• Etusivu
  • Remontti

Päivitä ikkunat nykyaikaisempiin!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.06.2023
201310_36793.jpg

Vanhojen ikkunoiden vaihtaminen energiatehokkaampiin säästää lämmityskuluissa.

Kun taloyhtiöön vaihdetaan ikkunat, eri vaihtoehtojen punnitsemiseen kannattaa uhrata aikaa, jotta lopputulos palvelee asukkaiden ja taloyhtiön tarpeita parhaiten. Ikkunoiden uusiminen on prosessi, jolla saavutetaan esimerkiksi energiataloudellista hyötyä. Oikein valituilla ikkunoilla pystytään vaikuttamaan myös sisäilman terveellisyyteen.

Ikkunanvaihtoprojektia ei kannata myöskään tehdä hosuen: Hyvään ennakkosuunnitteluun käytetyt panostukset maksavat itsensä nopeasti ajan oloon monin kerroin takaisin.

Energiankulutus pienemmäksi uusilla ikkunoilla

Ikkunaremonttien tuoksinassa uusien ikkunoiden ominaisuuksien miettimiseen ei hankintavaiheessa välttämättä ehditä laittaa riittävästi aikaa. Pohdinta kuitenkin kannattaisi. Uusien ikkunoiden tuoma hyöty näkyy ja tuntuu monella tavalla: esimerkiksi kiinteistön lämmityskustannukset pienenevät ja vedon tunne poistuu.
– On sääli, että vanhojen perusikkunoiden tilalle vaihdetaan joskus automaattisesti uudet perusikkunat eikä mietitä, miten modernien ikkunoiden ominaisuudet voisivat esimerkiksi parantaa asumisviihtyvyyttä ja pienentää kuluja, Taneli Lundén, korjausrakentamisen myyntipäällikkö Fenestralta huomauttaa.

Lundén korostaa, että hyvä ennakkosuunnittelu on muutenkin ikkunoiden vaihtoprojektissa A ja O. Esimerkiksi malli-ikkunan tilaaminen ja asennus ennen varsinaista lopputilausta on asia, mistä harmittavan moni yhtiö tinkii.
– Se pidentää projektia ehkä muutamalla viikolla, mutta siinä taloyhtiö konkreettisesti näkee mitä on tulossa. Tämä taas puolestaan yleensä sujuvoittaa ratkaisevasti itse projektin kulkua, Lundén selvittää.

Asumisviihtyvyyttä ja tyyliä

Ikkunoiden ominaisuudet ovat monin tavoin kehittyneet huimasti useilla eri osa-alueilla. Muun muassa asumisviihtyvyyttä voi parantaa niillä monin tavoin: hyvä ääneneristys on esimerkki ominaisuudesta, josta asukas voi nauttia joka päivä.

– Vaikka omalla asuinalueella ei olisikaan hirvittävää liikennemelua, kaupunkiolosuhteissa ääneneristävyys on joka tapauksessa hyvä hoitaa ajan tasalle ikkunoiden vaihdon yhteydessä, Lundén sanoo.
Lundén huomauttaa, että ikkunaremontin yhteydessä ikkunoiden lisävarustelu on pieni investointi niiden elinkaarikustannuksiin suhteutettuna.
– Taloyhtiön kannattaa miettiä, voisiko esimerkiksi etelän julkisivuun hankkia auringonsuojausikkunat ja vastaavasti pohjoisen puolelle perusikkunaa tuhdimman lämmöneristyksen. Asukkaat puolestaan voisivat arvostaa myös itsepuhdistuviin laseihin satsaamista.

Mahdollisuus asuntokohtaisiin ratkaisuihin

Myös asuntokohtaisille ratkaisuille on hyvä varata mahdollisuus. Asukkaat voivat valita auringonsuojaukseen perinteisten sälekaihtimien lisäksi myös ikkunoiden väliin integroituja ratkaisuja. Helojenkaan ei tarvitse olla bulkkitavaraa: Fenestra tarjoaa yksinoikeudella Suomessa tanskalaisen Randin design-heloja, joiden avulla voi vaikuttaa kodin ilmeeseen.

– Ikkunaremontin mittakaavassa tällaiset yksityiskohdat ovat pieniä, mutta yksittäisen asukkaan kodissa niillä voi olla iso esteettinen merkitys, Lundén huomauttaa.

Kulut alas tuloilmaikkunoiden avulla

Taloyhtiön kuluihin voi vaikuttaa huomattavasti perehtymällä korvausilmajärjestelmiin. Niin sanotut tuloilmaikkunat, joissa tuloilma esilämmitetään talviaikaan kierrättämällä ilma ikkunan välitilassa, säästävät lämmityskustannuksissa selvää rahaa. Muutenkin ikkunaremontin yhteydessä kannattaa muistaa ilmanvaihtoasiat eikä tyytyä heti halvimpaan vakioratkaisuun.

– Juuri korvausilmaratkaisuissa maksaa vaivan perehtyä muihinkin kuin perustuotteisiin, Lundén vinkkaa.
– Lisäksi nykyään tätä päivää on ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmien keskinäisistä säädöistä ja tasapainottamisesta huolehtiminen ikkunoiden vaihdon yhteydessä. Vasta kun kokonaisuus on kunnossa, saadaan kaikki energiatehokkuushyödyt irti.

Uudet ikkunat parantavat asuinmukavuutta.
Uudet ikkunat parantavat asuinmukavuutta.

Mistä aloittaa?

Ikkunoiden kunnon kartoituksen voi aloittaa joko taloyhtiön hallitus, isännöitsijä tai yksittäinen asukas. Aiheeseen voi tutustua arvioimalla saneeraustarpeen tai tutustumalla esitteisiin.
Voit myös tilata kuntokartoituksen, josta sinulle jää kirjallinen dokumentti. Asiantuntija osaa suositella remontointitavat sekä parhaat tuotteet kyseiseen kiinteistöön. Dokumentti toimii erinomaisena välineenä ikkunakysymyksiä mietittäessä.

Remontti
ikkunat
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20219_72599.jpg
Oikeat tiivisteet talvitiivistykseen
Parhain tapa muistaa huoltaa ja tutkia tiivisteiden kunto on vuosittain ikkunoiden pesun tai huoltomaalauksen yhteydessä. Tiivistyksen tarve tulee esille monesti vasta lämmityskaudella, jolloin kylmät ja vetoiset kohdat löytyvät helposti. Talvella on kuitenkin syytä ottaa lämpötila huomioon. Itseliimautuvien tiivisteiden asennus on tapahduttava vähintään +5°C lämpötilassa. Tiivisteen varmistamiseen kannattaa käyttää nitojaa, jolla varmistetaan vähintään tiivisteiden päiden pysyminen kiinni.
Mies pesee Kärcher terassipesurin avulla pihalaatoitusta
Apuvälineet keväisiin huoltotöihin
Lumien sulaminen ja kevään tulo paljastavat sen armotta – pinttynyttä likaa löytyy vaikka muille jakaa. Harvaa kiinnostaa perinteinen puhdistustyö hartiavoimin, joten apuvälineet ovat paikallaan. Näin saat siistin lopputuloksen kerralla, tehokkaasti ja ennen kaikkea nopeasti.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Trampoliini yhtiön vastuulla vai ei?
Taloyhtiössämme on 8 eri asuntoa ja taloyhtiön yhteisellä pihalla on tällä hetkellä osan osakkaista itse hankkima trampoliini. Nyt tuo trampoliini on tullut ikänsä päähän. Kuuluuko uuden trampoliinin hankita taloyhtiölle, vaikka osa osakkaista ei halua osallistua kustannuksiin? Tällä hetkellä ainakin 3 kahdeksasta asunnosta on sanonut ettei halua osallistua kustannuksiin. Perheissä ei ole tarvetta trampoliinille.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Remontti kahteen kertaan, mitä korvataan?
Vaimoni omistaa pienehkössä 1970-luvulla rakennetussa kerrostalossa pienen yksiön jossa vuokralainen. Yksiö on eri paikkakunnalla kuin itse asumme.Syksyllä 2009 isännöitsijä otti yhteyttä kertoen vuokralaisen ilmoittaneen hänelle kylpyhuoneessa olevan hometta. Kävimme isännöitsijän kanssa paikan päällä joulukuun lopulla 2009. Yhteinen näkemyksemme oli, että homeesta tuskin on kysymys, mutta kylpyhuoneen yleinen kunto alkaa olla jo sellainen, että remontti olisi paikallaan.Päätimme lopulta teettää "lattiasta kattoon" remontin. Isännöitsijä lupasi pyytää sopivilta tekijöiltä tarjoukset. Tarjouksen teki kaksi eri yrittäjää, joista toisen kanssa tehtiin sopimut 12.5.2010. Urakan kokonaishinnaksi tuli 10.100,00 euroa.Työ sujui odotetulla tavalla heinä- ja elokuussa 2010. Vuokralainen oli poissa heinäkuun ajan ja puolet elokuusta.Sama urakoitsija jatkoi vaimoni osakkeen jälkeen remontin tekoa yläpuolella olevassa yksiössä. Siellä selvisi, että taloyhtiön putkisto on siinä kunnossa, että koko taloyhtiössä on tehtävä putkiremontti.Putkiremontin myötä on päätetty tehdä samalla myös täydelliset kylpyhuoneremontit. Näin myös vaimoni omistamassa yksiössä. Juuri tehdystä remontista ei ole mitään hyötyä eikä taloyhtiön mukaan se ole millään tavalla huomioitavissa. Olemme kertoneet sekä taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalle että nykyiselle isännöitsijälle eriävän mielipiteemme.Onko tosiaan näin, että syntyneessä tilanteessa taloyhtiö voi niin sanotusti täysin pestä kätensä ja vain todeta, että harmi. Onko vaimolleni ja meille tuleva taloudellinen vahinko vain meidän, vaikka ensimmäinen remontti tehtiin alusta alkaen yhteistyössä isännöitsijän kanssa.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Vastuu kylpyhuoneen vesieristeestä?
Taloyhtiö teetti putkiremontin. Kylpyhuoneen kaikki pinnat uusittiin. Osakas sai laitattaa laatat vesieristeen päälle omalla kustannuksellaan. Me sanoimme aloituskatselmuksessa, että emme halua laattoja lattiaan, vaan meille voi laittaa muovimaton, joka toimii vesieristeenä ja se on taloyhtiön kustannettava, koska vesieristeet kuuluvat taloyhtiölle.Putkiurakoitsija laitatutti muovimaton ja on nyt karhunnut meiltä asennuksesta ja materiaaleista koituvat kustannukset. Emme ole laskuja maksaneet, vaan olemme sanoneet, että emme maksa, koska se ei meille kuuluu. Perustelevat laskuaan sillä, että muovimatto ei ole vesieriste! (On asiallisesti laitettu, vaadittavin nostoin ja sauma hitsattu) Matto on märkätilaan tarkoitettu. Maton asentajan laskusta näkyi, että lattia oli olut epätasainen ja hän oli joutunut tasoittamaan parilla tasotesäkillä lattian ennen maton liimaamista. Ei tullut mieleenkään, että hän olisi vetänyt tasoitteet jo vesieristetyn pinnan pääle.Nyt nämä laskua meiltä karhuvat sanovat, että matto on asennettu vesieristetyn pinnan päälle. Nyt urakoitsija perii oikeusteitse ko laskua meiltä ja me otimme tuomarin, joka on antanut meille sovintoesietyksenä, että maksaisimme osan laskusta yhdessä taloyhtiön kanssa. Voidaanko laskua meiltä lainkaan periä? Pitääkö ottaa toinen asianaja? Nykyinen asianaja sanoi ottaneensa tavarantarkastajaan yhtyttä ja tarkastaja oli ollut sitä mieltä, että muovimatto ei ole vesieriste! Voitteko suositella meille toista asianajajaa, lasku on pieni, mutta periaate on sitten toinen juttu, miksi maksamme laskua, mikä ei meille mielestämme kuuluu! Kiitos
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton