Peruskorjauksessa uusi julkisivu poltetusta tiilestä

Osa vanhoista betonielementtiseinistä jouduttiin turvallisuussyistä vahvistamaan ja verkottamaan jo vuosia sitten.
Vanha seinärakenne oli energiatehoton ja elinkaarensa päässä
Helsingissä sijaitsevan Teuvo Pakkalantien kerrostaloalue on tyypillinen 70-luvun elementtilähiö, joka oli rakennettu ns. sandwich-elementtirakenteisena. Julkisivujen pinta oli toteutettu tuolle ajalle tyypillisestä pesubetonista, jonka ulkokuorirakenne oli tässä tapauksessa tehty ns. "kaksivaihevaluna", eli näkyviin jäävä ulkokuoren pintaosa oli valettu väribetonista ja tausta harmaasta perusmassasta. Eristeenä oli alun perin käytetty pääasiassa pehmeää lasivillaa, jonka suunnittelupaksuus oli 120 mm.
Karu totuus paljastui kuitenkin purkutyön yhteydessä eli käytännössä eristeen paksuus oli paikka paikoin vain muutaman senttimetrin paksuinen ja siitä syystä eristyskykykin oli varsin huono. Betonisen sisäkuoren paksuus vaihteli 80-150 mm, riippuen siitä onko kysymyksessä kantava vai ei kantava seinärakenne.

Vanhojen julkisivujen kuntoa tarkkailtiin säännöllisesti
Julkisivujen yleisilme on jo vuosia ollut varsin huono ja muutama vuosia sitten osasta seiniä oli alkanut tipahdella pieniä betoninpalasia alas, mikä johtikin noin 10 vuotta sitten perusteellisemman ulkoseinien kuntotutkimuksen teettämiseen. Tuolloin tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että ulkoseinät olivat varsin huonossa kunnossa ja vaativat korjausta.
Seinille määriteltiin tuossa yhteydessä myös loppuelinkaari, jonka kuluessa julkisivujen perusteellinen korjaus tulisi tehdä. Lisäksi seinien kuntoa ja rakenteellisia muutoksia alettiin säännöllisesti seurata Pohjois-Haagan kiinteistöt Oy:n toimesta mm. viikoittaisin silmämääräisin tarkastuksin, totesi tekninen isännöitsijä Ilpo Ristola. Putoavien betonikappaleiden vuoksi osia ulkoseinistä jouduttiin myös väliaikaisesti verkottamaan ja vahvistamaan terästukien avulla, jotta mahdollisilta putoavien betonikappaleiden aiheuttamilta onnettomuuksilta vältyttäisiin.
Uudeksi julkisivuksi valittiin elinkaariedullinen ja energiaa säästävä tiilijulkisivu
Alueen rakennusten uudeksi pintamateriaaliksi valittiin monien eri julkisivuratkaisu- ja värivaihtoehtojen joukosta hieman kirjavaksi poltettu Wienerbergerin R-punainen tiili. Vaihtoehtoja uudeksi julkisivuratkaisuksi oli monia, mutta kun julkisivun elinkaaritavoitteeksi asetettiin 100 vuoden käyttöikä ja vähäinen huoltotarve, jäi parhaaksi ja oikeastaan ainoaksikin vaihtoehdoksi aito tiilijulkisivu, kertoi arkkitehti Sebastian Lönnqvist tiilen valintaan johtaneista perusteluista.
Lisäksi tutkimuksienkin mukaan ilmaraollisen tiilijulkisivun on todettu alentavan lämmityskustannuksia jopa 6-8 % lämmityskaudella, johtuen sen massaan sitoutuvasta auringon lämpöenergiasta.
Edellä mainittua etua ei millään ohuemmalla verhoustavalla saavuteta. Ilmaraollinen tiilijulkisivu pitää myös lämmöneristeet kuivina tulevaisuuden yhä pahenevissa ilmasto-olosuhteissa.
Korjauksen yhteydessä uudeksi lämmöneristepaksuudeksi tulee 175 mm, jolla päästään U-arvoltaan jo noin 0,20 W/m2K lämmöneristävyyteen. Vaikka kohteesta ei varsinaista matalaenergiataloa vielä tulekaan, on parannus vanhaan energiankulutukseen nähden varmasti merkittävä. Kun samalla myös ikkunat vaihdetaan uusiin ja energiatehokkaampiin, on lopputulos pitkällä aikavälillä kiinteistönomistajan kannalta varmasti kannattava.

Tiilinen ulkoseinärakenne on ääniteknisesti erinomainen korjausratkaisu
Tiilirakenne yhdessä uusien ikkunoiden kanssa parantaa ulkoseinän ääneneristävyyttä alkuperäiseen nähden. Vertailun vuoksi esimerkiksi usein käytetyllä lämpörappausvaihtoehdolla toteutettuna ääneneristävyys heikkenisi suhteessa vanhaan rakenteeseen jopa 5-15 dB, mitä seikkaa ei tähän saakka ole riittävästi otettu huomioon ulkoseinän peruskorjausvalintoja tehtäessä. Karu totuus paljastuu kuitenkin asumismukavuudessa etenkin vilkkaasti liikennöityjen ajoväylien läheisyydessä. Teuvo Pakkalantie sijaitsee aivan Hämeenlinnan väylän läheisyydessä, joten myös ulkoinen ääneneristävyys on yksi tärkeä valintakriteeri tiilen valinnalle.
Vanhan betonielementtiseinän ulkokuoren purkaminen sujui vaivattomasti piikkausrobotin avulla
Ennen uuden seinän rakentamista vanhojen betonisandwich-seinien ulkokuoret puretaan kurottajan nokkaan kiinnitetyn kaukoohjattavan piikkausrobotin avulla. Kurottajan avulla robotti pystytään nostamaan lähes 30 metrin korkeuteen, mikä riittää hyvin myös tämän 8-kerroksisen taloryhmän julkisivujen purkutöiden tekemiseen. Itse purkutyötä on helpottanut ja nopeuttanut tässä tapauksessa myös se, että betonikuori on ollut varsin haurasta ja robotin avulla helposti paloiteltavissa.
Piikkaustyöstä aiheutuvia pölyhaittoja on minimoitu kostuttamalla seinää työn aikana piikkausrobotin päähän asennetun vesisuihkun avulla.


Työturvallisuus ja asukkaiden huomiointi on tärkeää
Ennen varsinaisen piikkaustyön aloittamista oli tehtävä lukuisa määrä ennakkovalmisteluja, koska mm. suurin osa asukkaista jäi purku- ja rakennustöiden ajaksi asuntoihinsa asumaan.
Esimerkiksi työalueet oli aidattava huolellisesti, samoin myös asukkaiden kulku- ja pelastusreitit piti miettiä etukäteen yhdessä pelastusviranomaisten ja asukkaiden kanssa. Työturvallisuus onkin tärkein seikka, mikä etenkin purkutöitä tehtäessä on otettava huomioon, toteaa purkutöiden vastaavana mestarina toimiva Jarkko Peltola Kuusakoski Oy:stä.
Myös asukkaiden tarpeet ja toiveet pyritään huomioimaan mahdollisuuksien mukaan sekä purku että rakennustyön aikana. Asukkaiden kannalta negatiivinen asia on esimerkiksi se, että ikkunat ovat vanerisuojauksin peitettynä purkutyön ajan, mutta toisaalta seinien purkutyö onnistuu seinä kerrallaan kuitenkin varsin nopeasti. Vaikka vanhan julkisivun purkutyö vaikuttaa monimutkaiselta ja hankalalta toimenpiteeltä on se oikeilla välineillä ja ammattilaisen suorittamana varsin nopea toimenpide.

Talojen laatutasoa lisätään monilla toimenpiteillä
Ulkoseinäkorjausten ohella talojen katot uusitaan ja samalla niihin lisätään myös räystäät, joiden merkitys Suomen yhä pahenevissa ilmasto-olosuhteissa on merkittävä. Koska korkeiden talojen yläosien säärasitus on moninkertainen alaosiin verrattuna, haluttiin varmistaa, että talon herkimmät alueet kestäisivät myös tavoitteeksi asetetun 100 vuoden käyttöiän.
Asumisen laatua lisätään mm. siten, että parvekkeettomiin yksiöihin ja kaksioihin lisätään parvekkeet sekä jo olemassa olevien parvekkeiden pinta-alaa lisätään jatkamalla. Lisäksi kaikki parvekkeet lasitetaan. Pihat tulevat saamaan uuden ilmeen ja jo ensimmäisen vaiheen korjaus osoittaa, että lopputulos ei juurikaan poikkea tämän päivän uudisrakennuskohteista
Vanhan julkisivun korjaus - haluatko teknistä neuvontaa?
Haluatko teknistä neuvontaa julkisivusaneeraukseen tai vaikka esitelmän julkisivusaneerauksesta yhtiökokoukseen? Jätä yhteydenottopyyntö - Wienerbergerin edustaja ottaa sinuun yhteyttä.
Aiheeseen liittyvää

Tiilijulkisivu elementtijulkisivun tilalle: kestävä valinta

Tiilestä muuratut savupiiput

Vanhan julkisivun korjaus

Lumon julkisivusaneeraukset

Taloyhtiön perustuksien kosteus ja lämpö kerralla kuntoon
