• Etusivu
  • Osakas

Taloyhtiön hallituksen kunnossapitovastuu korostuu talvella!

Rakentajan toimitus
Julkaistu 10.12.2012
201212_33141.jpg

Talven tullessa on jälleen syytä kiinnittää huomio taloyhtiön ylläpitoon liittyviin vastuualueisiin ja voimassa oleviin vastuuvakuutuksiin. Uuden asunto-osakeyhtiölain 7-luvun 2 §:n mukaan taloyhtiön hallituksen yleistehtävänä on huolehtia yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Tähän sisältyy lainkohdan mukaan myös velvollisuus huolehtia kiinteistön ja rakennusten ylläpidosta vuodenaika huomioiden. Tällä hetkellä vääjäämättä korostuu kattolumista sekä portaikkojen ja piha-alueiden liukkaudenestosta huolehtiminen.

Miten vastuu konkreettisesti jakautuu lain mukaan?

Rakennuksen kunnossapito pääsääntöisesti kuuluu taloyhtiölle. Yhtiöllä on velvollisuus pitää kunnossa rakennuksen lämmitys-, sähkö-, tiedonsiirto-, kaasu-, vesi-, viemäri-, ilmanvaihto- ja muut näiden kaltaiset perusjärjestelmät. Taloyhtiön kunnossapitovastuu koskee sellaisia rakenteita, eristeitä ja perusjärjestelmiä, jotka yhtiö on hyväksynyt omalle vastuulleen tai jotka yhtiö itse on rakennuttanut/toteuttanut. Siis taloyhtiö huolehtii rakenteista, asunnon ulkopuolesta, pihasta ja osakkaat huolehtivat asunnon sisäpuolesta.

Taloyhtiö vastaa lisäksi sellaisesta osakkaan teettämästä työstä, joka voidaan rinnastaa yhtiön toteuttamaan tai vastuulleen ottamaan toimenpiteeseen edellyttäen, että yhtiö on käytännössä voinut valvoa em. menettelyä.

Yhtiön on pidettävä kunnossa myös rakennuksen ulkopinta sellaisenkin parvekkeen kohdalta, joka on osakkeenomistajan hallinnassa.

Vastuujaon pääperiaatteet tarkoittavat myös, ettei osakkeenomistajalla ole oikeutta ilman taloyhtiön suostumusta suorittaa yhtiölle kuuluvia huoneistokohtaisia korjauksia. Koska taloyhtiö tällöin on työn teettäjänä, sille kuuluu myös oikeus määrätä korjaustyön/kunnostustyön suorittamistapa ja laajuus sekä valita sen suorittaja.

Edellä mainituista periaatteista ja korjaus- ja kunnostustyön ulottuvuudesta lainmääräyksestä poikkeavasti voidaan sopia yhtiöjärjestyksessä. Myös yhtiöjärjestyksen muuttaminen on mahdollista. Muuttamista on yhtiökokouksessa kannatettava vähintään 2/3 verran annetuista äänistä ja kokouksessa edustettuina olevista osakkeista, ellei yhtiöjärjestyksessä toisin määrätä.

Yksittäistapauksissa korjaus- ja kunnostustyötä koskeva vastuu on siirrettävissä myös osakkeenomistajan ja yhtiön välisellä keskinäisellä sopimuksella pääsäännöstä poikkeavasti.

Lue lisää taloyhtiön vastuunjaosta...

Talvi, lumi ja liukkaus

Talvi tuo kiinteistönomistajan murheeksi jälleen piha-alueiden liukkauden ehkäisemisen ja lumenpudotukset katoilta. Myös tontin edustalla olevan jalkakäytävän hiekoituksesta on huolehdittava, ellei kunta ole ottanut sen kunnossapitoa vastuulleen.

Vaikka kyseiset kiinteistönomistajan turvallisuusvelvoitteet voidaan siirtää sopimuksella esimerkiksi kiinteistöpalveluyritykselle, ensisijainen vastuu kiinteistön alueella liikkuvien ihmisten turvallisuudesta sekä mahdollisesti tapahtuvista vahingoista on aina kiinteistönomistajalla.

Taloyhtiön ja osakkeenomistajan kunnossapitovastuuseen ei vaikuta se, millaisia vakuutuksia yhtiöllä tai osakkeenomistajalla on. Kysymys voi olla vain siitä, kumman vakuutuksesta mahdollinen vahinkotapahtuma voi tulla korvattavaksi.

Kiinteistöomaisuuden hallinta on ennen kaikkea järjestelmällistä ja suunnitelmallista ylläpito- sekä korjaustoimenpiteiden suorittamista. Kaikki kiinteistöt ovat yksilöitä, mutta tiettyjä säännönmukaisuuksia esiintyy ja niihin on hyvä varautua.

Osakas
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakeluettelo
Yhtiön hallituksen velvollisuutena on uuden asunto-osakeyhtiölain 2-luvun 12 §:n nojalla huolehtia siitä, että taloyhtiössä on asianmukaisesti laadittu ja ylläpidetty osakeluettelo. Osakeluetteloon merkitään kaikki yhtiön osakkeet osakeryhmittäin numerojärjestyksessä, huoneisto, jonka hallintaan osakeryhmä tuottaa oikeuden, osakekirjojen antamispäivä, osakekirjan omistajan nimi ja postiosoite sekä luonnollisen henkilön ollessa omistajana syntymäaika ja oikeushenkilön rekisterinumero.Osakkeen aiempaa omistajaa koskevat osakeluettelotiedot on säilytettävä kymmenen vuotta alkaen siitä, kun osakkeen uusi omistaja on merkitty osakeluetteloon.Osakeluettelo on julkinen asiakirja, joten jokaisella osakasasemasta riippumatta on oikeus tutustua osakeluetteloon ja saada siitä jäljennös. Jäljennöksen toimittamisesta voidaan periä yhtiölle hallituksen hyväksymä kohtuullinen maksu.
20208_66125.jpg
YM: osallistu kyselyyn ja anna kommenttisi rakentamisen vastuista pykäläluonnoksiin
Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksen työ on edennyt vaiheeseen, jossa ympäristöministeriö pyytää kommentteja rakentamisen vastuita koskevista alustavista pykäläluonnoksista ja niiden perusteluista.
20212_68689.jpg
Uusittu ilmanvaihto tuo energiansäästöä ja asumismukavuutta
Monissa taloyhtiöissä pähkäillään remonttien kanssa. Kannattaako niihin satsaaminen ja milloin olisi paras aika tehdä ne? Suomen hiilineutraaliustavoite ja ARAn tarjoama energia-avustus kannustavat energiaremonttien tekemiseen. Ilmanvaihtoremontti kannattaa aloittaa sekä energiansäästön että asumismukavuuden parantamiseksi. Fiksu tekee sen linjasaneerauksen yhteydessä.
202011_67554.jpg
Pinnoituksella uusi elämä katolle
Sateiden piiskatessa huolestutaan usein tiilikaton kunnosta. Kattoremontti voi tuntua liian suurelta korjausprosessilta, kun katto on muuten hyväkuntoinen, mutta itse tiilikatteen pinta on menettänyt värinsä. Tällöin kannattaakin pyytää paikalle valtuutettu kattourakoitsija, joka osaa kertoa olisiko pinnoitus oikea vaihtoehto taloyhtiön katon kunnostamiseen.
ylhäältä kuvatussa maisemassa autoja tiellä ja paljon kerrostaloja taustalla
Vakuutusturvan valinta taloyhtiölle: Mitä tulee ottaa huomioon?
Taloyhtiön vakuutustarpeet voivat olla moninaisia, ja on tärkeää valita oikeat vakuutukset kiinteistön suojaamiseksi. Millaisia asioita pitäisi ottaa huomioon osakeyhtiömuotoisen kiinteistön vakuuttamisessa? Vakuutuksen valinnassa on huomioitava niin rakennuksen riskejä kuin taloteknisiä vahinkoja.
pienen pieni wc-allas ja allaskaappi
Putki­remontin yhteydessä uusittava kylpy­huone - hyvä vai huono sijoitus?
Perinteinen putkiremontti on lähivuosina edessä tuhansissa 70- ja 80-luvun kerrostaloissa. Tällöin eteen tulee myös kylpyhuoneen ja sen kalusteiden uusiminen, mikä on monesti asukkaille remontin näkyvin osa. Mitä tulisi ottaa huomioon, jotta remontti on hyvä sijoitus tulevaisuuteen ja osakkaat voivat olla tyytyväisiä uusittuihin kylpyhuoneisiinsa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton