• Etusivu
  • Remontti

Taloudellisesti järkevä ratkaisu julkisivuille

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Julkaistu 25.11.2021Päivitetty 01.11.2023
202111_73771.jpg

Uudessa päiväkodissa Turussa Sofiankadulla on otettu huomioon lasten ja henkilökunnan terveysturvallisuus.

Uudessa päiväkodissa Turussa Sofiankadulla on otettu huomioon lasten ja henkilökunnan terveysturvallisuus rakentamalla materiaaleiltaan kestävää ja helppohoitoista päiväkotirakennusta. Ilmastonmuutos on lisännyt Suomessa sateita ja vähentänyt rakenteita kuivana pitäviä pakkasia, joten julkisivuratkaisuihin on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota. Kun julkisivuun ja sen halkeamiin päässyt vesi vuorotellen jäätyy ja sulaa, se rasittaa julkisivua paljon enemmän kuin pitkät yhtenäiset pakkasjaksot joihin Suomessa on totuttu.

Julkisivu suojaan sateilta ja jäätymiseltä

Rakennuksessa, jossa on peräti 600 m2 räystään alapuolista pintaa, on pinnan nopeaan kuivumiseen kiinnitetty erityistä huomiota.

Rakennuksen pääsuunnittelija arkkitehti Juhana Marttisen suunnitelmat antoivat Sofiankadun päiväkodille hyvät lähtökohdat kestävälle toteutukselle. – Rakennuksessa on esimerkiksi kolmen metrin levyiset räystäät, jotka suojaavat tehokkaasti julkisivua vaurioitumiselta, kertoo rakennusneuvos ja toimitusjohtaja Jari Lainio päiväkotihankkeen KVR-urakoitsijana toimineesta Rakennustoimisto Lainio & Laivoranta Oy:stä. – Vanhan koulukunnan ihmisenä arvostan myös sitä, että talossa on kunnolliset räystäät. Funkistalotkin ovat toki kauniita, mutta meidän olosuhteissamme hankalia ja riskialttiita, jatkaa Lainio

Rakennuksessa on esimerkiksi kolmen metrin levyiset räystäät, jotka suojaavat tehokkaasti julkisivua vaurioitumiselta.

Rakennuksessa on esimerkiksi kolmen metrin levyiset räystäät, jotka suojaavat tehokkaasti julkisivua vaurioitumiselta.

Nopeasti kuivuva julkisivu

Rappauspinnan nopea kuivuminen estää mikrobien kasvua ja pitää rakenteet terveinä.

– Kun pinta ei ole pitkään märkä, ilmassa oleva noki, pöly ja siitepöly eivät tartu siihen. Nopeasti kuivuva ja puhtaana pysyvä pinta estää myös levän muodostumista ja mikrobien kasvua, jolloin julkisivu pysyy hyvän näköisenä ja vaatii vähän huoltoa, kertoo rappausurakoitsijana toimineen Kauhax Oy:n toimitusjohtaja Markku Kaukinen.

Kaukinen kertoo ilmastonmuutoksen lisänneen julkisivujen kastumista ja talvisten jäätymis-sulamissyklien määrää. – CE-hyväksyntä edellyttää vain muutaman jäätymis-sulamissyklin testiä, joka ei Suomen olosuhteissa riitä varmistamaan julkisivuratkaisujen kestävyyttä. Weberin kaikki rappaus- ja pinnoitusratkaisut on testattu huomattavasti määräyksiä ankarammilla, vähintään sadan syklin pakkasrasituskokeilla, Kaukinen sanoo.

Ilmastonmuutoksen myötä nopean kuivumisen merkitys korostuu etenkin julkisivuissa. Weberin Suomessa uutuutena esiteltävä TopDry-julkisivupinnoite kuivuu nopeasti säilyttäen julkisivun puhtaana ja kauniina pitkään.

Weberin TopDry-tuoteperhettä on käytetty menestyksellisesti Keski-Euroopassa jo 15 vuoden ajan. TopDry-tuoteperhe onkin voittanut Euroopassa useita ympäristö- ja innovaatiopalkintoja. Ratkaisu on ekologinen, joka perustuu mikrobi- ja leväkasvustojen ehkäisemiseen torjunta-aineiden sijaan optimoidun reseptin avulla saavutetulla nopealla kuivumisella. Kun julkisivu kuivuu nopeasti, mikrobit ja levät eivät saa kasvuun tarvitsemaansa kosteutta.

Projektissa mukana olleet tahot kiittelevät ratkaisua.

Projektissa mukana olleet tahot kiittelevät ratkaisua.

Hyvä osoitus TopDry-pinnoitteiden ekologisuudesta on se, että niitä voidaan käyttää Joutsenmerkki-kohteissa, joiden on täytettävä erittäin tiukat ympäristökriteerit. Ratkaisu on kiinteistöjen omistajille elinkaaritaloudellinen, kun julkisivu pysyy puhtaana ja kuivana ja huoltoväli pitenee.

Yhtenäinen tuoteperhe takaa varman kokonaisuuden

Yhtenäisten tuoteperheiden käyttö rakentamisessa on selvästi yleistyvä ratkaisumalli, iloitsee Lainio. Tällöin yksi toimittaja vastaa koko ratkaisun toimivuudesta ja turvallisuudesta, kun työohjeita on noudatettu. Yhtenäistä tuoteperhettä käytettäessä ei tuotteiden väliin jää vastuun kannalta hankalia harmaita alueita.

Esimerkkinä hankalasta vastuun jakautumisesta ovat irtoilevat lattiamatot. Lainio kertoo virheiden löytymisen olevan todella hankala soppa. Mukana ovat niin sementin, betonin, tasoitteen, liiman ja maton valmistajat kuin asentajatkin.

Vaikka kyse ei olisi työvirheestä, pääurakoitsija joutuu usein näitä virheitä korjaamaan. Tuoteperheajattelussa kaikki hyötyvät siitä, että myös ratkaisussa käytettyjen eri materiaalien yhteensopivuus on huolellisesti testattu ja varmistettu.

– Näen jopa välttämättömänä sen, että koko rakenteen toimivuus ja yhteensopivuus on huolellisesti testattu Weberin rappausratkaisujen tavoin. Myös takuu- ja vastuuasiat ovat selkeitä, kun käytetään yhtenäisiä tuoteperheitä, selventää rappausurakoinnin tehnyt Kaukinen.

Voit halutessasi lukea lisää Sofiankadun päiväkodista ja sen julkisivusta täältä.

Yhtenäisten tuoteperheiden käyttö rakentamisessa on selvästi yleistyvä ratkaisumalli. Tässä kohteessa käytössä oli Weberin TopDry-tuoteperhe.

Yhtenäisten tuoteperheiden käyttö rakentamisessa on selvästi yleistyvä ratkaisumalli. Tässä kohteessa käytössä oli Weberin TopDry-tuoteperhe.

Kiinnostaako julkisivun kunto?

Saint-Gobain Akatemia tarjoaa mielenkiintoisen webinaarin aiheesta: Pidä huolta julkisivustasi!

Webinaarin ajankohta on 16.11.2023 - ilmoittaudu viimeistään 14.11. mennessä.

Lisää tietoa webinaarista

Huomio

Huomio

Kestäviin ja helppo hoitoisiin julkisivuihin Weber TopDry

  • Kehitetty erityisesti muuttuneisiin ilmastoolosuhteisiin
  • Ekologinen ja palkittu vaihtoehto
  • Vähentää merkittävästi mikrobikasvustoa julkisivussa
  • Valmistettu innovatiivisella AquaBalancetekniikalla
  • Pitkät huoltovälit
  • Taloudellinen ja laadukas ratkaisu julkisivuille.
Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Remontti
julkisivu
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Alvar-Aallonkatu-5-Helsinki-weber-monoroc-eristerappaus
Julkisivu rantarakentamiseen
Helsingin kaupungin rantarakentamisen ohjeistossa on hyödyllistä tietoa rakentamiseen niin meren kuin suurten sisämaajärvien läheisyyteen, joissa olosuhteet ovat erityisen vaativat. Weberin ratkaisuista esimerkiksi MonoRoc eristerappaus- ja Kahi Facade –julkisivujärjestelmät sopivat erityisen hyvin rantarakentamisen sisämaata huomattavasti ankarammin julkisivurakenteita rasittaviin sääoloihin.Rantarakentaminen yleistyy. Helsingissä satamatoimintojen siirtyminen Vuosaareen on vapauttanut meren rannalla useita alueita asunto- ja toimistorakentamiseen ja muuhun käyttöön. Muissakin rannikkokaupungeissa suuntauksena on parhailla ranta-alueilla keskustan läheisyydessä sijaitsevien satamatoimintojen ja teollisuuden siirtäminen kauemmas ja asuntojen rakentaminen tilalle.Rakennusten ympäristöolosuhteet ovat rantarakentamisessa usein huomattavasti vaativammat kuin sisämaahan rakennettaessa. Suunnittelussa ja rakentamisessa on huolellisesti otettava huomioon nämä alueelliset erityispiirteet. Ohjeita kannattaa hyödyntää aivan meren tai suuren järven rannalla sijaitsevien alueiden lisäksi ainakin parin kilometrin etäisyyteen rannasta ulottuvalla vyöhykkeellä.Tärkeimmät muista alueista poikkeavat tekijät ovat yleensä kosteusolosuhteet, kovemmat tuulikuormat, vedestä ja jäästä aiheutuvat kuormitukset ja rasitukset, suuremmat viistosademäärät ja usein vaikeat perustamisolosuhteet.Rakenteiden käyttöikämitoitukselle olosuhteet asettavat erityisiä haasteita. Varsinkin julkisivujen suunnittelu on haastavaa. Kova tuuli yhdistettynä kosteusrasitukseen vaatii erilaisten julkisivudetaljien tavanomaista huolellisempaa suunnittelua ja rakentamista, jotta saavutetaan riittävä käyttöikä, eivätkä rakenteet turmellu ennenaikaisesti.
20163_45752.jpg
Julkisivuremontilla suuri vaikutus
Mäntynummentiellä Lohjalla 1970-luvun elementtikerrostalon julkisivu oli tullut tiensä päähän. 55 asunnon kerrostalo päätyi tuulettuvaan levyrappaukseen, jossa samalla asennettiin lisäeristystä ulkoseinään 100 mm. Julkisivuremontin jälkeen rakennuksesta saatiin tyylikäs, energiatehokkaampi kuin ennen sekä säänkestävämpi kuin aikanaan valmistuessaan. Lopputulos on kiinteistön arvoa nostava ja kosteusteknisesti turvallinen ulkoasu.Consti Julkisivut Oy toteutti julkisivumuutoksen Weber SerpoVent -levyrappauksella. Projektipäällikkö Juha Ilvonen Constilta toteaa: - Vaikka tuulettuvassa levyrappauksessa on muutama työvaihe lisää, niin meillä Constilla paljon julkisivukohteita tekevänä urakoitsijana tuulettuvasta SerpoVent-levyrappausratkaisusta on vain myönteistä sanottavaa.
20165_46444.jpg
Putkiremontti nopeammin ja taloudellisemmin
Taloyhtiön putkitekniikan käyttöiäksi on arvioitu noin 50 vuotta. Tällä hetkellä suurin linjasaneeraustarve Suomen asuntokannasta kohdistuu erityisesti 1960- ja 70-luvuilla valmistuneisiin asuinkerrostaloihin ja saneeraustarpeen on ennustettu vain kasvavan lähivuosina voimakkaasti arviolta noin 2020-luvulle asti. Näitä asuntoja on Suomessa noin 470 000.Linjasaneerauksissa uusitaan putkistojen, sähkö- ja tietoliikenneyhteyksien lisäksi yleensä myös märkätilat ja mahdollisesti myös keittiöt. Myös muiden tilojen pintaremontteja voidaan liittää samaan urakkaan. Korjauskohteet ovat aina yksilöllisiä, joten saneerauksissa käytettävien rakenneratkaisuiden ja materiaalien valinnassa tulee noudattaa kohteesta laadittuja rakennesuunnitelmia.
20163_45775.jpg
Uutuustiilillä näyttävä julkisivu!
Tiili on julkisivumateriaalin palkitseva. Se on kestävä ja yleisimmistä julkisivumateriaaleista vähiten huoltoa vaativa. Se myös vanhenee kauniisti ja kestää siten hyvin aikaa myös ulkonäkönsä puolesta.Tiili on materiaalina moni-ilmeinen. Julkisivutiilien runsas väri- ja pintavalikoima varmistaa, että jokaiseen kohteeseen löytyy rakentajan mieltymyksiin ja ympäröivään maisemaan sopiva ratkaisu. Tiilitrendit vaihtelevat, mutta materiaalina tiili on säilyttänyt arvonsa vuosikymmenestä toiseen.Katso kaikki Wienerbergerin julkisivutiiletTilaa esite pientalon tiiliratkaisuista.
Kelatuotteet
Peltituotteet – muun muassa kelat, reikälevyt ja arkit – rakentamisen monipuoliseen käyttöön
Metehen laaja raaka-ainevarasto on yksi Suomen kattavimpia ja tarjoaa laadukkaan sekä kilpailukykyisen vaihtoehdon raaka-ainetoimituksille. Joustavan palvelun ja nopean tuotannon avulla varmistetaan sujuvat toimitukset asiakkaille. Erikokoisten kelojen lisäksi Metehe toimittaa rainoja, arkkeja sekä reikälevytuotteita.
20216_71397.jpg
Mielenkiintoisia tiilijulkisivuja asuntomessuilla
Tiili on julkisivuratkaisuna perinteikäs, mutta ilmeeltään moderni. Uusia värejä, pintoja ja muotoja tulee markkinoille vuosittain. Lohjan asuntomessuilla on nähtävissä useita tiilivärejä valkoisesta mustaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton