Roikkuuko jääpuikkoja räystäällä?
Jääpuikot katolla voivat olla merkki eristysongelmista
Nuo kauniit ja kimaltavat luontoäidin luomukset, jääpuikot, voivat kertoa terävällä kielellään yläpohjan eristeongelmasta. Jääpuikot voivat olla merkki eristeiden riittämättömyydestä tai jostain rakennusfysikaalisesta ongelmasta. Olemattomat tuuletusraot eivät päästä kattoa tuulettumaan kunnolla, jolloin kosteus voi tiivistyä katon alapintaan. Yläpohjan vuosikymmenet palvelleet eristeet eivät enää vastaa nykynormeja, jolloin lämpö karkaa harakoille. Oikein suunniteltu rakenne pitää lämmön sisällä ja kosteuden pois rakenteista. Antaa harakoiden hytistä katonharjalla.
Miksi jääpuikkoja syntyy?
Talvi on lämmityksen kulta-aikaa, jolloin lämmönsäätimet ja termostaatit käännetään kohti kaakkoa ja takassa poltetaan puita mottitolkulla. Varsinkin vanhoissa taloissa lämmön pitäminen seinien ja katon sisäpuolella saattaa olla haasteellista. Vanhat eristeet ovat painuneet, auttamatta liian ohuet tai pahimmassa tapauksessa puuttuvat kokonaan.
Vanhoissa taloissa saattaa katon eristettä olla jopa enemmän ulkopuolella kuin sisäpuolella. Lumi nimittäin on yllättävän hyvä eriste. Valitettavasti lumen eristyskyvystä ei juuri ole hyötyä, enemmänkin haittaa. Kun lämpö pääsee karkaamaan huonosti eristetyn yläpohjan kautta ulos, katolla oleva lumi estää lämmön matkan jatkumisen ja hukkalämpö alkaa sulattaa lumikerrosta alhaaltapäin. Sulanut lumi valuu vetenä harjalta alaspäin ja jäätyy puikoiksi räystäälle. Mitä komeammat jääpuikot, sitä komeampi lämmityslasku.
Mikäli lämpöhäviö on suuri, puikkojen tilalle saattaa muodostua jäävalli, joko patoaa sulavan veden katolle. Tämä sula vesi onkin sitten jo suuri riski rakenteille, jos se sattuu pääsemään vesikatteen alle. Ainoastaan energianhukka ei raota kukkaron nyörejä, vaan jää saattaa tehdä tuhojaan itse katemateriaalille, sadevesijärjestelmille ja muille kattotarvikkeille.
Miksi tekisin mitään?
Ongelman ratkaisemiseksi kannattaa toimeen tarttua jo hyvissä ajoin. Yläpohjan lämmöneristys on saatettava kuntoon, jolloin sähkömittarin hillitön kärrynpyörä hidastaa kulkuaan, öljy- tai pellettilämmittäjän polttoainevaraston pohja pilkistää myöhemmin sekä muutkin lämmittäjän voivat lihottaa säästöpossuaan haltuun jääneillä euroilla. Muistettava on myös, että katolta putoava jääpuikko tai –kimpale on turvallisuusriski ja onnettomuuden sattuessa maksumieheksi tai -naiseksi joutuu kiinteistön omistaja.
Eristä suomalaisella, laadulla
Kylmän ullakon lämmöneristäminen on monessa rakennuksessa järkevä keino hankkia käyttökelpoista lisätilaa. Myös käytössä olevan ullakon lisäeristäminen Kingspan Therma-eristeillä voi tuoda huomattavat säästöt energiankulutukseen.
Huonosti eristettyjen ullakkotilojen kautta syntyvät lämpöhäviöt ovat monessa talossa huomattavat.
Kingspan Therma-eristeillä saadaan erittäin tehokas lopputulos perinteisiin eristeratkaisuihin verrattuna merkittävästi pienemmällä eristevahvuudella. Ullakolle jää tällöin huomattavasti enemmän korkeutta ja hyödynnettävää tilaa.
Kingspan eristeet eivät vety, kutistu, lahoa tai homehdu ja niiden lämmöneristysominaisuudet säilyvät muuttumattomina vuosien saatossa. Eristeet ovat myös paloturvallisia - Therma eristeisen ja villaeristeisen talon henkilöturvallisuus on palotilanteessa sama.
Kingspan-eristeiden toimivuus on todettu useissa puolueettomissa tutkimuksissa, joita ovat suorittaneet muun muassa Tampereen teknillinen yliopisto (TTY) ja Valtion teknillinen tutkimuskeskus (VTT). Eristeet ovat CE-tuotemerkittyjä ja niillä on kymmenen vuoden takuu.
Kunnon ohjeilla onnistuu itse
Therma -eristyksen rungon muodostaa kannatinrakenteiden väliin asennettava polyuretaani -eristelevy. Eristelevyn yläpuolelle tulee jäädä vähintään 50 mm tuuletusrako eristeen yläpinnan ja mahdollisen aluskatteen väliin. Tämän jälkeen rakenteen sisäpintaan asennetaan vielä joko kipsilevypintainen eristelevy, jossa on valmis kipsilevypinta pintakäsiteltäväksi, tai vaihtoehtoisesti lastulevypintainen eristelevy.