• Etusivu
  • Ajankohtaista

RIL Suunnitteluopas linjasaneerauksiin

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.10.2013
201310_36520.jpg

Suomen rakennuskannan vanhetessa, alkaa saneeraustarve näkyä esimerkiksi 1960-ja 1970 –lukujen asuinkerrostaloissa. Erityisesti saneeraustarve kohdistuu kiinteistöjen julkisivuihin ja ulkovaippaan. Myös kiinteistöjen talotekniikka alkaa olla korjauksen tarpeessa.

Asuinkerrostalojen linjasaneeraus – RIL on jaettu kahteen osaan, joista ensimmäisessä osassa (RIL 252-1-2009) käsitellään itse saneeraustyön perusteita, kakkososan (RIL 252-2-2009) keskittyessä tarjoamaan malliratkaisuja eri tilanteisiin.

Tiedätkö korjaushankkeesi suunnitteluperusteet?
Uusimmat RIL oppaat nyt saatavilla Jäsentukun kautta

Asuinkerrostalojen linjasaneeraus -kirjaparin tarkoituksena on toimia apuvälineenä vesi-, viemäri- ja sähkölinjasaneerauksissa niin asunto-osakeyhtiöille kuin myös suunnittelijoille ja urakoitsijoille ja tarjota näin yhteisen kielen sekä tilaajalle että palvelun tarjoajalle. Kirjapari käsittelee sekä itse linjasaneerauksen hankeprosessia että teknisiä ratkaisuja kokonaistavoitteenaan antaa uusia ja tehokkaita ja asiakkaan tarpeita paremmin huomioivia menetelmiä ja ratkaisuja.

Info

Info

Suunnittelutyötä ohjaavat normit ja määräykset

RIL:n ohjeet, normit sekä käsikirjat toimivat hyvänä apuna ja ohjenuorana suunnittelijoille sekä rakentajille. Osa Jäsentukun kautta saatavista kirjoista on uudistettuja sekä korvaavia teoksia aiemmin ilmestyneille ja pitävät näin sisällään tämän päivän parasta tietämystä ja viimeisimpiä suunnitteluvaatimuksia.

  • RIL –kirjasarja. Sisältää: käsi- ja oppikirjat, normit ja ohjeet sekä erikoisjulkaisut.
  • Rakennustiedon julkaisu RT-kortisto. Rakennustieto Oy toimii kiinteistö- ja rakentamisalan tietopalveluiden ja julkaisujen kustantajana. Rakennustiedosta löytyy ajankohtaiset rakennusalan säännökset, ohjeet ja tuotetiedot.
  • RakMK – Suomen rakentamismääräyskokoelma. Ympäristöministeriön ylläpitämä tietokanta, joka sisältää asetuksena annetut ja rakentamista koskevat säännökset ja ohjeet. Nämä asetukset sekä säännökset ovat velvoittavia.
  • Muut yleiset hyvää rakentamistapaa noudattavat ohjeet.
Ajankohtaista
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Katu, jossa on taloja rivissä
Mitä tehdä, kun hallitus panttaa tietoja?
Asioiden kysely hallitukselta - ei vastauksia - sain isännöitsijältä kirjeen, jossa luki, että lain mukaan hallituksen tulee vastata osakkkaan kysymyksiin, mutta laissa ei ole mitään määräaikaa. Olen haastanut taloyhtiön ja isännöitsijän käräjille huonosti tehdyn remontin johdosta. Mikä olisi kirjemalli, jolla saisin tietoa kaikista jo pidetyistä ja tulevista hallituksen kokouksista, missä on asioita käsitelty, yhdellä ja jatkuvalla pyynnöllä.. Onko laissa sellaista kohtaa, että minulle ei saisi tässä tilanteessa antaa mitään tietoja? Hallituksen kokoukset ovat jo vuosia olleet salaisia ja minun tulee vain arvailla milloin niitä on pidetty. Onko minulla tässä tapauksessa oikeus saada tiedot siitä miten hallitus on asioita käsitellyt ja päättänyt?
20236_82063.jpg
Asunto-osakeyhtiön hallituksen päätösvaltaisuus?
Asunto-yhtiömme hallitukseen kuuluu neljä jäsentä. Puheenjohtaja ja kaksi muuta jäsentä ovat vanhoja "konkareita", olleet hallituksessa iät ja ajat. Yksi jäsen on vasta valittu hallitukseen. Yhtiöjärjestyksen mukaan hallitus on päätösvaltainen kun kolme jäsentä on paikalla. Nyt on niin, että tätä neljättä uusinta jäsentä, ei kutsuta edes kokouksiin, vaan nämä kolme jäsentä pitävät kokouksia keskenään edes ilmoittamatta aikaa tai paikkaa tälle uudemmalle jäsenelle. Ovatko tällaiset kokoukset, joista ei ole ilmoitettu kaikille hallituksen jäsenille, laillisia ja päätösvaltaisia?
20234_81357.jpg
Taloyhtiö vaihtoi kylmäkellarin kylmälokerikkoon
Yhä useampi taloyhtiö haluaa eroon energiasyöpöstä kylmäkellarista. Turkulaisessa taloyhtiössä laitettiin töpinäksi, ja vanhan kylmäkellarin korvaajaksi hankittiin kotimaiset CoolCellar®-kylmälokerikot.
201112_29023.jpg
Saatto- ja vastuskaapeleiden asennukset, tarkastukset ja korjaukset
Räystäskourujen ja sadevesijärjestelmien sulanapito!Jään sulaminen ja uudelleenjäätyminen voi vahingoittaa kattoja ja räystäskouruja.Painavat jääpuikot voivat pudota ja aiheuttaa vahinkoa.Seisova vesi voi valua sisäseiniin ja kalusteisiin.Raychemin itsesäätyvä sulanapitojärjestelmä huolehtii veden virtauksesta räystäskouruissa ja syöksytorvissa varmistaen turvallisen poistumisreitin katolta sulavalle jäälle ja lumelle.
20202_62591.jpg
RAKLI ry:n ja ympäristöministeriön sopimus edistää kestävää purkamista
Ympäristöministeriö ja RAKLI ry tiedottavatYmpäristöministeriö ja RAKLI ry solmivat tänään green deal -sopimuksen materiaalitehokkuuden edistämiseksi purkamisessa. Päätavoite on lisätä purkumateriaalien uudelleenkäyttöä ja kierrättämistä kannustamalla toimijoita laatimaan purkukartoitus ainakin kokonaisten rakennusten purkuhankkeissa ja laajoissa korjaushankkeissa.Green deal kannustaa myös käyttämään entistä tehokkaammin verkkopohjaisia maanlaajuisia vaihdanta-alustoja. Tavoitteena on, että purkumateriaaleista raportoitaisiin tulevaisuudessa esimerkiksi Materiaalitoriin, josta ne voidaan löytää hyödynnettäväksi."Solmittava green deal on päänavaus uudelle toimintakulttuurille rakennusosien ja purkumateriaalien uudelleenkäyttämiseksi ja kierrättämiseksi. Uskon ja toivon, että mahdollisimman moni toimija ilmoittautuu rakentamisen kiertotalouden edelläkävijäksi ja sitoutuu sopimuksen toimenpiteisiin", ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen kertoo.
20226_78839.jpg
Näin onnistutte taloyhtiön lämmitysremontissa
Lämmitys on taloyhtiön suurin kulu, joten energiansäästöön ja uusiutuvaan lämmitysmuotoon panostaminen kannattaa. Lämmitysremonttiin lähdettäessä taloyhtiön on hyvä paneutua projektiin ja käyttää asiantuntijoita apuna. Näin lämmitysjärjestelmän vaihto onnistuu ja saadaan juuri oikea pitkäikäinen lämmitysjärjestelmä taloyhtiölle. Olemme keränneet yhdessä Boschin kanssa muutaman vinkin, miten taloyhtiön kannattaa lähteä miettimään lämmitysremonttia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton