• Etusivu
  • Osakas

Taloyhtiön pihan talvikunnossapito

Kuka hoitaa tai kuka on vastuussa vahingoista?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.11.2024
20221_76672.jpg

Kun taloyhtiön pihalla on liukasta, kenen vastuulla on huolehtia, että kukaan ei loukkaa siinä itseään? Kiinteistön ja katualueen talvikunnossapito ei ole vain vitsin ja leikinasia, vaan hyvässä kunnossa oleva piha-alue on kaikkien etu.

Talvikunnossapitoon varautuminen: Sopimukset

Kiinteistön alueen turvallisuus kuuluu kiinteistönomistajan vastuulle. On siis kiinteistönomistajan tehtävä huolehtia siitä, että liukkaita kulkureittejä ei pihalla ole, eikä lumi ja jää muutenkaan piha-alueella häiritse asukkaiden elämää.

Kiinteistönomistajalla on korostunut huolellisuusvelvoite piha-alueen hoitoon. Tämä tarkoittaa, kun piha-alueella tapahtuu vahinko, on taloyhtiön (oikeuskäytännön perusteella) pystyttävä osoittamaan, että talvikunnossapito on hoidettu huolellisesti.

Useimmissa taloyhtiöissä talvikunnossapito on ulkoistettu jollekin huoltoyhtiölle. Erityisesti suurempien taloyhtiöiden on suositeltavaa ostaa talvikunnossapitoon liittyvät palvelut ulkopuolisilta ammattilaisilta.

Katolta putoava lumi on esimerkiksi merkittävä vaara talon vierustoilla kulkeville jalankulkijoille, varsinkin kaupungin keskustoissa sijaitsevissa kohteissa. Huolimatta huolellisesta isännöitsijästä tai aktiivisesta taloyhtiön hallituksesta, lumimassan hallitsematon putoaminen jalankulkijan niskaan on suuri riski.

Miten varmistua, että kaikki halutut tehtävät tulevat hoidettua? Taloyhtiön ulkoistaessa työn huoltoyhtiölle, tulee sopimukseen kirjata kaikki ne työtehtävät, jotka halutaan hoidettavan. Sopimukseen kannattaa kirjata muun muassa lumi- ja jäätilanteen tarkkailu sekä se, että tarvittavista varotoimenpiteistä huolehtii palveluntarjoaja.

Lue viikon kysymys: Piha-alueiden hiekoitusvastuu

joku hiekoittaa liukkaita rappusia talvella
Info

Info

Kirjaa taloyhtiön ja isännöintiyrityksen väliseen sopimukseen:

  • Lumityöt ja liukkauden torjunta: Lumien auraus, hiekoitus ja suolaus piha-alueilla, kulkuväylillä ja pysäköintialueilla.
  • Kattolumien ja jääpuikkojen poisto: Kattolumien ja jääpuikkojen turvallinen poisto, jotta vältetään vahingot ja onnettomuudet.
  • Kiinteistön kunnon valvonta: Rakennusten ja kiinteistöjen kunnon tarkkailu talvikaudella, erityisesti vesivuotojen ja jäätymisongelmien varalta.
  • Lämmitysjärjestelmien huolto: Lämmitysjärjestelmien toiminnan varmistaminen ja tarvittavat huoltotoimenpiteet.
  • Pelastustiet ja hätäpoistumistiet: Pelastusteiden ja hätäpoistumisteiden esteettömyyden varmistaminen.

Kuka huolehtii katualueesta?

Kenen huolehdittavaksi kuuluu kiinteistön edestä kulkevan jalkakäytävän talvikunnossapito? Tässä tapauksessa vastuu riippuu hieman paikkakunnasta, kuuluuko vastuu kunnalle vai kiinteistönomistajalle. Toisinaan tilanne saattaa myös vaihdella saman kaupunginkin alueella. Mikäli taloyhtiö on vastuussa jalkakäytävästä, on sen huolehdittava, että kiinteistöhuollon kanssa solmittu sopimus kattaa myös tarvittavan talvikunnossapidon.

– Yleensä kiinteistönomistaja vastaa kiinteistön kohdalla kulkevan jalkakäytävän talvikunnossapidosta eli esimerkiksi lumitöistä ja hiekoituksesta. Joissakin paikoissa kaupunki on kuitenkin ottanut talvikunnossapidon omalle vastuulleen.Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen sanoo.

Lue myös viikon kysymys: Taloyhtiön vastuu oleskelu- ja leikkialueista talvella

Huomio

Huomio

Varaudu kaikesta huolimatta

Huolimatta solmituista sopimuksista, kannattaa taloyhtiön myös itse aktiivisesti seurata pihan kuntoa ja olla valmiina huolehtimaan turvallisesta liikkumisesta. Nopeasti tapahtuvat säätilan muutokset, runsaat lumisateet ynnä muut voivat vaikuttaa huoltoyhtiöiden aikatauluihin ja näin viivästyttää normaaleissa olosuhteissa ajallaan tapahtuvia huoltotöitä.

Entä talkoot?

Talkootyönä tehtävä talvikunnossapito voidaan nähdä ratkaisuna lähinnä pienissä rivitalo- ja paritaloyhtiöissä. Näissä taloyhtiöissä on hyvä vuosittain kerrata periaatteet sekä vastuukysymykset.

Talkootyö on nimensä mukaisesti vapaaehtoista, eli taloyhtiön kannattaa huomioida, että talvikunnossapitoa koskevasta talkootyöstä kieltäytyvältä osakkaalta ei voida periä muita korkeampaa vastiketta, eikä hänen osuuttaan voida teettää ulkopuolisella urakoitsijalla siten, että siitä laskutettaisiin kyseistä osakasta.

Yhtiökokous on oikea paikka sopia ja päättää lumi- ja hiekoitustöiden talkoovoimin hoitamisesta, silloin osakkaat voivat osallistua itse asiasta päättämiseen. Tämä on myös hyvä hetki tarkastella, onko talkootyöhön todellista kiinnostusta. Osallistumishalukkuutta talkoisiin voidaan myös selvittää kirjallisilla sitoumuksilla.

Lue viikon kysymys: Lumityöt talkoilla

Lähteet: Kiinteistöliitto, Isännöintiliitto

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

piirretty kuva kun taloyhtiön hallituksen jäsenet seisovat kerrostalon katolla
Ovatko taloyhtiösi vastuuhenkilöt ajan tasalla?
Taloyhtiössä yhtiökokous valitsee hallituksen, jonka toimikausi alkaa heti valintapäätöksen jälkeen. Hallitus voi ryhtyä hoitamaan taloyhtiön asioita siten välittömästi sen jälkeen, kun se on valittu.
asukas keskustelee remontin työnjohtajan kanssa ja he katselevat suunnitelma paperia remontoitavassa huoneessa
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
taloyhtiön vuosikello vuodenajat
Taloyhtiön vuosikello
Omataloyhtiö.fi tarjoaa sinulle vuosikellon taloyhtiön tapahtumien tarkasteluun ja muistuttaa sinua tulevista ja tärkeistäkin taloyhtiön vuosittaisista tapahtumista.Taloyhtiön vuosikelloa on tarkasteltu niin hallituksen, kiinteistön kuin asukkaankin näkökulmasta. Vuosikellosta löydät kuukausittain kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiön vuosittaiseen toimintaan ja tapahtumiin.Taloyhtiön vuosikello auttaa sinua pysymään ajan tasalla taloyhtiösi tapahtumista ja antaa samalla myös uusia vinkkejä toiminnan parantamiseen.Olemme koonneet taloyhtiön vuosikelloihin muutamia ajankohtaisia artikkeleita suunnittelun ja ideoinnin tueksi. Vuosikelloista pääset kätevästi siirtymään sinulle tärkeisiin ja mielenkiintoisiin artikkeleihin Omataloyhtö.fi-sivustolla.
20221_74364.jpg
Viikon kysymys: Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana?
Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana? Minkälainen vastuu puheenjohtajalla on tekemistään ehdotuksista ja näille saamistaan päätöksistä asioissa, joita ei ole kokouskutsussa mainittu?Esim. jos kokouskutsussa mainitaan, että hyväksytään kylpyhuoneremontin kulut, niin voiko puheenjohtajan esityksestä päättää, että asia on loppuunkäsitelty? Kyseessä olivat siihenastiset kulut, joihin ei kuulunut yhtiön minulle korvattavaksi kuuluvia kuluja.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Epämiellyttävä haju porraskäytävässä - mitä tehdä?
Asun kerrostalossa, jossa kaksi asuntoa/kerros. Naapurillani on viisi kissaa. Nyt jo parin kuukauden ajan on porraskäytävässä leijunut yököttävä kissan pissan haju. Toki ennenkin on ollut muutaman päivän hajuongelmia. Naapurilla on tapana säilyttää kissanpissan vaihtopusseja ulko-ovensa lähellä ja viedä sitten pois, kun on asiaa ulos. Olen laittanut asukkaalle pari kohteliasta kehotusta tehdä ongelmalle jotain. Hän ei vastaa myöskään ovikellon soittoon. Haju tunkeutuu jo oman asuntoni eteiseen, kun kuumuuden takia on pidettävä ikkunat raollaan ja parvekkeen ovi auki. Isännöitsijälle olen myös kertonut ongelmasta, ottaa yhteyttä, kunhan ehtii, oli isännöitsijän vastaus. Ystävät ja yläkerran naapurit yökkäilevät kanssani.Keneen otan yhteyttä, jotta hajuhaitasta pääsee eroon?
20223_77091.jpg
Taloyhtiöiden hoitokulut uhkaavat kasvaa
Taloyhtiöiden hoitokuluissa on alkaneelle vuodelle nousupaineita. Etenkin lämmityskulut ovat kasvaneet maailmanmarkkinahintojen ja päästöoikeuksien hinnan jyrkän kohoamisen seurauksena. Kokosimme taloyhtiöille tärkeimpiä talousarvion laatimisessa huomioitavia asioita.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton