• Etusivu
  • Remontti

Päivitä ikkunat nykyaikaisempiin!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.06.2023
201310_36793.jpg

Vanhojen ikkunoiden vaihtaminen energiatehokkaampiin säästää lämmityskuluissa.

Kun taloyhtiöön vaihdetaan ikkunat, eri vaihtoehtojen punnitsemiseen kannattaa uhrata aikaa, jotta lopputulos palvelee asukkaiden ja taloyhtiön tarpeita parhaiten. Ikkunoiden uusiminen on prosessi, jolla saavutetaan esimerkiksi energiataloudellista hyötyä. Oikein valituilla ikkunoilla pystytään vaikuttamaan myös sisäilman terveellisyyteen.

Ikkunanvaihtoprojektia ei kannata myöskään tehdä hosuen: Hyvään ennakkosuunnitteluun käytetyt panostukset maksavat itsensä nopeasti ajan oloon monin kerroin takaisin.

Energiankulutus pienemmäksi uusilla ikkunoilla

Ikkunaremonttien tuoksinassa uusien ikkunoiden ominaisuuksien miettimiseen ei hankintavaiheessa välttämättä ehditä laittaa riittävästi aikaa. Pohdinta kuitenkin kannattaisi. Uusien ikkunoiden tuoma hyöty näkyy ja tuntuu monella tavalla: esimerkiksi kiinteistön lämmityskustannukset pienenevät ja vedon tunne poistuu.
– On sääli, että vanhojen perusikkunoiden tilalle vaihdetaan joskus automaattisesti uudet perusikkunat eikä mietitä, miten modernien ikkunoiden ominaisuudet voisivat esimerkiksi parantaa asumisviihtyvyyttä ja pienentää kuluja, Taneli Lundén, korjausrakentamisen myyntipäällikkö Fenestralta huomauttaa.

Lundén korostaa, että hyvä ennakkosuunnittelu on muutenkin ikkunoiden vaihtoprojektissa A ja O. Esimerkiksi malli-ikkunan tilaaminen ja asennus ennen varsinaista lopputilausta on asia, mistä harmittavan moni yhtiö tinkii.
– Se pidentää projektia ehkä muutamalla viikolla, mutta siinä taloyhtiö konkreettisesti näkee mitä on tulossa. Tämä taas puolestaan yleensä sujuvoittaa ratkaisevasti itse projektin kulkua, Lundén selvittää.

Asumisviihtyvyyttä ja tyyliä

Ikkunoiden ominaisuudet ovat monin tavoin kehittyneet huimasti useilla eri osa-alueilla. Muun muassa asumisviihtyvyyttä voi parantaa niillä monin tavoin: hyvä ääneneristys on esimerkki ominaisuudesta, josta asukas voi nauttia joka päivä.

– Vaikka omalla asuinalueella ei olisikaan hirvittävää liikennemelua, kaupunkiolosuhteissa ääneneristävyys on joka tapauksessa hyvä hoitaa ajan tasalle ikkunoiden vaihdon yhteydessä, Lundén sanoo.
Lundén huomauttaa, että ikkunaremontin yhteydessä ikkunoiden lisävarustelu on pieni investointi niiden elinkaarikustannuksiin suhteutettuna.
– Taloyhtiön kannattaa miettiä, voisiko esimerkiksi etelän julkisivuun hankkia auringonsuojausikkunat ja vastaavasti pohjoisen puolelle perusikkunaa tuhdimman lämmöneristyksen. Asukkaat puolestaan voisivat arvostaa myös itsepuhdistuviin laseihin satsaamista.

Mahdollisuus asuntokohtaisiin ratkaisuihin

Myös asuntokohtaisille ratkaisuille on hyvä varata mahdollisuus. Asukkaat voivat valita auringonsuojaukseen perinteisten sälekaihtimien lisäksi myös ikkunoiden väliin integroituja ratkaisuja. Helojenkaan ei tarvitse olla bulkkitavaraa: Fenestra tarjoaa yksinoikeudella Suomessa tanskalaisen Randin design-heloja, joiden avulla voi vaikuttaa kodin ilmeeseen.

– Ikkunaremontin mittakaavassa tällaiset yksityiskohdat ovat pieniä, mutta yksittäisen asukkaan kodissa niillä voi olla iso esteettinen merkitys, Lundén huomauttaa.

Kulut alas tuloilmaikkunoiden avulla

Taloyhtiön kuluihin voi vaikuttaa huomattavasti perehtymällä korvausilmajärjestelmiin. Niin sanotut tuloilmaikkunat, joissa tuloilma esilämmitetään talviaikaan kierrättämällä ilma ikkunan välitilassa, säästävät lämmityskustannuksissa selvää rahaa. Muutenkin ikkunaremontin yhteydessä kannattaa muistaa ilmanvaihtoasiat eikä tyytyä heti halvimpaan vakioratkaisuun.

– Juuri korvausilmaratkaisuissa maksaa vaivan perehtyä muihinkin kuin perustuotteisiin, Lundén vinkkaa.
– Lisäksi nykyään tätä päivää on ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmien keskinäisistä säädöistä ja tasapainottamisesta huolehtiminen ikkunoiden vaihdon yhteydessä. Vasta kun kokonaisuus on kunnossa, saadaan kaikki energiatehokkuushyödyt irti.

Uudet ikkunat parantavat asuinmukavuutta.
Uudet ikkunat parantavat asuinmukavuutta.

Mistä aloittaa?

Ikkunoiden kunnon kartoituksen voi aloittaa joko taloyhtiön hallitus, isännöitsijä tai yksittäinen asukas. Aiheeseen voi tutustua arvioimalla saneeraustarpeen tai tutustumalla esitteisiin.
Voit myös tilata kuntokartoituksen, josta sinulle jää kirjallinen dokumentti. Asiantuntija osaa suositella remontointitavat sekä parhaat tuotteet kyseiseen kiinteistöön. Dokumentti toimii erinomaisena välineenä ikkunakysymyksiä mietittäessä.

Remontti
ikkunat
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

201111_28853.jpg
Ovet ja ikkunat
Oville ja ikkunoille on asetettu useita eri määräyksiä ja ohjeita, jotka koskevat pääasiassa asuinrakentamista. Pelkästään kesäaikaiseen käyttöön tarkoitetuissa rakennuksissa joistakin määräyksistä voidaan poiketa. Määräyksiä on laadittu koskemaan kokoa, sijaintia ja tulipalotilanteissa mm. kestävyyttä. Tähän artikkeliin on koottu määräyksistä ja ohjeista keskeisimmät.
20219_72599.jpg
Oikeat tiivisteet ovien ja ikkunoiden talvitiivistykseen
Ikkunan huurtuminen on yleinen ilmiö, joka johtuu ilman kosteuden tiivistymisestä kylmälle lasipinnalle. Se voi tapahtua sekä ikkunan sisä- että ulkopinnalla, ja syyt voivat vaihdella.Talvella ikkunoiden tiivistäminen on tärkeää lämmityskulujen säästämiseksi ja vedotonta sisäilmaa varten. Tiivisteiden kunto kuitenkin tulee usein ilmi vasta talvella, kun sisällä on lämmintä ja ulkona kylmää. Silloin huomaa helposti, mistä vedot pääsevät sisään. Vaikka parasta aikaa tiivistämiseen on lämmin vuodenaika, voit tehdä joitakin toimenpiteitä myös talvella.Muista kuitenkin, että itseliimautuvat tiivisteet kannattaa asentaa vasta, kun ulkolämpötila on vähintään +5 astetta. Jos tiivistäminen on välttämätöntä pakkasella, tarkista kiinnitykset keväällä lämpimämmällä säällä.Lue lisää: Näin asennat itseliimautuvan tiivisteen >>
202010_67051.jpg
Viisi vinkkiä säilytyskaaoksen kesyttämiseen
Erilaiset säilytysmahdollisuudet ovat pieni mutta merkittävä osa kokonaisuutta ja asumisviihtyisyyttä. Näillä vinkeillä pystyt suunnittelemaan tehokkaat säilytystilat niin kotiin, irtainvarastoon kuin taloyhtiön tiloihin.
PyöräNoja rantamaisemassa
Pyörät turvallisesti ja tehokkaasti parkkiin sisällä ja ulkona
Keväällä ja kesällä pyöräily lisääntyy, kun aurinko tuo mukanaan mainiot pyöräilykelit. Hyvässä järjestyksessä olevat pyörävarastot ja tehokkaat pyöräparkit kannustavat starttaamaan pyöräilykauden.
saunan lauteet, kiulu ja saunakauha sekä höyryä
Vähennä energiakuluja automatisoidulla ilmanvaihdolla
Taloyhtiöiden energialaskuun vaikuttaa osaltaan se, millainen ilmanvaihto asuintaloissa on. Lämmöntalteenotolla varustetulla, automatisoidulla ilmanvaihdolla saavutetaan energiatehokkuuden lisäksi nykyaikaista asumismukavuutta.
mies osoittaa kynällä betonilattiaa ja kädessä hänellä on tarkastusraportti
Miksi korjausrakentamisen energiamääräykset on syytä tietää?
Korjausrakentamiselle asetetut energiatehokkuusvaatimukset ovat voimassa olevien säädösten mukaisia tilanteissa, joissa rakennusta korjataan tai sen käyttötarkoitusta muutetaan tavalla, joka vaatii rakennusluvan tai toimenpideluvan. Tavoitteena on liittää energiatehokkuus osaksi muuta korjaamista, parantaa rakennusten energiatehokkuutta kustannustehokkaasti ja samalla tukea Suomen hiilineutraaliustavoitteita vuoteen 2035 mennessä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton