• Etusivu
  • Isännöitsijä

Talous osana kiinteistöstrategiaa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 15.03.2012
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Kiinteistöstrategia on asumisen, omistamisen ja ylläpidon suunnitelma, jossa ensin määritellään tavoitteet ja sen jälkeen keinot, joilla tavoitteisiin päästään. Kiinteistöstrategia on hyvä laatia sekä lyhyelle että pitkälle aikavälille.

Strategia voi olla muistion muotoon kirjoitettu selvitys, jossa on ensin taloyhtiön nykytilan kartoitus, sen jälkeen mahdollisesti heti suoritettavat toimenpiteet ja lopuksi visio noin 5-10 vuoden päähän, millainen taloyhtiö silloin on. Toimenpiteiden ja toteutettavien suunnitelmien yhteyteen on hyvä laittaa myös keinot, joilla haluttuun lopputulokseen päästään.

Lopuksi kiinteistöstrategia käsitellään ja hyväksytetään yhtiökokouksessa, minkä jälkeen se on ohjeena hallituksen ja isännöitsijän työskentelylle. Vaikka kiinteistöstrategia on hyväksytetty yhtiökokouksessa, on siihen liittyvät päätökset tehtävä silti asiallisesti yhtiön normaalien päätöksentekoperiaatteiden mukaan.

Isännöitsijä
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20194_57361.jpg
Ainoa kattoremontti, joka tehdään 100 %:sti kotimaisissa käsissä
Taloyhtiön katto- ja ränniremontti on tärkeää tehdä turvallisuudesta huolehtien sekä tehokkaasti niin, että rakenteet ovat sään armoilla mahdollisimman vähän aikaa. Vesivek on ainoa kattoremonttiyritys, jolla on koko tuotanto- ja toimitusketju omissa – ja 100 %:sti kotimaisissa käsissä. Asiakkaalle se merkitsee turvallisuutta, vaivattomuutta ja laatua.
20236_82003.jpg
Kuka on vastuussa taloyhtiön tiedottamisesta?
Kuka hoitaa tiedottamisen osakkaalle, jos yhtiökokouksessa tehdään päätöksiä muutostöistä tämän omistamaan autotalliin? Minun autotallin lattiaan tehtiin koko taloyhtiötä hyödyntävä huoltoluukku, ja sen kaivamisen tarkoitus selvisi vasta kolme kuukautta kaivamisen alettua. Tieto tuli tältä kaivajalta. Autotalli oli käyttökiellossa tämän ajan.Kuka on korvausvelvollinen, kun lukitussa autotallissa vaurioitetaan osakkaan omaisuutta? Työmies oli huoltoluukun kantta viedessään naarmuttanut minun autoa, ja mennyt lupaa kysymättä autotalliin. Taloyhtiön isännöitsijä lupasi kevätkokouksessa selvitellä asiaa, nyt syyskuussa en ole vieläkään saanut häneltä vastausta.
20199_59878.jpg
Katso videolta miten viemärien kuntotutkimus sujui Laajasalossa
Täsmäkartoituksen avulla saadaan paitsi tietoja viemärien ja salaojien kunnosta, mutta myös paikattua mahdollisesti puutteellisia rakennetietoja.
Putkimies
Viikon kysymys: Voiko taloyhtiö ottaa tilaa asunnoista uusille vesilinjoille
Taloyhtiöömme on tulossa linjasaneeraus, jossa uusitaan vesi- ja viemäriputket sekä kunnostetaan painovoimaista ilmanvaihtoa. Uusia putkia ei suunnitelmissa ole saatu mahtumaan vanhoihin linjoihin, vaan on suunniteltu uusia linjoja käyttövedelle. Nämä linjat tulisivat viemään tilaa tietyistä asunnoista, mutta ei kaikista. Osin tilaa otettaisiin kylpyhuoneista ja osin niiden takia joudutaan purkamamaan mm. osakkaiden vaatekaappeja.Mitkä ovat taloyhtiön oikeudet ja velvollisuudet? Voiko näin tehdä, jos ja kun suunnitelmat koskevat osakkeenomistajia epätasa-arvoisesti?Ja voiko tilaa ottaa asunto-osakkeista ilman korvausta? Ja jos voi, niin mitkä ovat taloyhtiön vastuut mm. vaatekaappien suhteen?
20098_18400.jpg
Tee parannus, paranna tehokkaasti
Suomen asuntokanta ei ole esimerkiksi Euroopan mittapuun mukaan kovinkaan iäkästä, mutta silti verrattain huonokuntoista, varsinkin, jos kuntoa tarkastetaan energiatehokkuuden ja asumisviihtyvyyden näkökulmista. Tekes, ympäristöministeriö ja Sitra kannustavatkin yhdessä kiinteistö- ja rakennusalan kanssa Tee parannus –hankkeella taloyhtiöitä energiatehokkaaseen korjausrakentamiseen.Maassamme on rakennettu 1960-luvusta lähtien lähes 1,5 miljoonaa yhtiömuotoista asuntoa. Varsinkin vanhempiin, siis noin 40-50-vuotiaisiin taloihin kohdistuu merkittäviä korjaus- ja perusparannustarpeita, joista kustannuksiltaan suurimmat ovat putki- ja julkisivuremontit, joiden volyymi on kasvamassa vuosittain moninkertaiseksi. Ilmastonmuutoksen hidastaminen edellyttää lisäksi kaikissa taloyhtiöiden korjaussuunnitelmissa aina myös energiataloudellisuuden huomioimisen. Käynnistetyn Tee parannus –viestintäohjelman tavoitteena onkin ohjata kustannus- ja energiatehokkaisiin korjaustoimenpiteisiin.
202011_67655.jpg
Kotimaiset pyörätelineet kestävät Suomen haastavissa olosuhteissa
Pyörällä pääset nopeasti paikasta toiseen jopa ruuhka-aikana. Pyöräily onkin kasvattanut suosiotaan suuresti varsinkin tänä vuonna. Turvallisuus on tärkeää pyöräillessä, mutta myös sen säilytyksessä. Säilytystilat tulee olla helposti saavutettavissa ja turvalliset. Hujan hajan olevat pyörät luovat helposti epäsiistin kuvan taloyhtiöstä. Sen vuoksi kannattaakin panostaa kotimaisiin ja kestäviin pyöräparkkeihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton