• Etusivu
  • Remontti

Taloudellisesti järkevä ratkaisu julkisivuille

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Päivitetty 01.11.2023
202111_73771.jpg

Uudessa päiväkodissa Turussa Sofiankadulla on otettu huomioon lasten ja henkilökunnan terveysturvallisuus.

Uudessa päiväkodissa Turussa Sofiankadulla on otettu huomioon lasten ja henkilökunnan terveysturvallisuus rakentamalla materiaaleiltaan kestävää ja helppohoitoista päiväkotirakennusta. Ilmastonmuutos on lisännyt Suomessa sateita ja vähentänyt rakenteita kuivana pitäviä pakkasia, joten julkisivuratkaisuihin on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota. Kun julkisivuun ja sen halkeamiin päässyt vesi vuorotellen jäätyy ja sulaa, se rasittaa julkisivua paljon enemmän kuin pitkät yhtenäiset pakkasjaksot joihin Suomessa on totuttu.

Julkisivu suojaan sateilta ja jäätymiseltä

Rakennuksessa, jossa on peräti 600 m2 räystään alapuolista pintaa, on pinnan nopeaan kuivumiseen kiinnitetty erityistä huomiota.

Rakennuksen pääsuunnittelija arkkitehti Juhana Marttisen suunnitelmat antoivat Sofiankadun päiväkodille hyvät lähtökohdat kestävälle toteutukselle. – Rakennuksessa on esimerkiksi kolmen metrin levyiset räystäät, jotka suojaavat tehokkaasti julkisivua vaurioitumiselta, kertoo rakennusneuvos ja toimitusjohtaja Jari Lainio päiväkotihankkeen KVR-urakoitsijana toimineesta Rakennustoimisto Lainio & Laivoranta Oy:stä. – Vanhan koulukunnan ihmisenä arvostan myös sitä, että talossa on kunnolliset räystäät. Funkistalotkin ovat toki kauniita, mutta meidän olosuhteissamme hankalia ja riskialttiita, jatkaa Lainio

Rakennuksessa on esimerkiksi kolmen metrin levyiset räystäät, jotka suojaavat tehokkaasti julkisivua vaurioitumiselta.
Rakennuksessa on esimerkiksi kolmen metrin levyiset räystäät, jotka suojaavat tehokkaasti julkisivua vaurioitumiselta.

Nopeasti kuivuva julkisivu

Rappauspinnan nopea kuivuminen estää mikrobien kasvua ja pitää rakenteet terveinä.

– Kun pinta ei ole pitkään märkä, ilmassa oleva noki, pöly ja siitepöly eivät tartu siihen. Nopeasti kuivuva ja puhtaana pysyvä pinta estää myös levän muodostumista ja mikrobien kasvua, jolloin julkisivu pysyy hyvän näköisenä ja vaatii vähän huoltoa, kertoo rappausurakoitsijana toimineen Kauhax Oy:n toimitusjohtaja Markku Kaukinen.

Kaukinen kertoo ilmastonmuutoksen lisänneen julkisivujen kastumista ja talvisten jäätymis-sulamissyklien määrää. – CE-hyväksyntä edellyttää vain muutaman jäätymis-sulamissyklin testiä, joka ei Suomen olosuhteissa riitä varmistamaan julkisivuratkaisujen kestävyyttä. Weberin kaikki rappaus- ja pinnoitusratkaisut on testattu huomattavasti määräyksiä ankarammilla, vähintään sadan syklin pakkasrasituskokeilla, Kaukinen sanoo.

Ilmastonmuutoksen myötä nopean kuivumisen merkitys korostuu etenkin julkisivuissa. Weberin Suomessa uutuutena esiteltävä TopDry-julkisivupinnoite kuivuu nopeasti säilyttäen julkisivun puhtaana ja kauniina pitkään.

Weberin TopDry-tuoteperhettä on käytetty menestyksellisesti Keski-Euroopassa jo 15 vuoden ajan. TopDry-tuoteperhe onkin voittanut Euroopassa useita ympäristö- ja innovaatiopalkintoja. Ratkaisu on ekologinen, joka perustuu mikrobi- ja leväkasvustojen ehkäisemiseen torjunta-aineiden sijaan optimoidun reseptin avulla saavutetulla nopealla kuivumisella. Kun julkisivu kuivuu nopeasti, mikrobit ja levät eivät saa kasvuun tarvitsemaansa kosteutta.

Projektissa mukana olleet tahot kiittelevät ratkaisua.
Projektissa mukana olleet tahot kiittelevät ratkaisua.

Hyvä osoitus TopDry-pinnoitteiden ekologisuudesta on se, että niitä voidaan käyttää Joutsenmerkki-kohteissa, joiden on täytettävä erittäin tiukat ympäristökriteerit. Ratkaisu on kiinteistöjen omistajille elinkaaritaloudellinen, kun julkisivu pysyy puhtaana ja kuivana ja huoltoväli pitenee.

Yhtenäinen tuoteperhe takaa varman kokonaisuuden

Yhtenäisten tuoteperheiden käyttö rakentamisessa on selvästi yleistyvä ratkaisumalli, iloitsee Lainio. Tällöin yksi toimittaja vastaa koko ratkaisun toimivuudesta ja turvallisuudesta, kun työohjeita on noudatettu. Yhtenäistä tuoteperhettä käytettäessä ei tuotteiden väliin jää vastuun kannalta hankalia harmaita alueita.

Esimerkkinä hankalasta vastuun jakautumisesta ovat irtoilevat lattiamatot. Lainio kertoo virheiden löytymisen olevan todella hankala soppa. Mukana ovat niin sementin, betonin, tasoitteen, liiman ja maton valmistajat kuin asentajatkin.

Vaikka kyse ei olisi työvirheestä, pääurakoitsija joutuu usein näitä virheitä korjaamaan. Tuoteperheajattelussa kaikki hyötyvät siitä, että myös ratkaisussa käytettyjen eri materiaalien yhteensopivuus on huolellisesti testattu ja varmistettu.

– Näen jopa välttämättömänä sen, että koko rakenteen toimivuus ja yhteensopivuus on huolellisesti testattu Weberin rappausratkaisujen tavoin. Myös takuu- ja vastuuasiat ovat selkeitä, kun käytetään yhtenäisiä tuoteperheitä, selventää rappausurakoinnin tehnyt Kaukinen.

Voit halutessasi lukea lisää Sofiankadun päiväkodista ja sen julkisivusta täältä.

Yhtenäisten tuoteperheiden käyttö rakentamisessa on selvästi yleistyvä ratkaisumalli. Tässä kohteessa käytössä oli Weberin TopDry-tuoteperhe.
Yhtenäisten tuoteperheiden käyttö rakentamisessa on selvästi yleistyvä ratkaisumalli. Tässä kohteessa käytössä oli Weberin TopDry-tuoteperhe.

Kiinnostaako julkisivun kunto?

Saint-Gobain Akatemia tarjoaa mielenkiintoisen webinaarin aiheesta: Pidä huolta julkisivustasi!

Webinaarin ajankohta on 16.11.2023 - ilmoittaudu viimeistään 14.11. mennessä.

Lisää tietoa webinaarista

Huomio

Huomio

Kestäviin ja helppo hoitoisiin julkisivuihin Weber TopDry

  • Kehitetty erityisesti muuttuneisiin ilmastoolosuhteisiin
  • Ekologinen ja palkittu vaihtoehto
  • Vähentää merkittävästi mikrobikasvustoa julkisivussa
  • Valmistettu innovatiivisella AquaBalancetekniikalla
  • Pitkät huoltovälit
  • Taloudellinen ja laadukas ratkaisu julkisivuille.
Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Remontti
julkisivu
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20163_45752.jpg
Julkisivuremontilla suuri vaikutus
Mäntynummentiellä Lohjalla 1970-luvun elementtikerrostalon julkisivu oli tullut tiensä päähän. 55 asunnon kerrostalo päätyi tuulettuvaan levyrappaukseen, jossa samalla asennettiin lisäeristystä ulkoseinään 100 mm. Julkisivuremontin jälkeen rakennuksesta saatiin tyylikäs, energiatehokkaampi kuin ennen sekä säänkestävämpi kuin aikanaan valmistuessaan. Lopputulos on kiinteistön arvoa nostava ja kosteusteknisesti turvallinen ulkoasu.Consti Julkisivut Oy toteutti julkisivumuutoksen Weber SerpoVent -levyrappauksella. Projektipäällikkö Juha Ilvonen Constilta toteaa: - Vaikka tuulettuvassa levyrappauksessa on muutama työvaihe lisää, niin meillä Constilla paljon julkisivukohteita tekevänä urakoitsijana tuulettuvasta SerpoVent-levyrappausratkaisusta on vain myönteistä sanottavaa.
20165_46444.jpg
Putkiremontti nopeammin ja taloudellisemmin
Taloyhtiön putkitekniikan käyttöiäksi on arvioitu noin 50 vuotta. Tällä hetkellä suurin linjasaneeraustarve Suomen asuntokannasta kohdistuu erityisesti 1960- ja 70-luvuilla valmistuneisiin asuinkerrostaloihin ja saneeraustarpeen on ennustettu vain kasvavan lähivuosina voimakkaasti arviolta noin 2020-luvulle asti. Näitä asuntoja on Suomessa noin 470 000.Linjasaneerauksissa uusitaan putkistojen, sähkö- ja tietoliikenneyhteyksien lisäksi yleensä myös märkätilat ja mahdollisesti myös keittiöt. Myös muiden tilojen pintaremontteja voidaan liittää samaan urakkaan. Korjauskohteet ovat aina yksilöllisiä, joten saneerauksissa käytettävien rakenneratkaisuiden ja materiaalien valinnassa tulee noudattaa kohteesta laadittuja rakennesuunnitelmia.
20166_46782.jpg
Linjasaneeraus - vihdoin!
Kun taloyhtiön putkistot ja kylpyhuoneet alkavat tulla tiensä päähän, remonttihan siinä on edessä. Vaikka linjasaneeraus sinällään ottaa aikansa, asunnon arvon nousu kiinnostaa kaikkia asuntojen omistajia.
20178_49846.jpg
Savikattotiili toimii julkisivussa!
Vaikka paikalla muurattu tiilijulkisivu on todettu Tampereen teknillisen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan elinkaariedullisimmaksi julkisivuratkaisuksi kerrostalossa, voidaan keraaminen julkisivu toteuttaa muullakin tavoin kuin muuraamalla. Yksi tällainen tapa on tehdä persoonallinen julkisivu keraamisilla savikattotiilillä, kuten Oulun Åströmin rannassa on tehty.
rudus turvahiekka ja leikkihiekka
Turvahiekkaa ja leikkihiekkaa kullanmuruille
Lähes jokaisen taloyhtiön pihalla on lasten leikkipaikka, jossa erilaiset kiipeilytelineet, keinut sekä hiekkalaatikot ovatkin usein kovassa käytössä. Koska käyttäjiä on monia ja heidän ikähaitarinsa vaihtelee vauvasta kouluikäisiin, asettaa se myös leikkipaikan turvallisuudelle omat kriteerinsä.Leikkikenttävälineiden turvallisuudesta ovat vastuussa välineiden valmistajat, leikkikentän ylläpitäjät sekä sen omistaja. Leikkikenttä tulee siis pitää kunnossa.
202211_80174.jpg
Julkisivusaneeraus pienentää kiinteistön energialaskua
Täysimittaisissa julkisivusaneerauksissa vaihdetaan myös lämmöneristeet. Joissain kohteissa rakenteellista energiatehokkuutta parannetaan kasvattamalla eristepaksuutta. Tämä luo lähes poikkeuksetta tarpeen kasvattaa rakennuksen ulkomittoja. Sokkeleiden kasvattaminen ja räystäslinjojen muuttaminen on myös hyvin kallista, joten kiristyneisiin vaatimuksiin pitäisi pystyä vastaamaan muuttamatta alkuperäisiä rakennepaksuuksia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton