• Etusivu
  • Energia

Pellettijärjestelmä kerrostaloon

Rakentajan toimitus
Julkaistu 13.08.2010
20108_22783.jpg

KSM-Lämpötekniikka Oy toimitti taloyhtiöön pellettilämmitysjärjestelmän avaimet käteen periaatteella. Multistoker 975/95/1 pellettilämmitysjärjestelmä koostuu tässä kohteessa 95 kW kattilasta polttimineen sekä noin 15 kuutiometrin pellettivarastosta, jota täytetään kovimmilla pakkasilla noin 3 viikon välein.

20108_22784.jpg

Pelletin toimituksesta on tehty sopimus Paahtopuu Oy:n kanssa. Metallinen pellettivarasto on entisen öljysäiliön tilalla. Pelletin täyttöyhteet on sijoitettu huomaamattomasti talon seinään. Varajärjestelmänä on entinen 120 kW öljykattila ja 1 500 litran öljysäiliö. Tavoitteena on tuottaa 90 prosenttia lämmityksestä pelletillä. Tuhkanpoisto on automatisoitu ja kiinteistöpalvelun kanssa on tehty sopimus nuohouksesta.

Paluu seurantakohteeseen

Energia
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20179_50324.jpg
Korvausventtiilien uusiminen kannattaa
Hyvän sisäilman A ja O on toimiva ilmanvaihto. Termostaatilla varustettu Velco-venttiili säätyy automaattisesti ulkolämpötilan mukaan, joten ilma vaihtuu aina ihanteellisesti. Korvausilmaventtiilin kanssa käytettävä tehokas Filtrete-suodatin estää epäpuhtauksien pääsyn asuntoon. Riittävä määrä puhdasta sisäilmaa vaikuttaa niin päivittäiseen jaksamiseen kuin terveyteenkin.Ilmanvaihtoa itsessään on vaikea havaita. Sen sijaan sen tuntee. Toimiva ilmanvaihto tuottaa hyvää sisäilmaa, joka näkyy unen laadussa, terveydentilassa ja jaksamisessa sekä asunnon raikkautena vuorokauden ympäri. Vietämme sisätiloissa lähes 90 % ajastamme ja hengitämme noin 15 000 litraa ilmaa vuorokaudessa. Ei siis ole yhdentekevää, millainen sisäilma asunnoissamme on.Oikein toimiessaan ilmanvaihto kuljettaa huoneistosta ulos epäpuhdasta ilmaa ja toisaalta tuo sisään vastaavan määrän puhdasta ilmaa. Riittämättömästä ilmanvaihdosta seuraa vetoisuutta ja hajuhaittoja. Ilma on tunkkaista ja esimerkiksi suihkun jälkeen kosteus jää asuntoon viipymään.Useimmiten syynä huonoon ilmanvaihtoon ovat puuttuvat tai toimimattomat korvausilmaventtiilit. Erityisesti 1970–1990 luvun taloissa jätettiin ajan energiaa säästävän rakennustavan mukaisesti korvausilmaventtiilit asentamatta. Samasta syystä kehotettiin vanhoissa taloissa sulkemaan ne. Nykytietämyksen mukaan tämä oli valtava virhe. Tällaisissa asunnoissa ilma ei vaihdu riittävästi, jotta sisäilma pysyisi hyvänä vuorokauden ympäri.Suomalaisten kotien ilmanvaihdossa onkin paljon parantamisen varaa.Ratkaisut riittävään korvausilmansaantiin ovat useimmiten halpoja, nopeita ja yksinkertaisia toteuttaa. Monesti riittämätön ilmanvaihto johtuukin lähinnä asukkaiden tietämättömyydestä.Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
20219_72417.jpg
Tehokas osakuivatus ratkaisi taloyhtiön kosteus­ongelmat
Vesilammikko, märkä alapohja ja perunakellarin haju olivat vastassa helsinkiläisen taloyhtiön teknistä isännöitsijää, kun hän alkoi selvitellä yhtiön kosteusongelmia. Niiden korjaamiseen saatiin yli miljoonan euron kustannusarvio, mutta apu löytyikin reilusti edullisemmasta SafeDrying-järjestelmästä.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Osakkailta salataan tietoja, onko päätös laillinen?
Asunto-osakeyhtiömme asuinrakennus on suojeltu ympäristöministeriön vahvistamassa asemakaavassa merkinnällä srII suojeltava rakennus. Ikkunoista on tehty 2 vuotta sitten kuntotutkimus jonka mukaan suositellaan korjausta. Raportissa todetaan lisäksi;"asukkaat ovat eriarvoisessa asemassa,sillä jotkut huolehtineet ikkunoistaan kiitettävästi kun taas toiset eivät".Ikkunat on pääosin uusittu 20v. sitten. Hallitus/isännöitsijä eivät ole missään vaiheessa tuoneet kuntotutkimusta yhtiökokous käsittelyyn. Yhtiökokous on tehnyt päätöksen ikkunoiden uusimisesta ilman myönnettyä toimenpidelupaa. Toimenpidelupaa haettu ympäristöviraston rakennusvalvonnasta yhtiökokouksen päätöksen jälkeen.Lupapäätös oli kielteinen ikkunoiden uusimiseen perusteluineen eikä päätöksestä valitettu joten päätös tuli lainvoimaiseksi. Onko yhtiökokouksen päätöksellä mitään laillista arvoa jatkon suhteen? Ylimääräinen yhtiökokous pidetty jossa ajettu "kuitenkin uusintaa",ilman että on tehty selvitystä yhtiökokoukselle museon kannasta joka suosittaa korjausta.Onko tämän kokouksen päätös laillinen jos salataan tietoa osakkeenomistajilta?Nyt taas yhtiökokoukseen tuodaan päätettäväksi ikkunoiden uusinta uusien tarjousten pohjalta sekä päättäminen työn rahoittamisesta.Päätös edellyttää esityslistan mukaan rakennusluvan saantia. Yhtiökokous kutsussa ei ole mitään selvityksiä kuinka uusinta suoritetaan eikä siitä aiheutuvista kustannuksista. Voidaanko edellyttää että kustannuksiltaan näin mittava hanke alistetaan osakkeenomistajien päätettäväksi pelkässä kokouksessa ilman että siihen on voitu tutustua ja arvioida sitä?Eikö pitäisi hankkia toimepidelupa ensin ja tutkia tarjouspyynnöt siinä annettujen ehtojen pohjalta?
20202_62596.jpg
Aravavuokratalojen purkuavustukseen muutoksia
Purkumateriaalien hyödyntämisestä laadittava selvitys, avustukseen määräaikainen korotusValtioneuvosto on muuttanut asetusta aravavuokratalojen purkuavustuksesta. Kaikkien avustusta saavien vuokrataloyhteisöjen tulee jatkossa laatia selvitys purkumateriaalien hyödyntämisestä. Tavoitteena on edistää materiaalien kierrätystä ja kiertotaloutta rakennusalalla. Lisäksi avustuksen enimmäismäärä nousee 90 prosenttiin vuoden 2022 loppuun saakka. Korotettua avustusta voidaan myöntää sellaisten vuokratalojen purkamiseen, jotka sijaitsevat väestöltään vähenevillä alueilla, ja joiden omistaja on huomattavissa taloudellisissa vaikeuksissa.
201610_47485.jpg
Vuokra-asuntokanta kuntoon
Raumalla toimitaan rohkeasti. Kaupungin 14:sta eri vuokra-asuntokiinteistöyhtiöstä kaksi on täysin peruskorjattu, 131 asuntoa, ja kolmas peruskorjaus on meneillään paraikaa (syksy 2016). Saneeraukset alkoivat vuonna 2014. Tavoite on, että ennen pitkää kaikki kiinteistöyhtiöt saadaan peruskorjattua. Kokonaiskorjausalaa on yhteensä 66 000 m².- Tähän mennessä kiinteistöjen kunnostukseen on käytetty 9,5 M€ (hieman alle 1300 €/m²), Ismo Timonen, Rauman kaupungin tekninen isännöitsijä, kertoo. – Rahoituksen hakemisessa on lähdetty ajoissa liikkeelle. Kun huomataan, että korjaustarpeen aika lähenee, on selvitettävä mahdollisten eri avustusten hakemista valtiolta (ARA). Valtio jakaa tapauskohtaisesti avustuksia esim. uuden hissin rakentamiseen vanhuksille. Avustusrahat ovat kuitenkin sidoksissa valtion vuosittaisiin budjetteihin ja sen määrärahoihin.
202211_80067.jpg
Kestävä ja kehittyvä kaukolämpö - onko mielikuvasi vanhentunut?
Kaukolämpö mielletään usein fossiilisista polttoaineista riippuvaiseksi ja jossain kaukana tuotetuksi lämmöksi. Todellisuudessa kaukolämmöstä on tullut merkittävästi ympäristöystävällisempää ja muutosvauhti kohti päästötöntä lämmöntuotantoa vain kiihtyy. Uuden sukupolven kaukolämpö hyödyntää sekä uusinta teknologiaa että monipuolisia uusiutuvia lämmönlähteitä, kuten palvelinkeskusten ja jätevesien hukkalämpöjä, uusiutuvaa sähköä ja lämpöpumppuja sekä bioenergiaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton