Asukkaat voivat valita auringonsuojaukseen perinteisten sälekaihtimien lisäksi myös ikkunoiden väliin integroituja ratkaisuja. Helojenkaan ei tarvitse olla bulkkitavaraa: Fenestra tarjoaa yksinoikeudella Suomessa tanskalaisen Randin design-heloja, joiden avulla voi vaikuttaa kodin ilmeeseen.

– Ikkunaremontin mittakaavassa tällaiset yksityiskohdat ovat pieniä, mutta yksittäisen asukkaan kodissa niillä voi olla iso esteettinen merkitys, Lundén huomauttaa.

Kulut alas tuloilmaikkunoiden avulla

Taloyhtiön kuluihin voi vaikuttaa huomattavasti perehtymällä korvausilmajärjestelmiin. Niin sanotut tuloilmaikkunat, joissa tuloilma esilämmitetään talviaikaan kierrättämällä ilma ikkunan välitilassa, säästävät lämmityskustannuksissa selvää rahaa. Muutenkin ikkunaremontin yhteydessä kannattaa muistaa ilmanvaihtoasiat eikä tyytyä heti halvimpaan vakioratkaisuun.

– Juuri korvausilmaratkaisuissa maksaa vaivan perehtyä muihinkin kuin perustuotteisiin, Lundén vinkkaa.
– Lisäksi nykyään tätä päivää on ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmien keskinäisistä säädöistä ja tasapainottamisesta huolehtiminen ikkunoiden vaihdon yhteydessä. Vasta kun kokonaisuus on kunnossa, saadaan kaikki energiatehokkuushyödyt irti.

Uudet ikkunat parantavat asuinmukavuutta.
Uudet ikkunat parantavat asuinmukavuutta.

Mistä aloittaa?

Ikkunoiden kunnon kartoituksen voi aloittaa joko taloyhtiön hallitus, isännöitsijä tai yksittäinen asukas. Aiheeseen voi tutustua arvioimalla saneeraustarpeen tai tutustumalla esitteisiin.
Voit myös tilata kuntokartoituksen, josta sinulle jää kirjallinen dokumentti. Asiantuntija osaa suositella remontointitavat sekä parhaat tuotteet kyseiseen kiinteistöön. Dokumentti toimii erinomaisena välineenä ikkunakysymyksiä mietittäessä.

Remontti
ikkunat
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20219_72599.jpg
Oikeat tiivisteet talvitiivistykseen
Parhain tapa muistaa huoltaa ja tutkia tiivisteiden kunto on vuosittain ikkunoiden pesun tai huoltomaalauksen yhteydessä. Tiivistyksen tarve tulee esille monesti vasta lämmityskaudella, jolloin kylmät ja vetoiset kohdat löytyvät helposti. Talvella on kuitenkin syytä ottaa lämpötila huomioon. Itseliimautuvien tiivisteiden asennus on tapahduttava vähintään +5°C lämpötilassa. Tiivisteen varmistamiseen kannattaa käyttää nitojaa, jolla varmistetaan vähintään tiivisteiden päiden pysyminen kiinni.
Mies pesee Kärcher terassipesurin avulla pihalaatoitusta
Apuvälineet keväisiin huoltotöihin
Lumien sulaminen ja kevään tulo paljastavat sen armotta – pinttynyttä likaa löytyy vaikka muille jakaa. Harvaa kiinnostaa perinteinen puhdistustyö hartiavoimin, joten apuvälineet ovat paikallaan. Näin saat siistin lopputuloksen kerralla, tehokkaasti ja ennen kaikkea nopeasti.
nainen nojaa toiseen käteensä harmistuneen näköisenä ja pöydällä on karhupumppu
Nyt ei tarvita myrkyllisiä kemikaaleja viemärin puhdistukseen
Viemäritukokset ovat äärimmäisen ärsyttävä ja haitallinen ongelma, joka vaikuttaa merkittävästi myös ympäristöömme. Viemäriin ei pidä heittää mitä vain, sillä kaikki vaaralliset aineet jätevesistä eivät häviä puhdistuslaitoksissa. Putkistonpuhdistuskemikaalit ovat yksi osa näistä haitallisista kemikaaleista.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Viikon kysymys: Isännöintiyritys tarjoaa ilmaisia etuja?
Kuulin asiasta aivan sattumalta erään hallituksen kokouksen jälkeen, kun isännöitsijä ja hallituksen puheenjohtaja keskustelivat ilmaisen internetliittymän järjestelyistä. Kuulemani perusteella isännöintiyritys tarjoaa hallinnoimilleen taloyhtiöiden puheenjohtajille ilmaiset internetliittymät yhteistyökumppaninsa kautta (puhelin/internet -operaattori). Yleisesti tämä ei ole ollut taloyhtiömme osakkaiden tiedossa eli siis ainakaan tiedotus ei tässä asiassa ole ollut avointa.Käsitykseni mukaan tällainen järjestely on ollut taloyhtiössämme käytössä n. 8 vuoden ajan ja hallituksen puheenjohtaja on ollut tällä ajanjaksolla sama henkilö. Tietojeni mukaan kyseessä on kuluttajahinnaltaan n. 20e/kk maksava liittymä eli laskennallinen rahallinen hyöty liittymästä kahdeksalta vuodelta olisi 1920e. Myös pienempiä "näkyviä" lahjoja on hallituksen puheenjohtajalle sadellut esim. lippiksiä ja t-paitoja. Hallituksen muille jäsenille taas ei ole tajottu mitään hyödykkeitä eli "ilmaiset ateriat" ovat olleet varsin suunnattuja pelkästään puheenjohtajalle.Muuten en asiasta erityisesti välittäisi, mutta havaintojeni mukaan isännöitsijäyrityksen ja puheenjohtajan välisillä sidoksilla näyttäisi olevan vaikutuksia päätöksentekoon ja varsinkin päätöksien toteutukseen yhtiössämme. Yhtiössämme on ollut hyvin yleinen tapa haudata asioita passiivisuudella. Puhetta ja kirjattuja päätöksiä kyllä riittää, mutta asioita ei toteuteta, jos ne eivät käykkään puheenjohtajan mieleen. Yhtenä esimerkkinä voisin mainita talkoovoimin toteutettavan ulkomaalauksen maalien ostamisen. Asia on yhtiökokouksen päätöksellä vahvistettu ja rahat varattu kunnossapitosuunnitelmassa maalien ostamiseen. Tämä taitaa olla nyt jo kolmas kerta, kun asia on käynyt yhtiökokouksen kautta. Silti aina on maalit jätetty ostamatta. Rahojenkäyttöoikeus yhtiössämme on vain hallituksen puheenjohtajalla ja tietysti isännöitsijällä.Tästä alkaa olla jo merkittävää haittaa joidenkin (pj:n mielestä "huonojen") yhtiökokouksen päätösten toteuttamisessa ja näinollen haittaa yhtiön toiminnalle (riippumatta siitä ovatko yhtiökokouksen päätökset olleen "hyviä" vai ei). Jos asioita ottaa suoraan puheeksi, niin kylläpä heti leimataan valittajaksi ja edelleen kaikki säilyy ennallaan, mitään ei tapahdu. Sama passiiviasenne toistuu hallituksen kokouksen päätösten toteuttamisessa. Joissakin keskusteluissa pj:n kanssa on tullut esille hänen mielipiteensä päätöksenteosta, joka "on hankalaa, kun on niin monia mielipiteitä". Eli nähtävästi hän on valinnut toteutettavaksi vain oman mielipiteensä, isännöitsijän myötävaikutuksella. Isännöintiyritys taas välttyy tässä järjestelyssä tehokkaasti kaikenlaisista "ylimääräisistä" toimenpiteistä (ts. toiminnasta, josta ei ole rahallista tuottoa). Tosin tämän isännöintiyrityksen hinnastoon tulee hurjaa vauhtia kaikenlaisia uusia maksuja joka vuosi, mutta se onkin taas eri tarina.
20236_82003.jpg
Isännöitsijän ja hallituksen puheenjohtajan valtuudet?
Kyseessä on asunto-osakeyhtiö, jossa putkivuoto kylmävesiputkessa. Vuodon paikannus kesti 2,5 viikkoa ilmoituksesta. Olen halllituksen jäsen ja vuoto-asunto on omistuksessani. Vahinko on iso, betonin sisällä putki vuotanut rakenteisiin (mm. alakerran liiketilaan). Olen pyytänyt isännöitsijältä tietoa mitä on tehty 2,5 viikon aikana ja kenen toimesta, kustannusarviota ja etenemissuunnitelmaa. Vain vahinkoraportti on toimitettu. Isännöitsijä on ilmoittanut hoitavansa asiaa hallituksen puheenjohtajan ja korjausammattilaisten kanssa ja raportoivansa etenemisestä hallitukselle ja kohtelevansa minua asiassa osakkeenomistajana. Kokousta ei ole pidetty.Miten minun kuuluu hallituksen jäsenenä toimia? Voivatko isännöitsijä ja hallituksen puheenjohtaja todella keskenään päättää urakoitsijat jne.. ilman että hallitus päättää mitään. Mikä on hallituksen jäsenen vastuu?
20212_68568.jpg
Täsmä­kartoituksella varmistetaan viemärien ja salaojien kunto
Yleensä kaikki huolestuvat vasta kun ongelmia alkaa esiintyä suunnasta jos toisesta, mutta mitäpä jos varsinkin kiinteistöjen pumppaamojen kohdalla toimisimme etupainotteisesti ja säästäisimme säännöllisillä huolloilla pitkän pennin?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton