• Etusivu
  • Remontti

Talousarvion seuranta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 15.03.2012
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Talousarvion toteutumista on hyvä seurata koko tilikauden ajan, jotta sen mahdollisiin poikkeamiin voidaan reagoida nopeasti. Jos taloyhtiössä huomataan esimerkiksi suuri akuutti korjaustarve, tulee hallituksen tai isännöitsijän tarkistaa talousarviota ja hyväksyttää se ylimääräisellä yhtiökokouksella. Näin osakkailta perittävän yhtiövastikkeen määrää voidaan haluttaessa korottaa kesken tilikauden ja ylimääräiset kulut saadaan jaettua tasaisemmin.

Tilikauden päätyttyä hallituksen tulee esittää yhtiökokoukselle talousarvion toteutuminen. Talousarvion toteutuminen esitetään toimintakertomuksessa, jossa on annettava lisäksi riittävä selvitys mahdollisista olennaisista poikkeamista talousarvioon nähden. Talousarvion toteutumista koskevat tiedot annetaan vakiintuneen käytännön mukaan vertailulaskelmalla, jossa tilikauden talousarviota ja toteutuneita lukuja vertaillaan keskenään sekä euromääräisesti että prosentuaalisesti. Olennaisia poikkeamia, jotka täytyy siis selittää laskelmien lisäksi myös sanallisesti, ovat esimerkiksi suuriin korjaushankkeisiin liittyvät kustannuspoikkeamat. Selityksestä tulee käydä poikkeaman suuruuden lisäksi ilmi myös poikkeamaan johtaneet syyt.

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20209_66652.jpg
Näin ratkaistiin kerrostaloasunnon vuosikymmeniä muhinut kosteusongelma
Vuonna 1992 Tuomas Häme osti perheineen asunnon Töölöstä Apollonkadulta. Ostotilanteessa asunnossa vaikutti olevan kaikki kunnossa ja mahdollisista ongelmista ei kerrottu. Jonkun ajan kuluttua kuitenkin Häme huomasi, että asunnossa ei ollutkaan kaikki kunnossa ja siitä alkoi vuosien mittainen korjauskierre.
201610_47478.jpg
Huoneistokohtainen ilmanvaihto kaikkien viihtyvyydeksi
Ilmanvaihtoa pidetään miellyttävänä, kun se on huomaamaton ja mukautuu erilaisiin tarpeisiin esimerkiksi perheen koon, työaikojen ja muiden elintapojen mukaan. Ilmanvaihdon säätömahdollisuus tarkoittaa kustannussäästöjä niin taloyhtiölle kuin sen asukkaillekin.Kerros- ja rivitalojen samankokoisissa asunnoissa asuvien henkilöiden määrä voi vaihdella paljon niin vakituisesti kuin vuorokauden tai vuodenajan vaihtelujenkin mukaan. Ilmanvaihdon kannalta se tarkoittaa asuntokohtaisesti hyvinkin erilaisia tarpeita kulloisenkin henkilökuormituksen mukaan. Keskitetyn ilmanvaihdon haasteena onkin yhä yksilöllisempi elämänrytmi, jolloin peseytyminen tai ruoanlaitto voi ajoittua lähes mihin vuorokauden aikaan tahansa. Huoneistokohtaisella, parhaimmassa tapauksessa kosteus- ja hiilidioksidianturein varustetulla, ilmanvaihdolla taas pystytään vaihteleviin tarpeisiin vastaamaan.
Katu, jossa on taloja rivissä
Kuka maksaa aidan tai pensasaidan - taloyhtiö vai osakas?
Taloyhtiö muodostuu kahdesta paritalosta ja kolmen asunnon rivitalosta. Tontti rajoittuu kaupungin teihin kolmelta sivulta, yhdeltä puistoon ja yhdeltä naapurissa olevaan omakotitaloon. Kaupungin teitä vasten oleville sivuille pitäisi istuttaa pensasaita.Olen sitä mieltä, että tämä olisi yhtiön rahoista istutettava, jolloin varmistuisimme siitä, että koko aita istutetaan kerralla. Joku on sitä mieltä, että se kuuluu jokaisen itse istuttaa omalle hallinnoimalle alueelle, mutta yhtiön rahoista on tehty myös puuaita omakotitalon kanssa puoliksi. Tämä taas on ristiriidassa sen mielipiteen kanssa, tällöinhän sekin puuaita olisi pitänyt olla sen omakotitalon ja yhden meidän asukkaan välinen asia? (Tämä asia oli päätetty hallituksessa jo silloin, kun puolet asunnoista oli myymättä.)
20168_47097.jpg
Rakennuslevy, joka antaa uudenlaisia ripustusmahdollisuuksia
Kun kuulet, että on olemassa kipsilevy, joka kestää jopa 40 kg ripustuspainon yhden ruuvin varassa, uskoisitko sitä todeksi? Totta se nimittäin on. Gyprocin valikoimaan kuuluva Gyproc Habito® on markkinoiden kovin rakennuslevy, joka kestää kulutusta ja sallii aivan uudenlaisen tavan ripustaa.
Laskentataulukko
Viikon kysymys: Isännöitsijä ei anna tilitietoja
Mitä voin tässä tilanteessa tehdä, kun isännöitsijä ei anna taloudellisia tietoja lukuisista pyynnöistäni huolimatta. Toimin taloyhtiön puheenjontajana, kun näitä pyysin. Hallituskaverit on vanhempia rouvia, jotka ei uskalla kyseenalaistaa isännöitsijää. Itse erosin eilen puheenjohtajan pestistä, koska en halua vastuun kantoa asioista, joista en tiedä.
20164_46066.jpg
Kuntoarvio kertoo taloyhtiön korjaustarpeet
Taloyhtiön kiinteistöjen järjestelmällisen ja hallitun kunnossapidon edellytyksenä on tieto kiinteistön nykyisestä kunnosta sekä mahdollisimman luotettava arvio tulevista korjaustarpeista. Täysin huoltovapaita materiaaleja ei ole olemassakaan, vaikkakin toisten rakennusmateriaalien tekninen käyttöikä on pidempi kuin toisten. Säännölliset tarkastukset sekä oikein ajoitetut huoltotoimenpiteet lisäävät rakennusosien käyttöikää. Kuntoarvion ansiosta taloyhtiön on helppo ylläpitää näitä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä. Tässä tehtävässä myös taloyhtiön käyttö- ja huolto-ohjeella, tuttavallisemmin huoltokirjalla, on keskeinen asema. Hyvin ylläpidetyllä huoltokirjalla seurataan, valvotaan ja raportoidaan taloyhtiössä yhteisesti asetettujen tavoitteiden toteutumista.Laskennallisen Kuntoarvion löydät täältä!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton