• Etusivu
  • Remontti

SerpoVent Julkisivujärjestelmällä tuulettuva ja näyttävä julkisivu 1960-luvun kerrostaloihin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Julkaistu 22.03.2018Päivitetty 08.09.2023
20183_52212.jpg

Veli-Matti Uutela Uudenmaan Mestarirakentajat Oy:stä, Vesa Rantala Oma Rakennus Oy:stä ja Antti Saajanlehto Weberiltä Myllypuron työmaalla.

Helsingin kaupungin asunnot Oy:n vuonna 1966 valmistuneet kaksi asuinkerrostaloa Helsingin Myllypurossa ovat malliesimerkki siitä, miten lähiökerrostalojen ulkonäkö, säänkestävyys ja energiatehokkuus voivat peruskorjauksissa parantua merkittävästi Weberin kehittämällä kokonaisjärjestelmällä.

Julkisivuelementtien ulkokuoret ja vanhat lämmöneristeet purettiin pois ja tilalle asennetaan tuulettuva SerpoVent Julkisivujärjestelmä.
Uudenmaan Mestarirakentajat Oy tekee Helsingin kaupungin asunnot Oy:n omistamiin kahteen vuokrakerrostaloon laajan peruskorjauksen, jossa uusitaan muun muassa kaikki pinnat ja talotekniikka sekä asennetaan yhdeksään porrashuoneeseen hissit. Myllypurossa Myllymatkantie 6:ssa sijaitsevissa kerrostaloissa on yhteensä 88 asuntoa. Hanke käynnistyi helmikuussa ja valmistuu ensi vuoden lopulla.

Uudesta julkisivusta tuulettuva

Julkisivuista puretaan pois betonisten sandwich-elementtien ulkokuori ja vanhat lämmöneristeet.

"Tilaaja halusi uudeksi julkisivurakenteeksi tuulettuvan levyjulkisivun. Hankkeeseen julkisivu-urakoitsijaksi tarjouskilpailun perusteella valittu Robert Rakennus Oy oli toteuttanut aiemmin useisiin kohteisiin julkisivuja SerpoVent-levyrappauksella, ja siihen päädyttiin vertailussa olleista vaihtoehdoista myös tässä kohteessa", projektin vastaava työnjohtaja Veli-Matti Uutela Uudenmaan Mestarirakentajat Oy:stä sanoo.

Uutelan mukaan on selkeä etu, että julkisivu-urakoitsija vastaa koko julkisivutyöstä ja siinä käytetään järjestelmää jonka toimittaja Weber vastaa koko julkisivujärjestelmästä sen sijaan että materiaaleja koottaisiin eri toimittajilta. Tällöin eri urakoitsijoiden ja materiaalitoimittajien rajapintoihin ei jää harmaita vyöhykkeitä, vaan vastuut työstä ja julkisivujärjestelmästä ovat selvät.

"Kokonaisvastuu on sekä tilaajan että pääurakoitsijan kannalta ilman muuta kaikkein yksinkertaisin ja varmin toimintamalli", Veli-Matti Uutela sanoo.

Weber on ollut Uutelan mukaan myös mukana ratkaisemassa erilaisten liittymä- ja muiden detaljien toteutusta julkisivun toimivuuden varmistamiseksi. Kerrostaloissa on nauhaikkunat ja ikkunoiden välissä on profiilipeltiä, jonka käytöllä arkkitehti on halunnut säilyttää osittain rakennuksen alkuperäistä ilmettä.

Weber vastaa koko julkisivuratkaisuista

Weber vastaa julkisivun toimivuudesta, kun työvaiheet on tehty ja valvottu sekä dokumentoitu ohjeiden mukaisesti. Tuulettuvan rakenteen lisäksi seinästä tekee hyvin pitkäikäisen ja huoltovapaan pinnoitus säärasitusta kestävällä Weber kaksikerrosrappauksella ja silikonihartsipinnoitteilla.

"Pohjarappaus tehdään telineiltä ja lopullinen pinta nostimella, jolloin seinään ei jää jälkiä telineiden harustamiskotiin. Osa julkisivusta on jo valmista, ja pinnan laatu ja julkisivun ulkonäkö on erittäin korkeatasoinen. Weber takaa myös sen, että rappauslevyt voidaan jättää pinnoittamatta jopa 12 kuukaudeksi jos talvi yllättää meidät", Veli-Matti Uutela sanoo.
Peruskorjauksen yhteydessä kylpyhuoneet uusitaan. Uudet väliseinät rakennetaan kätevästi 85 mm:n Kahi Väliseinäponttiharkoista.

Julkisivu-urakoitsijaksi valittu Robert Rakennus on lokakuussa yhdistynyt samaan yritysryhmään kahden muun korjausrakentamiseen keskittyneen yhtiön, Suomen Lähiökunnostajat Oy:n ja TL Works Oy:n kanssa. Yhtiöiden toiminta jatkuu uusilla nimillä: Oma Saneeraus Oy, Oma Rakennus Oy ja Oma Parveke Oy.

"Haluamme olla julkisivu-urakoitsija joka tarjoaa laadukkaita, testattuja ja kestäviä julkisivuratkaisuja. Weberin tuulettuva SerpoVent Julkisivujärjestelmä on yksi tällainen kokonaisjärjestelmä, joka on sekä testeillä että pitkällä käyttökokemuksella todettu kestäväksi ja toimivaksi Suomen ankarassa ilmastossa", projektipäällikkö Vesa Rantala Oma Rakennus Oy:stä sanoo.

Rantalalla on 15 vuoden kokemus julkisivurakentamisesta uudis- ja korjauskohteissa.

Tuulettuva julkisivu on turvallinen ja huoltovapaa

Yksi keskeinen syy levyrappauksen yleistymiseen sekä uudis- että korjausrakentamisessa on tuulettuvan rakenteen kiinteistön omistajille, asukkaille ja urakoitsijoille tuoma varmuus julkisivurakenteen kosteusteknisestä toimivuudesta ja turvallisuudesta.

Ilmastonmuutos lisää voimakkaita sääilmiöitä ja jäätymis-sulamissyklien määrää, kun lämpötila vaihtelee talvisin nollan asteen molemmin puolin yhä suuremmassa osassa maata pitkien pakkasjaksojen sijaan. Seinärakenteisiin voi kondensoitua kosteutta myös mahdollisten ilmavuotojen mukana vanhojen seinärakenteiden läpi päässeestä kosteudesta.

"Ilmastonmuutos lisää entisestään Suomen muutenkin ankarassa ilmastossa julkisivuille aiheutuvaa säärasitusta, kun sateet ja tuulisuus lisääntyvät myös talvella. Suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden sekä tilaajien kannattaisi ottaa tämä huomioon ja suosia tuulettuvia rakenteita. Julkisivuvaihtoehtoja kannattaa aina tarkastella elinkaarinäkökulmasta kymmenien vuosien tähtäimellä ja valita kestäviksi ja toimiviksi todettuja mahdollisimman riskittömiä ratkaisuja", Vesa Rantala sanoo.

Levyrappauksella saadaan rakennukseen arkkitehtonisesti korkeatasoinen yhtenäinen rapattu julkisivu, joka on tuulettuvana rakenteena kestävä ja toimintavarma myös eristepaksuuksien kasvaessa. Myllypuron kohteessakin julkisivun lämmöneristävyyttä parannetaan peruskorjauksessa.

Rantala pitää Weberin SerpoVent Julkisivujärjestelmän yhtenä keskeisenä etuna joustavuutta ja mahdollisuutta yhdistää erilaisia julkisivumateriaaleja.

"Järjestelmässä on pelkkien pystyrankojen sijaan ristikkäinen ristiin koolattu kuumasinkitty teräsranka, jonka ansiosta erilaisten julkisivumateriaalien käyttö ja liittymät on mahdollista toteuttaa kestävällä tavalla. Ristiin koolaus jäykistää rakenteen ja varmistaa normien mukaisen tuuletuksen. Myllypurossa tämä helpottaa nauhaikkunoiden liittymien ja ikkunoiden välisten profiilipeltikasettien asennusta samaan tukirankaan johon rappauslevyt kiinnitetään", Rantala sanoo.
"Tilaajien kannalta SerpoVent Julkisivujärjestelmä on turvallinen, koska me vastaamme urakoitsijana julkisivutyöstä kaksi vuotta tai korotetun vastuun osalta viisi vuotta, ja sen jälkeenkin tilaajalla on vielä Weberin järjestelmätakuu koko julkisivusta", Vesa Rantala sanoo.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Remontti
julkisivu
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20163_45752.jpg
Julkisivuremontilla suuri vaikutus
Mäntynummentiellä Lohjalla 1970-luvun elementtikerrostalon julkisivu oli tullut tiensä päähän. 55 asunnon kerrostalo päätyi tuulettuvaan levyrappaukseen, jossa samalla asennettiin lisäeristystä ulkoseinään 100 mm. Julkisivuremontin jälkeen rakennuksesta saatiin tyylikäs, energiatehokkaampi kuin ennen sekä säänkestävämpi kuin aikanaan valmistuessaan. Lopputulos on kiinteistön arvoa nostava ja kosteusteknisesti turvallinen ulkoasu.Consti Julkisivut Oy toteutti julkisivumuutoksen Weber SerpoVent -levyrappauksella. Projektipäällikkö Juha Ilvonen Constilta toteaa: - Vaikka tuulettuvassa levyrappauksessa on muutama työvaihe lisää, niin meillä Constilla paljon julkisivukohteita tekevänä urakoitsijana tuulettuvasta SerpoVent-levyrappausratkaisusta on vain myönteistä sanottavaa.
20165_46444.jpg
Putkiremontti nopeammin ja taloudellisemmin
Taloyhtiön putkitekniikan käyttöiäksi on arvioitu noin 50 vuotta. Tällä hetkellä suurin linjasaneeraustarve Suomen asuntokannasta kohdistuu erityisesti 1960- ja 70-luvuilla valmistuneisiin asuinkerrostaloihin ja saneeraustarpeen on ennustettu vain kasvavan lähivuosina voimakkaasti arviolta noin 2020-luvulle asti. Näitä asuntoja on Suomessa noin 470 000.Linjasaneerauksissa uusitaan putkistojen, sähkö- ja tietoliikenneyhteyksien lisäksi yleensä myös märkätilat ja mahdollisesti myös keittiöt. Myös muiden tilojen pintaremontteja voidaan liittää samaan urakkaan. Korjauskohteet ovat aina yksilöllisiä, joten saneerauksissa käytettävien rakenneratkaisuiden ja materiaalien valinnassa tulee noudattaa kohteesta laadittuja rakennesuunnitelmia.
20166_46782.jpg
Linjasaneeraus - vihdoin!
Kun taloyhtiön putkistot ja kylpyhuoneet alkavat tulla tiensä päähän, remonttihan siinä on edessä. Vaikka linjasaneeraus sinällään ottaa aikansa, asunnon arvon nousu kiinnostaa kaikkia asuntojen omistajia.
20178_49846.jpg
Savikattotiili toimii julkisivussa!
Vaikka paikalla muurattu tiilijulkisivu on todettu Tampereen teknillisen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan elinkaariedullisimmaksi julkisivuratkaisuksi kerrostalossa, voidaan keraaminen julkisivu toteuttaa muullakin tavoin kuin muuraamalla. Yksi tällainen tapa on tehdä persoonallinen julkisivu keraamisilla savikattotiilillä, kuten Oulun Åströmin rannassa on tehty.
rudus turvahiekka ja leikkihiekka
Turvahiekkaa ja leikkihiekkaa kullanmuruille
Lähes jokaisen taloyhtiön pihalla on lasten leikkipaikka, jossa erilaiset kiipeilytelineet, keinut sekä hiekkalaatikot ovatkin usein kovassa käytössä. Koska käyttäjiä on monia ja heidän ikähaitarinsa vaihtelee vauvasta kouluikäisiin, asettaa se myös leikkipaikan turvallisuudelle omat kriteerinsä.Leikkikenttävälineiden turvallisuudesta ovat vastuussa välineiden valmistajat, leikkikentän ylläpitäjät sekä sen omistaja. Leikkikenttä tulee siis pitää kunnossa.
202211_80174.jpg
Julkisivusaneeraus pienentää kiinteistön energialaskua
Täysimittaisissa julkisivusaneerauksissa vaihdetaan myös lämmöneristeet. Joissain kohteissa rakenteellista energiatehokkuutta parannetaan kasvattamalla eristepaksuutta. Tämä luo lähes poikkeuksetta tarpeen kasvattaa rakennuksen ulkomittoja. Sokkeleiden kasvattaminen ja räystäslinjojen muuttaminen on myös hyvin kallista, joten kiristyneisiin vaatimuksiin pitäisi pystyä vastaamaan muuttamatta alkuperäisiä rakennepaksuuksia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton