• Etusivu
  • Remontti

Taloyhtiön huoltokirja – avain suunnitelmalliseen kiinteistönpitoon

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.03.2016
20153_42576.jpg

Koska kiinteistöt ja niiden huoltotarpeet ovat erilaisia, huoltokirja laaditaan erikseen jokaiselle kiinteistölle.

Taloyhtiön huoltokirja auttaa huoltamaan ja kunnossapitämään kiinteistöä laitteineen ja järjestelmineen siten, että rakennusosien, järjestelmien ja laitteiden tavoitteellinen elinkaari voidaan saavuttaa. Huoltokirja tarjoaakin oivallisen välineen suunnitelmalliseen kiinteistönpitoon.

Huoltokirjan sisällön vähimmäisvaatimukset on esitetty Suomen Rakentamismääräyskokoelman osassa A4 Rakennuksen käyttö- ja huolto-ohje. Huoltokirja vaaditaan sellaisiin uudisrakennuskohteisiin ja rakennuslupaa vaativiin korjausrakennuskohteisiin, joita käytetään pysyvään asumiseen tai työskentelyyn. Käytössä oleville vanhemmille kiinteistöille, joille huoltokirjaa ei ole vaadittu rakennusvaiheessa, huoltokirjan laatiminen on vapaaehtoista. Sen laatimista ja käyttöä voi kuitenkin suositella kaikissa kiinteistöissä.

Selkeyttä vastuunjakoon

Taloyhtiössä huoltokirjan pääasiallisia käyttäjiä ovat isännöitsijä ja huolto-organisaatio. Koska kiinteistöt ja niiden huoltotarpeet ovat erilaisia, huoltokirja laaditaan erikseen jokaiselle kiinteistölle. Laatiminen kannattaa antaa asiaan perehtyneelle ammattilaiselle. Huoltokirja voi olla paperisessa tai sähköisessä muodossa.

Huoltokirjaa voidaan käyttää hyödyksi sekä kiinteistöhuollon kilpailuttamisessa että huollon toteuttamisen valvonnassa. Huoltokirja on kiinteistönhuollon laatukriteerien tärkein mittari. Se on usein ainoa asiakirja, jonka avulla huoltotehtävien toteutumista voidaan seurata. Huoltokirja toimii myös rakennukseen kohdistuneiden korjaustöiden dokumenttina. Kun korjaustyöt merkitään huoltokirjaan, auttaa se projektin valvonnassa ja takuuvuosien jälkiseurannassa. Huoltokirja helpottaakin tehtyjen toimenpiteiden todentamista esimerkiksi vastuukysymystilanteissa.

Säästöjä dokumentoinnin ja ennakoinnin avulla

Huoltokirjaan kootaan kiinteistön hoidon, huollon ja kunnossapidon lähtötiedot, tavoitteet, tehtävät ja ohjeet sekä asukkaille ja tilojen käyttäjille annettavat ohjeet. Siinä määritellään myös hyvän energiatalouden ja sisäilmaston edellyttämät hoito-, huolto- ja kunnossapitotehtävät. Huoltokirjan avulla voidaan myös seurata kiinteistön energiankulutusta. Seuranta taas mahdollistaa nopean reagoinnin poikkeavuuksiin, kuten esimerkiksi vuotoihin.

Huoltokirjaa aktiivisesti käyttämällä voidaan vähentää reaktiivisten korjaustöiden tarvetta. Suunnitelmallisen kiinteistönpidon on helppo todeta säästävän selvää rahaa; VTT:n tutkimuksen mukaan oikea-aikaisella kunnossapidolla on mahdollista vähentää 25- 30 % rakennuksen elinkaaren aikaisia korjauskustannuksia.

Huoltokirja on kustannustehokas tapa tallentaa, päivittää ja jakaa kiinteistön ylläpidossa tarvittavia tietoja. Huoltokirjaa voidaan käyttää myös tarjouspyyntöjen yhteydessä, jolloin se osana tarjouspyyntöä auttaa mitoittamaan tarkoituksenmukaisesti kiinteistönhoidon ja -huollon sekä kunnossapidon, jotta ei makseta liikaa tai turhasta. Samalla kiinteistönhuollon kilpailutus helpottuu, kun tarjouksista saadaan vertailukelpoisia kaikkien tarjousten perustuessa samaan huoltokirjaan. Myös myynti- ja ostoprosessissa mukana ollessaan huoltokirja on hyödyllinen dokumentti.

Huoltokirjasta saadaan luonnollisesti täysi hyöty vain, kun sitä täytetään aktiivisesti. Kerran huolella laaditusta mutta sittemmin unohtuneesta huoltokirjasta ei ole apua sen enempää kilpailuttamisessa kuin kiinteistökaupoissakaan. Hyvin hoidettu huoltokirja on sitä vastoin dokumentti hyvin huolletusta kiinteistöstä ja voi sellaisena jopa nostaa kiinteistön arvoa.

Remontti
huolto
ohjeet
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

202011_67504.jpg
Likaantunut tiilijulkisivu puhtaaksi hellävaroen
Tiilijulkisivun elinkaari on pitkä, eikä se välttämättä vaadi huoltotoimenpiteitä kymmenienkään vuosien aikana. Tiilen pintaan voi kuitenkin eri syistä tarttua likaa tai epäpuhtauksia, joista on pääosin vain esteettistä haittaa. Julkisivun puhdistamiseen on useita suositeltavia menetelmiä, jotka eivät rasita rakenteita tai vaurioita tiilipintaa ja ovat siten turvallisia käyttää.Tiesitkö esimerkiksi, että julkisivussa havaittavat paikalliset likaraidat tai tummentumat ovat aina oire puutteellisesta veden ohjauksesta? Siksi ennen pintojen pesua olisi syytä tarkastaa pellitysten ja räystäiden kunto ja korjata vuotavat kohdat. Muutoin pesty pinta likaantuu pian uudestaan ja tehty työ valuu hukkaan.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Rakenteiden tarkastukset
Rakenteiden ja rakennusosien tarkastaminenToimenpiteet:Rakenteita ja rakennusosia verrataan hyväksyttyihin malleihin ja malliasennuksiin.Vastuuhenkilöt:Valvoja sekä projektipäällikköDokumentit:Tarkastusmuistiot, reklamaatiotHyväksyntä:Projektipäällikkö
Valkoisia luhtitaloja mustin korostuksin kesäisessä maisemassa.
Säästä aikaa ja rahaa – näin onnistut maalämpöhankkeen tarjouspyynnössä
Maalämpö kasvattaa suosiotaan myös taloyhtiöiden lämmitysjärjestelmänä. Maalämpöön siirtyminen on taloyhtiölle iso hanke, varsinkin jos investoinnin tekee itse. Mitkä ovat tärkeimmät asiat, jotka tulisi ottaa huomioon tarjouspyyntöä laadittaessa?
punainen rivitalo
Kuka päättää yleisavaimen paikasta ja käytöstä?
Kuka päättää asunto-osakeyhtiössä yleisavaimen säilytyksestä, hallitus vai yhtiökokous? Voiko yleisavaimen antaa osakkaan (ei hallituksen jäsen) säilytettäväksi ja käytettäväksi vain tarvittaessa ?
Huoneiston tutkiminen suurennuslasilla
Vuokrattavan huoneiston kunto ja korjaus
Kun huoneistoa ollaan vuokraamassa, kannattaa sekä vuokranantajan että vuokralaisen oikeusturvan takaamiseksi dokumentoida huoneiston sen hetkinen kunto huolellisesti. Dokumentoinnissa voidaan hyödyntää sekä kirjoitettuja muistiinpanoja että kuva- ja videomateriaalia. Dokumentoinnin tarkoitus on varmistaa, että vuokralainen ei joudu vastuuseen jo olleista virheistä sekä puutteista. Samalla se antaa myös turvan vuokranantajalle, mikäli huoneistoon on ilmennyt vikoja vuokrasuhteen aikana.
tyhjä kukkaro naisen kädessä
Vuokratun huoneiston haltuunotto vastikerästien vuoksi?
Asunto-osakeyhtiössämme on tarkoitus ottaa haltuun huoneisto, jossa vastikemaksut ovat jääneet suorittamatta. Voiko tällaisessa tapauksessa asunnon käyttäjä, joka ei ole asunto-osakkeen omistaja vaan on vuokrannut asunnon sellaiselta taholta, joka harrastaa vuokraustoimintaa ja joka ei saamastaan vuokrasta vastikemaksua hoitanut, tehdä moitekanteen ja millä reunaehdoilla? Ja mikäli vuokralainen ei suostu maksamaan rästejä tai tee moitekannetta 30 päivän kuluessa niin voidaanko hänet poistaa asunnosta tarvittaessa virkavaltaa apuna käyttäen ja millaisella aikataululla?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton