• Etusivu
 • Piha

Piha- ja rakennesuunnittelijan yhteistyö piha- ja salaojaremontissa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Doventus Oy
Julkaistu 27.09.2018Päivitetty 04.03.2024
20189_54840.jpg

Kerrostalopihalle hortonomi määrittelee myös istutukset.

Taloyhtiön piha- ja salaojaremontin tarvekartoitus sekä suunnittelu kannattaa ehdottomasti antaa luotettavan suunnittelutiimin hoidettavaksi. Suunnittelua johtaa kokenut pääsuunnittelija. Piha- ja rakennesuunnittelija kiinnitetään taloyhtiön palvelukseen heti alussa.

Arkkitehti- ja insinööritoimisto Doventus Oy:n arkkitehti ja toimitusjohtaja Tero Seppänen, tiivistää:
-Yhteistyö on voimaa ja asiakas voittaa aina, kun suunnittelijoiden yhteistyö toimii heti hankkeen alusta saakka. Tarjoamme rakennesuunnitteluun yhdistettynä pihasuunnitteluosaamisen ja lopputuloksena on salaojaremontin jälkeen teknisesti erinomaisesti toimiva ja viihtyisämpi hyvin suunniteltu pihaympäristö. Kiinteistön arvo nousee.

Salaojaremontissa joudutaan tyypillisesti myllertämään tonttia reippaastikin kaivamalla sokkelin vierustat auki sekä toteuttamalla putkikaivannot tarkastus- ja perusvesikaivoineen tontille. Piha-alue kiveyksineen ja istutuksineen uusitaan teknisen rakennusvaiheen jälkeen yksilöllisen pihasuunnitelman perusteella.

Salaojakorjauksen ja pihaurakan yhdistämisellä taloyhtiö säästää aikaa ja rahaa. Rakentamisen aiheuttamat häiriöt asukkaille minimoidaan ja lopputuloksena saadaan teknisesti toimiva salaoja- ja hulevesijärjestelmä ja viihtyisämpi piha.

Taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän tukena kannattaa käyttää ammattitaitoista rakennuttajakonsulttia sekä kokeneita suunnittelijoita. Rakennesuunnittelija laatii salaoja- ja kuivatusjärjestelmistä tekniset suunnitelmat sekä urakkalaskentakuvat. Pihasuunnittelija piirtää pihasuunnitelmat ja usein myös pintavesi- eli hulevesisuunnitelman.

Niin sanottujen kovien materiaalien alueiden lisäksi, kuten betonikiveykset ja asfaltoidut alueet, hortonomi suunnittelee myös mahdolliset uudet istutukset taloyhtiön piha-alueille. LVI-suunnittelijan toimesta myös kattovesien johtaminen rännikaivojen kautta tutkitaan tarkemmin saneerauskohteissa.

Vaativissa kohteissa määritellään pääsuunnittelija koordinoimaan suunnittelijoiden yhteistyötä, varsinkin rakennus- tai toimenpidelupaa edellyttävissä toimenpiteissä. Joskus taloyhtiöön tarvitaan uusi jätekatos tai aita- ja muurirakenteita esimerkiksi tontin rajoille ja silloin arkkitehti laatii esteettisesti korkeatasoiset suunnitelmat rakennusvalvontaan.

Rakennuttajakonsultti kilpailuttaa urakoitsijat ja valvoo työn laadukkaan toteuttamisen sekä hoitaa urakan vastaanottomenettelyt. Arkkitehti- ja insinööritoimisto Doventus Oy tarjoaa sekä suunnittelupalvelut että rakennuttamisen projektinjohtoinsinöörin palvelut, tehokkaasti saman katon alta.

<p data-block-key="pwi85">Taloyhtiön pihan kulkuväylät kunnostetaan ja kiveykset suunnitellaan huolellisesti.</p>
Taloyhtiön pihan kulkuväylät kunnostetaan ja kiveykset suunnitellaan huolellisesti.

Pihasuunnittelun avulla helpotetaan ylläpitoa ja huoltotöitä

Hyvin suunniteltu ja toimiva piha on aina järkevä investointi. Laadukkaan pihasuunnitelman ansiosta huoltotyöt helpottuvat, rakenteet pysyvät kunnossa ja piha säilyy pitkään kauniina. Hyvin tehty suunnitelma korostaa tontin parhaita puolia ja tarvittaessa häivyttää pihan ongelmakohtia.

Hyvin suunnitellulla pihalla on tarpeeksi tilaa lumen auraukselle ja kasaukselle, autoille ja turvalliselle leikille. Taloyhtiöiden pihoissa myös pelastusreittien tulee olla toimivat. Lisäksi pihakäytävät pitää pysyä siisteinä. Kasvillisuus ei saa levitä niille ja tehdä pihasta epäsiistin näköistä. Kaunis piha istutuksineen elävöittää rakennuksia ja niiden arkkitehtuuria. Remontoitu kaunis piha nostaa kiinteistön arvoa.

Kannattaisiko aloittaa oman taloyhtiöpihan suunnittelu jo nyt?

<p data-block-key="ean5j">Tero Seppänen, arkkitehti SAFA Doventus Oy</p>
Tero Seppänen, arkkitehti SAFA Doventus Oy
Info

Info

Pihasuunnittelu on ajankohtaista:

 • kun taloyhtiöön on suunniteltu tai siellä on alkanut korjaushanke, joka edellyttää olemassa olevien pihapintojen avaamista
 • salaojaremonttien yhteydessä
 • pinta- tai hulevedet tontilla aiheuttavat ongelmia ja ovat riski rakenteille
 • pihan toimivuus ei vastaa asukkaiden tarpeita
 • pihan käyttötarve on muuttunut
 • kulkuväylät eivät enää ole kunnossa tai pihan kunnossapito on hankalaa
 • pihakalusteet ovat kuluneet tai rikkoutuneet
 • leikkivälineet ovat vanhentuneet eivätkä täytä turvallisuusnormeja
 • pihan kasvillisuus on epäsiistiä ja ylikasvanutta
 • kun pihan yleisilmettä halutaan kohentaa.

Haluatko lisätietoa tai keskustella omasta hankkeestasi? Jätä Doventus Oy:lle yhteydenottopyyntö!

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Doventus Oy
Piha
pihasuunnittelu
suunnittelu
salaojat
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

arrkkitehti tero seppänen sinisessä kauluspaidassa ja tummansinisessä pikkutakissa istuu pöydän ääressä
Pääsuunnittelija sovittaa yhteen koko hankkeen
Rakentamisen laadun ja onnistuneen hankkeen yhtenä tärkeimpänä kulmakivenä on suunnittelun laatu. Laadun vartijoihin ja vastuuhenkilöihin viitataan myös laissa. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan (MRL 120§) rakentamista koskevat suunnitelmat on laadittava siten, että ne täyttävät rakentamista koskevien säännösten ja määräysten sekä hyvän rakentamistavan vaatimukset.Rakentamisen suunnittelussa on oltava suunnittelun kokonaisuudesta ja laadusta vastaava pääsuunnittelija. Pääsuunnittelijan on rakennushankkeen ajan huolehdittava myös siitä, että rakennushankkeeseen ryhtyvä saa tiedon huolehtimisvelvollisuutensa kannalta merkityksellisistä suunnittelua koskevista seikoista.
202210_50087.jpg
Rakennuttajakonsultti pitää rakennushankkeen hanskassa
Rakentaminen sekä remontointi nykyisellä vaatimustasolla ja hinnoilla on kallista. Aikataulupaineet uhkaavat hyvän rakennustavan toteutumista. Hosuen ei hyvää tule. Taloyhtiön hallituksella on varmasti vaikeuksia pärjätä projektin vetämisessä kunnialla maaliin. Rakennuttajakonsultti on tilaajalle kullan arvoinen ja kokenut asiantuntija, joka luo edellytykset onnistuneelle hankkeelle.
20206_65189.jpg
Piha päivitystä vailla - miten remontti kannattaa toteuttaa?
Monissa taloyhtiöissä vanhojen salaojien tekninen käyttöikä on tulossa lähivuosina tiensä päähän. Salaojaremontissa joudutaan tyypillisesti myllertämään pihaa runsaasti, kun sokkelin vierustat kaivetaan auki ja tontille tehdään putkikaivannot tarkastus- ja perusvesikaivoineen. Usein onkin järkevää yhdistää piha-alueen uudistaminen salaojakorjauksen yhteyteen, sillä taloyhtiö säästää näin sekä aikaa että rahaa, ja rakentamisen aiheuttamat häiriöt asukkaille voidaan minimoida.
20179_50230.jpg
Salaojasuunnittelulla terveet perustat
Salaojasuunnittelulla terveet perustatMaaperässä on aina kosteutta, mutta hyvällä suunnittelulla pidät sade- ja sulamisveden sekä kapillaarisen kosteuden erillään rakenteista. Huolellisella salaojituksella ja oikeilla kivituotteilla takaat, että talosi rakenteet säilyvät kuivina ja saat asua uudessa kodissasi ilman pelkoa kosteusvaurioista.
IDEA-suunnitelmasta-valmiiksi-rudus
Pihakiveyksen suunnittelu maksaa vaivan
Kaunis ja toimiva piha valmistuu huolellisella suunnittelulla. Pihan kulkureitit ovat yleensä kovassa käytössä ja siksi tärkeässä roolissa. Kerää talteen vinkit pihakivillä päällystettyjen kulkureittien tekemiseen: mistä lähteä liikkeelle ja mitä kannattaa ottaa huomioon pihan suunnittelussa.
20216_38996.jpg
Kivien käyttäminen piharakentamisessa
Kivet luovat pihalle paitsi mielenkiintoisia kiintopisteitä, myös lisäävät helppokulkuisuutta ja pihan siistinä pitämistä. Erilaisten pihakivien käyttö rinnakkain taas lisää kiinnostavuutta. Mutta mistä tietää, mitkä kivet soveltuvat toistensa pariksi ja miten niistä saadaan luotua se paras kokonaisuus – siihen apuna toimii pihasuunnitelma.Kivien käyttöön otetaan kantaa pihasuunnitelmassa tai erillisessä kiveyssuunnitelmassa. Maastonmuodot ja tehdyt suunnitteluratkaisut vaikuttavat erilaisten kivituotteiden tarpeeseen. Suunnittelun varhaisessa vaiheessa on paikallaan selvittää halutaanko ja voidaanko piharakentamisessa hyödyntää tontilta tai lähistöltä löytyvää kiveä, esimerkiksi maakivet ja ampukivilouhe ovat monikäyttöisiä materiaaleja. Niiden rakennusaikainen varastoiminen voi olla haaste, ja kappaleiden paino voi tuoda oman vaikeutensa. Yleensä käsittelyyn ja asentamiseen vaaditaan konevoimaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton