• Etusivu
  • Energia

Sähköautojen yleistyminen ajaa taloyhtiöt haastavien päätösten eteen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 29.01.2025
sähköautojen-yleisyminen-taloyhtiöiden-parkkipaikoilla-1920x1080

Helsingin Sanomat (HS 13.1.) kirjoitti korkeimman sähkötehon eli huipputehon mukaan määräytyvien tehomaksujen vaikutuksesta sähkölaskuun, kun sähköautoja ladataan yhtäaikaisesti päiväsaikaan. Kuva STUK

(STUL ry tiedote 24.1.2025...)

Sähköautojen määrän kasvu tuo taloyhtiöille uusia kysymyksiä pysäköintialueiden sähköistyksestä. Latauspisteiden lisääminen vaatii usein sähköverkon päivityksiä, älykkäämpiä latausratkaisuja ja kustannusten oikeudenmukaista jakamista osakkaiden kesken. Huipputehon kasvava tarve voi nostaa sähkölaskuja merkittävästi, mikä herättää keskustelua latauksen rajoittamisesta ja sen vaikutuksista asukkaiden arkeen. Oikeilla ratkaisuilla, kuten erillisillä sähköliittymillä ja dynaamisilla latausjärjestelmillä, voidaan tasapainottaa kustannuksia ja varmistaa sujuva latausinfra kaikille osakkaille.

Huipputehon kasvava tarve tuo haasteita jopa 70 prosentille kiinteistöistä

Jos kaikki pysäköintipaikat ovat tulevaisuudessa täynnä sähköajoneuvoja, latauksen aiheuttama huipputehon lisätarve muodostaa tutkimusten mukaan haasteen useimmille taloyhtiöille. *

– Riippumatta siitä, mitä teknistä ratkaisua käytetään, noin 20–30 prosentissa nykyisistä asuinkohteista tullaan tarvitsemaan laajoja sähköverkon remontteja. Huipputehon tarpeen kasvu koskee jopa suurempaa osuutta, arviolta 50–70 prosenttia kohteista, Matti Orrberg, tekninen asiantuntija Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry:stä, sanoo.

Älykkäät latausjärjestelmät tasoittavat kustannuksia

Kokonaan erillinen latausjärjestelmän sähköliittymä helpottaa kustannusten jakoon liittyviä epäselvyyksiä ja auttaa varmistamaan taloyhtiön osakkaiden tasapuolisen kohtelun. Latauskuluja voi hallita älykkäillä ratkaisuilla.

– Vaikka laki velvoittaakin rakentamaan latausjärjestelmät uudiskohteisiin ja laajamittaisten korjausten yhteydessä, se ei edellytä tiettyä palveluastetta. Kaikkina aikoina ei siis tarvitse tarjota täyden tehon latausta, vaan taloyhtiö voi tehdä osakasenemmistön johdolla päätöksen kohtuullisemmasta tavoitteesta, Orrberg neuvoo.

Kohtuullisempi tavoite takaa esimerkiksi yön yli latauksessa 100–150 kilometrin ajomatkan autoa kohden. Älykkäillä latausjärjestelmillä tehoa voidaan jakaa joustavasti asukkaiden erilaisiin tarpeisiin.

– Talvilomaviikkojen siirtymäpäivät ja muut ruuhkahetket voivat silti aiheuttaa sen, ettei kaikkien akkuja saada täyteen aamuksi. Jos yön edullisten tuntien kapasiteetti ei riitä, siirtyy lataustarve huipputehomaksuja aiheuttaville tunneille”, Orrberg sanoo.

– Tästä seuraa lisää optimointipäätöksiä: Ylittyykö sähköliittymän kapasiteetti? Rakennetaanko lataukselle oma sähköliittymä? Kuinka älykäs latausjärjestelmä tarvitaan?

Latausjärjestelmän toteuttajat auttavat taloyhtiöitä suunnittelussa

Optimointikysymysten ratkaiseminen kustannustehokkaasti vaatii asiantuntemusta. Taloyhtiöiden kannattaa kääntyä osaavien latausjärjestelmien toteuttajien puoleen. Tällaisia toteuttajia löytyy esimerkiksi Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry:n jäsenistä, joilla on runsaasti käytännön kokemusta järjestelmien asentamisesta.

Orrbergin mukaan ammattimainen käytännön toteutus kruunaa oikean laitteiston valinnan. Hienostuneemman älyn lisääminen kasvattaa kustannuksia noin 100-400 euroa latauspistettä kohden. Tämä investointi kuitenkin auttaa välttämään huipputehomaksuja ja esimerkiksi sähköliittymän uusinnan. Kokonaisvaikutus voi tällöin olla taloudellisesti positiivinen.

* Lähde: Loppuraportti: Sähköautojen latauksen muodostama kuormitus- ja mitoitusteho erilaisissa toimintaympäristöissä

Tikka, Ville; Kalenius, Jani; Räisänen, Otto; Lassila, Jukka (2021-10)

Helsingin Sanomat (HS 13.1.)

Info

Info

Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry ajaa sähköistysalan asiaa yli 90 vuoden näkemyksellä ja kokemuksella. Edistämme toiminnallamme vastuullisen sähköistysalan yritysten liiketoimintaedellytyksiä ja osaavan työvoiman saatavuutta Suomessa. Olemme alan edunvalvoja sekä luotettavin tiedontuottaja- ja kouluttajataho, ja neuvomme jäseniämme esimerkiksi omaan yritystoimintaan liittyvissä asioissa. Lisätietoja www.stul.fi

Energia
lataus
sähköauto
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Sähköauton lataus Innohome.jpg
Haluatko ladata sähköautosi turvallisesti ja tehokkaasti? Valitse kiinteä latausasema
Vaikka sähköauton voisi teoriassa ladata tavallisesta pistorasiasta tai voimavirtapistorasiasta, viranomaiset ja asiantuntijatahot, kuten SESKO ja Autoliitto, suosittelevat kiinteästi asennettavan latausaseman käyttöä kotilatauksessa. Syynä ovat ennen kaikkea turvallisuus, käytännöllisyys ja lataustehon hallinta.
Kerrostalo_20226_78839.jpg
Energiatehokas lämmitysratkaisu suurille rakennuksille
Maalämpö soveltuu ratkaisuksi useimmissa tapauksissa, kun haetaan ekonomista ja ekologista ratkaisua isommankin rakennusmassan lämmitykseen.Maalämpölaitteiston asennuksen jälkeen kiinteistö saa riittävästi lämpöä ja käyttövettä sekä taloyhtiö huomattavasti pienemmät lämmityskustannukset.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Valvojan vastuu ja osakkaan oikeudet?
Mitkä ovat valvojan vastuut yleisesti ottaen korjaushankkeissa? Onko valvojan tarkastettava kaikki keskeiset työvaiheet ja osakkaiden tekemät reklamaatiot työn laadusta? Entä jos valvoja on hyväksynyt työn, joka osoittautuu myöhemmin kelvottomaksi?Yhtiössä on tehty useita remontteja, joissa on sattunut virheitä. Viimeisimpänä on tehty räystäsremonttia, jossa räystäät irrotettiin sovittua pidemmältä matkalta ja suojaus tehtiin huonosti, niin että sadevedet tulivat ylimmän kerroksen asuntoihin. Urakoitsija sanoo, valvojan hyväksyneen suojauksen.Onko osakkailla oikeus saada työmaapöytäkirjoja tai kosteuden mittauspöytäkirjoja itselleen tai nähtäväksi? Mikä on osakkaiden oikeus saada vaatia kosteusmittauksia ja tietoa korjausten etenemisestä ja aikatauluista? Ikkunoiden väliin on tullut vettä ja mahdollisesti seiniinkin kosteutta, mutta valvoja on nihkeä myöntymään mittauksiin. Etenemisestä saa tietoa vain lypsämällä. Korjattukin räystäs on ilmeisesti tehty väärin, koska vettä roiskuu ikkunoihin. Miten osakkaan tulisi toimia, kun reklamaatiot työnjohdolle ja valvojalle eivät tunnu johtavan mihinkään eikä isännöitsijäkään reagoi.
20234_81508.jpg
Viikon kysymys: Voiko vesimaksun periä takautuvasti?
Vesimaksu on maksettu vain yhdestä henkilöstä, vaikka asunnossa asuu kaksi henkilöä. Henkilö 2. on asunut asunnossa todistettavasti noin 8 vuotta, mutta ei ole ilmoittanut isännöitsijälle eikä huoltoyhtiölle asuvansa tässä asunto-osakeyhtiössä. Hallituksen puheenjohtajana pääsen näkemään asukkaiden maksamat vesivastikkeet. Vesimaksun perustana on eurot/hlö/kk. Isännöitsijän kanssa yhdessä olemme saattaneet henkilöiden tietoon, että vesimaksu pitää maksaa kaikista henkilöistä, jotka tosiasiallisesti asuvat asunnossa. Ensi kuusta alkaen maksavat kahdesta henkilöstä vesimaksua kuukaudessa. Onko taloyhtön hallitus/isännöitsijä/kiinteistöhuoltoyhtiö vastuussa siitä ettei vesimaksua ole peritty eikä huomattu aiemmin? Miten pitkältä ajalta vesimaksu voidaan periä takautuvasti vai voidaanko periä ollenkaan?
20215_70527.jpg
Saako ylimääräisen yhtiö­kokouksen järjestää mielipide­kyselynä?
Voiko taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä järjestää ylimääräisen kokouksen etukäteen valmisteltuna pöytäkirjaluonnoksena?Yhtiön hallitus on päättänyt pitää ylimääräisen yhtiökokouksen ns. mielipide- ja ennakkokyselynä. Olen ilmoittanut isännöitsijälle, etten suostu moiseen käsittelyyn, vaan haluan pitää sen videokokouksena.Yhtiön hallitus on lähettänyt etukäteen luonnoksen pöytäkirjasta sekä lomakekyselyn rasti-ruutuun -menettelyllä hyväksynkö vai en kyseisen kohdan pöytäkirjasta. Tämä lomake on tarkoitus palauttaa joko 1) sähköpostilla, 2) huollon postilaatikkoon, 3) Huoltoyhtiön asiakaspalvelupisteeseen tai 4) perinteisellä postilla. Täyttyykö tällaisella menettelyllä lainsäätäjän ajatus/tarkoitus etäkokouksesta?
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Taloyhtiön hankinnat - kuka saa ostaa ja mitä?
Onko taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalla oikeus hankkia yhtiölle tavaroita ym. ilman, että kysyy hallitukselta?Tai onko puheenjohtaja velvollinen ilmoittamaan hallitukselle jos aikoo tehdä hankintoja? Entä mihin tarvitaan yhtiökokouksen päätös?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton