Jääpuikkoja räystäällä, jäätä pihalla – taloyhtiön vastuut
Kuka on vastuussa taloyhtiön alueen turvallisuudesta?
Talvikelit saapuvat jälleen tuoden mukanaan lumen ja jään aiheuttamat haasteet. Tyypillisimmät ongelmat kiinteistöjen piha-alueilla liittyvät liukastumisten sekä katolta putoavan lumen ja jään aiheuttamiin vaaratilanteisiin. Taloyhtiöltä edellytetäänkin laissa korostunutta huolellisuusvelvollisuutta, joka velvoittaa turvallisuuden varmistamiseen kaikissa tilanteissa. Talviolosuhteissa hiekoituksella, mutta myös hyvällä pihavalaistuksella sekä erityisesti sulanapitojärjestelmillä voidaan ennalta ehkäistä tapaturmia.
Sulanapitojärjestelmä turvaa vaaranpaikat
Taloyhtiön hallitus on ensisijaisesti vastuussa siitä, että sen alueella on turvallista liikkua ja oleskella. Tämä korostuu etenkin talvisin, kun katolle kasautuva lumi ja jää muodostavat merkittävän riskin talon asukkaille sekä myös ohikulkijoille. Pudotessaan lumi- ja jäämassa aiheuttaa aina vakavan vaaratilanteen – raskaan lohkareen tippuessa useiden metrien korkeudelta aiheuttaa se osuessaan pahaa jälkeä.
Sulanapitojärjestelmillä voidaan ehkäistä tehokkaasti lumen ja jään aiheuttamia vahinkoja ja tapaturmia. Räystäslämmitys sulattaa ja estää jääpuikkojen ja -lohkareiden muodostumisen räystäille ja syöksytorviin. Se myös osaltaan vähentää lumen ja jään pudotuskustannuksia, mikä on taloudellisesti kannattavaa pitkällä aikavälillä.
Taloyhtiössä luiskalämmityksien asentaminen kalteville kulkuväylille, esimerkiksi pysäköintialueet, ajoluiskat, kävelytiet, ulkoportaat, sillat ja lastauslaiturit, ehkäisee liukastumisonnettomuuksia pitäen jään poissa ja reitit sulana. Jotta energian käyttö ja ylläpitokustannukset eivät kohoa liian suuriksi, on sulanapitojärjestelmät toteutettava ja säädettävä tarpeenmukaisesti.
Nykyään usein asennetaan sulanapitokeskukseen automaattinen ohjausjärjestelmä, joka seuraa pintojen lämpötilaa ja kosteutta tarkasti sekä kytkee lämmityksen päälle ainoastaan silloin, kun on todellinen sulatuksen tarve, eli silloin kun pintoihin voisi muodostua jäätä. Laite kytkee myös lämmityksen heti pois, kun sitä ei enää tarvita. Tämä investointi maksaa itsensä takaisin jopa 1–2 vuodessa sähkön hinnasta riippuen perinteiseen itsesäätyvään lämmityskaapeliin verrattuna.
Pihavalaistuksen tulee olla kunnossa
Talvikaudella luonnon valoa on tarjolla varsin vähän, jolloin hyvän valaistuksen merkitys korostuu. Taloyhtiön alueella turvallinen liikkuminen edellyttää kirkkaasti valaistuja reittejä – varovasti kulkeminen ei auta, jos ei näe mihin astuu. Liukkaalla jäällä askeleen pettäessä kaatumiselta harvoin vältytään.
Piha-alueilla valaistuksen tulee olla kunnossa – laadukkaat LED-valaisimet oikeissa paikoissa, joissa on riittävä valoteho, varmistavat miellyttävän ja turvallisen kulkemisen alueella.
Energiankulutuspuolella perinteisillä hehku-, loiste-, elohopeahöyry- tai purkauslampuilla toteutettu yleisvalaistus vie jopa noin 70 % taloyhtiön yleissähkökuluista. Näitä voidaan pienentää huomattavasti LED-valaistuksella, jolloin valaistuksen kuluttama energiamäärä putoaa keskimäärin yli 75 %.
Myös taloyhtiön tiloissa sähköinen lattialämmitys tai räystäslämmitys huonosti optimoituna on todellinen sähkösyöppö ja näiden laitteiden energiatehokkuutta voidaan parantaa tarkasti ajastamalla, lämpötilaa laskemalla sekä lämmitystarpeen mukaisella, automaattisella säädöllä.
Taloyhtiöllä korostunut huolellisuusvelvollisuus
Taloyhtiöllä on laissa määritelty vastuu turvallisesta liikkumisesta ja oleskelusta alueellaan. Korostunut huolellisuusvelvollisuus tarkoittaa, että taloyhtiön on nähtävä vaivaa toimiakseen erityisen huolellisesti. Esimerkiksi tilanteissa, joissa taloyhtiö tietää mahdollisen vaarallisen paikan, sen on pystyttävä osoittamaan, että on tehnyt kaiken mahdollisen vaaran poistamiseksi.
Taloyhtiön on otettava huomioon sääolosuhteet ja muut tekijät, jotka voivat vaikuttaa turvallisuuteen. Vain tällä tavoin taloyhtiö voi vapautua vastuusta vahinkotilanteessa.
Selkeästi ja tarkasti määritellyt huoltosopimukset ovat ensisijaisen tärkeitä toimivan ja turvallisen asumisen varmistamisessa taloyhtiössä. Kun huoltovastuut ovat tiedossa ja sovittu osaavien ammattilaisen kanssa, hoituvat tarvittavat ylläpito- ja huoltotyöt mutkattomasti ja sujuvasti.
Info