• Etusivu
  • Remontti

Pitääkö heittää hyvästit rättipattereille?

Millainen pyyhekuivain on lupa asentaa taloyhtiöön?

Sari Nieminen
Päivitetty 03.10.2024
20216_71191.jpg

Vaikka uusi asetus on ollut voimassa jo joitain vuosia, löytyy vielä paljon epäselvyyttä siitä, pitääkö rakkaasta rättipatterista luopua seuraavan taloyhtiön remontin yhteydessä.

Omataloyhtiö.fi Kysy, vastaamme -palveluun tullut kysymys summaa hyvin asukkaiden yhden huolen liittyen rättipattereiden asennukseen. Kyseisessä taloyhtiössä oli käynnissä putkiremontti, jossa kaikkiin kylpyhuoneisiin oli tarkoitus asentaa kuumaan käyttöveteen kytketty rättipatteri.

Saako rättipatteria asentaa?

Asukas kertoo, ettei rättipatteria ole taloyhtiössä aiemmin ollut, vaan tulee nyt uutena saneerauksen yhteydessä. Eikä taloyhtiön hallitus myöskään hyväksy asukkaan vaatimusta, ettei kylpyhuoneeseen rättipatterin liitäntää kuumaan käyttöveteen tehtäisi.

Asukas on itse tilannut sähkölämmityksen saman saneerauksen yhteydessä.

Perusteluna rättipatterien asentamiselle käyttöveden yhteyteen oli, ettei lämmitystä pystyisi kytkemään pois päältä kesäisin ja näin ollen kylpyhuone myös pysyisi kuivana. Yhtiössä on kuitenkin koneellinen ilmanvaihto.

Toimiiko taloyhtiön hallitus oikein, kun ei hyväksynyt vaatimusta?

Uusi pyyhekuivain vanhan tilalle

Käyttövesikiertoisten rättipattereiden asennuskielto ei tosiaan koske jo olemassa olevia ja remontoitavia kohteita. Käyttövesikiertoon saa edelleen asentaa vanhan tilalle uuden patterin, kunhan kaikkien huoneeseen asennettavien pattereiden yhteenlaskettu lämpöteho on enintään 200 wattia.

– Märkätiloja ei ole hyvä jättää kylmiksi. Mikäli mitään lämmönlähdettä ei asenneta, tulisi varmistua tarpeeksi tehokkaasta ilmanvaihdosta. Mikäli asukas kuitenkin on valmis maksamaan sähkölämmityksestä ja sen asennuksesta aiheutuvat kulut, ei lattialämmityksen asentamiseen ole mitään estettä, neuvoo kiinteistöjuristi Markus Talvio, Jurinet Oy:stä.

Ympäristöministeriön asetus

Ympäristöministeriön asetuksen mukaan Uuden rakennuksen lämpimän käyttöveden kiertojohdossa ei saa olla lämmönluovuttimia eikä lattialämmitystä.

Korjaus- ja muutostyössä lämpimän käyttöveden kiertojohtoon liitetyt lämmönluovuttimet voidaan uusia siten, että asennettavien lämmönluovuttimien lämmönluovutusteho on enintään 200 wattia huonetilaa kohti.

Tämä siis tarkoittaa sitä, että jo olemassa olevat pyyhekuivaimet saa vaihtaa uusiin putkisaneerauksen yhteydessä, edellyttäen ettei huoneen pyyhekuivaimen teho ylitä määrättyä 200 wattia.

Ympäristöministeriön asetus rakennusten vesi- ja viemärilaitteistoista >>

Mitä tilalle vai uusitaanko vain?

Käyttövesikiertoiseen järjestelmään tai lämpöjohtoverkkoon voidaan liittää vesikiertoisetpyyhekuivaimet. Jos käyttövedellä lämpiävät pyyhekuivaimet halutaan säilyttää, pitää muistaa, ettei pattereiden yhteenlaskettu lämpöteho ylitä 200 wattia.

Pyyhekuivaimia valmistetaan myös sähkötoimisena, jolloin tilojen lämmitykseen tarkoitetut kuivaimet toimivat lisäksi kesäaikana. Vanhat käyttövedellä lämpiävät pyyhekuivaimet voidaan helposti korvata sähkötoimisilla.

Sähkötoimiset mallit on varustettu pistorasialiitännällä, joka helpottaa asennusta. Sähkötoimisista kuivaimista ajatellaan, että ne lisäävät merkittävästi sähkönkulutusta, mutta vertailemalla löydät vaikka vain 25– 60 Wattia kuluttavia pyyhekuivaimia.

Märkätilojen sähkötyöt

Jos uuden sähkökäyttöisen pyyhekuivaimen asentaminen vaatii myös sähkötöitä, on muistettava märkätilojen vaatimat standardit.

Tukesin mukaan, vuoden 1997 jälkeen asennetut kylpyhuoneiden uudet pistorasiat on täytynyt suojata vikavirtasuojakytkimellä. Se katkaisee virran vikatilanteissa, mutta paljon sulaketta pienemmällä virralla ja estää välittömän hengenvaaran syntymisen. Vuoden 2007 lopulla julkaistut vaatimukset edellyttivät pistorasioiden lisäksi kaikkien muidenkin verkkojännitteisten sähköasennusten suojaamista vikavirtasuojalla uusissa kylpyhuoneissa.

Kylpyhuoneiden sähköasennuksista lisää Tukeisn sivulla.

Remontti
kylpyhuone
vesiputkistot
putkiremontti
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20219_72540.jpg
Putki­remontin yhteydessä uusittava kylpy­huone - hyvä vai huono sijoitus?
Perinteinen putkiremontti on lähivuosina edessä tuhansissa 70- ja 80-luvun kerrostaloissa. Tällöin eteen tulee myös kylpyhuoneen ja sen kalusteiden uusiminen, mikä on monesti asukkaille remontin näkyvin osa. Mitä tulisi ottaa huomioon, jotta remontti on hyvä sijoitus tulevaisuuteen ja osakkaat voivat olla tyytyväisiä uusittuihin kylpyhuoneisiinsa?
smartvatten vedenmittaus
Mielenrauhaa vesivahingoilta – havaitse vuodot vedenkulutusta mittaamalla
Vesivuoto ei aina ole valtoimenaan pauhaava vesisuihku, vaan monesti myös varsin huomaamaton ja salakavala ongelma. Reaaliaikainen tieto vedenkäytöstä auttaa huomaamaan vuodon ennen mittavaa korjauslaskua.
Suomalaiset vedenkäyttäjät pystyvät merkittäviin muutoksiin vedenkulutustottumuksissaan.
Valitse tulevaisuuden tarpeet täyttävä vedenmittausjärjestelmä
Vedenkulutusta on tarpeen vähentää, ja suomalaisilla siihen on varaa hyvinvoinnista tinkimättä. Veden säästämiseen kannustava mittausjärjestelmä antaa muutokseen tarvittavan sysäyksen ja edistää samalla ESG-tavoitteisiin pääsyä.
20223_77245.jpg
Suihkun lattiakaivo osana sisustusta - inspiroidu ja löydä oma suosikkisi
Geberitin CleanLine-malliston linjalattiakaivot tarjoavat toimivaa ja ajatonta estetiikkaa sekä monipuolisia mahdollisuuksia yksilöllisten kylpyhuoneratkaisujen toteuttamiseen niin uudis- kuin remonttikohteissa.
20172_48325.jpg
Asiantuntijan vinkit pieneen kylpyhuoneeseen
Ei ole kylpyhuoneen kokoon katsominen, sillä myös pienestä kylpyhuoneesta saadaan oikeilla ratkaisuilla toimiva ja tehokas. IDO- ja Geberit-asiantuntija Maarit Yltävän vinkeillä onnistut varmasti.
20236_82063.jpg
Puiden kaataminen?
Naapuri on vaatinut pihakoivujen kaatamista sen johdosta, että ne roskaavat hänen pihaansa. Voiko isännöitsijä tehdä päätöksen, että puut kaadetaan sen johdosta, että ne olisivat muka kuivuneet latvasta, mitä ne eivät ole. Aiemmin on osakkaiden kesken äänestetty ja kirjattu yhtiökokouksen pöytäkirjaan, että puita ei kaadeta. Voinko vaatia puiden kunnon tarkistusta, jotta niitä ei kaadettaisi? Jos puut kaadetaan, minulta jää terassi kesällä käyttämättä kuumuudesta johtuen, koska puut eivät enää sitä varjostaisi ja näin ollen myös ilma asunnon sisällä olisi tukahduttavampaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton