• Etusivu
  • LVI

Pienennä energiakustannuksia vettä säästämällä – näin se käy!

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Smartvatten Oy
Julkaistu 30.09.2022Päivitetty 28.06.2023
20229_79656.jpg

Voit säästää vettä pienten tekojen avulla.

Veden lotraamisen vähentäminen on yllättävän helppoa – samalla pienenee myös sähkölasku. Hyödynnä tämän artikkelin konkreettiset vinkit ja käännä vedenkulutus heti laskuun!

Asuinkiinteistön energiakustannuksista suurin osa syntyy käyttövedestä, sen lämmityksestä ja jätevedestä. Jos taloyhtiön vedenkulutus pienenee 30 %, myös energiankulutus pienenee 10 %.

Huomio

Huomio

Tiesitkö?

Kolmihenkinen keskivertoperhe käyttää vuosittain noin 70 000 litraa lämmintä vettä, jonka lämmittäminen kuluttaa noin 4 000 kilowattituntia energiaa.

Pienillä teoilla pääsee hyvään alkuun

Voit pienentää vedenkulutustasi jopa 30 % ilman että se vaikuttaa elämänlaatuun. Aloita esimerkiksi näistä:

  • Lyhennä suihkuja. Suihkussa käyminen vie 12 litraa vettä minuutissa.
  • Varo valuttamasta vettä turhaan.
  • Tarkista suihkulaitteen vedenkäyttö. Tavallinen suihkulaite suihkuttaa vettä 12 litraa minuutissa. Vaihtamalla säästömalliin suihkuvirta pienenee 8-9 litraan minuutissa.
  • Vaihda vettä tuhlaava vessanpönttö uuteen. Uusimmat vessanpöntöt käyttävät pienimmillään vain 2 litraa, vanhemman mallisiin pöntöt puolestaan 6 litraa kerralla.
  • Suosi konetiskausta käsin tiskaamisen sijaan. Käsin tiskaus kuluttaa 50-150 litraa pesukerralla, kun taas uusimmat A-luokan astianpesukoneet kuluttavat jopa alle 10 litraa pesukerralla.
  • Pese täysiä koneellisia vettä- ja energiaa säästävällä pyykinpesukoneella. Uusimmat pesukoneet käyttävät noin 60 litraa vettä pesukerralla, kun taas vanhemmat mallit voivat käyttää jopa kaksinkertaisen määrän.
  • Korjauta vuotava hana ja vessanpönttö ripeästi. Pieneltä tuntuva vuoto voi valuttaa vettä hukkaan kymmeniä tuhansia litroja vuodessa.

Isommat säästöt syntyvät älykkään vedenmittausjärjestelmän avulla

Huoneistokohtaisen vedenmittausjärjestelmän asentaminen on tutkitusti paras keino pienentää vedenkulutusta. Kun vedenkulutus tehdään näkyväksi ja jokainen maksaa vedestä oman kulutuksensa mukaan, vettä aletaan käyttää säästeliäämmin.

Kotimainen Verto valmistaa markkinoiden älykkäimpiä huoneistokohtaisia ja etäluettavia vedenmittausjärjestelmiä 40 vuoden kokemuksella. Älykäs ja energiatehokas vedenmittausratkaisu on yllättävän edullinen investointi koko taloyhtiölle – puhumattakaan sen mukanaan tuomista säästöistä!

Verton vedenmittausjärjestelmä mullistaa taloyhtiön vesitalouden kerralla ja
kustannustehokkaasti. Tutustu Verton älykkääseen vedenmittausjärjestelmään ja käännä veden- ja energiankulutus laskuun!

VertoMobile tekee vedenkulutuksen seurannasta läpinäkyvää, mikä auttaa hillitsemään vedenkulutusta.
VertoMobile tekee vedenkulutuksen seurannasta läpinäkyvää, mikä auttaa hillitsemään vedenkulutusta.

Vinkit järkevään vedenkäyttöön

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö Smartvattenille


Smartvatten Oy
LVI
käyttövesi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20204_64039.jpg
Miten liiallista vedenkulutusta voisi estää tai edes vähentää?
Taloyhtiöissä vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % kiinteistökustannuksista ja on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Koska vesi on kallista, veden säästäminen on kannattavin energiainvestointi.
201612_47899.jpg
Paljonko sinä käytät vettä vuorokaudessa?
Paljonko sinä käytät vettä vuorokaudessa? Totuus selviää vain mittaamalla ja yleensä tuloksena on isompi luku kuin tuoreen mittarinomistajan oma arvio. Vesimittarin asennus laskeekin tutkitusti vedenkulutusta peräti kolmanneksella.70-luvulla moni asia virtasi vapautuneesti eikä vesi tehnyt poikkeusta; sitä valui viemäriin joka vuorokausi peräti 400 litraa per henkilö. Tänä päivänä vastaava luku on 155. Oma osansa muutoksessa on tietysti kodinkoneiden ja suihkujen kehityksellä. Ja sitten on se ihmiskunnan kehitystä mittaava asia, jonka nimi on asenne. Kysymys kuuluukin: välitätkö vai annatko valua?
20172_48186.jpg
Reaaliaikainen vedenkulutuksen seuranta säästää monelta
Valitse aina kaikkein halvin LVI-suunnittelija hänen muista meriiteistään välittämättä! Palkkaa vähemmän ammattitaitoinen, mutta poikkeuksellisen edullinen urakoitsija! Tingi kaikissa laitevalinnoissa! Säästä, säästä, niin kirkkaamman kruunun saat – vai onko totuus tarua ihmeellisempää?Lohjalaiseen asuntoyhtiöön muuttanut asukas sai yllättäen ja pyytämättä satojen eurojen vesilaskun, vaikka mitään järkeen käypää selitystä valtavalle lukemalle ei ollut. Asukkaan vedenkulutusta alettiin seurata päivittäin. Mittaustulos näytti kiistattomasti kahta asiaa: vesilasku oli totuuden mukainen ja vedenkulutus suuria kertaeriä.Verto-vedenmittausjärjestelmästä saatu faktatieto johti etsinnät oikeaan suuntaan ja osoitti lopulta syylliseksi pyykkikoneen, joka kulutti yhdellä pesulla käsittämättömät 1500 litraa vettä. Miten moinen lukema voi olla mahdollinen?
201911_61325.jpg
Kun suihku on haalea tai kylmä – onko aika vaihtaa lämminvesivaraaja?
Jos asunto-osakeyhtiön rivi-, pari- tai erillistaloja ei ole liitetty kaukolämpöverkkoon tai lämmintä käyttövettä ei tuoteta keskitetysti maa- tai ilma-vesilämpöpumpulla, jokaisessa asunnossa on yleensä oma lämpimän veden tuotto eli tutummin lämminvesivaraaja.
Jarno Virtanen
Putkiremontti siirtyi ja lämmitys alkoi toimia – kaksi taloyhtiötä kertoo vedenkäsittelyn vaikutuksista
Useissa taloyhtiöissä putkiremontti tulee ensimmäisenä mieleen, kun putkistot ovat tulossa tiensä päähän, lämmitys toimii epätasaisesti tai putkistoissa ilmenee esimerkiksi vuotoja. Kaksi taloyhtiötä ja tutkija kertoo miten vedenkäsittelyllä nanokuplien avulla voi olla niin tehokas apu ja ratkaiseva vaikutus putkistoihin.
202111_73691.jpg
Pieni ja helposti tyhjennettävä mökkivaraaja viimeisteli kesämökin remontin
Merikarvialle meren äärelle 1970-luvulla rakennettu hirsimökki on saanut vuosien varrella lisää mukavuuksia. Tuorein remontti toteutettiin viime kesänä, jolloin keittiö päivitettiin uusilla kalusteilla ja astianpesukoneella. Samalla myös lämminvesivaraaja vaihdettiin uuteen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton