• Etusivu
  • Remontti

Pitääkö heittää hyvästit rättipattereille?

Sari Nieminen
Päivitetty 18.10.2023
20216_71191.jpg

Vaikka uusi asetus on ollut voimassa jo joitain vuosia, löytyy vielä paljon epäselvyyttä siitä, pitääkö rakkaasta rättipatterista luopua seuraavan taloyhtiön remontin yhteydessä.

Omataloyhtiö.fi Kysy, vastaamme -palveluun tullut kysymys summaa hyvin asukkaiden yhden huolen liittyen rättipattereiden asennukseen. Kyseisessä taloyhtiössä oli käynnissä putkiremontti, jossa kaikkiin kylpyhuoneisiin oli tarkoitus asentaa kuumaan käyttöveteen kytketty rättipatteri. Uusiin asuntoihinhan sellaista ei enää saa asentaa.

Saako rättipatteria asentaa?

Asukas kertoo, ettei rättipatteria ole taloyhtiössä aiemmin ollut, vaan tulee nyt uutena saneerauksen yhteydessä. Eikä taloyhtiön hallitus myöskään hyväksy asukkaan vaatimusta, ettei kylpyhuoneeseen rättipatterin liitäntää kuumaan käyttöveteen tehtäisi. Asukas on itse tilannut sähkölämmityksen saman saneerauksen yhteydessä.

Perusteluna rättipatterien asentamiselle käyttöveden yhteyteen oli, ettei lämmitystä pystyisi kytkemään pois päältä kesäisin ja näin ollen kylpyhuone myös pysyisi kuivana. Yhtiössä on kuitenkin koneellinen ilmanvaihto.

Toimiiko taloyhtiön hallitus oikein, kun ei hyväksynyt vaatimusta?

Käyttövesikiertoisten rättipattereiden asennuskielto ei tosiaan koske jo olemassa olevia ja remontoitavia kohteita. Käyttövesikiertoon saa edelleen asentaa vanhan tilalle uuden patterin, kunhan kaikkien huoneeseen asennettavien pattereiden yhteenlaskettu lämpöteho on enintään 200 wattia.

– Märkätiloja ei ole hyvä jättää kylmiksi. Mikäli mitään lämmönlähdettä ei asenneta, tulisi varmistua tarpeeksi tehokkaasta ilmanvaihdosta. Mikäli asukas kuitenkin on valmis maksamaan sähkölämmityksestä ja sen asennuksesta aiheutuvat kulut, ei lattialämmityksen asentamiseen ole mitään estettä. Jemina Timonen, Jurinet.

Ympäristöministeriön asetus

Ympäristöministeriön asetuksen mukaan Uuden rakennuksen lämpimän käyttöveden kiertojohdossa ei saa olla lämmönluovuttimia eikä lattialämmitystä. Korjaus- ja muutostyössä lämpimän käyttöveden kiertojohtoon liitetyt lämmönluovuttimet voidaan uusia siten, että asennettavien lämmönluovuttimien lämmönluovutusteho on enintään 200 wattia huonetilaa kohti. Tämä siis tarkoittaa sitä, että jo olemassa olevat pyyhekuivaimet saa vaihtaa uusiin putkisaneerauksen yhteydessä, edellyttäen ettei huoneen pyyhekuivaimen teho ylitä määrättyä 200 wattia.

Ympäristöministeriön asetus rakennusten vesi- ja viemärilaitteistoista >>

Mitä tilalle vai uusitaanko vain?

Käyttövesikiertoiseen järjestelmään tai lämpöjohtoverkkoon voidaan liittää vesikiertoisetpyyhekuivaimet. Jos käyttövedellä lämpiävät pyyhekuivaimet halutaan säilyttää, pitää muistaa, ettei pattereiden yhteenlaskettu lämpöteho ylitä 200 wattia.

Pyyhekuivaimia valmistetaan myös sähkötoimisena, jolloin tilojen lämmitykseen tarkoitetut kuivaimet toimivat lisäksi kesäaikana. Vanhat käyttövedellä lämpiävät pyyhekuivaimet voidaan helposti korvata sähkötoimisilla. Sähkötoimiset mallit on varustettu pistorasialiitännällä, joka helpottaa asennusta. Sähkötoimisista kuivaimista ajatellaan, että ne lisäävät merkittävästi sähkönkulutusta, mutta vertailemalla löydät vaikka vain 25– 60 Wattia kuluttavia pyyhekuivaimia.

Remontti
kylpyhuone
vesiputkistot
putkiremontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20223_77245.jpg
Suihkun lattiakaivo osana sisustusta - inspiroidu ja löydä oma suosikkisi
Geberitin CleanLine-malliston linjalattiakaivot tarjoavat toimivaa ja ajatonta estetiikkaa sekä monipuolisia mahdollisuuksia yksilöllisten kylpyhuoneratkaisujen toteuttamiseen niin uudis- kuin remonttikohteissa.
smartvatten vedenmittaus
Mielenrauhaa vesivahingoilta – havaitse vuodot vedenkulutusta mittaamalla
Vesivuoto ei aina ole valtoimenaan pauhaava vesisuihku, vaan monesti myös varsin huomaamaton ja salakavala ongelma. Reaaliaikainen tieto vedenkäytöstä auttaa huomaamaan vuodon ennen mittavaa korjauslaskua.
20172_48325.jpg
Asiantuntijan vinkit pieneen kylpyhuoneeseen
Ei ole kylpyhuoneen kokoon katsominen, sillä myös pienestä kylpyhuoneesta saadaan oikeilla ratkaisuilla toimiva ja tehokas. IDO- ja Geberit-asiantuntija Maarit Yltävän vinkeillä onnistut varmasti.
Suomalaiset vedenkäyttäjät pystyvät merkittäviin muutoksiin vedenkulutustottumuksissaan.
Valitse tulevaisuuden tarpeet täyttävä vedenmittausjärjestelmä
Vedenkulutusta on tarpeen vähentää, ja suomalaisilla siihen on varaa hyvinvoinnista tinkimättä. Veden säästämiseen kannustava mittausjärjestelmä antaa muutokseen tarvittavan sysäyksen ja edistää samalla ESG-tavoitteisiin pääsyä.
20213_69557.jpg
Tunkeutuuko katupöly asuntoosi?
Katupöly on terveysriski kaikille. Eniten siitä kärsivät lapset, vanhukset ja hengityssairaat.Keväisin katupöly tunkeutuu myös sisälle asuntoihin. Hyvällä ilmansuodatuksella on mahdollista parantaa asunnon sisäilmaa.
ABLOY EASY mekaaninen lukitusjärjestelmä
Ajanmukaista lukitus retrofitin avulla
Taloyhtiön lukitusjärjestelmä on sijoitus. Se on sijoitus ennen kaikkea asukkaiden turvallisuuteen. Vaikka lukituksen uudistus nähdään mahdollisesti isona kustannuksena, sen ei tarvitse olla sitä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton