• Etusivu
  • Remontti

Taloyhtiön huoltokirja – avain suunnitelmalliseen kiinteistönpitoon

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.03.2016
20153_42576.jpg

Koska kiinteistöt ja niiden huoltotarpeet ovat erilaisia, huoltokirja laaditaan erikseen jokaiselle kiinteistölle.

Taloyhtiön huoltokirja auttaa huoltamaan ja kunnossapitämään kiinteistöä laitteineen ja järjestelmineen siten, että rakennusosien, järjestelmien ja laitteiden tavoitteellinen elinkaari voidaan saavuttaa. Huoltokirja tarjoaakin oivallisen välineen suunnitelmalliseen kiinteistönpitoon.

Huoltokirjan sisällön vähimmäisvaatimukset on esitetty Suomen Rakentamismääräyskokoelman osassa A4 Rakennuksen käyttö- ja huolto-ohje. Huoltokirja vaaditaan sellaisiin uudisrakennuskohteisiin ja rakennuslupaa vaativiin korjausrakennuskohteisiin, joita käytetään pysyvään asumiseen tai työskentelyyn. Käytössä oleville vanhemmille kiinteistöille, joille huoltokirjaa ei ole vaadittu rakennusvaiheessa, huoltokirjan laatiminen on vapaaehtoista. Sen laatimista ja käyttöä voi kuitenkin suositella kaikissa kiinteistöissä.

Selkeyttä vastuunjakoon

Taloyhtiössä huoltokirjan pääasiallisia käyttäjiä ovat isännöitsijä ja huolto-organisaatio. Koska kiinteistöt ja niiden huoltotarpeet ovat erilaisia, huoltokirja laaditaan erikseen jokaiselle kiinteistölle. Laatiminen kannattaa antaa asiaan perehtyneelle ammattilaiselle. Huoltokirja voi olla paperisessa tai sähköisessä muodossa.

Huoltokirjaa voidaan käyttää hyödyksi sekä kiinteistöhuollon kilpailuttamisessa että huollon toteuttamisen valvonnassa. Huoltokirja on kiinteistönhuollon laatukriteerien tärkein mittari. Se on usein ainoa asiakirja, jonka avulla huoltotehtävien toteutumista voidaan seurata. Huoltokirja toimii myös rakennukseen kohdistuneiden korjaustöiden dokumenttina. Kun korjaustyöt merkitään huoltokirjaan, auttaa se projektin valvonnassa ja takuuvuosien jälkiseurannassa. Huoltokirja helpottaakin tehtyjen toimenpiteiden todentamista esimerkiksi vastuukysymystilanteissa.

Säästöjä dokumentoinnin ja ennakoinnin avulla

Huoltokirjaan kootaan kiinteistön hoidon, huollon ja kunnossapidon lähtötiedot, tavoitteet, tehtävät ja ohjeet sekä asukkaille ja tilojen käyttäjille annettavat ohjeet. Siinä määritellään myös hyvän energiatalouden ja sisäilmaston edellyttämät hoito-, huolto- ja kunnossapitotehtävät. Huoltokirjan avulla voidaan myös seurata kiinteistön energiankulutusta. Seuranta taas mahdollistaa nopean reagoinnin poikkeavuuksiin, kuten esimerkiksi vuotoihin.

Huoltokirjaa aktiivisesti käyttämällä voidaan vähentää reaktiivisten korjaustöiden tarvetta. Suunnitelmallisen kiinteistönpidon on helppo todeta säästävän selvää rahaa; VTT:n tutkimuksen mukaan oikea-aikaisella kunnossapidolla on mahdollista vähentää 25- 30 % rakennuksen elinkaaren aikaisia korjauskustannuksia.

Huoltokirja on kustannustehokas tapa tallentaa, päivittää ja jakaa kiinteistön ylläpidossa tarvittavia tietoja. Huoltokirjaa voidaan käyttää myös tarjouspyyntöjen yhteydessä, jolloin se osana tarjouspyyntöä auttaa mitoittamaan tarkoituksenmukaisesti kiinteistönhoidon ja -huollon sekä kunnossapidon, jotta ei makseta liikaa tai turhasta. Samalla kiinteistönhuollon kilpailutus helpottuu, kun tarjouksista saadaan vertailukelpoisia kaikkien tarjousten perustuessa samaan huoltokirjaan. Myös myynti- ja ostoprosessissa mukana ollessaan huoltokirja on hyödyllinen dokumentti.

Huoltokirjasta saadaan luonnollisesti täysi hyöty vain, kun sitä täytetään aktiivisesti. Kerran huolella laaditusta mutta sittemmin unohtuneesta huoltokirjasta ei ole apua sen enempää kilpailuttamisessa kuin kiinteistökaupoissakaan. Hyvin hoidettu huoltokirja on sitä vastoin dokumentti hyvin huolletusta kiinteistöstä ja voi sellaisena jopa nostaa kiinteistön arvoa.

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20195_57798.jpg
Esteettömässä talossa on huoletonta asua
Elämäni varrella olen asunut todella monella paikkakunnalla sekä omakoti-, rivi- että kerrostaloissa. Paritalo ja luhtitalo ovat vielä kokematta. Työurani olen tehnyt asumiseen liittyvissä tehtävissä ja asuminen ja ympäristö kiinnostavat minua monestakin näkökulmasta.
20156_43741.jpg
Taloyhtiöön uusi pyöräkellari ja rengasvarasto remontin yhteydessä
Asunto Oy Säästövanha käsittää viisi taloa, joista kussakin on kahdeksan asuinkerrosta. Taloyhtiö sijaitsee Helsingin Kannelmäessä, osoitteessa Vanhaistentie 4. Kussakin talossa on 48 asuntoa ja yhteensä huoneistoja on 240 kpl. Taloyhtiön asukkaat ovat kaikenikäisiä; perheitä, pariskuntia sekä yksin eläviä.
Taloyhtiön neuvottelut ja kustannuslaskenta
Suunnitelmallisen kunnossapidon merkitys
Asunto-osakeyhtiölain mukaan hallituksen on vuosittain varsinaisessa yhtiökokouksessa (tilinpäätöskokous) esitettävä kirjallinen selvitys taloyhtiön kunnossapitotarpeista ko. yhtiökokousta seuraavalle viidelle vuodelle. Selvitys on annettava toimista, jotka vaikuttavat olennaisesti osakehuoneiston käyttämiseen, yhtiövastikkeeseen tai muihin osakehuoneiston käytöstä aiheutuviin kustannuksiin.Asunto-osakeyhtiölaki ohjaa siis selvästi taloyhtiöitä suunnitelmalliseen kunnossapitoon ja tämä ihan syystäkin. Korjausten ennakoinnilla ja hyvällä suunnittelulla voidaan säästää jopa 30 prosenttia rakennuksen koko elinkaaren aikaisista korjauskustannuksista. Välttämättömäksi tiedettyjen korjausten lykkääminen myöhempään ajankohtaan tarkoittaa yleensä korkeampia korjauskustannuksia myöhemmin tulevaisuudessa. Korjaustapa muuttuu ajan myötä raskaammaksi ja ns. kevyt korjaus ei ole enää mahdollinen vaihtoehto. Taloyhtiöissä tuleekin sitoutua pitkäjännitteisempään, suunnitelmallisempaan ja ennakoivaan kiinteistön kunnossapitoon. Suunnitelmallisen kiinteistönpidon avulla reaktiivisten (äkillisten, odottamattomien) korjausten tarve vähenee.
20218_71925.jpg
Tulevaisuuden lukitusratkaisut helpottamaan kulkemista kodeissa
Koulujen alkaminen, lapset ja avaimet – eikä aikaakaan, kun avaimet hukassa. Avaimia ei näy eikä kuulu, mikä tietää pahimmassa tapauksessa lukoston uudelleensarjoittamista ja rahan menoa. Onneksi arjen avuksi on tullut moderneja lukitusratkaisuja, jotka helpottavat elämää. Perinteisen mekaanisen avaimen rinnalla on nyt uusia, käteviä ja turvallisia tapoja avata kodin ovi. Digitaaliset ja avaimettomat ratkaisut valtaavat alaa ja ovien lukituksia. Mistä on kyse?
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Yhtiöjärjestys
Asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä on asunto-osakeyhtiölain 1-luvun 13 §:n nojalla aina mainittava ainakin:yhtiön nimi;yhtiön kotipaikkakunta Suomessa;yhtiön hallitsemien rakennusten ja kiinteistöjen sijainti ja hallintaperuste;jokaisen osakehuoneiston sijainti kiinteistöllä tai rakennuksessa, sen numero tai kirjaintunnus, rakennusalalla yleisesti hyväksyttyjä mittaustapoja noudattaen laskettu pinta-ala sekä käyttötarkoitus ja huoneiston huoneiden lukumäärä;järjestysnumerolla yksilöitynä mikä osake tai osakkeet (osakeryhmä) tuottavat oikeuden hallita mitäkin osakehuoneistoa;yhtiön välittömässä hallinnassa olevat osakehuoneistoja vastaavat tilat siten kuin 4 kohdassa säädetään ja muut yhtiön välittömässä hallinnassa olevat tilat;yhtiövastikkeen määräämisen perusteet sekä kuka määrää vastikkeen suuruuden ja maksutavan.Mikäli yhtiö käyttää nimeään kaksi- tai useampikielisenä, nimen jokainen ilmaisu on mainittava yhtiöjärjestyksessä.Osakehuoneistoon kuuluvan vähäisen varaston tai vastaavan tilan osalta yhtiöjärjestyksessä on mainittava 1 momentin 4 kohdassa tarkoitetuista tiedoista vain tilan käyttötarkoitus.Tilikaudesta on määrättävä joko yhtiöjärjestyksessä tai asunto-osakeyhtiö lain 12 luvun 1 §:ssä tarkoitetussa perustamissopimuksessa.
20225_78419.jpg
Milloin hallituksen jäsen on esteellinen?
Taloyhtiössämme (6 erillistaloa) on havaittu yhden osakkaan talon alapohjaan kertyvän vettä. Yhtiö on ollut tietoinen asiasta jo noin vuoden, mutta asialle ei ole tehty vielä mitään muuta kuin alapohjaa tyhjennetty aina tarpeen mukaan. Vesi on todennäköisesti ollut alapohjassa vuosia ennen kuin se havaittiin, koska alapohjaan ei ole ollut käyntiä ennen viime talvea.Ongelma on yhden hallituksen jäsenen asunnossa. Kyseinen osakas on ehdottanut hallituksen kokouksessa, että paikalle pyydettäisiin asiantuntija, joka tutkii mistä syystä vesi tulee alapohjaan, tutkii onko se aiheuttanut vaurioita ja antaa korjaussuunnitelman ongelman poistamiseksi. Hallitus hyväksyi ehdotuksen ja nyt täytyisi valita mikä tarjous hyväksytään.Onko hallituksen jäsen, jonka asuntoa tämä tutkimus koskisi jäävi osallistumaan päätöksen tekoon, että tilataanko tutkimus ja miten asian kanssa yleensäkin edetään? Hallituksessa on yhteensä kolme jäsentä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton