• Etusivu
  • Remontti

Taloyhtiön huoltokirja – avain suunnitelmalliseen kiinteistönpitoon

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.03.2016
20153_42576.jpg

Koska kiinteistöt ja niiden huoltotarpeet ovat erilaisia, huoltokirja laaditaan erikseen jokaiselle kiinteistölle.

Taloyhtiön huoltokirja auttaa huoltamaan ja kunnossapitämään kiinteistöä laitteineen ja järjestelmineen siten, että rakennusosien, järjestelmien ja laitteiden tavoitteellinen elinkaari voidaan saavuttaa. Huoltokirja tarjoaakin oivallisen välineen suunnitelmalliseen kiinteistönpitoon.

Huoltokirjan sisällön vähimmäisvaatimukset on esitetty Suomen Rakentamismääräyskokoelman osassa A4 Rakennuksen käyttö- ja huolto-ohje. Huoltokirja vaaditaan sellaisiin uudisrakennuskohteisiin ja rakennuslupaa vaativiin korjausrakennuskohteisiin, joita käytetään pysyvään asumiseen tai työskentelyyn. Käytössä oleville vanhemmille kiinteistöille, joille huoltokirjaa ei ole vaadittu rakennusvaiheessa, huoltokirjan laatiminen on vapaaehtoista. Sen laatimista ja käyttöä voi kuitenkin suositella kaikissa kiinteistöissä.

Selkeyttä vastuunjakoon

Taloyhtiössä huoltokirjan pääasiallisia käyttäjiä ovat isännöitsijä ja huolto-organisaatio. Koska kiinteistöt ja niiden huoltotarpeet ovat erilaisia, huoltokirja laaditaan erikseen jokaiselle kiinteistölle. Laatiminen kannattaa antaa asiaan perehtyneelle ammattilaiselle. Huoltokirja voi olla paperisessa tai sähköisessä muodossa.

Huoltokirjaa voidaan käyttää hyödyksi sekä kiinteistöhuollon kilpailuttamisessa että huollon toteuttamisen valvonnassa. Huoltokirja on kiinteistönhuollon laatukriteerien tärkein mittari. Se on usein ainoa asiakirja, jonka avulla huoltotehtävien toteutumista voidaan seurata. Huoltokirja toimii myös rakennukseen kohdistuneiden korjaustöiden dokumenttina. Kun korjaustyöt merkitään huoltokirjaan, auttaa se projektin valvonnassa ja takuuvuosien jälkiseurannassa. Huoltokirja helpottaakin tehtyjen toimenpiteiden todentamista esimerkiksi vastuukysymystilanteissa.

Säästöjä dokumentoinnin ja ennakoinnin avulla

Huoltokirjaan kootaan kiinteistön hoidon, huollon ja kunnossapidon lähtötiedot, tavoitteet, tehtävät ja ohjeet sekä asukkaille ja tilojen käyttäjille annettavat ohjeet. Siinä määritellään myös hyvän energiatalouden ja sisäilmaston edellyttämät hoito-, huolto- ja kunnossapitotehtävät. Huoltokirjan avulla voidaan myös seurata kiinteistön energiankulutusta. Seuranta taas mahdollistaa nopean reagoinnin poikkeavuuksiin, kuten esimerkiksi vuotoihin.

Huoltokirjaa aktiivisesti käyttämällä voidaan vähentää reaktiivisten korjaustöiden tarvetta. Suunnitelmallisen kiinteistönpidon on helppo todeta säästävän selvää rahaa; VTT:n tutkimuksen mukaan oikea-aikaisella kunnossapidolla on mahdollista vähentää 25- 30 % rakennuksen elinkaaren aikaisia korjauskustannuksia.

Huoltokirja on kustannustehokas tapa tallentaa, päivittää ja jakaa kiinteistön ylläpidossa tarvittavia tietoja. Huoltokirjaa voidaan käyttää myös tarjouspyyntöjen yhteydessä, jolloin se osana tarjouspyyntöä auttaa mitoittamaan tarkoituksenmukaisesti kiinteistönhoidon ja -huollon sekä kunnossapidon, jotta ei makseta liikaa tai turhasta. Samalla kiinteistönhuollon kilpailutus helpottuu, kun tarjouksista saadaan vertailukelpoisia kaikkien tarjousten perustuessa samaan huoltokirjaan. Myös myynti- ja ostoprosessissa mukana ollessaan huoltokirja on hyödyllinen dokumentti.

Huoltokirjasta saadaan luonnollisesti täysi hyöty vain, kun sitä täytetään aktiivisesti. Kerran huolella laaditusta mutta sittemmin unohtuneesta huoltokirjasta ei ole apua sen enempää kilpailuttamisessa kuin kiinteistökaupoissakaan. Hyvin hoidettu huoltokirja on sitä vastoin dokumentti hyvin huolletusta kiinteistöstä ja voi sellaisena jopa nostaa kiinteistön arvoa.

Remontti
huolto
ohjeet
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Rakenteiden tarkastukset
Rakenteiden ja rakennusosien tarkastaminenToimenpiteet:Rakenteita ja rakennusosia verrataan hyväksyttyihin malleihin ja malliasennuksiin.Vastuuhenkilöt:Valvoja sekä projektipäällikköDokumentit:Tarkastusmuistiot, reklamaatiotHyväksyntä:Projektipäällikkö
neljä ihmistä keskustelee porraskäytävällä
Mitkä ovat oikeutesi taloyhtiön osakkaana?
Osakkeenomistajan oikeudet taloyhtiössä ovat kahdentyyppisiä. Toiset oikeudet liittyvät yhtiön päätöksentekoon ja yhtiötä kokonaisuutena koskeviin asioihin. Toiset oikeudet puolestaan käsittelevät yhtiön ja osakkeenomistajan omaa varallisuutta. Päätökset taloyhtiötä koskevista investoinneista tehdään yhtiökokouksessa. Osallistumalla yhtiökokoukseen voit vaikuttaa ja osakkaana sinulla on siihen oikeus.Osakkaalla on syytä osallistua yhtiökokoukseen, sillä yhtiötä koskevat merkittävät päätökset tehdään siellä.
37_P_145369_1.jpg
Saiko artikkeli aikaan toimintaa?
Saiko artikkelimme taloyhtiössänne aikaan toimintaa? Löysittekö artikkelista kenties vastauksen monia askarruttavaan kysymykseen? Kerro meille, miten olemme voineet olla taloyhtiölle ja sen asukkaille avuksi.Jätä tarinasi alla olevalla lomakkeella. Julkaisemme parhaita tarinoita talven aikana.
20212_68777.jpg
Seinäpuhallus­laitteilla huomattavia säästöjä ilmastointi­remonttiin
Huoneistokohtaisen ilmanvaihdon voi toteuttaa helposti sekä uusiin että vanhoihin kerrostalokohteisiin ja korkeisiin rakennuksiin. Toteuttamalla ilman sisäänoton ja ulospuhalluksen huoneistokohtaisella seinäpuhalluslaitteella, hormitilan säästö on huomattava kustannustekijä uudisrakennuksissa. Saneeratuissa kerrostaloissa vanhat poistoilmareitit voidaan hyödyntää muuhun talotekniikkaan.
punainen rivitalo
Taloyhtiö hajoaa - kuka käskee korjaamaan?
Taloyhtiössämme ei enemmistön vastustaessa päästä tekemään tarvittavia peruskorjauksia (tehdään vasta kun paikat todella hajoavat). Esim. kattoremontti piti tehdä kiireellisesti, mutta siirrettiin hamaan tulevaisuuteen viemäriremontin takia, koska putket hajosivat käsiin. Onko mitään tahoa, johon voi ottaa yhteyttä, joka velvoittaisi yhtiön tekemään korjaukset?
taloyhtiöpäivän banneri: varaa ilmaiset liput
Ilmainen pääsylippu Rakenna ja Remontoi -messujen taloyhtiöpäivään 24.1.2025
Tuntuuko taloyhtiön asiat kaipaavan piristystä ja uusia ideoita? Onko taloyhtiössä remontin tarvetta? Haluatko tietää, miten voisit parantaa taloyhtiön arkea ja yhteisöllisyyttä? Kaipaatko vinkkejä ja inspiraatiota?Ei hätää, me autamme!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton