• Etusivu
  • Remontti

Pinnoituksella uusi elämä katolle

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Ormax Monier Oy
Julkaistu 17.11.2020Päivitetty 11.03.2021
202011_67554.jpg

Katon puhdistaminen sammaleesta ja liasta helpottuu pinnoituksen jälkeen.

Sateiden piiskatessa huolestutaan usein tiilikaton kunnosta. Kattoremontti voi tuntua liian suurelta korjausprosessilta, kun katto on muuten hyväkuntoinen, mutta itse tiilikatteen pinta on menettänyt värinsä. Tällöin kannattaakin pyytää paikalle valtuutettu kattourakoitsija, joka osaa kertoa olisiko pinnoitus oikea vaihtoehto taloyhtiön katon kunnostamiseen.

Lisää käyttöikää katolle

Tiilikaton pinnoituksella saadaan pidennettyä katon käyttöikää ja varmistetaan katon helppohoitoisuus sekä kaunis ulkonäkö vuosiksi eteenpäin.

- Kun mietitään, sopisiko pinnoitus taloyhtiön katolle, tulee tarkastaa katon alusrakenteet. Jos alusrakenteet eivät ole kunnossa, voi pinnoitus olla jopa riskitekijä, koska katto pestään korkeapainepesurilla, muistuttaa BMI Ormaxin myyntipäällikkö Teemu Talvia.

Tärkeintä onkin aina käyttää luotettavaa ammattilaista katon kunnon arvioimiseen. BMI Ormaxin valtuuttamat kattourakoitsijat tekevät kartoituksen, jossa ratkaistaan kumpi on taloyhtiöön oikea ratkaisu pinnoitus vai kattoremontti. Luotettavaa kumppania käytettäessä lopputulos on laadukas ja katolle saadaan lisää vuosia tai rakennus pysyy terveenä myös tulevaisuudessa.

Pinnoituksella saadaan lisää käyttöikää tiilikatolle jopa 20 vuotta. Katon pinnoitus tulisi tehdä 1-2 kertaa sen käyttöaikana. Näin tiilikatolle taataan mahdollisimman pitkä elinkaari, jopa 70 vuotta.

202011_67560.jpg
- Tiilikaton pinnoitus kannattaa jättää valmistajan valtuuttamalle ammattilaisten hoidettavaksi. Näin saadaan huolellisesti suunniteltu ja laadukas pinnoitus, joka kestää vuosia.
Teemu Talvia, myyntipäällikkö, BMI Ormax

Pinnoitus vähentää katon huoltotarvetta

Pinnoituksen ajankohta ja tarve riippuvat kattoa ympäröivistä olosuhteista. Puustoisella alueella ensimmäisen pinnoituksen aika voi olla jo 15 vuoden kohdalla, kun taas toisaalla päästään jopa 30 vuoteen.

Säännölliset kattohuollot ovat edullisin ja ekologisin tapa pitää katto kunnossa. Pinnoituksella tiilikatolle saadaan taas liukas ja likaa hylkivä pinta. Näin huoltotoimenpiteet helpottuvat, kun lika ei pääse pinttymään katteen pintaan.

Ennen pinnoitusta tehdään tarvittavat korjaustoimenpiteet katolle. Vanhoihin tiilikattoihin voidaan asentaa esimerkiksi tuulettuva harjatiiviste, jos sitä ei ennestään ole.

Rakennus suojataan perusteellisesti ja katto pestään korkeapainepesurilla. Katto pinnoitetaan Ormax Pro kattopinnoitteella, joka on kehitetty samasta maalista, jota käytetään uusien kattotiilien maalaamiseen. Kattopinnoitteilla on merkittäviä eroja laadussa ja kestävyydessä. Kannattaa aina valita kattovalmistajan oma pinnoite, näin varmistat myös takuiden säilymisen.

Pinnoituksen teko kestää parista päivästä pariin viikkoon kattojen koosta riippuen. Niitä voidaan tehdä keväästä myöhään syksyyn. Ainoat esteet ovat pakkanen ja sateet.

Katto ennen pinnoitusta.
Katto ennen pinnoitusta.
Uudenveroinen katto pinnoituksen jälkeen.
Uudenveroinen katto pinnoituksen jälkeen.

Säästöjä taloyhtiölle tulevista huoltokuluista

Viime kesänä Valkealassa sijaitsevassa rivitaloyhtiössä etsittiin tekijää katon puhdistukselle ja suojaukselle.
- Tarjouksia pyydettiin muutamilta kattofirmoja, mutta Suomen KattoCenterin tarjous katon pinnoituksesta oli niin hyvä, että se päätettiin hyväksyä, kertoo taloyhtiön isännöitsijä Juha Pihlajasalo Isännöintikolmiosta.

Taloyhtiöön kuuluu 2 rivitaloa, jotka on rakennettu vuonna 1981. Tiilikattoa ei ollut ennen pinnoitettu ja se oli alkuperäisessä kunnossa. Yksittäisiä tiiliä oli aiemmin vaihdettu tarpeen mukaan.

Pinnoitus tehtiin heinäkuussa ja se sujui oikein mallikkaasti. Pinnoitus tehtiin valmiiksi parissa päivässä. Taloyhtiön ulkonäkö muuttui pinnoituksen jälkeen heti siistimmäksi. Taloyhtiön asukkaat olivat tyytyväisiä työhön ja lopputulokseen.

- Pinnoituksella saatiin katosta uudenveroinen, kertoo Pihlajasalo.

Pinnoitukset tuomat hyödyt taloyhtiölle näkyvät säästöinä. Tulevien vuosien huoltokulut pienenevät pinnoituksen myötä. Samalla katolle saadaan siisti ilme, mikä taas kohottaa taloyhtiön yleisilmettä.

- Jos joku olisi myymässä asuntoa, on taloyhtiön ilme nyt siistimpi, mikä voisi edistää kaupan tekoa, miettii Pihlajasalo.

Ormax Monier Oy
Remontti
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20164_46252.jpg
Varma ratkaisu kiinteistön kattoremontille
Katosta puhutaan toisinaan talon viidentenä julkisivuna. Tämä merkitsee kuitenkin katon hienoista aliarviointia. Katon tehtävä on vaikeampi kuin seinien. Sateen, tuulen ja lumen kestäminen vaatii aivan oman materiaalinsa. Savi- ja betonikattotiilet kestävät vaativatkin olosuhteet ja antavat rakennukselle pitkäikäisen ja luotettavan suojan.
20123_30124.jpg
Kunnon kattoremontti antaa kerrostalolle uuden elämän
Nokian Lauttakorventie 5-7:ssä oli ennen kaksi tasakattoista 1970-luvun kerrostaloa. Kattoremontin myötä talot ovat saaneet uuden elämän ja nykyaikaisemman ulkonäön. Näyttävä tumman harmaa Ormax-betonitiilikatto suojaa taloja vuosikymmenten ajan.
20124_30432.jpg
Varmistu kattoasennuksen pätevyydestä
Ammattitaidolla toteutettu kattoremontti takaa rakennukselle tehokkaan säänsuojan vuosikymmeniksi. Uuden katteen tuomasta arvonlisäyksestä nyt puhumattakaan.
20191_55863.jpg
Talvi on paras aika tehdä taloyhtiön katon kuntoarvio
Vesivekin työmiehet eivät pakkasessa hyydy, vaan kuntoarviot ja remontit pyörivät yhtä lailla talvikuukausinakin. Itse asiassa talvi on mitä mainiointa aikaa tarkistuttaa taloyhtiön katon kunto. Taloyhtiön hallituksen sekä isännöitsijän lainsäädännössä määritellyn huolellisuusvelvoitteen täyttymiseksi kannattaa hyödyntää asiantuntijoita. Kun toimit ripeästi, saat katon kuntoon kevääksi ja voit huoletta ottaa vastaan kevään sulamisvedet ja putoavat lumikuormat.
Vaihtoruuvi katolle
Jatka katon käyttöikää vaihtoruuveilla
Valitettavan usein katon kiinnittämiseen käytetyt naulat ja ruuvit ovat katon heikoin lenkki. Niiden huonon kunnon vuoksi vaihdetaan turhan usein koko katto. KINGI® vaihtoruuvi™ on suunniteltu jatkamaan peltikaton kestoikää pellin mukaiseksi.
20159_44466.jpg
Tiilikatto on kestävä ja helppohoitoinen
Kattotiiliä on käytetty jo tuhansia vuosia. Sille on yksi hyvä syy. Katosta tulee kestävä, turvallinen ja tyylikäs. Katon toiminnan ymmärtäminen voi olla ensimmäinen askel täydellisen katon luomiseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton