• Etusivu
  • Osakas

Taloyhtiön talkoot yhdistävät ja erottavat

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.06.2022
20217_71715.jpg

"Ja minähän en pihaa nypi, eikä voimani riitä lumenluontiin". Tämän lauseen jälkeen voi olla vaikeaa järjestää yhteistalkoita hyvässä yhteishengessä. Taloyhtiön talkoot puhuttavatkin monissa taloyhtiöissä, ja talkoiden luonteesta onkin yhtä monta mielipidettä kuin talkoisiin osallistujaa tai osallistumatonta.

Onko talkoisiin pakko osallistua?

Tyypilliset taloyhtiön talkoot ajoittuvat useimmiten keväälle, jolloin haravoidaan nurmialueet, maalataan ja ehostetaan puuaitaa ja roskakatosta, vaihdetaan hiekkalaatikon hiekat ja istutetaan kevään ja kesän kukkaset maahan tai ruukkuihin. Rivitaloyhtiöissä saatetaan puhdistaa vesikourut ja tehdä kenties isompia maalaustöitäkin, jopa julkisivun huolto- tai uusintakäsittelyä. Syksylle toki myös riittää talkootöitä, esimerkiksi lehtien haravoimista.

Pienehköissä 4-10 asunnon rivitaloyhtiöissä saattaa osallistumisprosentti olla jopa sata – ainakin jos laskentamallissa hyväksytään, että taloudesta osallistuu vähintään yksi henkilö. Mitä suurempi yhtiö, sitä pienempi on osallistujien osuus. Tämä lienee yleispätevä nyrkkisääntö. Mutta, mikä on pelin henki? Ovatko talkoot pakkopullaa vai taloyhteisön asukkaita yhdistävä mukavahenkinen ja samalla hyödyllinen tapahtuma?

Talkoot ovat aina vapaaehtoiset

Vaikka talkoot ovat ajatukseltaan täysin vapaaehtoiset, katsotaan useissa taloyhtiöissä, että kaikilta vaaditaan sama panos yhteisten asioiden tekemisessä. Toisille talkoot ovat mitä suuremmassa määrin iso sosiaalinen tapahtuma, jopa odotettu kevään kohokohta. Joillekin talkoot ovat välttämätön pakko. Huomioitavaa kuitenkin on, että taloyhtiöissä saattaa myös olla asukkaita, joille talkoihin osallistuminen ei ole yksinkertaisesti mahdollista.

Poissaolo talkoista ei siis aina tarkoita yhteisen omaisuuden hoidon tarkoituksenmukaista laiminlyöntiä. Kunkin taloyhtiön kohdalla tulisikin pohtia, mikä on tarkoituksenmukainen tapa järjestää esimerkiksi piha-alueen kausittaiset kunnostukset.

On muistettava, että talkoot perustuvat vapaaehtoisuuteen, eikä ketään taloyhtiön osakasta tai asukasta voi pakottaa osallistumaan talkootyöhön. Jokaisella on oikeus olla osallistumatta ilman selityksiä.

Talkoiden ja töiden rajamailla

Eräässä puurakenteisessa rivitaloyhtiössä päätettiin maalata julkisivut uusiksi. Projektiin panostettiin, sillä arkkitehdiltä tilattiin värityssuunnitelma, jonka paikkakunnan rakennusvalvoja, hyväksyi. Taloyhtiö osti neljäsataa litraa maalia ja kymmenittäin pensseleitä sekä vuokrasi heinä-elokuuksi telineet.

Yhteisesti sovittiin, että jokaisen tuli hoitaa oma osuutensa – talkoilla. Kahdestatoista osakkaasta yhtä vaille kaikki olivat saaneet työnsä valmiiksi elokuun lopun lähestyessä. Tällöin katseet kääntyivät ainoaan alisuorittajaan, joka sitten ratkaisikin ongelman pestaamalla yhtiöstä toisen osakkaan hoitamaan oman osuutensa. Näin yhteinen projekti sitten valmistui kuin valmistuikin. Talkoilla ja maksetuilla talkoilla.

20182_51535.jpg

Osallistua vai ei

Joissain taloyhtiöissä on myös tietynlaisia "jokapäiväntalkoolaisia", jotka ovat jo aamulla haravan varressa tai roskia keräämässä muiden lähtiessä töihin. Heidän "palkkansa" on naapurien kehut ja hyvänaamuntoivotukset. Toivottavasti näitä yksinäisiä puurtajia arvostetaan ja muistetaan vaikka joulukukkasella tai edes kiitoksella.

Huomio

Huomio

Mitä talkoilla voi tehdään?

Talkoiden näkyvin asia on varmaan yleinen siivous: lumen alta paljastuvien jätösten ja roskien siivous, mutta samallahan voi tehdä myös pienimuotoisia korjaustoimenpiteitä, elleivät nämä ole kiinteistöhuoltoyhtiön toimenkuvaan kuuluvia. Kerros- ja rivitaloissa tarpeet ja toimenpiteet poikkeavat jonkun verran.

Tarkistus- ja tehtävälista voi olla vaikka seuraavanlainen:

  • pihan haravointi
  • pensaiden ja puiden kevätleikkaus
  • nurmi- ja kasvillisuusalueiden kalkitus ja kevätlannoitus
  • kasvillisuusalueiden katteiden lisääminen
  • kesäkukkaistutukset tai niistä sopiminen
  • muurahaisten torjunta
  • rikkaruohojen kitkentä ja torjunta
  • lasten hiekkalaatikon ja leikkivälineiden kunnostus
  • jätekatoksen siivous
  • jäte- ja muiden katosten ovisaranoiden voitelu
  • aidan ja piharakennusten maalaus
  • vesikourujen ja syöksytorvien puhdistus ja maalaus
  • pihakivetysten ja muiden lumenaurauksessa vahingoittuneiden rakenteiden oikaisu ja korjaus
  • polkupyörätelineiden puhdistus, oikaisu ja maalaus
  • ulkovalaisinten tarkistus ja kunnostus
  • autopaikkanumeroinnin tarkistukset ja korjaukset
  • postilaatikkorivistön kunnon ja mm. nimilappujen tarkistus
  • yhteisten varastotilojen siivous
  • ruohonleikkurien keväthuolto, terän teroitus ja polttoainevaraston täydennys
  • lapioiden, lumikolien, vesiletkujen ym. kunnon tarkistus
  • investointilistan (työkalut, tarvikkeet) laadinta
Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.
20218_72218.jpg
Energiatehokkuutta tarpeen­mukaisella ilman­vaihdolla
Järkevästi toteutettu ilmanvaihto on tärkeä osa taloyhtiön energiansäästötavoitteita. Paras energiansäästö saavutetaan ilmanvaihdon tarpeenmukaisella käytöllä ja älykäs ilmanvaihtokone hoitaa sen automaattisesti.
20111_24025.jpg
Runsasluminen talvi tietää kuluja ja kiirettä
Kuluvan ja edellisen vuoden kaltaiset talvet ovat muodostaneet niin taloyhtiöille kuin huoltoyhtiöillekin merkittävän kuluerän. Lähiviikkoina suurista lumimassoista johtuvat ikävät uutiset ovat syystäkin herättäneet keskustelua niin mediassa kuin taloyhtiöissä. Mitä olisi pitänyt tehdä ja kenen vastuulla kiinteistön ylläpito oikeasti on?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton