• Etusivu
  • Piha

Talouskellari muutettiin taloyhtiössä rengasvarastoksi

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Ovella Systems Oy logoOvella Systems Oy
Päivitetty 14.02.2025
201511_44890.jpg

Kellari ennen muutostöitä.

Espoolaiseen Asunto-osakeyhtiö Itäkumpuun tehtiin hyödyllinen talouskellarin remontti, jossa tila muutettiin asukkaita enemmän palvelevaksi rengasvarastoksi. Maksuttomassa varastossa on renkaiden säilytyspaikka kaikille taloyhtiössä asuville halukkaille.

144 asuinhuoneiston Asunto-osakeyhtiö Itäkummussa Espoossa tehtiin talouskellarin remontti, jossa tila muutettiin rengasvarastoksi. Ensimmäinen suunnitelma kohteesta tehtiin vuonna 2011 ja tämän perusteella taloyhtiön kylmäkellarit purettiin ja tilalle suunniteltiin rengasvarasto, jossa renkaita säilytetään rengastelineissä kolmessa tasossa seiniin ja erillisiin metallitolppiin asennettuna. Tilan muutos edellytti rakennusluvan hakemista, sisältäen palo- ja pelastustarkastajan lausunnon.

Talouskellarin purkutyöt

Projektin aikana kaikki seinä- ja kattoverhoukset purettiin. Vanhojen seinälevyjen purussa oli huomioitava levyjen sisältämä asbesti. Purkutöissä myös kaikki vanhat lämmöneristeet ja kosteussulut purettiin. Tilaan oli tehtävä toinen oviaukko, jotta palo- ja pelastusmääräykset täyttyvät. Vanha ikkuna tilassa korvattiin savunpoistoluukulla ja lisäksi kellariin lisättiin vielä toinen savunpoistoluukku johtuen myös palo- ja pelastusmääräyksistä. Myös kaikki vanhat jäähdytyslaitteet putkistoineen ja sähköineen purettiin pois. Kompressoritilaan voitiin sijoittaa savunpoistojärjestelmän ja paloilmoitinjärjestelmän ohjauskeskukset.

Talouskellari muuntuu rengasvarastoksi

Varaston valaistus uusittiin täysin vastaamaan nykyajan vaatimuksia. Ilmanvaihto piti myös järjestellä uudelleen, jotta palo- ja pelastusmääräykset täyttyvät. Kellarissa on oltava oma vain tätä uutta tilaa palveleva poistoilmakone sekä paloluokiteltu hormi katolle. Rakenteiden liittymät tarkistettiin siten, että tila täyttää palo-osastointivaatimukset. Kaikki seinä-, katto- ja lattiapinnat puhdistettiin ja maalattiin. Rengasvarastoon asennettiin lisäksi palo- ja pelastusmääräykset täyttävät uudet tyyppihyväksytyt palo-ovet heloituksineen, ovensulkimineen sekä sarjoitettavine Abloy-lukko/Exec-avaimineen.

<p data-block-key="am0vm">Renkaiden säilytystä varten kohteeseen asennettiin ovella® rengasteline PST-4 ja PST-2 -järjestelmät.</p>
Renkaiden säilytystä varten kohteeseen asennettiin ovella® rengasteline PST-4 ja PST-2 -järjestelmät.

Uudet rengastelineet varastoon

Renkaiden säilytystä varten kohteeseen asennettiin ovella® rengasteline PST-4 ja PST-2 -järjestelmät. Ne asennettiin osaksi seiniin ja osaksi pystytettäviin terästolppiin. Telineitä asennettiin kolme päällekkäin. Näihin telineisiin sopii suurin osa henkilöauton vakiorenkaista. Autonrenkaiden numeroituja säilytyspaikkoja on nyt yli 100 kpl taloyhtiössä eli yli sadan auton renkaat mahtuvat nyt säilöön. Tilassa on nyt siis käytännössä rengastilaa kaikille taloyhtiössä asuville halukkaille. Remontin tavoitteena oli saada häkkikomeroissa kolmessa eri rakennuksessa olleet säilytettävät renkaat samaan palo-osastoituun tilaan. Rengassäilytyksestä ei peritä erillistä maksua tai vuokraa asukkailta. Asukkaan tarvitsee itse vain hankkia omat lukot rengassarjoilleen.

Juttuun haastateltiin isännöitsijä Ari Kiviniittyä.

Huomio

Huomio

Megakonsoli PST-2

• Kokoontaitettava konsoli raskaalle tavaralle

• Kestää 150 kg:n painoa

• Megakonsoli PST-2 -telineeseen sopii 2 autonpyörää

• Lukittavan säilytystapin pituus on 330 mm, siihen sopii 2 kpl enintään 230 mm leveätä rengasta

Lukittava rengasteline PST-4

• Neljän standardirenkaan säilyttämiseen

• Renkaat säilötään pareittain ulkopuolet vastakkain pidikkeessä

• Lukittavissa riippulukolla lukituskaaren avulla

• Säästää tilaa lattialta

• Kestää jopa 200 kg painoa

Ovella Systems Oy
Piha
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20153_42831.jpg
Fillarikellari tuo järjestystä taloyhtiöön
Onko pyöräkellarissanne talven jälkeen aina kaaos? Oma polkupyörä ei tahdo löytyä talven jälkeen millään kellarista. Taloyhtiön kevätsiivous on oiva hetki laittaa myös pyörävarasto järjestykseen uusilla pyörätelineillä. Kuinka mukavaa onkaan alkaa pyöräilykausi, kun polkupyörät ovat siististi järjestyksessä.
20154_43048.jpg
Auton renkaiden säilytys taloyhtiössä
Renkaiden vaihdon aikaan ollaan aina jokavuotisen ongelman äärellä, erityisesti taloyhtiöissä: missä ylimääräiset renkaat säilytetään? Taloyhtiöissä säilytystilaa on vähän ja käyttämättömät renkaat pitäisi saada säilöön mahdollisimman pieneen tilaan.Auton renkaiden säilytykseen tarkoitetut ovella®-telineet ovat helppokäyttöisiä, turvallisia ja korkealaatuisia. Ne on valmistettu maalatusta teräksestä. Järjestelmän avulla lattiatilaa vapautuu ja saadaan rakennuksen hyödyntämättömät tilat käyttöön.
20156_43526.jpg
Fillari-koukku - nosta pyörä koukkuun!
Taloyhtiön pyöräkellarissa pyörät ovat usein sekaisin ja omaa pyörää on vaikea löytää sekasotkusta. On paljon mukavampaa aloittaa kevään pyöräilykausi, kun polkupyörät ovat siistissä järjestyksessä ja omakin löytyy kellarista helposti.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakeluettelo
Yhtiön hallituksen velvollisuutena on uuden asunto-osakeyhtiölain 2-luvun 12 §:n nojalla huolehtia siitä, että taloyhtiössä on asianmukaisesti laadittu ja ylläpidetty osakeluettelo. Osakeluetteloon merkitään kaikki yhtiön osakkeet osakeryhmittäin numerojärjestyksessä, huoneisto, jonka hallintaan osakeryhmä tuottaa oikeuden, osakekirjojen antamispäivä, osakekirjan omistajan nimi ja postiosoite sekä luonnollisen henkilön ollessa omistajana syntymäaika ja oikeushenkilön rekisterinumero.Osakkeen aiempaa omistajaa koskevat osakeluettelotiedot on säilytettävä kymmenen vuotta alkaen siitä, kun osakkeen uusi omistaja on merkitty osakeluetteloon.Osakeluettelo on julkinen asiakirja, joten jokaisella osakasasemasta riippumatta on oikeus tutustua osakeluetteloon ja saada siitä jäljennös. Jäljennöksen toimittamisesta voidaan periä yhtiölle hallituksen hyväksymä kohtuullinen maksu.
20208_66125.jpg
YM: osallistu kyselyyn ja anna kommenttisi rakentamisen vastuista pykäläluonnoksiin
Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksen työ on edennyt vaiheeseen, jossa ympäristöministeriö pyytää kommentteja rakentamisen vastuita koskevista alustavista pykäläluonnoksista ja niiden perusteluista.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Mitä tehdä, kun isännöitsijätoimisto laiminlyö suurimman osan velvollisuuksistaan?
Olemme viiden huoneiston taloyhtiö. Isännöitsijätoimisto on hoitanut hallintomme vuodesta 2007 lähtien. Pari vuotta sitten meillä vaihtui isännöitsijätoimiston puolesta isännöitsijä, joka ei ole hoitanut asioita hyväksyttävästi. Tässä karkeimmat esimerkit:1. Eräässä huoneistossa todettiin kylpyhuoneen kosteusvaurio. Isännöitsijä lupasi hoitaa urakkakilpailutuksen ja remontin valvonnan. Isännöitsijä ei kilpailuttanut remonttia vaan valitsi ilmeisesti jonkun tutun urakoitsijan. Isännöitsijän valvonta rajoittui yhteen käyntikertaan paikan päällä. Urakoitsija tuplalaskutti yhtiötä, mutta isännöitsijä ei tarkistanut laskuja vaan kehotti osakkaita maksamaan osuutensa. Tuplalaskutuksen huomasivat osakkaat itse pyytäessään saada nähdä laskut. Urakan alkuperäinen kustannusarvio oli 3700€, mutta lopullinen summa n. 13000€ (kylpyhuoneen koko 10m2). Isännöitsijä ei keskeyttänyt urakkaa, vaikka hallitus ei antanut lupaa jatkaa remonttia epäselvien kustannusten nousujen takia. Taloyhtiö oli juuri täyttänyt 10-v. Taloyhtiön hallitus pyysi isännöitsijää useaan kertaan olemaan yhteydessä rakentajaan isännöitsijä ei pyyntöä noudattanut.2. Taloyhtiössä on ollut tapana tasata huoneistokohtaiset vesimaksut kerran vuodessa. Isännöitsijä ei tehnyt sitä kahteen vuoteen. Loppujen lopuksi häneltä tuli joko lasku, jossa oli ainoastaan lisäämaksettava loppusumma, tai suoraan palautus liikaa maksetuista tilille. Kukaan ei saanut mitään laskelmaa, josta olisi voinut todentaa summat oikeiksi.3. Eräässä huoneistossa on vakituisen asukkaan lisäksi muut asukkaat vaihtuneet viimeisen vuoden aikana. Kukaan taloyhtiön osakkaista ei tiedä, kuka oikeasti on kirjoilla ko. huoneistossa. Isännöitsijä ei ole pyynnöistä huolimatta toimittanut asukasrekisteriä.4. Isännöitsijätoimisto on avannut taloyhtiölle omat nettisivut, jonne se sopimuksen ja puheidensa mukaan tallentaa taloyhtiön dokumentaation. Sivut ovat lähes tyhjät.Tässä siis tärkeimmät laiminlyönnit. Kun taloyhtiö viimeisessä yhtiökokouksessaan pyysi isännöitsijätoimistolta (taas kerran) selvityksiä muun muassa em. asioihin, se ei ole niitä antanut. Sen sijaan yrityksen toimitusjohtaja irtisanoi sähköpostitse taloyhtiömme sopimuksen, mikä tarkoittaa sitä, että meillä on minimaaliset mahdollisuudet saada esimerkiksi remontissa tuplalaskutettuja kuluja takaisin.Miten voimme toimia tässä asiassa? Oikeuteen emme haluaisi lähteä, mutta emme myöskään antaa helpolla periksi isännöitsijätoimiston selkeälle epärehellisyydelle.Kysymys: Voiko tässä tapauksessa oikeudenmukaisuusperusteella jakaa muuten, kuin tasan osakkeiden suhteessa? Voiko A-talon ja B-talon kustannukset eriyttää ja periä A-talon sekä B-talon osalta niin, että kumpikin talo vastaa oman talon lämmönvaihtajien uusinnasta? Jos kustannukset voidaan jakaa talojen kesken, mitä päätöksiä taloyhtiössä vaaditaan?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton